Pieter Klein (50), adjuncthoofdredacteur van RTL Nieuws, volgde recent een driedaagse training om de demonen in zijn hoofd aan te pakken. “Voor mij viel het kwartje toen ik een opsomming moest maken van gevoelens die me belemmeren. Woede, irritatie, somberheid, schuld, zinloosheid: die vormden pas het begin van de lange lijst. Ik dacht: waar ben ik in hemelsnaam mee bezig? Ik wil meer lucht en licht in mijn leven, en het glas halfvol zien in plaats van halfleeg.

‘Ik moet helemaal niets, en laat me door niets en niemand iets zeggen.’ Dat is al vijftig jaar mijn leidmotief. Mijn drang naar vrijheid heeft me ver gebracht, maar gaandeweg is die zo doorgeslagen dat ik er nu vooral last van heb. Je tegen alles en iedereen afzetten, je constant ergeren, om het minste of geringste ontploffen: eeuwig strijden is doodvermoeiend. Bovendien komt het je relaties niet ten goede. Door zo obsessief mijn eigen gang te gaan, heb ik door de jaren heen veel schade aangericht, bij mezelf en bij anderen.

Gelukkig is het nooit te laat om jezelf te resetten. Dat realiseerde ik me tijdens de training die ik onlangs deed. Sindsdien voel ik me bevrijd, en hoopvol. Weg met de uitvluchten en het zelfbeklag. Ik wil en kan beter. Natuurlijk gaat dat niet vanzelf, maar elk stapje is er één. Door over het onderwerp te praten en te schrijven, orden ik mijn gedachten en gevoelens. Ik maak meer tijd voor de mensen om wie ik geef. En ik doe minder op de automatische piloot. In plaats van altijd dezelfde trap te nemen, wissel ik de routes op mijn werk nu af. Om mezelf er dagelijks aan te herinneren dat je altijd de keus hebt om het anders te gaan doen.” Pieter Klein volgde een training volgens het Alexander Concept, een programma voor mensen met bijvoorbeeld vermoeidheid, fibromyalgie (chronische pijn), hoge bloeddruk, prikkelbare darmsyndroom, angsten, slaapproblemen, laag zelfbeeld, faalangst, burn-out, energiegebrek of een eetstoornis.

Het hele artikel kun je lezen op: Plusonline

Bron: Plusonline (november 2016)