,,Elk schilderij heeft een verhaal voor mij, ik maak ze met heel mijn hart.” Om die reden kan kunstenaar Bets de Wilde (60) ook maar moeilijk afscheid nemen van haar werk. ,,Ik verkoop niets, daar ben ik nog niet aan toe.” Daarom gaan haar schilderijen die momenteel te zien zijn op een expositie bij De Haere na afloop weer gewoon mee naar huis in Deventer.

Jarenlang was schilderen ook het enige lichtpuntje in het leven van de Deventerse. ,,Ik ben twintig jaar ziek geweest en heb me in die periode helemaal ingegraven hier in huis. Ik kon niets meer, lag alleen maar op de bank. Vanaf die plek, met het kleine beetje energie dat ik nog in me had, ben ik begonnen met aquarellen maken en heb me alles zelf aangeleerd. Ik wilde me omringen met mijn eigen werk en me afsluiten voor de buitenwereld.” Het bleek dat de Deventerse, die eigenlijk kapster van beroep was, talent had en haar werk oogstte veel bewondering. ,,Ik heb toen zelf nog een prijs gewonnen in een landelijke amateurwedstrijd met een aquarel van peren. Ans Markus zat in de jury, ik was daar zo trots op.”

Na jaren van isolatie kwam de succesvolle ommekeer in haar leven. Zes jaar geleden kwam Bets in contact met het concept Ander Leven waardoor haar ME-klachten verdwenen. ,,Ik kreeg hierdoor in een korte periode mijn oude leven voor 95% terug. Nu kon ik eindelijk op grote doeken schilderen en werken met acryl en diverse materialen. Ik werk vanuit mijn gevoel, en maak daarom alleen dat wat ik zelf mooi vind. ‘Echte’ kunstenaars zullen het wel niets vinden, maar ik hoor van veel andere mensen dat ze het wel mooi vinden.”

Haar expositie heet dan ook Ander Leven. ,,Ik laat het andere leven zien van mens en dier: prinses Beatrix op de fiets, de paus achter de geraniums en een giraffe onder een lantaarnpaal. Ik vond het spannend om weer met mijn werk naar buiten te treden, maar soms moet je springen. Ik wil iedereen laten zien dat ik er nog ben.”

Kleinere doeken werden ingewisseld voor grote doeken. Haar droom kwam hiermee uit. In 2011 won ze de Talens Publieksprijs en begon ze met exposeren. ,,Ik werk met veel diverse materialen, van vitrage tot prikkeldraad. En veel met glans en glitter, de ene keer subtiel de andere keer wat meer. Ik probeer ook altijd wat grapjes in mijn werken te stoppen, zodat het kijken naar de schilderijen een feest is.Het belangrijkste voor mij is,dat ik bij het eindigen van de doeken een euforisch gevoel krijg. En nog steeds zit er meer verf op mijn overall dan op mijn doek, fantastisch.”

Bron: Deventer Post (oktober 2016)