Herken jij burn-out, overspannen, spanningsklachten? Onze training biedt je de sleutel om je innerlijke balans te herstellen. De uiterlijke balans volgt snel en als vanzelf. Zodat je met hernieuwde energie en élan kunt hervatten wat je deed. Of misschien volkomen nieuwe wegen ontdekt… Energiek, en met vertrouwen!

Burn-out. Het lijkt een hype. Een modewoord om aan te geven hoe ‘druk druk druk’ je bent. Maar dat is bullshit. Wat is het dan wel precies? En waarom lijken we wel bij bosjes om te vallen? 

Wat we weten is dat het altijd vanuit stress ontstaat. En komt als je jarenlang teveel van je lijf gevraagd hebt. Je hebt last hebt van een slechte concentratie, leeg gevoel en een chronische vermoeidheid. Het stadium ervoor noemen ze ‘overspannen’. Klinkt lekker 90’s, maar is vooral het moment om kéihard op je rem te trappen.

STRESS

Goed, terug naar die stress. Hoe zit dat dan? Als je stress ervaart maakt je lichaam je eigenlijk klaar voor twee opties: aanvallen of vluchten. Je wordt scherper, je bent op je hoede en is dus eigenlijk best iets heel goeds. Behalve… als het niet stopt. Want dan herstel je niet meer. En dat is foute boel.

Andere duidelijke voorbeelden van stress zijn continu online zijn. En altijd ‘druk, druk, druk’ zijn, ook in je vrije tijd. Daarnaast komt het snel voor bij mensen die werk hebben wat niet bij ze past. En ten slotte zit er een gemeen stukje stress-trigger in het continue gevoel ‘zoveel te moeten’.

ZIEKMAKENDE WERELD

Hoogleraar psychologie Dirk de Wachter: “Wij dreigen in een ziekmakende wereld te leven. We zetten heel erg in op het individuele. Dat heeft ons erg veel vooruitgang gebracht. Maar we ontplooien zó verschrikkelijk, dat we onszelf niet meer terugvinden in de plooien.”

En de oplossing? Dirk: “De kunst van het leven is het ongelukkig zijn. Er zou heel veel opgelost worden als mensen gewoon ongelukkig kunnen zijn. En elkaar ook daarin te kunnen vinden. Het mooie aan het ongelukkig zijn is namelijk dat we daar anderen voor nodig hebben.”

MINDFULNESS

Oké, ongelukkig zijn dus. Niet onze grootste hobby. Maar wel stof tot nadenken. Maar nu nog even niet. Als het even kan. Dus wat kunnen we nog meer doen? Komediant en schrijfster Ruby Wax weet het wel: doe aan mindfulness.

En ja, dat klinkt alsof je direct in je strakke pants en een biologisch yogamatje op je bakfiets moet springen. Maar Ruby is duidelijk: die shit wérkt. En nee, niet meteen nee. Zie het als buikspieroefeningen. Ook dat moet je elke dag doen om uiteindelijk resultaat te ervaren. Zo werkt mindfulness dus ook.

WEERBAAR WORDEN

Mindfulness betekent eigenlijk puur en alleen dat je met je volledige aandacht in het moment bent, zonder te oordelen. Hierdoor signaleer je triggers die je stress geven. En leer je bewuster daarop in te spelen. Dat maakt je weerbaarder tegen stress, wat weer de veroorzaker is van die burn-out.

En zo is het balletje weer rond. Voor nu dan. Want volgende week gaat Sophie’s zoektocht verder. En is ons awesome (maar stiekem misschien wel veel te drukke) werk aan de beurt.

Bron: SOPHIE IN DE MENTALE KREUKELS (BNN- maart 2017)