Dit artikel over onlosmakelijke verbondenheid tussen lichaam en geest ondersteunt de aanpak van Ander Leven. Wij zijn het helemaal eens met huisarts en coach Juriaan Galavazi! 

Huisarts en coach Juriaan Galavazi gelooft in de onlosmakelijke verbondenheid tussen lichaam en geest. Want wanneer je fysieke klachten maar blijft onderdrukken met je geest onder het ‘niet lullen maar poetsen’ motto, nemen de klachten toe. Vandaar dat we hem vroegen naar zijn visie op de zorg en hoe de Westerse geneeskunde hand in hand kan gaan met alternatieve vormen van zorg. Kortom: waarom je klacht niet gewoon als kans gaan zien?!

WIJZE RAAD VAN EEN HOLISTISCHE HUISARTS: ZIE JE KLACHT ALS KANS

Juriaan: Je lichaam en geest kunnen niet los van elkaar functioneren. Het één beïnvloedt hoe dan ook het ander en andersom. Veel van de klachten waarmee mensen bij mij komen, gaan niet over de klacht zelf maar over iets wat daaronder ligt. De klacht is slechts het symptoom. Met andere woorden: wanneer we fysieke klachten maar lang genoeg onderdrukken met onze geest, zullen de klachten toenemen.Onze gedachten die vinden hoe we ons leven moeten leiden vanuit overtuigingen en oordelen over werk, relaties en wie we ten diepste zijn. De spanningen die daarmee gepaard gaan schuiven we al te vaak resoluut terzijde, wat kan leiden tot fysieke en mentale klachten. Van rugpijn tot depressie en van buikklachten tot ritmestoornissen.

HOE VERHOUDT DE RELATIE ‘LICHAAM EN GEEST’ ZICH IN DE REGULIERE GENEESKUNDE?

Juriaan: De reguliere, Westerse geneeskunde is goed in het aanpakken van symptomen en doet daar heel goed werk. Op het moment echter dat het niet meer in één hokje past wordt het ingewikkeld. De persoon houdt klachten, maar kan nergens meer terecht. De complementaire, alternatieve vormen van zorg hebben veel meer mogelijkheden om mensen meer bewustzijn bij te brengen over hun eigen rol in de klacht. Hoe zij invloed uit kunnen oefenen op hun gedachten en gevoelens, zodat ze weer meer controle krijgen over hun leven op een manier die bij hun past. Wat minder weerstand oproept en daarmee een gezonder en gelukkiger leven, zowel fysiek als mentaal.

EN WAT IS JOUW ROL DAN PRECIES ALS HUISARTS?

Juriaan: Vanuit dat oogpunt zie ik mijn rol als arts veel meer als begeleider. Ik begeleid mensen zodat de klacht niet meer hun leven controleert, maar zij hun leven controleren. Met eventueel de klacht daarin, maar vaak zie je dat de klacht afneemt of verdwijnt. Er is dus geen sprake meer van “zorgen voor”, behalve daar waar dat mijns inziens noodzakelijk zou zijn. De klassieke rol is dat de arts “zorgt” voor de patiënt. Oftewel, ik help u omdat u het zelf niet kunt. Mijn rol is meer begeleidend, samen met de persoon aan de andere kant van de tafel. Waarbij ik die persoon wijs op zijn eigen verantwoordelijkheid en hem/haar daarin kan begeleiden, zodat die de verantwoordelijkheid ook weer op kan pakken. Mensen zijn vaak afhankelijk gemaakt van de medische zorg. Mijn wens is om hun zelfstandigheid weer te laten voelen. Als men gaat doen wat goed is voor hen, zal dat resulteren in een gezonder lichaam en geest.

HOE WERKEN JE GEDACHTES DAN KLACHTEN IN DE HAND?

Juriaan: We kunnen het los van elkaar beschrijven, maar het kan niet los van elkaar functioneren. Gedachten roepen gevoelens op. En gevoelens geven lichamelijke reacties. Een stressvolle gedachte levert spanning op. Die gaat hoe dan ook gepaard met fysieke reacties als een hoge bloeddruk, verhoogde hartslag en een toename van stresshormonen als cortisol. Als we weten dat meer dan 90% van onze gedachten vaak niet juist zijn, we vaker negatief dan positief denken, maar onze gedachten ondertussen wel bloedserieus nemen… welk effect denk je dan dat dat heeft? Ons lijf werkt perfect: een negatieve gedachte leidt tot een negatief gevoel en het lichaam reageert hier feilloos op met stress en spanning.Ondertussen wuiven we het weg alsof het niet van belang is. Willen we ervan af middels pillen of andere medische behandelingen. Terwijl de oorzaak heel vaak in ons denken zit. Onze overtuigingen en oordelen. Let wel: onbewust. Niemand heeft hier schuld. Het is onderdeel van hoe wij zijn als mens. Maar dat betekent niet dat we niet kunnen leren hoe dat werkt en dat op een positieve manier kunnen beïnvloeden.

WAT ZIJN DE MEEST GEHOORDE KLACHTEN IN JE PRAKTIJK EN WELKE MENTALE OORZAAK LIGT HIER ACHTER?

Juriaan: Fysieke klachten als nek, schouder en rugpijn komen vaak voor. Dit zijn vaak mensen die continu over hun grenzen heen gaan. Niet alleen in sport, maar ook in hun dagelijks leven. Die “ja” blijven zeggen, waar ze eigenlijk “nee” moeten zeggen. Hoge bloeddruk, hartklachten en benauwdheid zijn daarnaast populair. Deze mensen staan vaak onder hoge stress doordat ze de behoeften van anderen belangrijker maken dan die van zichzelf. Of zich identificeren met hun maatschappelijke rol, verplichtingen en verantwoordelijkheden. Dan de burn-out. Mensen die geen energie meer hebben omdat ze ook hier vinden dat ze er voor anderen moeten zijn vanuit de gedachte dat egoïsme slecht zou zijn. Zowel op het werk als privé. Mensen die de verbinding met de ander (werk, partner, kinderen, vrienden) belangrijker maken dan trouw te blijven aan hetgeen ze diep van binnen het liefste willen.

HOE HOOP JE DAT DE ZORG ERUIT ZIET OVER 10 JAAR?

Juriaan: Dat het niet meer gaat over “goed” of “fout”. “Reguliere” versus “Complementaire” zorg. Het één is niet beter dan het ander. Ik hoop dat men ziet dat beide werelden dezelfde intentie hebben, namelijk de ander een gezonder en gelukkiger leven gunnen. Mentaal en fysiek. En dat beiden daarin ondersteunend kunnen werken. Dat we mensen meer begeleiden in het uitoefenen van hun eigen verantwoordelijkheid, in plaats van dat we blijven zorgen voor, en zeggen wat wij vinden wat goed voor ze is. Van zorgen voor naar begeleiden. En van vertellen naar het stellen van de juiste vragen.

WELKE 3 STAPPEN ZIJN BELANGRIJK OM MENTAAL TOE TE PASSEN WAARDOOR JE FYSIEK VOORUITGANG BOEKT?

Juriaan: Allereerst: Stel niets of niemand verantwoordelijk voor hoe jij denkt, doet of wat je voelt. Jij bent verantwoordelijk en niemand anders. Ten tweede: Is het waar wat je denkt? Gebaseerd op feiten? Ten derde: Stel jezelf regelmatig de vraag: hoe gaat het eigenlijk met mij? Wat kan ik nú doen, gegeven de omstandigheden, om mezelf beter te voelen? Op de vragen hoef je niet meteen het antwoord te weten. Het stellen van de vraag is het meest belangrijk. De antwoorden komen vanzelf. Blijf de vragen herhalen is mijn advies.

Bron: Holistik.nl (juli 2017)