Medisch onverklaarde lichamelijke klachten of Somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (SOLK) zijn klachten waarvoor na adequaat lichamelijk onderzoek geen organische verklaring gevonden kan worden. Met andere woorden, de dokter kan niets vinden. Dergelijke klachten worden ook wel psychosomatische klachten of functionele klachten genoemd. Onverklaarde lichamelijke klachten komen vaak voor, ze veroorzaken veel lijden, en ze kunnen veel beperkingen opleveren voor iemands dagelijks leven. Er bestaan diverse syndromen (clusters) van medisch onverklaarde klachten zoals het chronische vermoeidheidssyndroom, fibromyalgie en het prikkelbare darmsyndroom.

De psycholoog Jan Houtveen (Universiteit Utrecht) heeft zich daardoor niet uit het veld laten slaan. In zijn zeer leerzame en helder geschreven De dokter kan niets vinden wil hij juist een aantal verklarende mechanismen voor het voetlicht brengen.