ME/CVS patiënten moeten serieus genomen worden door hun arts. Daarvoor vechten patiënten zelf vaak al jaren, maar de Gezondheidsraad geeft hen nu eindelijk gelijk. De vereniging ME/CVS dwong de beoordeling af via een burgerinitiatief. Vorige week haalde de conclusie hiervan dus uitgebreid het nieuws: ME/CVS moet erkend worden, en er is meer wetenschappelijk onderzoek nodig. Goed nieuws, vinden wij. En ook denken we: en nu?

 

Erkenning is fijn, maar je wordt er niet minder moe door

We denken bij Ander Leven dat dit nieuws een lange weg inluidt, waarbij herstel voor ME/CVS-patiënten voorlopig nog niet in het verschiet ligt. Erkenning en meer wetenschappelijke inzichten zijn natuurlijk prachtig. Maar wat nu als elke dag een opgave voor je is? Je geen poot meer kunt verzetten, hondsmoe bent en doorlopend behoefte hebt aan rust? ’s Ochtends sleep je jezelf met moeite uit bed, ’s middags moét je echt even rusten en ’s avonds … Dan red je het net tot de kinderen naar bed zijn. En ga je er zelf ook meteen maar achteraan.

 

Gedragstherapie helpt niet (genoeg)

Gedrags- en bewegingstherapie werkt volgens de ME-vereniging niet. Er is wetenschappelijk onderzoek dat daarop wijst. Moeten patiënten zich er dan maar bij neerleggen, zoals ze al zo vaak van hun arts te horen hebben gekregen? Zich tevreden stellen met de gedachte dat hun ziekte nu tenminste erkend wordt en dat er onderzoeksresultaten aan zitten te komen?

 

Herstel is wél mogelijk, met dank aan ons onbewuste brein

Herstel van ME/CVS is wel degelijk mogelijk. Binnen afzienbare tijd bovendien. We zeggen daarmee iets controversieels, dat realiseren we ons. De sleutel tot een ander, energiek leven ligt besloten in het onbewuste brein van ME/CVS-patiënten. De stressrespons die daarin vaak is ontstaan, brengt de geest en daarmee het lichaam uit balans. Het goede nieuws is dat die stress eigenlijk heel eenvoudig en zonder hocus pocus te stoppen is, met dank aan de neuroplasticiteit van onze hersenen. In onze training ‘Het Alexander Concept’ leren we technieken aan om nieuwe neuronverbindingen aan te maken.

 

Lees de ervaringen van andere ME/CVS-patiënten

Klinkt dat te mooi om waar te zijn? Dat vinden wij eigenlijk ook. Lees vooral de persoonlijke ervaringen van ME/CVS-patiënten op onze website eens. In de afgelopen jaren volgden honderden mensen met ME/CVS onze trainingen – en herstelden (bijna) volledig. Wil je meer weten over de training en hoe deze jou kan helpen om te herstellen van ME/CVS? Neem dan gerust contact op via info@anderleven.nl en stel je vraag.