ANGSTEN

Angsten | Paniekaanval | Angst

‘Straks heb ik een enge ziekte’, ‘straks draai ik door in de trein’, ‘straks blijkt dat ik een hartkwaal heb’, ‘straks blijkt mijn kind te lijden aan dit-of-dat’, ‘straks krijg ik mijn taken niet op tijd af en dan…’ Doemgedachten; gesprekken in je hoofd die het ergste doen vrezen, die je influisteren dat je straks het slechtst denkbare scenario overkomt. Je weet: angst is een slechte raadgever, maar die stem is niet te stoppen. En misschien… ook wel reëel? Het klinkt allemaal zo vreselijk logisch als je denkt en maalt en denkt… Je bent er in ieder geval op voorbereid als er een ramp gebeurt!

Angsten of paniekklachten zijn serieus ontwrichtend. Een doemgedachte is hinderlijk, maar een stroom aan doemscenario’s is totaal ondermijnend. Je voelt je continu opgejaagd, alert. Al lang voordat je een afspraak nakomt rijgen de ‘wat-als’-gedachten zich aaneen in je hoofd: wat als ik niet op tijd kom? Wat als ik in de file terecht kom? Wat als… wat als… wat als… Het stopt niet, deze stroom. Doorlopend word je geplaagd door de ene na de andere paniekgedachte. Je voelt dat je lijf reageert: je hartslag versnelt, je ademhaling wordt oppervlakkiger, je spieren spannen zich aan: het zal toch geen hartaanval zijn!? Keuzes stel je uit – eerst deze dag, dit uur, deze afspraak tot een goed einde brengen en dan zien we wel verder. Kiezen vanuit angst is trouwens praktisch onmogelijk, bang als je bent om een verkeerd besluit te nemen of een verkeerde keuze te maken. 

Uiteindelijk wordt je wereld steeds kleiner, want overal loert het gevaar. Je voelt je eenzaam en beschaamd, en tegelijk voelt die angst volkomen terecht. Ook al weet je wel beter. Het giert door je lijf. Dag en nacht.

Een leven zonder angst ligt aan je voeten. Tijdens de training in het Alexander Concept bouw je een positief toekomstbeeld op. Je krijgt praktische technieken waarmee je volledig op je innerlijk kompas gaat vertrouwen. Vanuit dat startpunt ben je in staat om evenwichtige keuzes te maken en daar volledig achter te staan. Je neemt ze volkomen vanzelfsprekend en vol vertrouwen. Bovendien komt alle energie die je voorheen in je angstgedachten stopt nu helemaal tot je beschikking. Wat een vertrouwen, tijd en rust zal dat je geven!

Lees onderstaand een aantal persoonlijke ervaringen.

“Twijfel je? GA alsjeblieft. Het is echt het beste cadeau wat je jezelf kunt geven. Laat het bedrag vooral geen belemmering zijn. Het is zo weinig in vergelijking met wat je ervoor terugkrijgt.”

Toen ik voor het eerst de website onder ogen kreeg dacht ik in eerste instantie: dit lijkt wel een Tell-Sell reclame. Ik kon de citaten van mensen die erop stonden maar moeilijk geloven: “Eerst had ik altijd last van…., maar na Ander Leven was het HELEMAAL anders” etc. Het riep zelfs een beetje een tegenreactie op. Maar geloof mij, na deelname aan de training zal je dit echt precies zo ervaren!!!

Twijfel je? GA alsjeblieft. Het is echt het beste cadeau wat je jezelf ooit kunt geven in je leven.

Laat het bedrag daarom vooral geen belemmering zijn. Het is zo weinig in vergelijking met wat je ervoor terugkrijgt. Ik deed voorheen in mijn werk veel perfectionistisch en dacht vaak negatief over mijzelf. In deze training leerde ik concrete handvatten om deze processen te signaleren en te stoppen. Wat een bevrijding! Het is zo fijn om zelf het heft in handen te kunnen nemen.

Ik heb hiervoor verschillende therapieën gevolgd, maar het enige wat dat mij opleverde was inzicht in de oorzaken van mijn belemmerende overtuigingen. Op een gegeven moment werd ik alleen maar moe van het feit dat ik nu wel wist WAAROM ik deed wat ik deed, maar niet hoe ik het kon stoppen. Ik liep vast. Ander Leven heeft dit mij wel gegeven en dat is zo ontzettend waardevol! Ik kan dit oprecht iedereen aanraden! Gun dit jezelf alsjeblieft 🙂

Rosa, 29 jaar

“Waar ik vroeger dacht dat je je eenmaal voelt zoals je je voelt, is dat nu veranderd: ik heb invloed op hoe ik mij voel.”

De training is formidabel! Van begin tot het eind werd het inspirerend gebracht, nuchter, praktisch en heel verhelderend. Helga is een zeer bekwaam docente. Mijn man was wat kritisch voordat we gingen, maar in en na het weekend razend enthousiast. De voor- en nazorg is ondersteunend.

Het is een mooi pakket wat aangeboden wordt.

Op de terugkomdag zagen we prachtige, krachtige, mooie mensen die lieten horen en zien hoe goed de afgelopen 3 weken met hun gegaan is. Zij lieten een veelbelovend herstel zien. Geweldig! En uiteraard was ik één van hen. Ik deed depressiviteit voor de training en na de weken volgend op de training kwam blijdschap en kracht terug.

Wat me geleerd is, is dat ik binnen  een paar minuten me anders kan voelen dan de ‘oude groef’. En het prettige is: ik kan het zelf, heb het zelf altijd bij me. Het geeft me vertrouwen in het leven en in mezelf.

Waar ik vroeger dacht dat je je eenmaal voelt zoals je je voelt, is dat nu veranderd: ik heb invloed op hoe ik mij voel. En het gereedschap heb ik op de training geleerd en is overal toepasbaar.

Dat wil ook zeggen dat als je het nodig heb, je het dient toe te passen, dus het vraagt inzet van jezelf dat wanneer je in je oude groef komt, dat je jezelf oppakt en je aangeleerde proces gaat lopen. Doen! Het geeft effect en het werkt heel ondersteunend!

Ik ben blij dat ik de keus gemaakt heb om me in te schrijven. Ok het was een heel bedrag… maar ik zag dat ik het liever hieraan uitgeef dan aan vakanties, want vakanties zijn met een paar weken ‘weg’, en hier heb ik de rest van mijn leven heel veel plezier van.

December 2014:
Zoals jullie hierboven konden lezen: Ik leed aan depressiviteit en angsten voor de training en na de weken volgend op de training kwam blijdschap en kracht terug.

Inmiddels is het een jaar verder en dit is nog steeds het geval. Ik heb tevens meer zelfvertrouwen, meer eigenwaarde, meer lol, om de kleinste dingen kan ik een borrelende lach in mijn lijf voelen. Kortom: het leven is er een stuk prettiger op geworden. En dat niet alleen voor mij. Mijn naasten genieten ervan mee.

Adriana, 51 jaar

“Al vanaf dag één na de training werd alles anders. Ik durfde veel meer en zelfs die akelige paniek aanvallen bleven weg en ze zijn ook niet meer teruggekomen.”

Ik ben nu 57 jaar en ben, als ik er goed over nadenk, voor heel veel dingen bang geweest.

Op schoolreis vroeger kon ik niet mee, ik was altijd ziek of bang voor het onbekende.

Op vakantie gaan deed ik niet graag, ik had heimwee of was bang voor de dingen die er allemaal konden gebeuren. Als we op een camping stonden waar ‘s avonds een hek op slot ging was ik bang dat ik er in geval van nood niet af kon, maar stonden we op een camping waar geen hek was, dan was ik bang dat er personen op de camping konden komen die er niet hoorden. Ik was altijd bang dat m’n hart het ieder moment kon begeven.

Hardlopen of hard fietsen deed ik dus niet meer. Iets pittigs eten bij de chinees was er niet meer bij want dat was niet goed voor m’n hart. Enz. enz. enz.

In de loop van de jaren ontwikkelde ik paniek aanvallen, hoge bloeddruk en ademhalingsproblemen door de stress. Ik bezocht een natuurgeneeskundige die mij door de jaren heen wel steeds oplapte maar toch ook de controle niet kreeg over mijn angst.

Na de zoveelste paniekaanval ‘s nachts had ik in overleg met mijn man besloten hulp te gaan zoeken bij een psycholoog. Stel je voor dat ik 85 word, dan zou ik nog 28 jaar met die, steeds toenemende, angst moet leven. Voor mij geen optie.

Zo was dus de ene dag besloten toen we de volgende dag de belevenissen van onze buurjongen, Johnny Uitterhoeve hoorden. Hij was net terug van een training ANDER LEVEN en we wisten niet wat we zagen. Van een moe , ziek mens, was hij gewoon weer de ‘oude’ Johnny. Dit wilde ik ook. Dit verhaal kwam voor mij op het juiste moment. Ik zag het als een vingerwijzing, dit moest ik gaan doen. Alleen kwam er meteen de twijfel, kwam ik wel in aanmerking? Niemand ziet aan mij dat ik last heb van angsten, ik zie er uit als hollands welvaren.

Met die vraag heb ik gebeld en kreeg Helga aan de telefoon. Natuurlijk is dit ook voor jou zei ze, we hebben volgende week een training, je kunt nog komen. Dat ging me nou net even te snel maar ik was ervan overtuigd dat dit voor mij het goede was. Ik heb het aanmeldingsformulier ingevuld en opgestuurd, daarna volgde er een telefoon gesprek van een uur met Jaap en aan het eind daarvan feliciteerde hij me met het feit dat ik naar de training mocht komen. Op 7 april vertrokken mijn man en ik naar Bergen aan Zee. We waren er betrekkelijk vroeg en zaten op een terras alle voorbijgangers te beoordelen, zouden zij er misschien ook voor de training zijn? De dagen die volgden waren intensief maar zo waardevol.

Toen ik de eerste keer het proces had gelopen leek het wel of er kilo’s van m’n schouders vielen, ik voelde me stukken lichter. Het was ook heel bemoedigend om te zien hoe goed het de andere deelnemers verging. En nu, thuis…… is het geweldig! Ik heb geen enkel gevoel van angst meer en als ik het even voel opkomen, loop ik het proces, mijn bloeddruk is weer prachtig, ik slaap heerlijk en wat ik het fijnste vind, ik heb de man waar ik al 36 jaar mee getrouwd ben weer zo lief.

Die liefde was er wel, maar omdat ik zo bezig was met mezelf had ik er eigenlijk geen tijd meer voor om daarin te investeren en die grote liefde is nu terug.. Ik schrijf in de eerste zin dat ik bang ben geweest, maar nu is dat anders.

Een mooier leven dan een ANDER LEVEN kan ik me niet wensen. Ik wens het u ook allemaal toe.

7 maanden na de training 
Op de eerste morgen van de training van Ander Leven zei ik: “Vandaag begint de rest van mijn leven” Natuurlijk heb ik toen niet geweten dat die woorden zo waar zouden zijn. Ik volgde de training in April van 2011, nu ik dit schrijf zijn we 7 maanden verder. Ik had door allerlei angsten in mijn leven last van lichamelijke klachten en vooral van dat leven zelf. Paniek aanvallen e.d. Ik ga er niet veel over zeggen, ze behoren tot het verleden.

Al vanaf dag één na de training werd alles anders. Ik durfde veel meer en zelfs die akelige paniek aanvallen bleven weg en tot vandaag zijn ze ook niet meer teruggekomen. Ik functioneer prima. Intussen ben ik ook 20 kilo afgevallen. Ook dat gaat goed. In het verleden had ik al meerdere keren geprobeerd te lijnen maar dat liep steeds mis. Nu gaat het geweldig.

In de voorbije jaren had ik altijd in na- en voorjaar last van depressie met daarbij lichamelijke klachten. Dit najaar heb ik er totaal geen last van. In de nabije toekomst komen er veel veranderingen. Mijn man en ik gaan verhuizen naar een ander dorp b.v. Ik kijk er naar uit, ben druk bezig met het opruimen van 30 jaar verleden, wat ik heb verzameld en op de zolder gezet. Ik heb veel energie, slaap heerlijk en ben heel de dag actief. Ik kan alleen maar jubelen en juichen zeg ik steeds. Soms moet ik mezelf knijpen om te zien of ik niet droom.

Dat mijn leven na April zo anders zou worden had ik echt niet kunnen denken. Ik wens het jullie, als lezer van dit stukje, ook toe.

Nicolette (25 jaar paniekaanvallen)

Alles is mogelijk nu en ik zie overal mooie dingen. Genieten en schik maken zijn sleutelwoorden van het moment. 

Mijn leven pre-Ander leven, had de volgende kenmerken: angst, onzekerheid, levensloosheid en lusteloosheid. Mijn leven post-Ander leven, heeft me letterlijk een ander leven gegeven. Zeven maanden na de training, heb ik een hele nieuwe kijk op het leven. Ik kon voor de training niet bedacht hebben, wat ik nu weet en hoe ik nu het leven ervaar. Dat bedenk je niet, in de staat van zijn die ik, voor de training, had. De training bij Ander leven is voor mij het startschot geweest voor ‘bigger and better things’. Alles is mogelijk nu en ik zie overal mooie dingen. Genieten en schik maken zijn sleutelwoorden van het moment. Tijdens de training heb ik geleerd wat mijn brein doet en kan en hoe ik daarmee om ga is aan mij. Het is nu op (bijna) ieder moment een keuze, welke kant ik op wil. Ga ik voor geluk of ga ik voor mijn gelijk? Het is aan mij om de keuze te maken en dit proces door te zetten, zover ik wil. En het mooie is, dat ik niet meer bang ben voor de oneindige mogelijkheden die het leven in zich heeft. Bring it on!

Wendy, 40 jaar