Mijn ervaringen met het Alexander Concept

Vol verlangen had ik uitgekeken naar de training. Na ruim 22 jaar ME/CVS voelde ik dat de tijd rijp was voor deze stap! Niet dat ik al die jaren had stilgezeten, integendeel: op diverse manieren heb ik eraan gewerkt om mijn lichamelijke en geestelijke gezondheid te verbeteren, met wisselend resultaat. Inmiddels was mijn situatie wel verbeterd van bijna volledig bedlegerig tot redelijk functionerend, maar had ik toch nog bijna dagelijks het gevoel mezelf door een dag te moeten slepen…

Toen ik aan de training van Ander Leven begon, waren mijn belangrijkste klachten nog: onvoldoende energie om de dag door te komen zonder ca. 1 ½ uur rusten/slapen tussen de middag, een gevoel van prikkelbaarheid, alertheid en ‘overspanning’ in mijn hoofd, gejaagdheid, moeite met slapen, overgevoeligheid voor geluid, onverklaarbare pijnen in mijn hele lichaam, angst en concentratieproblemen.

Bijna alles wat ik van tevoren las en hoorde over het Alexander Concept sprak mij aan; ik herkende mijzelf en mijn klachten totaal! Met name het verhaal over de overvloedige aanmaak van stresshormonen sprak tot mijn verbeelding. Vaak had ik het gevoel dat er een trein in mij op hol geslagen was waarvan ik de rem niet kon vinden. Daardoor kon ik mij zelden totaal ontspannen en dientengevolge tankte ik onvolledig bij.

En dat lichaam en geest met elkaar verbonden zijn was mij al wel duidelijk, dus bijna alles in mij zei “Ja” tegen deze training.

Bijna alles…. Ik aarzelde om me werkelijk op te geven, en ik ontdekte dat een aantal zaken mij weerhield: de kosten van de training en, deels daaraan gekoppeld, de angst voor wéér een teleurstelling. Hoe dikwijls had ik mij immers al vol hoop en verwachting overgegeven aan weer een nieuwe behandelwijze, therapie, sessie, cursus….? En hoe ongelooflijk veel guldens en euro’s had mij dit in de loop der jaren al gekost?

Ook voelde ik enig wantrouwen t.a.v. alle positieve ervaringen op deze site: het klonk gewoon te mooi om waar te zijn!

En tot slot hing er voor mij een sfeer van geheimzinnigheid rond de training omdat me niet duidelijk werd wat nou de ‘truc’ was die ik zou leren om me beter te gaan voelen.

Door gesprekken met trainster Helga en geliefden om mij heen, besloot ik mijn angst en wantrouwen los te laten en mezelf deze investering en kans te gunnen. Om nu, bijna 5 weken na de training, te concluderen dat dit het mooiste cadeau is wat ik mezelf heb kunnen geven! Want……sinds het trainingsweekend

 • kan ik zonder mijn middagrust/slaap
 • slaap ik ‘s nachts beter (en dat zonder oordoppen, slaappillen en pijnstillers)
 • voel ik me veel rustiger en ontspannen in mijn hoofd
 • is mijn lijf meer ontspannen
 • voel ik me veel steviger in het leven staan
 • ben ik positiever en blijer
 • kan ik me beter concentreren
 • heb ik meer innerlijke rust en geduld
 • heb ik meer durf om lastige situaties aan te gaan
 • voel ik me krachtiger in wie ik ben
 • en, last but not least: heb ik meer energie !!!

Net als ‘gewone’ mensen, heb ook ik mijn momenten dat ik me minder goed voel en ergens ‘last’ van heb. Maar, en dat is wat mij betreft de grote meerwaarde van deze training t.o.v al het andere dat ik tot nu toe gedaan had: nu heb ik zelf het gereedschap in handen om er iets mee te doen. Op (bijna) ieder moment dat het nodig is, al is het midden in de nacht, kan ik de geleerde methode toepassen. Mocht ik er onverhoopt een keer niet zelf uitkomen, dan kan mijn partner Dettie, die als begeleider mee mocht naar de training (wat ik overigens een sympathiek gebaar vind van Ander Leven), mij ondersteunen. En verder zijn de trainers Helga en Jaap erg toegankelijk en bereid om telefonisch of per mail te coachen. Ook hun cd helpt me om gemotiveerd te blijven!

Mijn persoonlijke conclusies zijn:

 • De training is het geld zeker waard; mijn leven is aanmerkelijk verbeterd en dat is eigenlijk niet in geld uit te drukken.
 • Het is niet ‘te mooi om waar te zijn’; het is mooi en het is waar!

De ‘truc’, of beter gezegd, de sleutel, die me is aangereikt, hoeft wat mij betreft niet langer geheim gehouden te worden: je leert een methode toe te passen waarbij je letterlijk en figuurlijk een aantal stappen zet die helpen om oude, negatieve patronen stop te zetten en te vervangen door nieuwe, positieve. Het gevolg is dat de aanmaak van stresshormonen een halt wordt toegeroepen waardoor je direct resultaat voelt. Het is belangrijk om in het dagelijks leven dit te blijven toepassen en daarom is het ook werkelijk een training. Om deze methode resultaatvol te laten zijn, is het van belang om de hele training te volgen omdat er een logische opbouw zit in het hele proces. Het een kan niet zonder het ander.
10 maanden na de training
Het gaat nog steeds goed met me! Er zijn dagen dat ik me zó goed voel dat ik het Alexander Concept niet hoef toe te passen; ik denk er dan zelfs niet aan.
Op andere momenten voel ik me niet goed en stoei ik met mijn oude patronen. Heel eerlijk gezegd vergeet ik dan soms gewoon dat ik het gereedschap in huis heb om er iets aan te veranderen, of heb ik weerstand om het Alexander Concept toe te passen. Nóg eerlijker gezegd denk ik dan soms dat het mij vast niet zal helpen in déze situatie. Ziehier óók een oud patroon – negatief denken……En toch, als ik het lef, de moed, het doorzettingsvermogen heb om elke keer tóch weer de oefening te doen, ben ik altijd weer aangenaam verrast door wat het me oplevert! Het werkt echt!

Kortom: tegen alle twijfelaars, sukkelaars, ouwe-patronen-verslaafden inclusief mijzelf zeg ik: hou vol, heb geduld en ga er vooral mee door! Het leven is zoveel leuker nu het geen overleven meer is!

Ter illustratie nog het volgende verhaal:
Het hoogtepunt in mijn leven ’na het AC’ is tot nu toe mijn laatste vakantie, in september afgelopen jaar. Het was inmiddels een half jaar na de training en ik ging met Dettie naar Sardinië. In tegenstelling tot vele andere vakanties tijdens mijn ME/CVS-tijdperk, hoefde ik nu niet enkele dagen bij te komen van de vliegreis. Nog dezelfde avond, nadat we onze tent hadden opgezet (!), liep ik met m’n blote voetjes door het heerlijke warme zeewater. Ik was niet kapot, maar kon ‘gewoon’ genieten!

Dat is eigenlijk de hele vakantie het grootste verschil geweest met vele vakanties daarvoor en eindelijk begreep ik waarom de meeste mensen op vakantie gaan zo leuk vinden! Waar ik me vroeger voortsleepte en probeerde er iets leuks van te maken, kon ik nu volop genieten van alles: wandelen (ook in de bergen!), snorkelen, kamperen, klauteren over rotsen in een kloof, het bezoeken van een grot, uit eten gaan…. En dat alles zonder halverwege de dag een geschikte slaapplek te hoeven zoeken. Dit gaf echt zoveel meer mogelijkheden en vrijheid! Een intens geluksgevoel en dankbaarheid stroomt door mijn hele lichaam als ik er weer aan terugdenk.

Inmiddels heb ik een aantal mensen kunnen enthousiasmeren om ook de training te gaan volgen. Mocht iemand dit lezen en twijfels hebben omtrent deelname aan de training, dan stel ik me graag beschikbaar voor een gesprek. Ik weet hoe lastig het kan zijn om de knoop door te hakken. Via Ander Leven is mijn telefoonnummer op te vragen. Gun jezelf een ander, beter leven!!!

Mijn dank aan Helga, Jaap, Dettie en groepsgenoten is groot!

Marjanne