FIBROMYALGIE

Pijn in je spieren, botten, op je huid. Een liefdevol bedoelde streling over je arm is pijnlijk, een poosje liggen op één zijde ook. Beweging maakt het erger. Steeds meer plekken in je lichaam laten van zich horen: pijn, pijn, pijn. Het houdt je wakker in de nacht, je maakt je zorgen. De invloed van fibromyalgie op je leven is enorm: altijd, overal in je lijf is pijn. Die pijn is echter niet zichtbaar aan de buitenkant. Je verbijt je: even doorzetten maar, straks vinden ze me een aansteller. Dus daarom: niet klagen! Maar doorgaan, doorgaan, doorgaan. Dwars door alle pijn heen. Natuurlijk ben je naar je huisarts gegaan. Die kon echter niets vinden. Je vertwijfeling is groot: ben je nu een aansteller of zien ze iets over het hoofd?! Er zal toch niet iets ernstigs aan de hand zijn!? Had je maar een gebroken been! Dan was het tenminste duidelijk wat er aan de hand is!

Omdat je almaar doorgaat en doorgaat, voel je je doorlopend overvraagd. Je lichaam doet zo’n zeer! Je voelt je niet gezien door je omgeving, en tegelijk zeg je nooit nee. Er is altijd een reden om ja te zeggen op een verzoek: volledig over je eigen grenzen heen de ander voor te laten gaan ten koste van jezelf. Bang om als een zeur over te komen zeg je maar niets. En daardoor doe je meer, veel meer, dan je eigenlijk kunt.

Stel je voor dat je, volkomen onbewust, pijnlijke ideeën over jezelf hebt. Of over het leven hebt. En dat deze onbewuste gedachten een ongelooflijk grote invloed op je leven hebben – zo groot, dat ze je plezier en levenslust volledig ondermijnen. Deze pijnlijke, maar onbewuste, gedachten uiten zich in fysieke pijn. Dat is de wet van behoud van energie. Met de techniek van het Alexander Concept zul je inzien hoe je bewust en onbewust over jezelf en het leven denkt. Door deze patronen te doorbreken ontstaat er een gezonde geest in een gezond lichaam. Binnen de kortste keren zit jij weer heerlijk in je vel!

Lees onderstaand een aantal persoonlijke ervaringen.

“Ik heb nog nooit een completere en totaal kloppende training gehad, waarbij de trainers allemaal zelf ervaringsdeskundigen zijn en ze alle deelnemers (15) en hun partners perfect en deskundig begeleiden.”

Ik had meer dan 15 jaar fibromyalgie en had daardoor ook vermoeidheid-, slapeloosheid- en ernstige geheugenproblemen. Ik moest vorig jaar mijn mooie baan als wijkverpleegkundige opgeven en kon het laatste jaar 1 kleine activiteit (boodschappen) ondernemen en de rest van de dag lag ik plat op de bank te rusten. Mijn kwaliteit van leven was helemaal niets meer en ik kon alleen nog maar overleven en de levenslust was op! Dit was erg moeilijk in onze relatie en mijn man moest, met veel tegenzin, overal alleen naar toe, omdat ik al jaren geen avondactiviteit meer kon ondernemen.

Ik heb dit fantastische trainingsweekend van Ander Leven samen met mijn man gedaan en het is zo’n positieve training geweest dat ik nu al bijna 6 weken totaal klachten en medicatie vrij ben! Ik heb een volledig Ander Leven gekregen met dit concept en weet vol vertrouwen en met grote zekerheid dat dit mijn sleutel is tot een gezond leven.

Het was mijn allerlaatste hoop om nog verbetering te krijgen na aanschaf van vele dure hulpmiddelen en een héle lange en dure zoektocht langs huisarts, reumatoloog, chiropractor, fysiotherapeut, psycholoog, revalidatie traject, vele alternatieve hulpverleners zoals regressietherapeut, magnetiseur, natuurartsen, massages, accupunctuur, familieopstelling, EMDR, meditatie/yoga en tot slot maar accepteren dat de rest van mijn leven zich rondom mijn bed zou plaatsvinden.

Tot ik in maart een folder van Ander Leven aangereikt kreeg! Ik heb nog nooit een completere en totaal kloppende training gehad dan bij Ander Leven, waarbij de trainers allemaal zelf ervaringsdeskundigen zijn en ze alle deelnemers (15) en hun partners perfect en deskundig begeleiden. De hele theorie van de werking van het onbewuste brein en het stop zetten van de stress respons wordt zéér helder en duidelijk uitgelegd en is totaal niet zweverig! Het zijn 3 gezellige en zéér intensieve, maar leerzame dagen geweest. Heel bijzonder om dit ook samen met mijn partner te doen, zodat hij ook meteen alle informatie kreeg en de directe verbeteringen mee beleefde. Het was op een prachtige locatie in Barchem met een geweldig verblijf en verzorging door de gastvrouw en een top kok en een super gezellige deelnemersgroep die allemaal met zéér verschillende klachten op zoek waren naar een beter Leven.

Doordat mijn stress respons nu uit is, heb ik eindelijk (na 45 jaar) innerlijke rust en volledige ontspanning in mijn spieren en pezen. Hierdoor is de pijn, stijfheid en vermoeidheid uit mijn lijf en ik slaap weer goed, zonder enige medicatie te gebruiken.

Ik kan nu weer ALLES doen, zoals fietsen, sporten, motor rijden, naar n feestje of film en theater, wijntje drinken, weekendje weg en een wandeling maken van 13 km in Zuid Limburg en nog vele andere dagelijkse activiteiten.

Ik heb af en toe nog fibromyalgie klachten, maar ik heb nu dankzij het Alexander Concept de handvaten om het meteen aan te pakken en weg te werken met metéén positief resultaat. Het is écht een training en ik moet iedere dag deze training (oefening) doen om mijn onbewuste brein een nieuwe snelweg te leren maken. Ik word nog 1 jaar lang begeleidt door een coach en een buddy, dus ook de nazorg is prima. Ik heb nog een slecht geheugen, maar ik vertrouw erop dat ik over een jaar ook weer een artikel of boek kan lezen. Iedere ochtend sta ik dankbaar op dat ik door ‘Ander Leven ‘ mijn leven weer terug heb gekregen.

Ook mijn man en kinderen zijn zielsgelukkig dat ik mijzelf dit fantastische cadeau gegeven heb en dat ze een nieuwe, gezonde en positieve vrouw en moeder terug hebben. Hopelijk is dit verhaal een inspiratie voor andere fibromyalgie patiënten om de moed niet op te geven en om zichzelf dit levens veranderende cadeau te gunnen!

José

Nu, een half jaar later, kan ik oprecht en vol overtuiging zeggen dat ik mijn volledige gezondheid terug heb! Ik leef weer volop en geniet nog dagelijks van mijn nieuwe, gezonde leven, waarin ALLES mogelijk is. Met t Alexander Concept heb ik blijvend de handvaten gekregen om evt. klachten meteen en met direct resultaat weg te werken.

Mijn leven is weer fantastisch en het is heerlijk om weer iedere dag optimistisch te zijn en te kunnen lachen.

“Ik heb eerst getwijfeld of ik mee zou gaan, maar ben blij dat ik toch gegaan ben. Onze relatie is door de training versterkt en heeft meer diepgang gekregen.”

In eerste instantie ging ik natuurlijk mee om Tamara te begeleiden en te ondersteunen, maar goh wat heb ik zelf ontzettend veel aan de training gehad!!!

Tamara had al jaren last van verschillende klachten en problemen op geestelijk en lichamelijk gebied. Ze voelde zich vaak erg down en was snel geïrriteerd. Ze reageerde altijd zo fel en direct naar mij en ons zoontje, dat ik soms ook maar niks meer zei om de vrede te bewaren.

Al bij de eerste gesprekken vooraf aan de training kon ik merken dat het Tamara echt diep heeft weten te raken en er al wat aan het veranderen was. Tijdens de training heb ik Tamara zien open bloeien en zag ik een zelfverzekerde vrouw staan, die vol met energie, liefde en rust naar huis is gegaan. Eenmaal thuis merk ik en zie ik dat Tamara echt veel rustiger is en niet zo impulsief reageert op alles. Ze denkt eerst na voordat ze reageert en dat is een heel verschil bij hoe het eerder was. De sfeer is nu goed, Tamara staat positiever in het leven en dit heeft effect op het hele gezin!!

Als begeleider ben ik meegegaan, maar tijdens de training voelde het voor mij aan alsof ik er als deelnemer zelf zat. Door de informatie, die ik tijdens de training te horen kreeg, besefte ik dat er bij mij ook wel het één en ander zat waar ik nog aan kon werken.

Thuis en op mijn werk heb ik het Alexander Concept ook toegepast en dat helpt mij enorm. Op het werk was ik vaak erg chaotisch en moest het precies gaan zoals ik dat wilde, door het Proces toe te passen op deze patronen kan ik dit nu veel beter loslaten en voel ik rust in mijn lijf en hoofd. Nu kom ik thuis van het werk en heb ik nog genoeg energie over voor mijn gezin en hoef ik niet meer eerst bij te tanken.

Ik heb eerst getwijfeld of ik mee zou gaan, maar ben blij dat ik toch gegaan ben. Onze relatie is door de training versterkt en heeft meer diepgang gekregen.

De training is een verrijking in ons leven geworden!!!

Mario

“Er is minder pijn in mijn lichaam, en elke week kan mijn linkerarm een stukje hoger worden opgetild.”

Ik had voortdurend pijn in de spieren en gewrichten rond mijn schouders en nek, met soms steken of urenlange pijn in enkels, ellebogen, polsen, heup of rug. Mijn billen en bovenbenen voelden alsof ik er grote blauwe plekken op had, daarom was op een harde stoel zitten pijnlijk. De huid van mijn bovenrug voelde steeds alsof ik er zonnebrand op had, als iemand mij vriendelijk over de rug wreef, was dat pijnlijk, masseren idem.. Mijn onderarm op de tafel leggen om op mijn toetsenbord te typen voelde pijnlijk aan.

Na allerlei therapieën en behandelingen was er een begrijpelijke terughoudendheid in mij om in verbetering te kunnen geloven.

Maar nu: Ik leerde de aandacht anders te sturen, en dat werkt. Ik kwam er achter hoe negatief ik sprak en dacht over mijzelf en begrijp nu pas echt hoe dit zijn effect kan hebben op het lichaam. Ik leerde hoe dat te stoppen en een behulpzamere houding te creëren. Het is verbazend, onthutsend en grappig tegelijk om mezelf te betrappen.

Resultaat:
De basistoon van pijn, waar bovenop ik een vrij prettig leven had, is veranderd in een basis van een prettig leven, waarin af en toe pijn verschijnt. En als die er is, is er een liefdevol opnemen in het geheel, in plaats van afkeuring of straf. De aandacht is er voor eventuele pijn op zachte, milde en bijsturende wijze, en niet meer in de vorm van de ondertoon die er was voor het lijden.

Er is minder pijn in mijn lichaam, en elke week kan mijn linkerarm een stukje hoger worden opgetild. Ik ben vrolijker en kan me steviger opstellen. Ik slaap beter, heb meer energie en kan me beter bewegen. Wat liefdevol naar mezelf zijn is ervaar ik nu aan den lijve…!

Joke

“Deze training is het beste wat ik ooit gedaan heb. Jullie hebben mijn leven gered.”

Prachtige, briljante, dappere Helga. Jullie training redt levens. Dit wisten jullie al. Hierbij nogmaals de bevestiging. Jullie hebben mijn leven gered. Dit schrijf ik nu met tranen in mijn ogen. Tranen van zielsberoering. Vanaf mijn 13e verloor ik de connectie. 
Ik begon kritisch na te denken over alles wat we leerden op school, en kwam tot de conclusie dat het nutteloos was. Vervolgens begon ik het bestaan te analyseren. Ik kwam tot de conclusie dat ik niet de zin van het aardse bestaan inzag, en ook niet de zin van het schijnbare oppervlakkige leven van alledag. Ik begon me te dissociëren van de medemens. De maatschappij. Mijn ouders. En vooral: van mijzelf.  Ervoer moeite met het gebrek aan warmte, oprechte interesse en liefde tussen de mensen. Had moeite met onbegrip en oordelen van mijn ouders. Het kwam zover dat ik op een gegeven moment iedere avond hoopte dat ik de volgende ochtend niet meer zou wakker worden.

Vanaf mijn 23e kreeg ik mijn eerste uitbraak van spierreuma. Ik kon mijn eigen kleren niet meer aantrekken. Ik kon mijn opgezwollen handen niet meer sluiten. Mijn opgezwollen ogen leken uit hun kassen te springen. Ik kon mijn armen niet meer optillen. Ik heb jaren niet kunnen hurken en had moeite met traplopen en fietsen.

Zowel de depressies als de reuma werden met de jaren gelukkig milder, dankzij vele verschillende therapieën. Ik kwam langzaamaan in een staat van blijdschap en voorzichtige acceptatie van het aardse leven, met nog in het achterhoofd: ‘… maar als het vandaag eindigt hier op aarde, vind ik het helemaal prima.’ 

Reumatische uitbraken en depressies werden echter nog bij de minste geringste stress getriggerd. Ik was onderhand een kei geworden in stress elimineren uit mijn leven, maar besefte tegelijkertijd dat je dat niet op gekunstelde wijze kan blijven doen. Ik besloot de training te gaan volgen.

En het is het beste wat ik OOIT gedaan heb.

Mijn pantser (van keiharde spieren) is gesmolten dankzij deze training. Ik sta weer in helemaal contact met mijzelf, met mijn kwetsbaarheid, met mijn hart, met mijn ziel.

Sinds de training ben ik in continue staat van ontroering. Wanneer ik ‘s ochtends wakker word, voel ik mijn aura tintelen en de levensenergie door mijn lijf gutsen. Ik voel hoe liefde niet een keus is, of een gevoel, maar een zijnstoestand. Ik zeg volmondig JA tegen het leven, en alle geweldige ontdekkingen die je iedere dag kan doen in het leven in de materie! Proeven, ruiken, voelen, zien, ervaren, genieten… Ik sta volledig in het Nu, als een pasgeboren, blije baby, die met volle overgave zowel haar binnen- als buitenwereld onderzoekt.

Ik heb het trappenhuis van de buren in 1 keer bestegen (3 etages). De continue pijn tussen mijn schouderbladen is weg. Ik heb telepathisch met paarden gepraat. Ik krijg inzichten over compassie, identiteit, incarnatie, telekinese en teleportatie. Mijn zicht wordt scherper. (Inmiddels 20 pagina’s positief dagboek) kort samengevat: ik voel, ben de connectie met het universum, met de medemens, en voel hoe de universele levens- en liefdesenergie volop stroomt. En ze heelt alles op haar pad.

Een diepe, diepe buiging voor jullie. In liefde,

Kimm, 32 jaar

Meer over Fibromyalgie

Fibromyalgie is een niet-gewrichtsgebonden ziektebeeld. Kenmerkend zijn spierpijn en drukpijnlijke punten verspreid over het lichaam. De spierpijn wordt doorgaans heviger na overbelasting of blootstelling aan kou. Het syndroom gaat vaak gepaard met verschillende algemene klachten zoals slaapstoornissenvermoeidheid, spierstijfheid en hoofdpijn.

De naam fibromyalgie komt van ‘fibra’ (vezel), ‘mus’ (spier) en ‘algos’ (pijn) en betekent dus letterlijk ‘pijn van spieren en vezel(ig bindweefsel)’. Om onderscheid te maken met de ziekte reumatoïde artritis wordt het ook wel weke-delenreuma genoemd. Bij fibromyalgie worden echter meestal geen ontstekingen gevonden.

Kenmerken van fibromyalgie

 • Diffuse pijn in de omgeving van de gewrichten, met name op de aanhechtingsplaatsen van de spieren aan de pezen.
 • Stijfheid, met name ‘s ochtends (zo’n 1 à 2 uur) en na lange periodes staan, zitten of liggen in dezelfde houding.
 • Vermoeidheid.
 • Concentratiestoornissen en problemen met het korte– en langetermijngeheugen.
 • Eerder genoemde klachten nemen toe bij spanning of overbelasting. Meestal nemen de klachten dan niet direct toe, maar vaak pas ‘s avonds of de volgende dag. De klachten nemen ook toe bij vocht, kou en vooral bij een combinatie van beide.
 • Slaapproblemen.
 • Darmproblemen.
 • Bloedonderzoek of röntgenfoto‘s wijzen niet op een ziekteproces of abnormale slijtage. Fibromyalgie wordt dan ook meestal vastgesteld door een uitsluitingsdiagnose, wanneer alle onderzoeken andere aandoeningen hebben uitgesloten. Doorgaans ontstaan de klachten spontaan en verergeren ze geleidelijk aan. Ook in een later stadium is er niets dat wijst op een slijtageproces, ontstekingen of andere beschadigingen in het lichaam.

Fibromyalgie komt bij 1 tot 2 procent van de bevolking voor. Volgens schattingen van onderzoekers wordt bij 5 tot 15 procent van de nieuwe patiënten op een reumatologische kliniek de diagnose fibromyalgie gesteld. Fibromyalgie komt het meest voor bij vrouwen (ongeveer 90 procent van de patiënten is vrouw). Het syndroom openbaart zich meestal tussen het 25e en 40e levensjaar.

De wereldgezondheidsorganisatie heeft fibromyalgie als aandoening opgenomen in het ICD-10.

De status als ziektebeeld is omstreden, en er bestaat nog geen consensus over aanwijsbare, niet-subjectieve lichamelijke afwijkingen. De hypothese van J.A. Bauer dat fibromyalgie veroorzaakt wordt door perifere zenuwbeknellingen is nog jong, en daardoor – ondanks een ogenschijnlijk hoog succespercentage na chirurgische behandeling – niet algemeen geaccepteerd door de medische gemeenschap. De werkdiagnose wordt daarom per exclusionem gesteld, dat wil zeggen door het uitsluiten van andere oorzaken als bron van de klachten. Met MRI is een verband aangetoond tussen fibromyalgie en intensivering van de activiteit in die gebieden van de hersenen die verantwoordelijk zijn voor de pijnervaring. Bij dezelfde pijnprikkels bleek deze activiteit bij fibromyalgiepatiënten groter dan bij gezonde vrijwilligers. Dit lijkt erop te duiden dat bij fibromyalgie de verwerking van (pijn)prikkels door het centraal zenuwstelsel gestoord is, een toestand die ook wordt aangeduid als centrale sensitisatie.

Fibromyalgie wordt beschouwd als een controversiële diagnose omdat er onvoldoende wetenschappelijke consensus bestaat over zijn oorzaak (oorzaken). Een aantal medici is van mening dat fibromyalgie geen ziektebeeld is omdat er geen zichtbare abnormaliteiten vast te stellen zijn bij het klinisch onderzoek en omdat er (nog) geen (erkende) objectieve diagnostische laboratoriumtests zijn.

Mogelijke oorzaken

De oorzaak voor fibromyalgie is volgens gangbare medische normen nog niet bekend. Een studie uit 2003 suggereerde een verband met verstoring van de neuro-endocriene functies.

Enkele andere mogelijke oorzaken die in de literatuur worden genoemd zijn:

 • Langdurige psychische stress of fysieke overbelasting
 • Een virale of bacteriële infectie
 • Een zware bevalling
 • Erfelijkheid. Fibromyalgie komt soms in dezelfde families, als een soort “cluster”, voor. De thans geldende gedachte is echter dat fibromyalgie niet erfelijk is. Soms komt het in dezelfde families voor samen met dyslexie

Amerikaanse neurowetenschappers onderzochten de huid op de handen van een kleine groep fibromyalgie-patiënten en van een controlegroep. Ze zagen bij fibromyalgiepatiënten een zeer grote hoeveelheid van een specifiek type zenuwvezels op de zogenaamde glomusbody (i.h.b. de arteriool-venule shunt). Dit kan de oorzaak zijn van spierpijn en andere pijn en ook van oververmoeidheid, meent neurowetenschapper Frank L. Rice (2013).1 De onderzochte groep was te klein voor definitieve uitspraken.

Behandeling

PijnstillersIn de meeste gevallen zal de huisarts of reumatoloog zo mild mogelijk zijn in het voorschrijven van pijnmedicatie, veelal paracetamol en/of een NSAID zoals ibuprofenMorfine of andere opiaten worden bij fibromyalgie zelden of nooit voorgeschreven en een positief effect daarvan op de klachten is alleen bij een ernstige vorm van fibromyalgie vastgesteld. Lyrica wordt tegenwoordig wel veel voorgeschreven aan fibromyalgiepatiënten.

Antidepressiva
In sommige gevallen brengen zorgvuldig gekozen antidepressiva verlichting. Meestal worden deze gegeven in een dosis die lager is dan welke men geeft aan patiënten met een depressie. Het zoeken naar een geschikt antidepressivum kan wel enige tijd in beslag nemen. Als eerste keus probeert men steeds amitriptyline, dat goede karakteristieken bezit bij fibromyalgie, maar soms pas na twee tot vier weken werkt.

Cognitieve gedragstherapie
Een belangrijke benadering in de behandeling is het leren omgaan met de chronische pijn, daar er geen genezend medicijn is. Hiervoor moet de patiënt eerst inzicht krijgen in de complexe samenhang van de vele factoren van de pijnklachten. Met dat inzicht kan de patiënt leren meer controle over de pijn te krijgen. Deze benadering neemt de pijn niet weg, maar zorgt wel dat de impact van de pijn vermindert.

Bewegingstherapie
“Graded Activity” – Deze behandeling gaat uit van langdurige overbelasting als hoofdoorzaak. Doel is eerst de belasting in balans te brengen met de belastbaarheid of draagkracht van de patiënt om dan door geleidelijke conditietraining de belastbaarheid weer op te bouwen. Hoewel het niet het hoofddoel is, kan bij sommige patiënten de pijn beter hanteerbaar worden door de verbeterde conditie.

Balneotherapie
Patienten met fibromyalgie hebben, net als veel andere patiënten met een reumatische aandoening (bijvoorbeeld Bechterew, RA), baat bij Balneotherapie. Deze therapie is een oude behandelwijze waar behandelingen van fysiotherapeutische aard, individueel gerichte massages, modder pakkingen, koeltepakkingen, op de persoon gerichte gymnastiek, oefeningen gericht op houdingscorrectie, diverse soorten elektrotherapie etc. onderdeel van uitmaken. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van thermaal water. Patiënten die een goede Balneotherapie hebben ondergaan ervaren over het algemeen verbetering van de beweeglijkheid, minder pijn, verbetering van bloedwaarden, vermindering van vermoeidheid en een algemene verbetering van welbevinden over een periode van 3 tot 6 maanden. Om effect te hebben, dient het thermaal water (ongeveer 37 gr. Celsius) minstens zwavel en radon te bevatten en direct diep uit de aarde in de baden te komen. Daarnaast dient een balneotherapeutische kuur tenminste 3 weken aaneengesloten dagelijks plaats te vinden en een op de persoon door een reumatoloog op maat gemaakt behandelingsplan te bevatten. Een van de landen met de beste baden en resultaten is Hongarije. Bekende kuurcentra zijn bijvoorbeeld: Budapest (Margitsziget), Heviz, Balf, Bükk en Eger. Er zijn verschillende commerciële reisorganisaties en één niet commerciële stichting van reumapatiënten (www.stichtingpaiz.nl) die kuurreizen organiseren naar verschillende kuurcentra.

Leren omgaan met stress
Daar psychische stress leidt tot verhoogde spierspanning, kan een positief effect worden bemerkt als een patiënt beter leert omgaan met psychische stress en lichamelijke spierspanning. Ontspanningsoefeningen maken daar deel van uit en zorgen dat de spieren zich ontspannen en kunnen herstellen.

Bron: klik hier