Ander Leven heeft wetenschappelijk onderzoek laten uitvoeren naar de effecten van de training. Het onderzoek is uitgevoerd door een zelfstandig onderzoeker in samenwerking met een arts en een universiteit.
Resultaten waar we trots op zijn
In de periode 2011-2017 hebben 1307 deelnemers de Ander Leven training gevolgd. Aan hen is gevraagd om een week voor de training en op verschillende momenten na de training (1, 3, 6 en 12 maanden) een gevalideerde vragenlijst over hun lichamelijk en geestelijk gezondheidstoestand in te vullen (“SF-36 Health Survey”). Uiteindelijk hebben 350 deelnemers alle vragenlijsten ingevuld. Deze groep is statistisch gezien groot genoeg om de onderzoeksresultaten te generaliseren naar alle deelnemers van de training.
Het effect van de training is vastgesteld door de gezondheidstoestand van voor de training te vergelijken met de gezondheidstoestand na de training. Dit is gebeurd aan de hand van statistische procedures die uitsluiten of een eventueel geconstateerd verschil tussen de voor- en nametingen al dan niet op toeval berust.
Cijfers liegen niet
De bevindingen tonen aan dat het lichamelijk en geestelijk welzijn van de deelnemers na de training significant verbetert en dat het effect zeer sterk is (zie ook onderstaande grafieken). Het geconstateerde verschil tussen de voormeting (t0) en nametingen (t1, t2, t3, t4) kan statistisch gezien niet op toeval berusten, waardoor de gezondheidsverbetering met zeer grote zekerheid aan de training kan worden toegewezen. Dit maakt de training ‘evidence based’.