LAAG ZELFBEELD

Jezelf vergelijken met anderen (en er dan zelf slecht vanaf komen), verwachten dat iets je toch niet lukt, jezelf naar beneden halen, je dom, lelijk of minderwaardig voelen. Doorlopend jezelf de schuld geven als iets mis gaat: de fout ligt vast bij jou, had je het maar anders gedaan! Wat zullen de anderen wel niet van je denken! Alles verwijst naar jou, naar jouw rol of wat jij hebt gedaan waardoor een situatie misloopt of anders loopt dan verwacht.

Een laag zelfbeeld is pijnlijk voor jezelf en pijnlijk voor je omgeving. Voortdurend trek je liefde of waardering die je ontvangt van anderen in twijfel. Als iemand iets aanbiedt denk je direct: wat moet ik ervoor terugdoen? Of ben je meteen op je hoede: wat hebben ze van me nodig?! Doorlopend stuiten complimenten op een muur van zelfondermijnende opmerkingen.

Met een laag zelfbeeld onthoud je de wereld je talenten. Je onderschat jezelf doorlopend en een compliment accepteren lukt écht niet. Een laag zelfbeeld is niet onschuldig. Je kunt klachten ontwikkelen zoals paniek, somberheid, sociale angst of zelfs depressie.

Hoe zou het zijn om trots te zijn op jezelf! Om je talenten te erkennen en diep van binnen te weten en voelen dat je helemaal goed bent. Dat je een ander, maar met name jezélf recht aan kunt kijken en ziet hoe stralend en waardevol je bent! Dit zal je oogst zijn wanneer je de training in het Alexander Concept volgt. Met alles wat je bent: je bent zo welkom!

Lees onderstaand een aantal persoonlijke ervaringen.

“Ik heb er drie jaar over gedaan, mijn advies is: wacht niet zo lang! Ik heb weer rust in mijn hoofd, ik voel me zeker, mijn zelfvertrouwen gaat met sprongen omhoog en ik ervaar veel rust.”

De training: ik heb er drie jaar over gedaan om dan eindelijk te gaan. Toen het bijna zover was kon ik niet wachten. Ik was zenuwachtig; waren mijn klachten wel ernstig genoeg? Wat zou mijn man ervan vinden? Ik had een laag zelfbeeld, was erg onzeker, maakte me veel zorgen en ik had een heel druk hoofd. Daar had ik zoveel last van dat ik het moeilijk kon opbrengen om nieuwe dingen te gaan ondernemen.

Als dat hoofd van mij maar rustig kon worden, dan zou het al de moeite waard zijn!

Ik zal het maar gelijk vertellen: alles is goed gekomen. Na een paar fantastische dagen, die wij omschrijven als de mooiste, meest intense dagen van ons leven, zijn er heel veel dingen veranderd.

Ik heb weer rust in mijn hoofd, ik voel me zeker, mijn zelfvertrouwen gaat met sprongen omhoog en ik ervaar veel rust. Ik slaap heerlijk en ik heb enorm veel energie, de dagen zijn te kort, ik heb weer zin om te schilderen en te boetseren.

Ik ben heel alert op alarmsignalen en kan daar onmiddellijk iets aan doen door een AC-proces te lopen.

Ik ben dankbaar dat ik de training samen met mijn man heb mogen meemaken. Ik ben de trainsters ongelooflijk dankbaar voor hun liefde, vertrouwen, professionaliteit en openheid.

Ik heb er drie jaar over gedaan, mijn advies is: wacht niet zo lang!

Ik heb een Ander Leven!!

Willie

“Al na de eerste dag voelde ik me vol energie, ontspanning en zoveel vreugde. Niet te beschrijven. En het mooie is dit gebeurde niet alleen bij mezelf, maar ook bij de anderen die de training volgden.”

De training is het grootste cadeau wat je jezelf kunt geven! Echt waar.

Ik had een laag zelfbeeld, stress, faalangst en perfectionisme. In de training kwam ik erachter dat ik eigenlijk wel aan alle klachten voldeed.

Het is echt zooooo geweldig! Al na de eerste dag voelde ik me vol energie, ontspanning en zoveel vreugde. Niet te beschrijven… En het mooie is dit gebeurde niet alleen bij mezelf, maar ook bij de anderen die samen met mij de training volgden.

Eenmaal thuis ervaarde ik veel veranderingen in mezelf. In het drukke leven wat ik leid als jonge moeder en beheerder van een bungalow park merkte ik een rust in mezelf waardoor ik met veel plezier alles voor elkaar krijg. Ik geniet van het contact met de mensen. En elk gesprek wat ik voer doe ik met zoveel liefde… en dat is zo’n bevrijding!

Mijn vriend en zus zijn verbaasd mij zo ontspannen en gelukkig te zien. In elke situatie! En als ik even moeilijk doe pas ik het AC-Proces toe en hop daar ben ik weer. Ik blijf groeien en dat mag ik de rest van mijn leven doen.

Kennen jullie de woorden van Nelson Mandela?

“We zijn bestemd om te stralen, zoals kinderen dat doen. We zijn geboren om de glorie Gods die in ons is te openbaren. Die glorie is niet slechts in enkelen, maar in ieder mens aanwezig.”

Die woorden blijven me raken. Ze staan al jaren bij ons op de wc al heb ik ze nooit toegepast. Ik wist dat ze waar waren, maar hoe doe ik dat? Helga vertelde de woorden ons tijdens de training op dag 3. Diep ontroerd was ik, omdat ik de woorden nu letterlijk zo ervaar!!!!! 🙂

Dank jullie wel Jaap, Helga, Lisette en Ander Leven.

Floor

“Ik ben veel zachter geworden naar anderen en mezelf!”

Het is nu anderhalve maand geleden dat ik de training van Ander Leven (Alexander Concept) heb gevolgd. In eerste instantie was het resultaat me nog niet helder. Maar door de feedback van vrienden en mede-deelnemers begin ik door te krijgen wat er is veranderd, ik ben veel zachter geworden naar anderen en mezelf!

Op uitnodiging van Helga volg ik de training, ze wil me graag laten ervaren wat het AC inhoudt. Ik ben nieuwsgierig van aard, altijd open voor groei en heb nog wel een leuk ‘thema’ liggen waar ik naar wil kijken: eigenliefde en mijn relaties met mannen. Ergens voel ik me het niet waard om liefde te ontvangen. Geven gaat prima, maar ontvangen? Het blijft ongemakkelijk.

Wat blijkt? Ik vind het erg moeilijk om mezelf te laten zien, in mijn kwetsbaarheid. Verschuil me achter veel werk, mooie verhalen en het moederschap. Dat ervaar ik in de training en na de training. Heb het zelf in eerste instantie niet eens door, zo is deze ‘rol’ me eigen geworden. Krijg zicht op de niet zo mooie kanten van mezelf, het cynisme de ‘onechte’ hardheid. Begrijp ook dat ik hier mensen/mannen mee op afstand houd. Ik ben Helga en de groep dankbaar dat ze me dit hebben laten voelen en zien.

Het AC-Proces pas ik regelmatig toe, wanneer ik merk dat ik weer streng ben voor mezelf, mezelf naar beneden haal met mijn taalgebruik of anderszins overtuigingen hoor langsgaan die me niet dienen. Heb ook een aantal zaken in mijn leven aangepast: ik durf te vragen om hulp, zoek meer de verbinding met vrienden en vriendinnen en heb besloten weer tijd te investeren in mezelf, in de vorm van meditatie en spirituele ontwikkeling.

Ik heb veel vertrouwen in mezelf en in de toekomst. Helga en Jaap, dankjewel!

Marian

“Jarenlang heb ik mezelf onderschat of beter gezegd, ik had een enorm laag zelfbeeld. Tot ik het genoegen had om Ander Leven in mijn leven toe te laten. Wat een prachtig geschenk voor mezelf!”

Jarenlang heb ik mezelf onderschat of beter gezegd, ik had een enorm laag zelfbeeld. Dit werd steeds gevoed door herinneringen naar boven te halen met als gevolg dat ik steeds meer geconfronteerd werd met dergelijke situaties.

Toen ik 47 werd, heb ik de hoge school gevolgd: 3 jaar lang, 3x tijdens de week van 18.00u tot 22.00u, in combinatie met een fulltime job en een vechtscheiding. Ik heb mijn diploma na 3 jaar behaald met 85% en me het mooiste geschenk op mijn 50ste verjaardag gegeven. Dit was reeds een grote stap in de goede richting om mijn zelfvertrouwen een boost te geven want die zat voordien behoorlijk onder “0”, maar… dit was nog niet genoeg. De twijfel en het laag zelfbeeld staken nog steeds de kop op niettegenstaande deze prestatie. Ondertussen had ik reeds boeken gelezen samen met mijn partner die ons toch weer in een betere richting duwden dan het oude denkpatroon die we al die jaren gewend waren. Tot ik het genoegen had om Ander Leven in mijn leven toe te laten. Wat een prachtig geschenk voor mezelf!

Tijdens en na de training heb ik een AC-proces gelopen om het laag zelfbeeld een halt toe te roepen. Ik heb mezelf een score gegeven en ik moet toegeven dat ik met grote onderscheiding geslaagd ben. Jawel, ik  heb enorme vorderingen gemaakt op mijn werk. Ik twijfel niet meer aan mezelf wanneer ik moet notuleren en doe deze minder aangename taak met veel plezier en het volste vertrouwen. Mijn CEO is uiterst tevreden en geeft dit ook aan. Mijn HR Director die twee maanden geleden gepromoveerd werd, wat voor mij betekende dat ik enorm veel werk erbij kreeg evenals veel reizen boeken, meer vergaderingen beleggen, een enorm drukke agenda beheren etc. Die situatie zou me voordien een onaangenaam gevoel gegeven hebben, twijfel, kan ik dit wel aan, etc.  Vandaag heeft hij me bevestigd: “Puik werk Leen, zonder jou zou ik dit niet gehaald hebben de voorbije maanden”.  Ik was apetrots, een directeur die hoofd is van zoveel landen op HR vlak, die man  heeft MIJ nodig….

Waw, op zo’n moment straal ik van geluk, het intens gevoel, de verbondenheid met mezelf, wel daar zijn geen woorden voor.  Ik heb het voor elkaar gekregen, een combinatie van 2 helse jobs! Hoe kon ik zo twijfelen aan mezelf, al die jaren?  Ik bedank Ander Leven om in mijn leven te komen, omdat ik zoveel waarden van mezelf herontdek en ik weet dat dit nog maar het begin is.

Het leven kan prachtig zijn, als je in jezelf gelooft en onvoorwaardelijke liefde voor jezelf hebt want dan open je een waaier van mogelijkheden voor jezelf die je anders nooit zou ontdekken. De kracht die hierdoor ontstaat is onbeschrijflijk. Wie zou dergelijke ervaringen niet willen beleven ?

Blokkeer je jezelf dan heb je jammer genoeg geen toegang tot al dit moois. Ik ervaar ook veel meer rust. Het is als een zegen, een stukje thuiskomen en mezelf stap voor stap ontdekken.

Last but not least wil ik het nog even hebben over mijn prachtige en krachtige metafoor. Mijn sterrenbeeld is waterman. En geloof het of niet, ik heb heel graag water in mijn omgeving op vakantie, tijdens wandelingen enz. Onlangs hebben we opnieuw een prachtige wandeling gemaakt langs een immens meer. Plots zag ik een statige zwaan voorbij stevenen met haar eendjes achter haar aan, netjes op een rij. Ik dacht ook aan het sprookje “het lelijke eendje”, een sprookje die me in mijn kinderjaren fel aangegrepen had want ik deed aan vergelijken.  Maar… toen zag ik mezelf en de evolutie die ik de laatste jaren gemaakt had EN vooral de laatste weken. In plaats van mij krampachtig aan de oever vast te klampen, het plekje dat me zo vertrouwd was, heb ik geopteerd voor het immense meer van het leven. Ook ik verken, zoals die statige zwaan alle oorden van het meer, vol vertrouwen (zoals een eik er staat), straal het uit en geniet er met volle teugen van. Toen ik het beeld van de prachtige zwaan voor me zag, parelden de tranen op mijn wangen. Het was zalig thuis te komen want het is zoveel mooier om samen met mijn innerlijke ik deze oorden te verkennen en het geeft me een immense kracht en zoveel voldoening. Samen kunnen we er tegenaan als een team! Ga ik terug naar af, dan put ik mijn kracht uit dit prachtige beeld dat ik voor ogen heb en we kunnen ons pad vervolgen. Op dit elan wil ik verdergaan, deze nieuwe koers vaar ik nu, meer nog ik heb het gevoel dat ik op kruissnelheid ben. Het leuke is dat ik voor een CEO werk maar ook ik ben CEO want “I am the captain of my ship/MY LIVE”. Nooit had ik gedacht dat het sprookje van het kleine eendje en de prachtige zwaan zo mij leven zou kunnen beïnvloeden. Van het kleine meisje vol twijfel, angst, laag zelfbeeld enz.  te kunnen openbloeien tot wat ik heden ben. Tijdens de training kregen we een mascotte, je raad het nooit… jawel een eendje. De eerste momenten stond ik perplex.. ojee.. nadien heb ik het met een warme glimlach toegelaten in mijn leven want het had een zeer belangrijke waarde bleek achteraf en het shockeffect dat mijn ego me gaf was het duidelijk niet.  Ik koester zoveel mogelijk de mooie momenten en geniet van de kleine dingen ook al loopt niet elke dag alles van een leien dakje. ‘ja, “Het kan verkeren” zei Bredero ooit.

Veel liefs,

Een overgelukkige Leen die de training Ander Leven gevolgd heeft.