OPSTELLINGENDAG

Iedereen is welkom!

Inschrijven voor najaar 2024


Opstellingen hebben een diepe uitwerking

Een opstelling gaat van het eenheidsprincipe uit. Dat betekent dat niets uit het ‘systeem’ buitengesloten kan worden. Alles heeft binnen het systeem zijn plek. En alles moet ook op de juiste plek staan. Alleen wanneer alles binnen het systeem een plek heeft gekregen én op de juiste plek staat kan het systeem goed, stromend en liefdevol functioneren. 

Opstellingen maken zichtbaar wat aanwezig is, maar waar we met ons bewustzijn niet bij kunnen. In feite kan alles opgesteld worden. Natuurlijk je familie, in zogenoemde familieopstellingen. Maar ook emoties, gebeurtenissen, geheimen, angsten, innerlijke delen, je lichaam of een onderdeel daarvan, kun je opstellen. Op die manier kan je zicht krijgen op wat er speelt. Waarom je tegen bepaalde thema’s aanloopt of waarom bepaalde zaken (nog) niet stromen in je leven. Waarom je niet verder komt in je persoonlijke ontwikkeling of waarom je niet herstelt zoals je zou willen of verwachten.


Tijdens onze training Het Alexander Concept werken we op de derde dag ook met opstellingen. 

Het familie systeem

Het ‘systeem’ kan van alles zijn. Het is een beetje een oneerbiedig woord. Wij allen behoren tot verschillende systemen.
Het belangrijkste systeem is ons familie systeem. Dit systeem bestaat uit werkelijk onze hele familie, waarbij de eerste lijn weer het belangrijkste is. Denk daarbij aan jezelf, je ouders, je grootouders, je overgrootouders, je betovergrootouders, tot in de 7de generatie. Maar ook je kinderen, je kleinkinderen en je broers en zussen horen behoren tot deze eerste lijn. Ook tot deze eerste lijn behoren de overleden kinderen, miskramen of abortussen. Ook zij hebben allemaal hun plek nodig om het systeem liefdevol te laten stromen. In de generaties van na de oorlog hebben de overleden kinderen over het algemeen hun plek gekregen. Is er van ze gehouden en is er om ze gerouwd. Worden ze genoemd en zijn er foto’s van ze. Met andere woorden: ze hebben hun plek gekregen en ingenomen.

Verstoring in het systeem

In de generaties van onze voorouders van voor de oorlog kan dat anders zijn. Niet alleen stierven er meer kinderen, maar wanneer Jantje binnen een jaar stierf, was de kans aanwezig dat het volgende jongetje dat geboren werd ook de naam Jantje kreeg. Eerste Jantje heeft hiermee niet zijn plek gekregen en tweede Jantje is op de plek gaan staan van zijn overleden broertje in plaats van op zijn eigen plek. Dat kan een enorme verstoring in het familie systeem geven.  Wat ook een verstoring in het familie systeem geeft is wanneer gezinsleden niet op de juiste plek staan. Wanneer een dochter op de plek van moeder is komen te staan, of een zoon op de plek van vader. Daar kunnen allerlei redenen voor geweest zijn. Wanneer een kind op de plek van ouder komt, gebeurt dit uit liefde voor het gezin. Volkomen onbewust neemt een kind deze plek in om het gezin ‘te redden’. Helaas verzwakt dit het gezien. Het kind draagt een last die het niet kan dragen en de ouder is ‘buitenspel’ gezet.

De beweging van de ziel

Het bijzondere van opstellingen is dat deze verstoring ‘recht gezet’ kunnen worden.

Aangezien het zich ver buiten ons bewustzijn afspeelt, ook ver voorbij de laag van overtuigingen, voorbij tijd en ruimte. Het speelt zich af op de laag van de ziel. Op deze laag is er geen tijdsbesef, alleen maar het Hier en Nu. Vanuit liefde, respect en eerbied kan vanuit deze laag gewerkt worden waardoor eenieder in het systeem zijn juiste plek inneemt en de liefde weer kan stromen.

Wij zelf als systeem

In ons eigen systeem speelt natuurlijk ons familie systeem een grote rol. Wat ook bij ons systeem behoort is ons fysieke lichaam zoals bijvoorbeeld fysieke klachten, lichaamsdelen of functies, emoties, gevoelens, schuld, schaamte, liefdes zelfs geheimen. Werkelijk alles wat wij hebben meegemaakt of gedacht of gevoeld hebben behoort tot ons systeem. Ook in dit systeem is het zo dat niets buitengesloten kan worden. Alleen wanneer erkent is wat er is (of was) kan ons systeem liefdevol stromen. Het luistert naar dezelfde wetten; alles heeft zijn plek en moet erkend worden.

Trainer

trainer ander leven

Helga Verhoeven

"Opstellingen raken je ziel. Een opstelling is een bijzondere manier van werken en bijzonder om bij aanwezig te zijn. Zowel als ‘vraagsteller’ als in de positie van representant. Na een opstellingendag ga je verwonderd, geroerd, geraakt, ontroerd en/of vervuld naar huis én heb je nieuwe inzichten in je leven opgedaan." 

€ 135,- p.p.

De kosten voor de Opstellingendag

  • Dag workshop van 10:00 - 17:00 uur 
  • Onder begeleiding van onze oprichter: Helga
  • Inclusief koffie, thee en een heerlijke lunch
  • Maximaal 9 deelnemers

Agenda en aanmelden

Najaar

2024
10:00

Locatie: Roermond - LinZZ

Datum: VOLGT

Tijd: 10:00 - 17:00 uur

Minimaal 9 deelnemers; maximaal 9 deelnemers