PERSOONLIJKE ERVARINGEN

Een overzicht

Klik op onderstaande info en lees meer...

"Nu bijna een jaar geleden heb ik de training bij Ander leven gevolgd en ik kan zeggen dat ik terug de “oude” ben, maar niet alleen dat, met veel meer inzichten. Na een hersenontsteking en moeilijke revalidatie kreeg ik de diagnose CVS. Ik kon niet veel meer." - Wendy, 45 jaar - had ME/CVS

Waar ik vroeger barste van energie moest ik nu constant op de bank doorbrengen.

Als ik al iets deed van uitstap of feestje werd ik daarna ziek en lag ik al rillend enkele dagen out. Ik was niet bij de pakken blijven zitten en had van alles geprobeerd, van gewone reguliere geneeskunde tot allerhande alternatieve geneeskunde, niets hielp. Toch wilde ik het niet opgeven, ik moest en zou genezen. Ik was ondertussen drie jaar ziek en twee jaar thuis van het werk.

Toen ik van Ander Leven hoorde en daarna de website bezocht ontdekte ik dat alle verhalen ook over mij gingen. Mijn man heeft mij onmiddellijk ingeschreven en ik kreeg nieuwe hoop, als ik zelf maar voor de helft zou beter worden zou dat ongelooflijk super zijn, was mijn gedachte.

Maar niets is minder waar, al tijdens de training die trouwens super gegeven wordt, voelde ik dat ik genezen was, inderdaad, dus niets maar voor de helft maar echt wel helemaal.

Ik ben ondertussen terug gestart met werken als leerkracht, ik voel me zo gezegend en geniet alle dagen van de leerlingen en collega’s.

De stress die het werk soms meebrengt kan ik zo stoppen door het Alexander concept toe te passen en daardoor blijf ik me steeds goed voelen.

Het is een super mooi geschenk dat ik mezelf gegeven heb.

Wendy, 45 jaar

"Twijfel je? GA alsjeblieft. Het is echt het beste cadeau wat je jezelf kunt geven. Laat het bedrag vooral geen belemmering zijn. Het is zo weinig in vergelijking met wat je ervoor terugkrijgt." - Rosa, 29 jaar - had angsten

Toen ik voor het eerst de website onder ogen kreeg dacht ik in eerste instantie: dit lijkt wel een Tell-Sell reclame. Ik kon de citaten van mensen die erop stonden maar moeilijk geloven: “Eerst had ik altijd last van…., maar na Ander Leven was het HELEMAAL anders” etc. Het riep zelfs een beetje een tegenreactie op. Maar geloof mij, na deelname aan de training zal je dit echt precies zo ervaren!!!

Twijfel je? GA alsjeblieft. Het is echt het beste cadeau wat je jezelf ooit kunt geven in je leven.

Laat het bedrag daarom vooral geen belemmering zijn. Het is zo weinig in vergelijking met wat je ervoor terugkrijgt. Ik deed voorheen in mijn werk veel perfectionistisch en dacht vaak negatief over mijzelf. In deze training leerde ik concrete handvatten om deze processen te signaleren en te stoppen. Wat een bevrijding! Het is zo fijn om zelf het heft in handen te kunnen nemen.

Ik heb hiervoor verschillende therapieën gevolgd, maar het enige wat dat mij opleverde was inzicht in de oorzaken van mijn belemmerende overtuigingen. Op een gegeven moment werd ik alleen maar moe van het feit dat ik nu wel wist WAAROM ik deed wat ik deed, maar niet hoe ik het kon stoppen. Ik liep vast. Ander Leven heeft dit mij wel gegeven en dat is zo ontzettend waardevol! Ik kan dit oprecht iedereen aanraden! Gun dit jezelf alsjeblieft 🙂

Rosa

"Waar ik vroeger dacht dat je je eenmaal voelt zoals je je voelt, is dat nu veranderd: ik heb invloed op hoe ik mij voel." - Adriana, 51 jaar - had angsten

De training is formidabel! Van begin tot het eind werd het inspirerend gebracht, nuchter, praktisch en heel verhelderend. Helga is een zeer bekwaam docente. Mijn man was wat kritisch voordat we gingen, maar in en na het weekend razend enthousiast. De voor- en nazorg is ondersteunend.

Het is een mooi pakket wat aangeboden wordt.

Op de terugkomdag zagen we prachtige, krachtige, mooie mensen die lieten horen en zien hoe goed de afgelopen 3 weken met hun gegaan is. Zij lieten een veelbelovend herstel zien. Geweldig! En uiteraard was ik één van hen. Ik deed depressiviteit voor de training en na de weken volgend op de training kwam blijdschap en kracht terug.

Wat me geleerd is, is dat ik binnen  een paar minuten me anders kan voelen dan de ‘oude groef’. En het prettige is: ik kan het zelf, heb het zelf altijd bij me. Het geeft me vertrouwen in het leven en in mezelf.

Waar ik vroeger dacht dat je je eenmaal voelt zoals je je voelt, is dat nu veranderd: ik heb invloed op hoe ik mij voel. En het gereedschap heb ik op de training geleerd en is overal toepasbaar.

Dat wil ook zeggen dat als je het nodig heb, je het dient toe te passen, dus het vraagt inzet van jezelf dat wanneer je in je oude groef komt, dat je jezelf oppakt en je aangeleerde proces gaat lopen. Doen! Het geeft effect en het werkt heel ondersteunend!

Ik ben blij dat ik de keus gemaakt heb om me in te schrijven. Ok het was een heel bedrag… maar ik zag dat ik het liever hieraan uitgeef dan aan vakanties, want vakanties zijn met een paar weken ‘weg’, en hier heb ik de rest van mijn leven heel veel plezier van.

Adriana

December 2014:
Zoals jullie hierboven konden lezen: Ik leed aan depressiviteit en angsten voor de training en na de weken volgend op de training kwam blijdschap en kracht terug.

Inmiddels is het een jaar verder en dit is nog steeds het geval. Ik heb tevens meer zelfvertrouwen, meer eigenwaarde, meer lol, om de kleinste dingen kan ik een borrelende lach in mijn lijf voelen. Kortom: het leven is er een stuk prettiger op geworden. En dat niet alleen voor mij. Mijn naasten genieten ervan mee.

“Jarenlang heb ik mezelf onderschat of beter gezegd, ik had een enorm laag zelfbeeld. Tot ik het genoegen had om Ander Leven in mijn leven toe te laten. Wat een prachtig geschenk voor mezelf!” - Leen - had laag zelfbeeld

Jarenlang heb ik mezelf onderschat of beter gezegd, ik had een enorm laag zelfbeeld. Dit werd steeds gevoed door herinneringen naar boven te halen met als gevolg dat ik steeds meer geconfronteerd werd met dergelijke situaties.

Toen ik 47 werd, heb ik de hoge school gevolgd: 3 jaar lang, 3x tijdens de week van 18.00u tot 22.00u, in combinatie met een fulltime job en een vechtscheiding. Ik heb mijn diploma na 3 jaar behaald met 85% en me het mooiste geschenk op mijn 50ste verjaardag gegeven. Dit was reeds een grote stap in de goede richting om mijn zelfvertrouwen een boost te geven want die zat voordien behoorlijk onder “0”, maar… dit was nog niet genoeg. De twijfel en het laag zelfbeeld staken nog steeds de kop op niettegenstaande deze prestatie. Ondertussen had ik reeds boeken gelezen samen met mijn partner die ons toch weer in een betere richting duwden dan het oude denkpatroon die we al die jaren gewend waren. Tot ik het genoegen had om Ander Leven in mijn leven toe te laten. Wat een prachtig geschenk voor mezelf!

Tijdens en na de training heb ik een AC-proces gelopen om het laag zelfbeeld een halt toe te roepen. Ik heb mezelf een score gegeven en ik moet toegeven dat ik met grote onderscheiding geslaagd ben. Jawel, ik  heb enorme vorderingen gemaakt op mijn werk. Ik twijfel niet meer aan mezelf wanneer ik moet notuleren en doe deze minder aangename taak met veel plezier en het volste vertrouwen. Mijn CEO is uiterst tevreden en geeft dit ook aan. Mijn HR Director die twee maanden geleden gepromoveerd werd, wat voor mij betekende dat ik enorm veel werk erbij kreeg evenals veel reizen boeken, meer vergaderingen beleggen, een enorm drukke agenda beheren etc. Die situatie zou me voordien een onaangenaam gevoel gegeven hebben, twijfel, kan ik dit wel aan, etc.  Vandaag heeft hij me bevestigd: “Puik werk Leen, zonder jou zou ik dit niet gehaald hebben de voorbije maanden”.  Ik was apetrots, een directeur die hoofd is van zoveel landen op HR vlak, die man  heeft MIJ nodig….

Waw, op zo’n moment straal ik van geluk, het intens gevoel, de verbondenheid met mezelf, wel daar zijn geen woorden voor.  Ik heb het voor elkaar gekregen, een combinatie van 2 helse jobs! Hoe kon ik zo twijfelen aan mezelf, al die jaren?  Ik bedank Ander Leven om in mijn leven te komen, omdat ik zoveel waarden van mezelf herontdek en ik weet dat dit nog maar het begin is.

Het leven kan prachtig zijn, als je in jezelf gelooft en onvoorwaardelijke liefde voor jezelf hebt want dan open je een waaier van mogelijkheden voor jezelf die je anders nooit zou ontdekken. De kracht die hierdoor ontstaat is onbeschrijflijk. Wie zou dergelijke ervaringen niet willen beleven ?

Blokkeer je jezelf dan heb je jammer genoeg geen toegang tot al dit moois. Ik ervaar ook veel meer rust. Het is als een zegen, een stukje thuiskomen en mezelf stap voor stap ontdekken.

Last but not least wil ik het nog even hebben over mijn prachtige en krachtige metafoor. Mijn sterrenbeeld is waterman. En geloof het of niet, ik heb heel graag water in mijn omgeving op vakantie, tijdens wandelingen enz. Onlangs hebben we opnieuw een prachtige wandeling gemaakt langs een immens meer. Plots zag ik een statige zwaan voorbij stevenen met haar eendjes achter haar aan, netjes op een rij. Ik dacht ook aan het sprookje “het lelijke eendje”, een sprookje die me in mijn kinderjaren fel aangegrepen had want ik deed aan vergelijken.  Maar… toen zag ik mezelf en de evolutie die ik de laatste jaren gemaakt had EN vooral de laatste weken. In plaats van mij krampachtig aan de oever vast te klampen, het plekje dat me zo vertrouwd was, heb ik geopteerd voor het immense meer van het leven. Ook ik verken, zoals die statige zwaan alle oorden van het meer, vol vertrouwen (zoals een eik er staat), straal het uit en geniet er met volle teugen van. Toen ik het beeld van de prachtige zwaan voor me zag, parelden de tranen op mijn wangen. Het was zalig thuis te komen want het is zoveel mooier om samen met mijn innerlijke ik deze oorden te verkennen en het geeft me een immense kracht en zoveel voldoening. Samen kunnen we er tegenaan als een team! Ga ik terug naar af, dan put ik mijn kracht uit dit prachtige beeld dat ik voor ogen heb en we kunnen ons pad vervolgen. Op dit elan wil ik verdergaan, deze nieuwe koers vaar ik nu, meer nog ik heb het gevoel dat ik op kruissnelheid ben. Het leuke is dat ik voor een CEO werk maar ook ik ben CEO want “I am the captain of my ship/MY LIVE”. Nooit had ik gedacht dat het sprookje van het kleine eendje en de prachtige zwaan zo mij leven zou kunnen beïnvloeden. Van het kleine meisje vol twijfel, angst, laag zelfbeeld enz.  te kunnen openbloeien tot wat ik heden ben. Tijdens de training kregen we een mascotte, je raad het nooit… jawel een eendje. De eerste momenten stond ik perplex.. ojee.. nadien heb ik het met een warme glimlach toegelaten in mijn leven want het had een zeer belangrijke waarde bleek achteraf en het shockeffect dat mijn ego me gaf was het duidelijk niet.  Ik koester zoveel mogelijk de mooie momenten en geniet van de kleine dingen ook al loopt niet elke dag alles van een leien dakje. ‘ja, “Het kan verkeren” zei Bredero ooit.

Veel liefs,

Een overgelukkige Leen die de training Ander Leven gevolgd heeft.

"Al vanaf dag één na de training werd alles anders. Ik durfde veel meer en zelfs die akelige paniek aanvallen bleven weg en ze zijn ook niet meer teruggekomen." - Nicolette, 57 jaar - had angsten

Ik ben nu 57 jaar en ben, als ik er goed over nadenk, voor heel veel dingen bang geweest.

Op schoolreis vroeger kon ik niet mee, ik was altijd ziek of bang voor het onbekende.

Op vakantie gaan deed ik niet graag, ik had heimwee of was bang voor de dingen die er allemaal konden gebeuren. Als we op een camping stonden waar ‘s avonds een hek op slot ging was ik bang dat ik er in geval van nood niet af kon, maar stonden we op een camping waar geen hek was, dan was ik bang dat er personen op de camping konden komen die er niet hoorden. Ik was altijd bang dat m’n hart het ieder moment kon begeven.

Hardlopen of hard fietsen deed ik dus niet meer. Iets pittigs eten bij de chinees was er niet meer bij want dat was niet goed voor m’n hart. Enz. enz. enz.

In de loop van de jaren ontwikkelde ik paniek aanvallen, hoge bloeddruk en ademhalingsproblemen door de stress. Ik bezocht een natuurgeneeskundige die mij door de jaren heen wel steeds oplapte maar toch ook de controle niet kreeg over mijn angst.

Na de zoveelste paniekaanval ‘s nachts had ik in overleg met mijn man besloten hulp te gaan zoeken bij een psycholoog. Stel je voor dat ik 85 word, dan zou ik nog 28 jaar met die, steeds toenemende, angst moet leven. Voor mij geen optie.

Zo was dus de ene dag besloten toen we de volgende dag de belevenissen van onze buurjongen, Johnny Uitterhoeve hoorden. Hij was net terug van een training ANDER LEVEN en we wisten niet wat we zagen. Van een moe , ziek mens, was hij gewoon weer de ‘oude’ Johnny. Dit wilde ik ook. Dit verhaal kwam voor mij op het juiste moment. Ik zag het als een vingerwijzing, dit moest ik gaan doen. Alleen kwam er meteen de twijfel, kwam ik wel in aanmerking? Niemand ziet aan mij dat ik last heb van angsten, ik zie er uit als hollands welvaren.

Met die vraag heb ik gebeld en kreeg Helga aan de telefoon. Natuurlijk is dit ook voor jou zei ze, we hebben volgende week een training, je kunt nog komen. Dat ging me nou net even te snel maar ik was ervan overtuigd dat dit voor mij het goede was. Ik heb het aanmeldingsformulier ingevuld en opgestuurd, daarna volgde er een telefoon gesprek van een uur met Jaap en aan het eind daarvan feliciteerde hij me met het feit dat ik naar de training mocht komen. Op 7 april vertrokken mijn man en ik naar Bergen aan Zee. We waren er betrekkelijk vroeg en zaten op een terras alle voorbijgangers te beoordelen, zouden zij er misschien ook voor de training zijn? De dagen die volgden waren intensief maar zo waardevol.

Toen ik de eerste keer het proces had gelopen leek het wel of er kilo’s van m’n schouders vielen, ik voelde me stukken lichter. Het was ook heel bemoedigend om te zien hoe goed het de andere deelnemers verging. En nu, thuis…… is het geweldig! Ik heb geen enkel gevoel van angst meer en als ik het even voel opkomen, loop ik het proces, mijn bloeddruk is weer prachtig, ik slaap heerlijk en wat ik het fijnste vind, ik heb de man waar ik al 36 jaar mee getrouwd ben weer zo lief.

Die liefde was er wel, maar omdat ik zo bezig was met mezelf had ik er eigenlijk geen tijd meer voor om daarin te investeren en die grote liefde is nu terug.. Ik schrijf in de eerste zin dat ik bang ben geweest, maar nu is dat anders.

Een mooier leven dan een ANDER LEVEN kan ik me niet wensen. Ik wens het u ook allemaal toe.

7 maanden na de training 
Op de eerste morgen van de training van Ander Leven zei ik: “Vandaag begint de rest van mijn leven” Natuurlijk heb ik toen niet geweten dat die woorden zo waar zouden zijn. Ik volgde de training in April van 2011, nu ik dit schrijf zijn we 7 maanden verder. Ik had door allerlei angsten in mijn leven last van lichamelijke klachten en vooral van dat leven zelf. Paniek aanvallen e.d. Ik ga er niet veel over zeggen, ze behoren tot het verleden.

Al vanaf dag één na de training werd alles anders. Ik durfde veel meer en zelfs die akelige paniek aanvallen bleven weg en tot vandaag zijn ze ook niet meer teruggekomen. Ik functioneer prima. Intussen ben ik ook 20 kilo afgevallen. Ook dat gaat goed. In het verleden had ik al meerdere keren geprobeerd te lijnen maar dat liep steeds mis. Nu gaat het geweldig.

In de voorbije jaren had ik altijd in na- en voorjaar last van depressie met daarbij lichamelijke klachten. Dit najaar heb ik er totaal geen last van. In de nabije toekomst komen er veel veranderingen. Mijn man en ik gaan verhuizen naar een ander dorp b.v. Ik kijk er naar uit, ben druk bezig met het opruimen van 30 jaar verleden, wat ik heb verzameld en op de zolder gezet. Ik heb veel energie, slaap heerlijk en ben heel de dag actief. Ik kan alleen maar jubelen en juichen zeg ik steeds. Soms moet ik mezelf knijpen om te zien of ik niet droom.

Dat mijn leven na April zo anders zou worden had ik echt niet kunnen denken. Ik wens het jullie, als lezer van dit stukje, ook toe.

Nicolette (25 jaar paniekaanvallen)

"Mijn ANDER LEVEN is begonnen en wel de 2e dag van de training." - Christianne, 47 jaar - had burn-out

Eind mei heb ik de training gedaan. Ik had een paar emotionele pittige jaren achter de rug, een fikse burn-out en slaapproblemen. Ik had mezelf al wel redelijk op de rails maar knapte toch niet helemaal op. Toen ik op een feestje een kennis tegen kwam (die al een tijd geleden de training gedaan heeft) en zij aan mij vroeg hoe het met mij ging, en ik haar vertelde dat ik maar niet verder opknapte. Keek ze me aan zei: “ga Ander Leven doen, ik gun het je zo…” Haar ogen sprankelden en ik dacht alleen maar; ja, dit wil ik ook.

De dag erna heb ik me ingeschreven. Ik was teleurgesteld dat ik pas in september aan de beurt zou zijn, maar er kwam een plekje vrij en toen ging alles heel snel. Eenmaal de stap gezet kon ik bijna niet wachten om te beginnen. De telefonische intake, het persoonlijke 2 uur durende consult…ik had meteen alle vertrouwen in Ander Leven en ben er vol voor gegaan.

Tijdens de training viel het ene na het andere kwartje en werd mij heel duidelijk hoe het bij mij zat. En natuurlijk is het even “eng” niet precies weten wat er gaat gebeuren, wie er in de groep zitten en of ik het wel vol zou houden die 3 lange dagen. Maar het gaat als vanzelf, je wordt als het ware meegenomen op een reis, een reis naar een Ander Leven.

De tweede dag voelde ik me al anders; veel energieker, vrolijker en weer helemaal hier. Dat was ook wat mijn partner opmerkte, hij zei:”voor het eerst in lange tijd ben je er weer helemaal. Het heeft een grauwsluier van ons afgehaald”. Ik heb geleerd hoe ik mijn taal actief inzet, ik het AC proces toepas en wat mijn foute overtuigingen zijn en hoe die te veranderen.

Christianne

"Bij deze training snap ik eindelijk hoe het werkt en ik heb vanaf dat moment een Ander Leven gekregen." - Marianne, 33 jaar - had burn-out

Ik heb mij aangemeld omdat ik voor de tweede keer vastliep (overspannen). Ik had last van perfectionisme en een laag zelfbeeld.

De duidelijke inzichten over de werking van ons brein die tijdens de training zijn gegeven d.m.v. filmpjes en oefeningen waren voor mij een verademing. Samen met de uitleg van Helga vielen voor mij alle puzzelstukjes op hun plaats. Allerlei elementen van gesprekken die ik in het verleden met hulpverleners heb gevoerd kwamen terug in deze training, maar nu snapte ik het eindelijk. Er werd tegen mij altijd gezegd: jij hebt prima helder wat er met je aan de hand is. Vervolgens kwam ik niet echt verder. Bij deze training snap ik eindelijk hoe het werkt en ik heb vanaf dat moment een Ander Leven gekregen.

Ik leef veel meer in het hier en nu. Geen stress meer voor de dag van morgen. Ik neem de verantwoordelijkheid voor mijn leven.

Ik ben moeder van 4 kinderen en leerkracht. Ik vind het geweldig dat ik nu schitter naar zoveel kinderen. Zij schitteren met mij mee!

Mijn man heeft ook veel aan de training gehad. Het heeft hem veel inzichten gegeven in zijn patronen. Samen hebben we het nu nog gezelliger.

Mijn dochter van 11 zei 2 dagen na de training: “Mam, ik heb een tekening voor je gemaakt. Aan de ene kant de lente met alleen grijs potlood. Aan de andere kant de lente met heel veel kleuren. Zo ben jij na de training.”

Een hele treffende reactie!

Marianne

"Ik kreeg de 'tools' waar ik naar op zoek was. Eigenlijk is het Alexander Concept een heel logisch verhaal." - Alice, 46 jaar - had burn-out

Na vele jaren van spanningen en vervelende omstandigheden in de familie- en privésfeer en omdat op mijn werk collega’s langdurig ziek bij huis waren, ben ik begin 2009 gestopt met werken. Ik had geen energie meer en was volledig opgebrand. Ik was altijd bezig met anderen en had (nam), door omstandigheden, geen tijd meer voor mezelf. Ik cijferde mezelf volledig weg om maar voor de ander klaar te kunnen staan. Ik probeerde hardnekkig om mij anders voor te doen dan ik me van binnen voelde. Ik speelde elke dag de vrolijke meid, terwijl ik me super ellendig voelde.

Dit alles bij elkaar opgeteld maakte dat ik mij iedere dag moe voelde. Ik had het gevoel dat ik in een ‘film’ meedraaide en zelf niet meer volledig meedeed aan de dingen om mij heen. Ik functioneerde niet meer, zag het niet meer zitten, kreeg een kort lontje en was dood en dood moe. Ik sleepte mij door de dag. Ik sliep zo veel mogelijk en ging vroeg naar bed. Begin 2009 zag mijn personeelsmanager dat het niet goed met mij ging en op advies van haar ben ik bij huis gebleven. Ik realiseerde me wel dat zodra ik er aan de vermoeidheid toe zou geven een sprong in het diepe zou maken. Na twee dagen bij huis te zijn geweest, stortte ik als een kaartenhuis in elkaar. Ik ben op bed gaan liggen en heb enkele dagen alleen maar naar het plafond liggen staren. Ik reageerde niet meer op mijn omgeving. Mijn sociale leven werd een puinhoop. Ik zei feestjes, bezoekjes enz. af en wilde niemand zien en spreken. Alles was me teveel. Een bezoekje van een uur ontvangen was al te veel, laat staan zelf iets gaan ondernemen. Ik versleet mijn dagen op de bank. Terwijl ik vroeger een goede conditie had. Ik liep 3x per week zo’n 10 kilometer hard en ik reed veel paard. Ik snapte er niets van dat ik daar geen energie meer van kreeg, maar dat het alleen nog maar energie kostte. Met sporten ben ik dus noodgedwongen gestopt. Ik kon het gewoon niet meer.

Ik realiseerde mij dat, als ik verder wilde met mijn leven, aan mezelf moest werken. Ik heb hulp ingeschakeld van een psycholoog en heb daar veel baat bij gehad. Ik heb enkele traumabehandelingen ondergaan. Maar de vermoeidheid en depressiviteit bleven. Na 1,5 jaar bij huis te zijn geweest ben ik weer aan het werk gegaan . Ik stuitte op onbegrip van collega’s. Wat ik wel snapte, ik was gewoon mezelf niet meer. Ik werkte alleen maar en de rest van de dag had ik nodig om bij te komen. De vermoeidheid bleef aanhouden en werd eigenlijk alleen maar erger. Ik heb dit een jaar volgehouden en kwam dus weer bij huis te zitten. Ik was alleen maar moe moe moe. Eind 2010 ben ik in overleg met de huisarts antidepressiva gaan gebruiken. De somberheid verdween geleidelijk, maar de vermoeidheid bleef. Ik realiseerde me dat, wilde ik weer een normaal leven gaan leiden, ik uit die negatieve spiraal moest zien te komen. Maar ik wist niet hoe ik dit moest doen.

Totdat ik van iemand de link doorgestuurd kreeg van Ander Leven. Na twee regels te hebben gelezen besefte ik dat dit was waar ik naar op zoek was. Ik heb mij direct aangemeld en heb eind juni 2012 de training gevolgd. Daar kreeg ik de ‘tools’ waar ik naar op zoek was. Eigenlijk is het Alexander Concept een heel logisch verhaal. Ik vond de training intensief maar ook heel boeiend. Je moet echt met jezelf aan de slag. Het is elke minuut waard geweest. Ik heb geleerd om anders te denken. Ik heb weer energie. Ik loop weer hard, ik rijd weer paard, ik werk weer met veel plezier en heb een functie gekregen waar ik erg blij mee ben. Ik geniet nu elke dag weer van wat het leven me brengt. Ook van de hele kleine dingen. Ik pluk de dag en heb een Ander Leven gekregen. Mijn omgeving snapt niet hoe het kan, maar ik geniet er dubbel en dwars van.

Alice

"Oke het is misschien even veel geld, maar je hebt er elke dag, voor de rest van je leven plezier van! Dat is toch alles waard?" - Mieke, 35 jaar - had burn-out

Toen ik over de training hoorde was ik meteen enthousiast. Ik dacht meteen misschien helpt dat me dan wel? Ik wist het namelijk even niet meer, had al van alles geprobeerd en was mijn klachten zo zat!! Ik heb in 2005 een burn out gehad en heb daarna nooit meer de energie terug gekregen die ik daarvoor had. Wat ik ook deed en hoe lang of kort ik ook sliep ik was altijd moe. Soms ging het met periodes goed. Toch was ik constant bezig met plannen en afwegen wat wel kon en wat niet. Mijn “accu” was al snel leeg dus moest ik zuinig zijn met mijn energie en als ik dan toch weer teveel gedaan had moest ik het bekopen met allerlei klachten.

Ik had vaak last van hoofdpijn als ik “teveel” gedaan had, werd duizelig in winkels omdat ik niet tegen het licht kon, kreeg overal spierpijn als ik teveel achter elkaar had gedaan. Ik had na drie dagen werken echt even een rustdag nodig om weer bij te komen. Ik werd er gek van en wist op een gegeven moment ook niet meer waar ik het zoeken moest of wat nou het beste zou zijn. Ik heb nu begin juli de training gevolgd en het resultaat is echt verbluffend!!!! Ik ben nu gewoon in een keer van al mijn klachten af!!!

Meteen op de eerste trainingsdag merkte ik al positieve veranderingen. Er heerst nu rust in mijn hoofd in plaats van maar constant doormalende gedachtes die ik maar niet gestopt kreeg. Ik ben niet moe meer, geen andere lichamelijke klachten meer, het is echt geweldig!! Ik heb mijn leven terug en kan weer ongestoord genieten. Ik kan de training dus echt aan iedereen aanraden die is vastgelopen in allerlei klachten of patronen.

De training zit erg goed in elkaar, over elk detail is nagedacht en Helga, Jaap en Lisette zijn echt super trainers waar ik me erg fijn bij heb gevoeld. De coaching die ook na de training nog doorgaat, het contact met mede deelnemers dat er ook na het trainingsweekend nog is en het feit dat je het AC proces gewoon zelf toe kan passen wanneer het nodig is maken het tot een super concept waar je heel snel resultaat van hebt.

Na een half jaar:
Het is nu ruim een half jaar geleden dat ik de training gevolgd heb en het gaat met mij nog steeds hartstikke goed! Dat is trouwens ook de vraag die mensen om me heen mij het meeste stellen: “Gaat het dan nog steeds goed?” en dan zijn ze bijna verbaasd als ik zeg dat dat inderdaad zo is. Net of het een tovermiddeltje is dat toch wel een keer uitgewerkt zou moeten raken.

Een tovermiddel is de training ook zeker, maar uitgewerkt raken doet het echt niet!!! Daar begin ik nu zelf ook steeds meer in te geloven: dat het ECHT gewerkt heeft en ik niet meer terug zal vallen in oude patronen! Het was echt wel even wennen, maar dan in positieve zin, dat dingen gewoon weer kunnen terwijl ik het jarenlang héél anders gewend was! En mocht ik toch weer even van “het goede pad” raken dan kan ik mezelf ook zo weer op het juiste spoor zetten door het proces weer toe te passen (of door te bellen met Ander Leven). Dat is nou net het mooie van de training je kunt het overal en altijd toe blijven passen en het raakt ook niet uitgewerkt

Ik ben ook bij psychologen geweest en heb therapie gehad. Dit werkte wel even maar na verloop van tijd verviel ik vaak toch weer in oude patronen. Doordat die patronen niet veranderd waren kon ik er weer makkelijk in terugvallen. Waarna ik dus eigenlijk weer terug bij af was! Het mooie van het Alexander Concept is juist dat ik voel dat er daadwerkelijk iets in mijn lichaam en brein VERANDERD is waardoor ik nu als vanzelf ook anders reageer op situaties en die “stressrespons” en daarop volgende kettingreacties dus gewoonweg niet meer ontstaan!

Ik kan weer genieten van alles om me heen. Ik kan weer doen wat ik wil zonder me zorgen te hoeven maken of ik het wel volhoud. Ik raak niet meer in de stress als ik bijvoorbeeld ergens alleen met de auto naar toe moet of ik iets spannends alleen moet doen. Voorheen kreeg ik het dan altijd warm, raakte enigszins in paniek omdat ik dacht dat ik het niet kon wat dan weer zorgde voor extra aanmaak van stresshormonen die vervolgens mijn hele systeem uitputten… Dit resulteerde dan vaak in hoofdpijn en aanvallen van extreme moeheid en duizeligheid waarbij ik mijn ogen nauwelijks meer open kon houden. Als ik hier dan niet aan toe gaf kreeg ik overal spierpijn waardoor ik op een gegeven moment er wel aan toe MOEST geven.

Dat is nu allemaal over! Ik heb het sinds de training nooit meer gehad en ik kan weer gewoon normaal functioneren! Ik ben nu ook steeds meer aan het experimenteren met dingen die ik eerst niet kon en nu gewoon als vanzelf goed gaan. Dat geeft elke keer weer een enorme positieve boost!

Ik kan weer meerdere dingen op een dag. Ik hoef niet meer zo te plannen. Als ik wil gaan sporten voor het werk dan kan dat, als ik na het werk nog iets wil ondernemen dan kan dat. Ik heb weer zoveel energie dat het eigenlijk niet uitmaakt wat ik allemaal wil doen op een dag. Het kan gewoon!!! Dat geeft een heerlijk vrij gevoel. En dat elke dag weer! Qua gedachtenstromen is het ook stil in mijn hoofd. Het voelde altijd als een niet te stoppen sneltrein. Nu heerst er rust in mijn hoofd.

Wat mensen om me heen ook vaak zeggen is dat ze het wel zouden willen maar het te duur vinden. Dan denk ik: oke het is misschien even veel geld, maar je hebt er ELKE DAG, VOOR DE REST VAN JE LEVEN plezier van! Dat is toch alles waard? Dat kun je bijvoorbeeld van een vakantie niet zeggen en dat kost vaak net zoveel… Het is dus gewoon een kwestie van prioriteiten stellen. Ieder zijn keuze, maar als je erover nadenkt kun je daarna dus alleen maar EXTRA van vakanties en andere leuke dingen genieten! Wie wil dat nou niet?

Helga en Jaap zeiden ook vaak: “We gaan niet voor een middelmatig leven, we gaan voor een fantastisch leven”. Weg dus met “we doen het er maar mee” of “veel beter zal het heus niet worden”. Die verandering kan echt, maar het is maar net voor wat voor leven je kiest. Ik heb nu in ieder geval een fantastisch leven!!!

Groetjes Mieke

"De training is fenomenaal. Ik ben onder de indruk van de professionaliteit, de zorg en zorgvuldigheid, de dosering en de sfeer. " - Adriaan, 68 jaar - had burn-out

Dertien jaar geleden eindigde er voor mij een baan met een burnout – dat was althans het woord dat ik eraan gaf, bij gebrek aan beter. Ik wist ergens wel dat het niet had gelegen aan de hoeveelheid werk die ik had verzet, maar aan de manier waarop ik bezig geweest was. Maar ik kon daar niet de vingers achter krijgen. Na een periode van niets-doen, begon ik geleidelijk aan weer te werken. Maar ik ben nooit meer ‘de oude’ geworden. Ik zou zeggen dat ik bleef steken op zo’n 50% en ik heb dan ook geen fulltime baan meer gehad. Ik lette erop dat ik mijn werkzaamheden goed doseerde, waardoor ik er goed mee om kon gaan en het eigenlijk ‘redelijk goed’ ging. Maar ik was mij altijd bewust dat ik maar de helft van mijn energie ter beschikking had. Ik was nooit uitgerust wanneer ik opstond, ging vaak gedurende de dag een uur rusten en voelde mij vaak suf en duf.

Toen mijn dochter mij vertelde over Wies, die na de training van de chronische vermoeidheid af was waar zij negen jaar last van gehad had, was mijn interesse voor Ander Leven gewekt. Ik bezocht de website en herkende daar veel van de beschreven symptomen. Nadat ik eenmaal het idee gekregen had, dat er iets aan mijn vermoeidheid te doen was – anders dan al die andere dingen die ik in de loop van de tijd al geprobeerd had – ging ik verder op zoek. Ik vond ook wel alternatieven, maar de ‘klik’ met Ander Leven was het sterkst. Aangezien de eerstvolgende training vrij spoedig zou plaatsvinden, moest ik snel een besluit nemen, hetgeen ik deed. Ik zou ook iedereen aanraden om, als er eenmaal de ‘klik’ is, het besluit niet uit te stellen.

Na de diverse verhalen op de website gelezen te hebben en na het kort daarna plaatsvindende intake gesprek was het mij ook duidelijk dat mijn ‘probleem’ van oudere datum was dan 13 jaar geleden. Gedurende mijn hele arbeidzame leven werden periodes van energiek en intens werken onderbroken door fases van ‘overwerktheid’, Ik kon er geen andere naam aan geven, maar ook toen al was ik mij ergens wel bewust dat er iets anders aan de hand was dan alleen maar het effect van hard werken. In mijn manier van werken was er altijd een onderliggende spanning en geagiteerdheid. Veelal kon ik dat onder controle houden of camoufleren, maar regelmatig kwam dat als agitatie of irritatie naar buiten – bepaald niet tot iedereens genoegen. Uiteindelijk realiseerde ik mij dat de basis van de spanning en de gevolgen daarvan lag in een ver verleden, op 16 / 17 jarige leeftijd. Dat is nooit opgelost geweest en latere spanningsvolle ervaringen hebben daarop verder ‘voortgebouwd’.

Ik ben nu 10 dagen na de training en dit is op dit moment mijn commentaar: De training is fenomenaal. Ik ben onder de indruk van, en geraakt door de professionaliteit, de zorg en zorgvuldigheid, de dosering, en de sfeer. Het voorgeschotelde materiaal is helder en blijkt uiteindelijk – na de nodige ‘kliks’ in het brein – vanzelfsprekend. De effecten voor sommigen onder de zes deelnemers, die je als de ‘ergere gevallen’ zou kunnen omschrijven, waren opzienbarend en verheugend.

Ik ervaar dat alle elementen van de training een duidelijke functie hebben: het gedachtegoed dat tijdens het weekend gepresenteerd wordt en de beknopte handouts die je daarvan mee krijgt fungeren als een uitstekende reminder. De cd de je meekrijgt, die ik als een juweeltje zou willen omschrijven, en die het mogelijk maakt dat je thuis in beknopt bestek de training of onderdelen daarvan nog weer eens doormaakt; en ten slotte de nazorg, bestaande uit de telefonische contacten (waarvan ik er nu één achter de rug heb) en de supervisiemiddag die zes weken na de training plaatsvindt. De zorg strekt zich uit tot een jaar ná de training. Dat vind ik echt ongelooflijk. Om het eens op z’n Hollands te zeggen: je krijgt echt waar voor je geld.

Wat de effecten van de training voor mij zelf betreft: het gaat bij mij meer in kleinere stappen dan wat ik bij sommige deelnemers gedurende de training zag. Maar ze zijn merkbaar en duidelijk, en geven vertrouwen op nog meer positief effect. Ik heb meer energie en sta ’s ochtends fitter op. Ik heb een helderder hoofd en ik ben duidelijker in mijn handelen. En na de aansporing om dingen eens anders te doen, ben ik daadwerkelijk en energiek begonnen om behoorlijk ingrijpende veranderingen aan te brengen in mijn woonkamer om deze tot ‘mijn plek’ te maken.

Dat klinkt misschien niet als zo opzienbarend. Maar al 30 jaar woon ik in twee opeenvolgende huizen, die ik verbouwde en aanpaste. Maar ik slaagde er nooit in om het karwei af te maken door ook de woonkamer te verbouwen en tot mijn eigen comfortabele plek te maken. Steeds waren er argumenten om dat niet te doen: drukte in mijn werk, hoop op toekomstige veranderingen waarvoor ik op dat moment geen tijd of geen geld had en laatstelijk het besluit om het huis te verkopen, wat op dit moment ook niet echt lukt. Dat ik nu daadwerkelijk begonnen ben en ook in grote lijnen weet hoe ik het wil hebben, ervaar ik echt als een ‘doorbraak’.

Met grote dankbaarheid aan het Leven, dat Helga en Jaap op mijn pad bracht.

Adriaan

"Sinds de training, nu 2 weken geleden, slaap ik als een roos. Ik heb weer zin in het leven en maak allerlei plannen." - Irene, 32 jaar - had burn-out

Voordat ik in aanraking kwam met het Alexander Concept had ik vanwege een heel scala aan klachten al allerlei behandelingen/therapieën gehad. Van electro-acupunctuur, orthomoleculaire geneeskunde, massages, reiki, etccc… Sommige mogelijkheden boden enige verlichting maar nooit verdwenen de klachten helemaal. Sinds mijn 15de jaar kreeg ik te maken met veel virusinfecties, oververmoeidheid, koortsig voelen..Dit resulteerde op mijn 20ste jaar in ME en burnout gerelateerde klachten (vermoeidheid, moeite met slapen, weinig kunnen hebben, slechte concentratie, depressiviteit, nachtelijke spierschokken, hoofdpijn, etcc.). Toen ik eenmaal wat opknapte kon ik gaan studeren, maar van een leien dakje ging het nooit meer. Met veel energiemanagement heb ik mijn studie kunnen voltooien en werk ik nu. Na mijn werk had ik tot voor kort geen energie meer om te koken en een avondprogramma te hebben.

Nu ben ik 32 jaar en kwam recent achter het Alexander Concept. Het sprak me erg aan vanwege de achtergrond dat onder andere een chronisch aangejaagd stress-systeem door allerlei oorzaken kan ontstaan en dit door lichaamsprocessen in stand wordt gehouden. Het immuunsysteem en hormonale systeem ontregelen door een te snel werkend stress-systeem. Dat met bewustzijn we daar als mens zelf invloed op kunnen uitoefenen klonk als een verademing. Eindelijk weer controle over mijn lichaam krijgen doormiddel van het aanwenden van mijn eigen bewustzijn.
Het feit dat ik geen fluit gehad heb aan de medische wereld, behalve dat uitgesloten werd dat ik geen ernstige kwalen had, zorgde sowieso al dat ik het idee kreeg dat ik het zelf moest aanpakken op één of andere manier. Die manier is het Alexander Concept.

Sinds ik de tot in de puntjes verzorgde 3-daagse training van Helga en Jaap gevolgd heb is er een wereld voor me open gegaan. Ik sliep heel slecht en sinds de training, nu 2 weken, slaap ik als een roos (ook zonder oordoppen die ik al jaren droeg omdat alle geluid teveel was). Ik ben niet meer emotioneel. Heb weer zin in het leven en maak allerlei plannen. Ik zie de mogelijkheden van het leven weer in plaats van de onmogelijkheden. Mijn humeur is beter en mijn energie begint toe te nemen. Vandaag bijvoorbeeld “even” 40 minuten gefietst en daarna meteen boodschappen gehaald voor avondeten en ook meteen gekookt. Nu schrijf ik dit stuk. Mensen om mij heen zien dat ik verander. Ze nemen weer een sprankeling waar in mijn ogen, weer een energieveld om mij heen en zien de transformatie. Ik voel me niet meer koortsig en kan me veel beter concentreren. Wat ik geleerd heb op de training dien ik wel consequent toe te passen om vooruit te blijven gaan. De kosten voor de training heb ik dubbel en dwars ervoor over gehad. Als ik bij elkaar optel hoeveel geld ik uitgegeven heb aan voedingssupplementen en andere behandelingen, dan is het geld dat ik aan de training besteed heb het best bestede geld ooit.

Ik ga er vanuit dat ik de komende weken de transformatie naar de meest gezonde Irene die er is, zal voltrekken. Daar heb ik alle vertrouwen in. Er is licht aan het eind van de tunnel en die tunnel is niet zwart maar mooi gekleurd van binnen.

Irene

"Het zijn geweldige dagen, enerverend, soms moeilijk, want het is hard werken tijdens het Alexander Concept, maar met wat voor resultaat!" - Anne, 55 jaar - had burn-out

De verkeerde lezing

10 maart
Ik zit op de fiets op weg naar een lezing over het Alexander Concept. Het regent, waait en het lijkt wel herfst in plaats van voorjaar. Ik ben moe, heb slecht geslapen en vraag mij af wat mij in hemelsnaam bezield heeft om mij voor deze lezing op te geven. Desondanks zet ik door en stap als eerste de zaal binnen. Ik stel mij voor aan Helga en Jaap, die de lezing verzorgen. We maken een praatje en ik vertel wat ik kom doen. Ik heb erg veel last van pijnlijke spieren en zou daar graag iets aan willen doen met de Alexander techniek.
En dan een schok: ik zit bij de verkeerde lezing, dit gaat niet over de Alexander techniek, maar over het Alexander Concept. Ik baal en wijt het aan mijn slechte concentratievermogen van de laatste tijd.
Helga vraagt waar ik last van heb en als ze hoort dat ik al een paar maanden thuis ben met burnout-achtige klachten raadt ze me aan te blijven. Hoewel het Alexander Concept heel iets anders is, zou ik er wel eens veel baat bij kunnen hebben.
En dat doe ik en voordat ik het weet word ik meegezogen in het verhaal.
Ik herken wat Helga en Jaap vertellen; het is alsof het over mij gaat. Alles wat ze vertellen over het onbewuste brein, hoe het werkt en wat stress doet met je lijf vind ik zo logisch klinken.
Ik krijg zin om de training te gaan doen.
Opgewekt en met een gevoel van hoop stap ik op de fiets op weg naar huis.

De week erna zit ik te dubben of ik mij nu wel of niet voor de training zal opgeven. Ik heb de website bezocht en ben een beetje geschrokken van alle kwalen en verhalen. Dit zijn wel erg zieke mensen en zo slecht gaat het toch niet met mij?
Ik bel Helga en spreek mijn twijfels uit. We hebben een goed gesprek en ik krijg weer het gevoel dat het allemaal klopt en dat ik dit moet doen. Ik besluit mij op te geven voor de training. Na de intake is er nog een laatste hobbel te nemen, namelijk of ik mijn partner meeneem. Ik ben gewend alleen naar dit soort dingen te gaan en mijn partner zit er niet op te wachten.
Helga en Jaap weten ons echter op andere gedachten te brengen door te vertellen over de grote veranderingen, die deze training te weeg kan brengen en hoe belangrijk het is deze samen te ervaren. We besluiten uiteindelijk samen het avontuur aan te gaan.

8 april is het dan eindelijk zo ver. Met 4 andere deelnemers en hun partners breng ik 3 dagen door in Bergen aan Zee. Het zijn geweldige dagen, enerverend, soms moeilijk, want het is hard werken tijdens het Alexander Concept, maar met wat voor resultaat!

11 april
Ik ben weer thuis, zit aan het ontbijt en voel mij goed, buitengewoon goed zelfs. Het is alsof er een stolp van mij afgezet is en ik er weer voor 100 % ben. Al mijn zintuigen staan open. Ik eet een beschuitje, zie het, hoor het kraken en geniet van de smaak. Ook mijn huis ziet er weer als nieuw uit, alsof ik maanden ben weggeweest en het nu weer voor het eerst zie. Ik zie ook mijn stoel op het donkerste plekje van het huis, waar ik 5 maanden heb gezeten. Maanden, waarin ik alleen maar heb zitten tobben en tot niets kwam. Die periode ligt nu definitief achter mij. Ik heb de afgelopen dagen veel geleerd en met geweldig resultaat! Het voelt als een bevrijding en herkansing. Ik zet de deuren van de woonkamer open om frisse lucht binnen te laten en alle zorgen van de afgelopen maanden weg te laten waaien.
Mijn nieuwe leven is begonnen.

Een maand later
Mijn herstel heeft zich doorgezet. Ik voel mij fit en energiek en heb weer zin in het leven. Het Alexander Concept en het AC Proces heb ik moeiteloos in mijn leven geïntegreerd. Het voelt zo vertrouwd, het lijkt alsof het er altijd geweest is. Als ik mijn dagboekje lees realiseer ik mij dat het wel degelijk anders was en hoeveel positieve veranderingen er inmiddels hebben plaatsgevonden.
Elke dag geniet ik met volle teugen en ben ik blij dat ik deze belangrijke stap in mijn leven heb gezet.

Ik dank Helga en Jaap voor hun liefdevolle begeleiding, hun mooie ondersteunende cd en het feit dat ze er gewoon zijn, als ik ze nodig heb. Ook dank ik mijn ‘maatjes’ van deze training, voor het delen van hun ervaringen en voor het getuige moge zijn van hun weg naar het herstel.

Wat is het is heerlijk om mij weer goed te voelen!

April 2012, één jaar na de training
Ik ontvang een mailtje van Ander Leven. Of ik contact wil opnemen met Helga of Jaap. Ze zijn heel benieuwd hoe het met mij gaat. Het is niet het eerste mailtje dat ik van ze ontvang. Het afgelopen jaar hebben we zeker wel vier maal contact gehad en dat was heel plezierig. Ander Leven is overigens de eerste training die ik ken, die deze geweldige nazorg biedt. Het geeft mij het gevoel dat ik er niet alleen voor sta en altijd met vraag en raad bij hen terecht kan.

Twee dagen later spreek ik Helga telefonisch en kletsen we honderduit. Vooral hoe goed het met mij gaat. Ik zit lekker in mijn vel en heb nauwelijks klachten meer. Verdwenen zijn al die pijntjes in mijn lijf, zozeer zelfs dat ik af en toe vergeet dat het een jaar geleden wel anders was. Het is of het altijd zo is geweest.

Wat is er veel gebeurd het afgelopen jaar en wat is er veel veranderd. Als ik er objectief naar kijk was het geen gemakkelijk jaar, je zou zelfs kunnen zeggen een slecht jaar. De dingen die vroeger aanleiding waren voor mijn burn-out zijn er namelijk nog steeds. Ik heb noodgedwongen veel tijd aan mantelzorg besteed en uiteindelijk is mijn vader overleden. Veel zorgen en verdriet, alleen ervaar ik het niet zo. Aan de gebeurtenissen kan ik niets veranderen, wel hoe ik ermee omga en dat is een wereld van verschil.

Het Alexander Concept heeft mij daar geweldig bij geholpen. Het is geen wondermiddel, want je moet het zelf doen en zeker in het begin is het hard werken. Het loont echter! Op de momenten dat het even minder gaat pas ik het AC-Proces consequent toe. Er zijn inmiddels hele periodes dat ik er in het geheel niet meer mee bezig ben. Ik ben onbewust bekwaam geworden zou Helga zeggen.

Van belang is hoe je naar het leven kijkt en ermee omgaat. Is het glas halfvol of is het halfleeg. Voor mij is halfvol. Zo hebben de gebeurtenissen in het afgelopen jaar mij niet belet om verder te gaan met mijn leven en te genieten van de mooie momenten. Ik heb duidelijke keuzes gemaakt hoe ik verder wil met mijn werk en heb daar de eerste stappen in gezet. Dit jaar rond ik mijn opleiding voor drijfverencoach af en ga ik er mijn beroep van maken. Ik verheug mij er nu al op! Dacht ik voorheen dat ik eerst mijn problemen op moest lossen om te kunnen genieten. Nu weet ik dat die twee prima samen gaan.

Het Alexander Concept heeft mij een enorme ‘boost’ gegeven om uit mijn burn-out te komen. Daarnaast heb ik een instrument en hulpmiddel gekregen voor de rest van mijn leven. Samengevat, ik heb een ander leven. Of dat zo blijft? Ik weet het zeker en heb er alle vertrouwen in.

Met dank aan Helga en Jaap. Ik wens jullie veel succes met jullie geweldige training en bovenal een mooi leven!

Anne

"Nu zes weken na de training ben ik de hele dag ontspannen. Handen wassen is alleen nodig voor hygiëne." - Frits, 46 jaar - had dwang

Sinds 2001 begonnen zich bij mij klachten te ontwikkelen. In juni van dat jaar kwam een collega om bij een verkeersongeval en omdat mijn zus in 1990 is overleden kwam dat alles weer boven. Er ontstonden allerlei klachten als angst en paniek stoornis, hyperventilatie en vermoeidheid. Deze vermoeidheid had ik wel vaker maar ik dacht dat dit kwam omdat ik te laat naar bed ging.

Later dat jaar raakte ik overspannen en heb bijna een jaar thuis gezeten. Dit is nog twee maal gebeurd en telkens werden mijn klachten erger. Ook kwamen er steeds meer klachten bij zoals slapeloosheid, heel veel spanning, overgevoeligheid voor licht en geluid en ook de vermoeidheid nam steeds meer toe. Gelukkig kon ik nog wel sporten wat ik dan ook veel deed, dit gaf mij nog wat energie.

Wat ik ook bemerkte is dat ik steeds meer dingen dwangmatig ging doen zoals altijd via dezelfde kant van de tafel moeten lopen, bij binnenkomst in de keuken eerst mijn stoel aanraken en als ik dat vergat ook daadwerkelijk terug gaan en het alsnog doen. Als ik mijn sleutels in de auto legde via de linker deur dan moest ik ze ook weer via die deur meenemen, pakte ik ze via de rechter deur om bijvoorbeeld de garage te openen en legde ik ze terug via de linker, dan moest dat ook gecorrigeerd worden. Ik stapte dan ook daadwerkelijk uit om ze weer via de andere deur in het dashboardkastje te leggen. Meerdere keren per dag moest ik mijn handen wassen alvorens iets anders te doen.

Ik ben meerdere malen bij de huisarts geweest die mij behandelde met medicijnen en doorverwees naar een psycholoog. Dit alles had niet het gewenste effect en de laatste maal dat ik bij hem was zei hij dat ik het maar rustig aan moest gaan doen.

Via een goede vriend kwam ik bij Ander Leven terecht, hij had dit van een collega wiens vrouw deze training het Alexander Concept gevolgd heeft. Het duurde nog wel even voordat ik mij hiervoor openstelde; hij heeft het mij dan ook twee maal aangereikt. Na deze tweede maal ben ik mij in dit concept gaan verdiepen en kwamen er meteen vragen op zoals: werkt dit wel en hoe moet dat in een groep met vreemde mensen voor drie dagen e.d. Na verloop van tijd beluisterde ik het radio-interview op de site en zei ik tegen mezelf: “Frits dit gaat over mij” en wist ik: dit wil ik doen!

Na telefonisch contact met Jaap en een intakegesprek ben ik aangenomen voor de training en na een eerste sessie bij Helga, wist ik: dit gaat werken en ben ik zeer ontspannen naar huis gereden. Ik heb mij helemaal opengesteld en alle twijfel overboord gezet.

Tijdens de training gebeuren er mooie dingen. Ik sliep na de eerste trainingsdag bijna de hele nacht door, iets wat mij al lang niet meer overkomen is. En die vreemde mensen bleken hele fijne mensen te zijn en ook bij hen zag ik deze mooie dingen gebeuren.

Nu zes weken na de training ben ik de hele dag ontspannen. Doe ik dingen veel gemakkelijker (ik was nogal perfectionistisch), de overgevoeligheid is verdwenen en ik slaap weer goed. Kortom, ik heb weer energie en over OCD kan ik kort zijn; ik kan dingen weer doen zoals het uitkomt. Dwangmatig dingen doen is niet meer aan de orde, ik kan aan beide kanten langs de tafel lopen en die stoel blijft er toch wel staan. Handen wassen is alleen nodig voor hygiëne. Ook voelt het niet vreemd meer als ik dingen anders doe dan ik dat eerst gewend was en het dwangmatig moest. Dit alles maakt het leven veel gemakkelijker en aangenamer. Mocht het toch even wat minder gaan dan voer ik het AC-Proces uit wat goed werkt. Kortom ik heb weer plezier in het leven en geniet met volle teugen.

7 maanden na de training 
Nu zeven maanden na de training kan ik met recht zeggen het dat voor mij een topjaar is. Een topjaar in de zin het gaat fantastisch met mij, ik geniet van alles om mij heen. Er is inmiddels al zoveel veranderd en door de handvatten die ik door deze training gekregen heb ben ik zelf in staat dingen te veranderen, wat me voorheen niet lukte.

Steeds vaker hoor ik van diverse mensen “Frits je bent een sympathiek persoon, zo open, zo fijn in de omgang”, en dan te bedenken dat men mij eerst een moeilijk persoon noemde, iemand met gebruiksaanwijzing. De omgang met andere mensen gaat als vanzelf, praten gaat vanzelf, ik ben assertief en alles gaat makkelijker Vermoeidheid en overgevoeligheid zijn geheel verdwenen. Natuurlijk loop ik tegen dingen aan die mij stress en spanning geven, in zo’n geval pas ik het AC-proces toe waardoor de stressrespons stopt en ik wederom ontspannen ben. De keren dat ik het AC-Proces toepas wisselen nog wel eens, soms een aantal dagen achter elkaar 1 of meerdere keren en soms een week of langer niet.

De gedachten die mij dwangmatig dingen lieten doen zijn geheel verdwenen. Wat is het toch fijn dat ik dingen kan doen zoals ze komen en niet telkens hoef te onthouden aan welke kant van de tafel ik langs gelopen ben, of telkens weer opnieuw alles moet controleren, veel handen wassen ed. Ook hoef ik mij nergens meer voor te schamen en dingen stiekem te doen zodat anderen niets van mijn OCD merken. Ik kan er nu over praten met mensen in mijn omgeving die toch wel wat verbaasd op mijn verhaal reageren.

Het is fijn dat het nu zo gaat, het bespaart enorm veel tijd die ik kan gebruiken voor leuke dingen, om te genieten met volle teugen. Als ik af en toe even terug denk aan hoe het was in vergelijking met hoe mijn leven er nu uitziet kan ik niets anders dan dankbaar zijn, dankbaar dat dit op mijn pad is gekomen.

Groetjes, Frits

Ps. Mocht je naar aanleiding van mijn verhaal vragen hebben, vraag dan gerust Ander Leven om mijn telefoonnummer of e-mail adres.

"De training heeft mij enorm sociaal geholpen, nu durf ik mensen mezelf te laten zien! Ik kan nu tegen de zonnige kan van het leven aankijken." - Joor, 14 jaar - had faalangst

Ik ben de Ander Leven-training gaan doen omdat ik last had van stress, ontwijkingsgedrag, faalangst en perfectionisme. Deze dingen kwam ik vooral tegen als het om school ging, bijvoorbeeld bij het huiswerk. Gelukkig zijn deze dingen nu verleden tijd. Ik heb geleerd om het AC-proces te kunnen toepassen als dat nodig is. Dit heeft me alleen al de afgelopen week ontzettend geholpen!

Voordat ik de training ging volgen dacht ik dat er niet zo veel met mij aan de hand was, maar tijdens de training leerde ik mijn thema’s kennen. Het geweldige is dat ik ook weer heb geleerd om het op te lossen. De training heeft mij ook enorm sociaal geholpen, nu durf ik mensen mezelf te laten zien! Ik kan nu na de training tegen de zonnige kant van het leven aankijken.

En voor de jeugd die dit lezen en denken dat het “sofisch (of iets anders zweverigs)” is, dat valt allemaal enorm mee!

Kortom, het heeft mij enorm opgeknapt en het is een wonder wat deze training allemaal teweeg brengt. Deze training is zeker iets wat je gewoon kunt volgen. Iedereen kan slagen bij deze training en wat je leert, is dat je jezelf als het ware kunt bedienen.

Veel succes met je beslissing en met vriendelijke groet,

Joor

"Dat is een fantastisch gevoel: te ervaren dat ik een keuze heb en mij niet alles alleen maar overkomt." - André, 47 jaar - had faalangst

Mijn eerste kennismaking met het Alexander Concept was als begeleider van Joke, mijn vrouw. Zij zou de training volgen, ik zou als haar begeleider aanwezig zijn om Joke na afloop van de training thuis te kunnen helpen en begeleiden in het toepassen en volhouden van wat zij geleerd had.

Als begeleider was ik bij de training aanwezig, maar er niet actief bij betrokken. Toch heeft de training mij diep geraakt. Ik zag wat het met Joke en de andere deelnemers deed en welke veranderingen er bij haar en de anderen plaatsvonden, zelfs al in de korte periode dat de training duurde. In slechts drie dagen zag ik Joke opbloeien en opengaan. Die veranderingen maakten op mij een grote indruk. Heel bijzonder om te zien dat deze training daadwerkelijk een verschil maakt.

Ik was zo onder de indruk dat bij mij het verlangen opkwam om de training ook zelf te ervaren. Op de terugweg van de training naar huis was ik stil, teruggetrokken. Toen Joke mij daarop aansprak en vroeg wat er in mij omging, werd ik mij van dit verlangen bewust. Na hier kort over gepraat te hebben, werd het steeds duidelijker: ik wilde de training ook zelf gaan doen! Nog in de auto heb ik telefonisch contact met Helga opgenomen om te vragen of zij in de volgende training (die de volgende dag zou beginnen) nog een plekje voor mij vrij had. Dat was gelukkig zo.

Hoewel ik in mijn training natuurlijk de ‘voorkennis’ van mijn ervaring als begeleider had, was het zelf deelnemen niet te vergelijken met het als begeleider aanwezig zijn. Hoewel ik geen last heb van ME of iets wat daar op lijkt, had ik al gezien dat het nut van de training niet beperkt blijft tot ME. Wat ik als begeleider al bij anderen had zien gebeuren, gebeurde nu bij mij. Ik voelde hoe ik, eigenlijk heel eenvoudig en praktisch, grip kon krijgen op mijn leven en met name op die zaken die mij naar beneden trokken of mij belemmerden te zijn zoals ik graag zou willen. Dat is een fantastisch gevoel: te ervaren dat ik een keuze heb en mij niet alles alleen maar overkomt.

Nu ik deze ervaring schrijf, zo’n 5 weken na de training, voel ik nog steeds de positieve effecten. Het valt niet mee om het geleerde altijd even trouw in de praktijk te brengen. Zo merk ik dat ik de meeste prikkels op mijn werk tegenkom. Daar heb ik dan ook heel veel aan de training en helpt het mij om positief in mijn werk te staan en ontspannen te zijn.
In de veiligheid van mijn thuis kom ik -ogenschijnlijk- minder prikkels tegen en merk ik dat ik bewust bezig moet blijven om het geleerde in de praktijk te brengen. Dat zowel Joke als ik de training hebben gedaan helpt ons hier bij. Ik merk dat het blijven toepassen van het Alexander Concept heel belangrijk is; om de veranderingen blijvend te laten zijn en niet terug te keren naar de oude, zo bekende en vertrouwde, maar niet gewenste patronen.

André

"Ik heb nog nooit een completere en totaal kloppende training gehad, waarbij de trainers allemaal zelf ervaringsdeskundigen zijn en ze alle deelnemers (15) en hun partners perfect en deskundig begeleiden." - José, 52 jaar - had fibromyalgie

Ik had meer dan 15 jaar fibromyalgie en had daardoor ook vermoeidheid-, slapeloosheid- en ernstige geheugenproblemen. Ik moest vorig jaar mijn mooie baan als wijkverpleegkundige opgeven en kon het laatste jaar 1 kleine activiteit (boodschappen) ondernemen en de rest van de dag lag ik plat op de bank te rusten. Mijn kwaliteit van leven was helemaal niets meer en ik kon alleen nog maar overleven en de levenslust was op! Dit was erg moeilijk in onze relatie en mijn man moest, met veel tegenzin, overal alleen naar toe, omdat ik al jaren geen avondactiviteit meer kon ondernemen.

Ik heb dit fantastische trainingsweekend van Ander Leven samen met mijn man gedaan en het is zo’n positieve training geweest dat ik nu al bijna 6 weken totaal klachten en medicatie vrij ben! Ik heb een volledig Ander Leven gekregen met dit concept en weet vol vertrouwen en met grote zekerheid dat dit mijn sleutel is tot een gezond leven.

Het was mijn allerlaatste hoop om nog verbetering te krijgen na aanschaf van vele dure hulpmiddelen en een héle lange en dure zoektocht langs huisarts, reumatoloog, chiropractor, fysiotherapeut, psycholoog, revalidatie traject, vele alternatieve hulpverleners zoals regressietherapeut, magnetiseur, natuurartsen, massages, accupunctuur, familieopstelling, EMDR, meditatie/yoga en tot slot maar accepteren dat de rest van mijn leven zich rondom mijn bed zou plaatsvinden.

Tot ik in maart een folder van Ander Leven aangereikt kreeg! Ik heb nog nooit een completere en totaal kloppende training gehad dan bij Ander Leven, waarbij de trainers allemaal zelf ervaringsdeskundigen zijn en ze alle deelnemers (15) en hun partners perfect en deskundig begeleiden. De hele theorie van de werking van het onbewuste brein en het stop zetten van de stress respons wordt zéér helder en duidelijk uitgelegd en is totaal niet zweverig! Het zijn 3 gezellige en zéér intensieve, maar leerzame dagen geweest. Heel bijzonder om dit ook samen met mijn partner te doen, zodat hij ook meteen alle informatie kreeg en de directe verbeteringen mee beleefde. Het was op een prachtige locatie in Barchem met een geweldig verblijf en verzorging door de gastvrouw en een top kok en een super gezellige deelnemersgroep die allemaal met zéér verschillende klachten op zoek waren naar een beter Leven.

Doordat mijn stress respons nu uit is, heb ik eindelijk (na 45 jaar) innerlijke rust en volledige ontspanning in mijn spieren en pezen. Hierdoor is de pijn, stijfheid en vermoeidheid uit mijn lijf en ik slaap weer goed, zonder enige medicatie te gebruiken.

Ik kan nu weer ALLES doen, zoals fietsen, sporten, motor rijden, naar n feestje of film en theater, wijntje drinken, weekendje weg en een wandeling maken van 13 km in Zuid Limburg en nog vele andere dagelijkse activiteiten.

Ik heb af en toe nog fibromyalgie klachten, maar ik heb nu dankzij het Alexander Concept de handvaten om het meteen aan te pakken en weg te werken met metéén positief resultaat. Het is écht een training en ik moet iedere dag deze training (oefening) doen om mijn onbewuste brein een nieuwe snelweg te leren maken. Ik word nog 1 jaar lang begeleidt door een coach en een buddy, dus ook de nazorg is prima. Ik heb nog een slecht geheugen, maar ik vertrouw erop dat ik over een jaar ook weer een artikel of boek kan lezen. Iedere ochtend sta ik dankbaar op dat ik door ‘Ander Leven ‘ mijn leven weer terug heb gekregen.

Ook mijn man en kinderen zijn zielsgelukkig dat ik mijzelf dit fantastische cadeau gegeven heb en dat ze een nieuwe, gezonde en positieve vrouw en moeder terug hebben. Hopelijk is dit verhaal een inspiratie voor andere fibromyalgie patiënten om de moed niet op te geven en om zichzelf dit levens veranderende cadeau te gunnen!

José

"Het Alexanderconcept is zo fundamenteel waardevol en effectief, dat ze het op elke middelbare school zouden moeten aanbieden!" - Isabel, 45 jaar - had fibromyalgie

Ik was geniaal in ziek zijn. Twaalf jaar fibromyalgie en anderhalf jaar cvs en een heel palmares van medische aandoeningen, gaande van een hartafwijking over hersenvliesontsteking, embolie in mijn hoofd, chronische migraine, slaapproblemen, maag- en darmproblemen, aneurysma in mijn hersenen tot een tumor in mijn borst. Anderen bevestigden mijn genialiteit dit door me te vertellen hoe goed ik met de situatie omging, hoe positief ik was en hoeveel ik desondanks toch bereikt had. Ook artsen en therapeuten zagen me als een uitzondering op de regel.

Toch was mijn zetel mijn beste vriend, had ik mijn werk moeten stopzetten en leed mijn sociaal leven onder de druk van pijn en vermoeidheid. Ik leefde met de klok en was continu mijn programma aan het plannen om toch maar niet ‘in pan’ te vallen. Ik werd eigenlijk geleefd.

Zoals velen heb ik verschillende behandelingen doorlopen, zowel regulier als alternatief. Dit was nodig om een aantal aandoeningen te genezen, maar fibromyalgie, cvs, migraine, slaapproblemen en maag- en darmproblemen bleven bestaan. Bij deze klachten hielpen de behandelingen wel een beetje of een tijdje, maar een volledig herstel zat er niet in. Het ging eerder over symptoom bestrijding.

Tot ik op een dag in contact kwam met het Alexander Concept, via de Belgische website CVS-society. Ik had dadelijk interesse en heb zoveel mogelijk informatie doorgenomen. Mijn kritische mind en mijn analytisch vermogen zeiden mij dat dit de oplossing kon zijn, omdat het Alexander Concept gestoeld is op wetenschap en omdat zeer veel mensen positieve veranderingen waarnemen, zowel ervaringsdeskundigen en hun partners als artsen en psychologen. (Ik ben zelf psychotherapeut en voor mij was dit belangrijk.)Enkel de kostprijs was nog een bezwaar, maar als ik de rekening maakte van al het geld ik reeds uitgegeven had aan medicijnen, kinesitherapie, acupunctuur, mijn infraroodsauna enzoverder, dan was de beslissing snel genomen. Ik nam me voor er volledig voor te gaan.

Nu twee weken na de training heb ik zoveel meer energie en zoveel minder stress. Ik ben nu reeds voor 80% genezen. Het is een hele verademing dat ik niet meer de tijd controleer, maar vertrouwen kan hebben. Zelfs als het eens niet lukt, dan is dat geen ramp, het is goed zoals het is, het hoeft niet meer altijd perfect te zijn. Ik heb geleerd om een gelukkig en gezond leven te creëren in verbinding met mezelf en de anderen. Ik kan nu gaan staan voor hetgeen voor mij klopt en belangrijk is en hoef niet meer gebukt te gaan onder vermoeidheid, pijn, perfectionisme en een laag zelfbeeld. Dat geeft zoveel vrijheid en vreugde. En het goede nieuws is dat ik dit zelf voor de rest van mijn leven kan toepassen. Als ervaringsdeskundige en als hulpverlener ben ik er van overtuigd dat het Alexander Concept iedereen (dus ook jou) een gezond en gelukkig leven geeft. Het enige wat hiervoor nodig is, is dat je je openstelt voor de training en het concept consequent toepast.

Isabel

"Gedurende 24 jaren had ik te kampen met zware spijsverteringsproblemen en gewrichtsontstekingen na een levensreddende dunne-darmoperatie." - Christel, 45 jaar - had fibromyalgie

Eten en bewegen bracht me bijgevolg veel stress.  De klachten namen met de jaren toe.  De laatse 7 jaren was ik totaal uitgeput, ik was volledig werkonbekwaam.  Toch gaf ik niet op, maar alles wat ik deed kostte me moeite en bracht me stress.  Ik vond een dieet (specifieke koolhydratendieet, Elaine Gottschal) dat bij me pastte, startte met lichaamswerk (Eutonie) waardoor ik me terug beter in mijn vel voelde, sleutelde aan belemmerende overtuigingen (PSYCH-K) maar de stress en de vermoeidheid bleef…

En toen kwam ik bij Ander Leven terecht en op de 3-daagse training veranderde ALLES.  Vanaf de eerste dag boden ze me krachtige inzichten en prachtige methodes om de stressrespons te doorbreken.  De groepsdynamiek en voortreffelijke begeleiding zorgden dat alles liefdevol werd geïntegreerd.  Het vroeg mijn uiterste aandacht, ik kreeg geen tijd om moe te doen.  Ik heb er me volledig aan overgegeven, de mensen van Ander Leven verzekerden me dat ik alle potentieel had om de situatie te keren, en ik geloofde hen.  Ik besefte dat het niet van de ene op de andere dag zou veranderen, maar dat herstel in mijn bereik lag, als ik me er bewust op toelegde.

Nu zijn we ruim 3 maanden later.  Ik pas het Alexander Concept proces toe waar nodig en dat is steeds minder.  Stress is geen constante meer in mijn leven en dat levert me veel energie!  Mijn man is dolgelukkig en mijn moeder kan er maar niet over zwijgen dat ze haar dochter terug heeft.  Ik ben een eigen praktijk gestart en mag weer iets betekenen.

In een opvolggesprek na de 3-daagse training werd me gevraagd wat ik wou doen als ik volledig hersteld was en ik antwoordde prompt  ‘een berg beklimmen en genieten van het prachtige uitzicht’, iets waar ik alleen nog maar van kon dromen…  Ik ben net terug van een vakantie in Ierland (de eerste vakantie in 7 jaar!) en heb daar een berg beklommen en ongelooflijk genoten van het uitzicht en van het inzicht daar en dan ‘ik ben volledig hersteld’!  Zonder onnodige stress heb ik een heel ander leven en heb ik de switch gemaakt van ‘overleven’ naar ‘Leven’.  Ik heb nooit kunnen denken dat het zo eenvoudig zou zijn.  Bedankt, mensen van Ander Leven en bedankt maatjes van de training, X!

Ik deed burn-out, ik deed slapeloosheid, ik deed hoog gevoeligheid, ik deed stress. En nu staat ik volop in het leven, bewuster en sprankelender dan ooit, met alle energie om een actief leven te leiden.

Christel

"Twijfel je nog? Of vind je het te duur? Sta dan even stil bij het feit dat deze training echt gelukkig en gezond gaat maken en dat je dit als cadeau mag geven aan jezelf, omdat jij het waard bent!" - Tamara, 36 jaar - had fibromyalgie

Wat ben ik blij dat deze training bestaat!

Ik kon mijn schoenen niet meer vinden om de wereld in te stappen, maar yes! Ik heb ze weer gevonden, ik trek ze aan en stap vol zelfvertrouwen de wereld in! De zin van mijn bestaan begint steeds meer voelbaar en zichtbaar te worden.

De sleutel tot mijn beschikking hebben geeft mij een gevoel van diepe vrede en rust!

De reden dat ik aan de training ben begonnen waren een aantal klachten:

 • Fibromyalgie
 • Hoog sensitief
 • Licht astmatisch
 • Depressief
 • Weinig energie
 • PMS (woedegevoel, pijnlijke borsten)
 • Negatief denken/piekeren
 • Stress/vastlopen in werk

Al tijdens de 1e dag van de training merkte ik dat mijn brein direct wist: Dit is het!! Er vielen steeds meer kwartjes en mijn vertrouwen groeide met de minuut. Ik ga in deze training echt leren hoe ik mijn stressrespons kan stoppen! In de volgende dagen heb ik me helemaal opengesteld en wauw wat heb ik een mooie kant van mezelf ontdekt en wat gaaf om echt te kunnen voelen dat ik goed ben zoals ik ben. Tranen van geluk liepen geregeld over mijn wangen en ik besefte me voor het eerst in mijn leven dat mijn problemen nu echt opgelost kunnen worden door het Alexander Concept in mijn dagelijkse leven toe te passen.

Nu anderhalve maand na de training ben ik zó blij met het resultaat wat er nu al is! Rust in mijn lijf, geen pijnlijke spieren in mijn schouders, geen stemmetjes die me naar beneden halen, ik ben vrolijker en heb veel vertrouwen in mezelf.
Wat ik in eerste instantie niet door had was dat mijn menstruatiecyclus voor het eerst “normaal” was, mijn man wees me er op en vroeg hoe het eigenlijk met mijn cyclus stond nu. Ik begon te lachen en zei: Jeetje, ik ben er helemaal niet meer zo mee bezig geweest en het is vandaag of morgen mijn menstruatietijd!
Voor de training was ik echt niet te genieten in mijn hormonale cyclus. Een week voor de menstruatie voelde ik een gevoel van woede door mijn lijf gieren en wist me hier geen raad mee. Dit gevoel zo ver mogelijk wegduwen was voor mij iedere keer weer de enige oplossing en dit putte mij enorm uit. Vooral mijn man en zoontje hebben het niet gemakkelijk gehad hierdoor en waren ook vaak de “klos”. Ik was vaak geïrriteerd, had erg veel pijn in mijn borsten en had vaak ook geen zin om te vrijen. Ik was altijd blij dat de menstruatie weer weg was, ik leek dan weer een heel ander mens en mijn man zei dan vaak: Zo, ben je er weer?
Nu merk ik dat ik geen last meer heb van die stemmingen, voelen mijn borsten soepel en zacht aan en heb ik tijdens het vrijen ook echt ervaren hoe het is om er écht van te kunnen en mogen genieten i.p.v. in mijn hoofd te blijven zitten en er niet echt bij te zijn.

Ook fijn dat ik nu niet meer tegen de overgang op zie, ik ben er van overtuigd dat hetgeen wat ik geleerd heb mij hier ook doorheen zal helpen.

Ik heb ook al zoveel inzichten gekregen in mijn patronen die me veel stress bezorgde op de werkvloer, daar kan ik nu het Alexander Concept ook voor gebruiken. Vaarwel stress, welkom rust en vertrouwen!!

Twijfel je nog? Of vind je het te duur? Sta dan even stil bij het feit dat deze training echt gelukkig en gezond gaat maken en dat je dit als cadeau mag geven aan jezelf, omdat jij het waard bent! Je zult altijd wel op zoek blijven naar “iets” wat kan helpen om van je problemen af te komen, zo deed ik dat ook. Ik heb van alles gedaan(echt van alles!), het hielp soms even maar daarna was het weer zoals het was. Stop maar met zoeken, want deze training werkt!

Tamara

"Ik heb eerst getwijfeld of ik mee zou gaan, maar ben blij dat ik toch gegaan ben. Onze relatie is door de training versterkt en heeft meer diepgang gekregen." - Mario, partner van deelnemer Tamara

In eerste instantie ging ik natuurlijk mee om Tamara te begeleiden en te ondersteunen, maar goh wat heb ik zelf ontzettend veel aan de training gehad!!!

Tamara had al jaren last van verschillende klachten en problemen op geestelijk en lichamelijk gebied. Ze voelde zich vaak erg down en was snel geïrriteerd. Ze reageerde altijd zo fel en direct naar mij en ons zoontje, dat ik soms ook maar niks meer zei om de vrede te bewaren.

Al bij de eerste gesprekken vooraf aan de training kon ik merken dat het Tamara echt diep heeft weten te raken en er al wat aan het veranderen was. Tijdens de training heb ik Tamara zien open bloeien en zag ik een zelfverzekerde vrouw staan, die vol met energie, liefde en rust naar huis is gegaan. Eenmaal thuis merk ik en zie ik dat Tamara echt veel rustiger is en niet zo impulsief reageert op alles. Ze denkt eerst na voordat ze reageert en dat is een heel verschil bij hoe het eerder was. De sfeer is nu goed, Tamara staat positiever in het leven en dit heeft effect op het hele gezin!!

Als begeleider ben ik meegegaan, maar tijdens de training voelde het voor mij aan alsof ik er als deelnemer zelf zat. Door de informatie, die ik tijdens de training te horen kreeg, besefte ik dat er bij mij ook wel het één en ander zat waar ik nog aan kon werken.

Thuis en op mijn werk heb ik het Alexander Concept ook toegepast en dat helpt mij enorm. Op het werk was ik vaak erg chaotisch en moest het precies gaan zoals ik dat wilde, door het Proces toe te passen op deze patronen kan ik dit nu veel beter loslaten en voel ik rust in mijn lijf en hoofd. Nu kom ik thuis van het werk en heb ik nog genoeg energie over voor mijn gezin en hoef ik niet meer eerst bij te tanken.

Ik heb eerst getwijfeld of ik mee zou gaan, maar ben blij dat ik toch gegaan ben. Onze relatie is door de training versterkt en heeft meer diepgang gekregen.

De training is een verrijking in ons leven geworden!!!

Mario

"Eindelijk heb ik een instrument in handen waardoor ik de regie over mijn lichaam en geest weer zelf in handen heb." - Rian, 45 jaar - had fibromyalgie

Mijn zoektocht naar hulp en antwoorden is gestart toen ik 17 jaar was. In de loop der jaren zijn de klachten en vragen toegenomen. Verschillende cursussen, therapie, coaching, EMDR, helende reizen, acupunctuur, energie werk etc. etc. hebben mij heel wat inzichten gegeven. Heel fijn natuurlijk, want dan weet je tenminste al iets en begrijp je ook beter wat er met je aan de hand is. Als je vervolgens echter jaren aan het knokken bent tegen al die patronen, overtuigingen en gewoonten die mij niet verder brachten en geen idee hebt hoe je uit je vicieuze cirkel kunt breken dan zakt de moed je volledig in de schoenen. Daarmee werden alle klachten als vermoeidheid, fibromyalgie, depressie, onzekerheid, irritaties, ontevredenheid nog erger.

Sinds Helga en Jaap gestart zijn met Ander Leven weet ik van het bestaan van de training. Telkens wanneer het ter sprake kwam in de gesprekken met Helga nam ik deelname aan de training serieus in overweging, om ook telkens weer te besluiten het toch niet te doen. Twijfels over van alles kwamen de kop op steken.

 • “Wat als dit ook weer niet helpt, je hebt al zo veel gedaan, wie zegt dat dit wel blijvend werkt”
 • “Ik kan onmogelijk mijn analytische blik uitschakelen hoor, zo ben ik nou eenmaal en dat vind ik ook wel ok”
 • “het is wel een flink bedrag voor 3 dagen training, hoe spaar ik dat bij elkaar en wie geeft me de garantie op succes?”
 • “hoe regel ik dat thuis met de jongens als ik 3 dagen van huis ben?”
 • “wie neem ik mee als begeleider?”

Een aantal keer had ik me over deze twijfels heen gezet en had ik zelfs het inschrijf formulier al gedownload. Bij het doornemen hiervan kwamen dan weer zoveel twijfels de kop opsteken dat ik me opnieuw terugtrok want tja, ik moest wel tekenen voor een aantal afspraken waarvan ik niet wist of ik me daaraan zou kunnen houden. “Dan is het vast niets voor mij”, dacht ik dan.

Tot 8 weken geleden. Op dat moment had ik vrijwel elke dag pijn en was continu dood en doodmoe. Ik sleepte me door elke werkdag heen en was ’s avonds zo gesloopt dat ik nauwelijks energie had nog iets te doen. Op dat moment keek ik opnieuw op de website van Ander Leven en klikte daar op het radio interview van Helga. Het boeiende verhaal van Helga kwam binnen als een bom. Er was één en al herkenning en ik wist dat er geen weg meer omheen was. Alles ging in een stroomversnelling. Een dag later was alles geregeld, ik was klaar om in training te gaan, niets houdt mij meer tegen.

Inmiddels heb ik 2 weken geleden de training gevolgd. De eerste dag was het vooral nog veel vechten. Daarna was het echter FEEST. Wat is het fantastisch om te ervaren dat ik weer kan voelen! Dat ik weer in contact ben met mijn pure zelf! Wat geweldig dat er weer vertrouwen is in mij. Dan heb ik het nog niet eens over de hoeveelheid energie en lol of over het feit dat ik veel minder pijn heb!
WOUW, het is ongelooflijk hoe deze training mij weer helemaal terug heeft gebracht naar mijzelf en naar alle mogelijkheden die ik in me heb. Eindelijk heb ik een instrument in handen waardoor ik de regie over mijn lichaam en geest weer zelf in handen heb.

Voor de analytici en critici die dit lezen wil ik nog even aangeven dat de opbouw van de training heel goed in elkaar zit. Alles wat je geleerd wordt is goed onderbouwd en heel eenvoudig te volgen voor iedereen. Er wordt veel aandacht besteed aan de uitleg van het proces. Hierdoor is de kracht van deze training onmiskenbaar. Wat mij betreft hoeft een analytische blik helemaal niet in de weg te staan voor deze training. Mocht je toch nog twijfels hebben, schroom niet en neem contact op: laat je inspireren tot een Ander Leven! Jaap en Helga geven je dan mijn telefoonnummer door.
Ik ben inmiddels het levende voorbeeld dat een ANDER LEVEN mogelijk is!!!

Lieve groeten Rian

"Er is minder pijn in mijn lichaam, en elke week kan mijn linkerarm een stukje hoger worden opgetild." - Joke, 55 jaar - had fibromyalgie

Ik had voortdurend pijn in de spieren en gewrichten rond mijn schouders en nek, met soms steken of urenlange pijn in enkels, ellebogen, polsen, heup of rug. Mijn billen en bovenbenen voelden alsof ik er grote blauwe plekken op had, daarom was op een harde stoel zitten pijnlijk. De huid van mijn bovenrug voelde steeds alsof ik er zonnebrand op had, als iemand mij vriendelijk over de rug wreef, was dat pijnlijk, masseren idem.. Mijn onderarm op de tafel leggen om op mijn toetsenbord te typen voelde pijnlijk aan.

Na allerlei therapieën en behandelingen was er een begrijpelijke terughoudendheid in mij om in verbetering te kunnen geloven.

Maar nu: Ik leerde de aandacht anders te sturen, en dat werkt. Ik kwam er achter hoe negatief ik sprak en dacht over mijzelf en begrijp nu pas echt hoe dit zijn effect kan hebben op het lichaam. Ik leerde hoe dat te stoppen en een behulpzamere houding te creëren. Het is verbazend, onthutsend en grappig tegelijk om mezelf te betrappen.

Resultaat:
De basistoon van pijn, waar bovenop ik een vrij prettig leven had, is veranderd in een basis van een prettig leven, waarin af en toe pijn verschijnt. En als die er is, is er een liefdevol opnemen in het geheel, in plaats van afkeuring of straf. De aandacht is er voor eventuele pijn op zachte, milde en bijsturende wijze, en niet meer in de vorm van de ondertoon die er was voor het lijden.

Er is minder pijn in mijn lichaam, en elke week kan mijn linkerarm een stukje hoger worden opgetild. Ik ben vrolijker en kan me steviger opstellen. Ik slaap beter, heb meer energie en kan me beter bewegen. Wat liefdevol naar mezelf zijn is ervaar ik nu aan den lijve…!

Joke

"Ik denk nu, enkele maanden na de training, nog maar zelden aan de pijn omdat ik de pijn nog maar sporadisch voel." - Eveline, 60 jaar - had fibromyalgie

Voor de training
Ik werd er moedeloos van, elke dag die opdringerige pijn in m’n hele lijf.

Als mensen vroegen hoe het met me ging, had ik er moeite mee de pijn en vermoeidheid te beschrijven; het was zo diffuus, zo niet te ‘pakken’. Ik beschreef het als griep/spierpijn, of dat wat je voelt in je handen als ze heel koud zijn ’s winters en je ze te snel en te dichtbij de kachel opwarmt. Of nog anders gezegd: zoals je lichaam aanvoelt bij ‘schrapzetten’ en daar nooit meer mee ophoud. Mijn spieren ontspannen lukte me nooit echt, het was net alsof ze alsmaar persé in de spanstand bleven hangen. Dat gaat pijn doen, een diffuse vermoeiende pijn die niet goed uit te leggen valt.

En de vermoeidheid? Ik ben een positief denkend mens, niet somber of zo en kan genieten van kleine dingen, maar die vermoeidheid … Soms was ik lekker bezig met iets fijns en dan opeens , als een onverwachte regenbui op een zonovergoten dag overviel mij een enorme vermoeidheid. Dan kon ik niets anders meer dan me er letterlijk bij neerleggen tot de bui overging, neerliggen op het vloerkleed in een kamer, op een bank of in bed. Er waren dagen bij die ik ‘pyamadagen’ noemde om het in mijzelf positiever te voelen dan ‘ziek’.

Ziek was ook niet het juiste woord maar de vermoeidheid zette wel mijn hele dagelijkse doen en laten op z’n kop. Elke dag tijd tekort om te doen wat ik die dag graag wilde doen. Ik stelde mijn dagprogramma bij, een tandje minder mag ook wel. Maar soms kon ik helemaal niks en dat is echt zo weinig dat ik er kwaad, moedeloos, of teleurgesteld door raakte. Heel gewone daagse dingen kon ik niet meer: een schroefje aandraaien mesc,t een schroevendraaier, thee inschenken, de hoorn van de telefoon een gesprek lang bij m´n oor houden, een boek vasthouden, met een vork eten, benzine tanken, muntjes uit mijn portemonnee halen.

Alles waar spierspanning bij te pas kwam werd een belasting, een prestatie van ´over de top´ en leverde een confronterende pijn op die ik niet begreep. Er klopte iets niet.

Ik heb een lange weg afgelegd van reumatologen via revalidatieartsen naar psychiater en psycholoog, maar bleef me er heel alleen bij voelen; voor de symptomen van spierpijn en oververmoeidheid was geen officiële diagnose te vinden. Ze noemden het fybromyalgie of CVS (Chronisch Vermoeidheid Syndroom, ook wel ME genoemd), maar wat had ik daaraan? Ik werd er niet beter van. Levenslust, beweging, ontspanning en inspanning waren volkomen in disbalans. Het trok m´n leven scheef, ik voelde me onhandig met m´n gouden handjes die altijd alles konden, de vermoeidheid maakte me tot een ‘niksnut’. Dat was verwarrend en confronterend.

Ik probeerde te accepteren dat ´het is zoals het is´ en dat ik dit als mijn beginpunt moest beschouwen en niet als eindpunt. Ik kon dat wel bedenken, maar eerlijk gezegd voelde het niet zo.

Een vriendin vroeg me mee naar een lezing over het Alexander Concept. Helga zou daar vertellen over haar eigen ervaringen met CVS en over een training waar zij zelf veel baat bij heeft gehad. Toen ik hoorde dat Helga zelf zo´n training zou gaan geven heb ik mij als deelnemer opgegeven.
Na de training
Het werd hard werken: vertrouwen hebben in de training, zonder schroom jezelf onder ogen zien. Rouwen over tien jaar pijn en vermoeidheid hoort daar onmiskenbaar bij. Tijdens de training zag ik opeens waardoor ik samen met mijn lichaam ‘in de groef’ ging en toen veranderde er iets. Niet dat opeens mijn pijn verdween, maar ik voelde mijn vitaliteit terugkomen.

Meteen na de training ben ik gestopt met de dagelijkse portie van 3000mg of meer paracetamol. Sterker nog: ik denk nu, enkele maanden na de training, nog maar zelden aan de pijn omdat ik de pijn nog maar sporadisch voel.

En de vermoeidheid of liever gezegd de uitputting? Als ik over de schreef ga met mezelf kan ik nog wel behoorlijk moe zijn, maar het voelt totaal anders; het voelt als hele gewone vermoeidheid na inspannende arbeid. De ‘oude’ kan ik na tien jaar ploeteren niet worden, maar wel de Nieuwe!

Eveline

"Ik heb er drie jaar over gedaan, mijn advies is: wacht niet zo lang! Ik heb weer rust in mijn hoofd, ik voel me zeker, mijn zelfvertrouwen gaat met sprongen omhoog en ik ervaar veel rust." - Willie, 58 jaar - had laag zelfbeeld

De training: ik heb er drie jaar over gedaan om dan eindelijk te gaan. Toen het bijna zover was kon ik niet wachten. Ik was zenuwachtig; waren mijn klachten wel ernstig genoeg? Wat zou mijn man ervan vinden? Ik had een laag zelfbeeld, was erg onzeker, maakte me veel zorgen en ik had een heel druk hoofd. Daar had ik zoveel last van dat ik het moeilijk kon opbrengen om nieuwe dingen te gaan ondernemen.

Als dat hoofd van mij maar rustig kon worden, dan zou het al de moeite waard zijn!

Ik zal het maar gelijk vertellen: alles is goed gekomen. Na een paar fantastische dagen, die wij omschrijven als de mooiste, meest intense dagen van ons leven, zijn er heel veel dingen veranderd.

Ik heb weer rust in mijn hoofd, ik voel me zeker, mijn zelfvertrouwen gaat met sprongen omhoog en ik ervaar veel rust. Ik slaap heerlijk en ik heb enorm veel energie, de dagen zijn te kort, ik heb weer zin om te schilderen en te boetseren.

Ik ben heel alert op alarmsignalen en kan daar onmiddellijk iets aan doen door een AC-proces te lopen.

Ik ben dankbaar dat ik de training samen met mijn man heb mogen meemaken. Ik ben de trainsters ongelooflijk dankbaar voor hun liefde, vertrouwen, professionaliteit en openheid.

Ik heb er drie jaar over gedaan, mijn advies is: wacht niet zo lang!

Ik heb een Ander Leven!!

Willie

"Tijdens de training ondervond ik weerstand om heel de weg mee te gaan. Hoewel mijn logische geest geen hiaten kon vinden, bleef mijn scepticisme de bovenhand houden. Ik werd uitgedaagd. Ik moest een keuze maken! OF het concept omarmen OF vertrekken." Michel, 51 jaar - had geen ziektebeeld

Als man van middelbare leeftijd had ik eigenlijk alles heel goed op een rijtje.

Ik kwam niets te kort. Een goede, voldoening gevende job.

Een leuk gezin, met een fantastische vrouw en drie prachtige opgroeiende kinderen.

Huis afbetaald. Leuk sociaal leven. Regelmatig sporten. Geen slaapproblemen. Geen allergieën. Geen hartklachten, noch maagproblemen. Ten hoogste een paar ouderdomskwaaltjes.

Rug die af en toe niet helemaal mee wilde, maar ja, dat had mijn vader ook al op die leeftijd.

Een tenniselleboog die me zo nu en dan aan de kant zette. Maar verder, in top conditie.

Mijn partner kwam beroepshalve in aanraking met Ander Leven. Het deed zo veel wonderen met bepaalde van haar patiënten. Ze begon de training ook voor zichzelf toe te passen. Ze vond veel meer evenwicht. Ze werd rustiger. Haar gedrevenheid situeerde zich op een totaal ander niveau. Haar relatie met de kinderen werd die van een goede vriendin. Ze sprak steeds van de mooiste reis die ze ooit gemaakt had in haar leven.

Omdat ik de kwaliteit van haar leven zo zag verbeteren, begon ik te denken dat ik het toch ook eens moest “ondergaan”. Maar ik had mijn twijfels. Zou het bij mij wel aanslaan? Ben ik niet te nuchter en te pragmatisch? Zou ik niet constant met mijn logische geest hiaten proberen te vinden in de training? Ik mankeer toch ook niet echt iets? Ik ben toch niet “ziek”!

Gedurende 2 jaar werd ik heen en weer geslingerd tussen: “ik doe het gewoon” en “dit is niets voor mij“. Uiteindelijk schreef ik me in.

Tijdens de training ondervond ik weerstand om heel de weg mee te gaan. Hoewel mijn logische geest geen hiaten kon vinden, bleef mijn scepticisme de bovenhand houden. Ik werd uitgedaagd. Ik moest een keuze maken! OF het concept omarmen OF vertrekken.

Ik besloot mijn trots opzij te schuiven en me open te stellen voor de training. Een nieuwe wereld ging voor mij open. Ik kon aan deze mooie reis beginnen. En wat ben ik al die jaren blind geweest voor mijn blinde vlekken. Welke druk heb ik mezelf niet opgelegd om alles zo perfect mogelijk te doen.

Hoe geïrriteerd kon ik niet worden als iets dan toch niet 100% verliep zoals gepland? In het verkeer? Of in één of andere stomme vergadering? Of als de kinderen niet onmiddellijk luisterden?

Hoe vaak heb ik mijn eigen gevoelens niet verstopt door constant grappen te vertellen.

Als het moeilijk werd, trok ik me achter een muurtje op een eiland terug en loste alles in mijn eentje op. Zielig, niet? Hoe moeilijk had ik het niet met feedback? Hoe vaak heb ik me niet als een klein kind gedragen als iemand iets zei dat ook maar een beetje op kritiek geleek. Maakte ik wel echt verbinding met mensen, of bleef alles heel oppervlakkig? Speelde ik niet teveel een rolletje of beter nog, verschillende rolletjes?

Sinds mijn training ben ik een heel ander mens geworden. Het leven is zoveel completer geworden.

Ik zie alles veel positiever in. Ik zie mogelijkheden en oplossingen i.p.v. problemen. Ik ben opener en ontdekte dat ik daardoor niet zwakker ben, maar juist sterker. Ik maak veel meer verbinding met mensen dan vroeger. Ik doe nog vaak aan perfectionisme, maar omdat ik daar zelf voor kies. Dus niet omdat ik er door een of andere “dark force” toe gedwongen wordt. En dat geeft zoooooo veel vertrouwen en zoooooo veel rust.
Ik ben geen lonely wolf meer, maar ik ben een gezellige panda geworden, die zich geen zorgen maakt over de toekomst, maar zijn leven NU leidt.

Ik ben mijn partner dankbaar dat ze me mee op reis nam. Ik ben trainer Lisette dankbaar dat ze me dwong een keuze te maken. Ik hoop dat ik anderen met mijn verhaal kan inspireren. Maar weet je, als dat niet zo is, dan berust ik daar in. Want ook blijven discussiëren om anderen te overtuigen van mijn gelijk, behoort tot het verleden…

Nog een leuk toemaatje.

De ruglast waar ik jaren mee kampte en waar ik van overtuigd was dat dit erfelijk belast was, is verdwenen. Ook mijn (tennis)elleboog (symbool van constant klaar staan in vechthouding) is soepel. Voor het eerst in jaren kan ik pijnloos genieten van een tennis matchke.

De man die Ander Leven niet echt nodig had, leeft ondertussen een ander – gelukkiger leven….

Michel, 51 jaar

"Ik leerde dat ik zelf de touwtjes van mijn geluk en gezondheid in handen heb. Nu geniet ik iedere dag van mijn leven, mijn vrienden en mijn familie." - Sybil, 40 jaar - had laag zelfbeeld

Welke ook de redenen waren waarom ik last had van perfectionisme, depressie, burn-out en een laag zelfbeeld… die doen er niet toe.

Feit is dat ik vastbesloten was om opnieuw te kunnen en willen genieten van het leven. Dat was mij voordien zo prachtig gelukt dus waarom kon dat niet meer?

Ik heb verscheidene therapieën en aanverwanten gevolgd om opnieuw te barsten van energie en de zin van het leven te voelen in mijn hele lichaam. Ik kon enkel vaststellen dat ik enige tijd nadien opnieuw in oude valkuilen liep en geen idee had hoe mij hiervan te ontdoen. Toen werd ik door een vriend aangesproken over het Alexander Concept en besloot mij aan te melden.

Tijdens de training, die ik in november 2013 volgde, leerde ik hoe ikzelf mijn eigen coach kan zijn en dat ik zelf de touwtjes van mijn geluk en gezondheid in handen heb.
Sommige momenten waren een noodzakelijke confrontatie met mezelf… als het ware om mij wakker te schudden. Ik ben dankbaar dat ik deel mocht nemen!

Nu, zes maanden later, geniet ik iedere dag van mijn leven, mijn vrienden en mijn familie. Ik voer fysieke en intellectuele inspanningen zonder problemen uit. Ik hou mij vast aan fijne momenten en herinneringen. Ik laat mezelf toe om fouten te maken en kom uit voor mijn verlangens. Ik heb geen migraine aanvallen meer.

Het gebeurt nog wel eens dat ik één van mijn vroegere valkuilen tegenkom, dan herken ik deze en maak ik daar zo een einde aan. En als ik even vastzat, dan belde ik Lisette en die hielp mij zo weer op het juiste pad.

Ik ben geboren voor het geluk! Het geluk dat ik een ander leven heb!

Sybil

"Het is zo'n mooie ervaring. Ik kan gewoon normaal denken. Mijn negatieve gedachtes zijn weg." - Sanne, 24 jaar - had laag zelfbeeld

Ik ben blij dat er een ander leven bestaat, want voordat ik de training kwam doen had ik last van:
stress, vastlopen (op mijn werk), angst/faalangst, laag zelfbeeld en perfectionistisch was ik ook. Andere mensen begon het ook op te vallen. Ik had er zelf veel last van.

Ik had vaak drukkende hoofdpijn. (Ik had dan wel door dat het kwam door dat ik me druk had zitten maken…) Ik kon ook helemaal niet meer luisteren naar mijn gevoel, want er waren altijd wel weer 20 gedachtes die zeiden dat dat niet klopte. Ik ging ook weleens overdag op de bank rusten of slapen.

Via, via ben ik op de website van de training beland. Ik heb lang getwijfeld. Alle verhaaltjes gelezen.
Aanmeldingsformulier eens ingevuld… maar toch nog maar niet weggestuurd. Nog een meisje gebeld die ook deel had genomen aan de training (om te vragen of het 3 jaar na de training nog steeds nut heeft ;))

En toen heb ik het gewoon gedaan!!!
YES! Wat ben ik blij! Zo veel veranderingen!

Het is nu pas 6 weken na de training, maar wat kan er veel veranderen.
Ik weet zeker dat ik als ik 60 ben (en ouder) dat ik dan nog steeds zo in het leven kan staan als nu.
Dus de training kun je gebruiken voor heel je leven! Iedereen die denkt dat zijn of haar klachten of gedachten in welk opzicht dan ook 80 tot 100 % zijn leven beïnvloed: ga de training doen!!

Het is z’n mooie ervaring.
Ik kan gewoon normaal denken.
Mijn negatieve gedachtes zijn weg.
Ik kan mijn eigen keuzes maken.
Ik durf gewoon in deze tijd ander werk te gaan zoeken.
Ik heb geen last meer van mijn nek, geen last meer van mijn rug, geen last meer van mijn hoofd.
Ik ben veel meer ontspannen.

Het is echt geweldig, ik kon bijvoorbeeld ook niet goed uit eten, ik wist niet wat ik wilde kiezen, ik was bang dat ik te veel at, was bang dat het te lang duurde, enz. enz. enz. En nu kan ik er weer van genieten. Het is gewoon allemaal anders.

En ja je kunt in 3 dagen herstellen… je kunt er ook wat langer over doen… dat maakt niet uit, maar het helpt echt!

Je mag me altijd bellen. Ik kan je vertellen wat er nog meer veranderd is.

Groetjes Sanne

"Al na de eerste dag voelde ik me vol energie, ontspanning en zoveel vreugde. Niet te beschrijven. En het mooie is dit gebeurde niet alleen bij mezelf, maar ook bij de anderen die de training volgden." - Floor, 38 jaar - had laag zelfbeeld

De training is het grootste cadeau wat je jezelf kunt geven! Echt waar.

Ik had een laag zelfbeeld, stress, faalangst en perfectionisme. In de training kwam ik erachter dat ik eigenlijk wel aan alle klachten voldeed.

Het is echt zooooo geweldig! Al na de eerste dag voelde ik me vol energie, ontspanning en zoveel vreugde. Niet te beschrijven… En het mooie is dit gebeurde niet alleen bij mezelf, maar ook bij de anderen die samen met mij de training volgden.

Eenmaal thuis ervaarde ik veel veranderingen in mezelf. In het drukke leven wat ik leid als jonge moeder en beheerder van een bungalow park merkte ik een rust in mezelf waardoor ik met veel plezier alles voor elkaar krijg. Ik geniet van het contact met de mensen. En elk gesprek wat ik voer doe ik met zoveel liefde… en dat is zo’n bevrijding!

Mijn vriend en zus zijn verbaasd mij zo ontspannen en gelukkig te zien. In elke situatie! En als ik even moeilijk doe pas ik het AC-Proces toe en hop daar ben ik weer. Ik blijf groeien en dat mag ik de rest van mijn leven doen.

Kennen jullie de woorden van Nelson Mandela?

“We zijn bestemd om te stralen, zoals kinderen dat doen. We zijn geboren om de glorie Gods die in ons is te openbaren. Die glorie is niet slechts in enkelen, maar in ieder mens aanwezig.”

Die woorden blijven me raken. Ze staan al jaren bij ons op de wc al heb ik ze nooit toegepast. Ik wist dat ze waar waren, maar hoe doe ik dat? Helga vertelde de woorden ons tijdens de training op dag 3. Diep ontroerd was ik, omdat ik de woorden nu letterlijk zo ervaar!!!!! 🙂

Dank jullie wel Jaap, Helga, Lisette en Ander Leven.

Floor

"Door het leren geven van feedback aan elkaar kunnen mijn man en ik nu goed met elkaar communiceren. In ons gezin heerst rust en energie!" - Tammy, 31 jaar - had laag zelfbeeld

Mijn man ik hebben als eerste stel de training tegelijkertijd gevolgd. Wat een fantastische ervaring! Al tijdens de eerste dag kwamen er patronen naar boven die ons liet inzien dat wij niet alleen verantwoordelijk waren voor onze eigen problemen, maar dat wij elkaar ook versterkten op bepaalde punten.

Ikzelf had een hele waslijst aan dingen waar ik last van had: zo had ik een laag zelfbeeld, had ik veel pijn, was ik altijd moe, voelde ik me een waardeloze moeder en had ik veel last van mijn extreme hoogsensitiviteit. Tijdens de training kwam naar voren dat ik pijn bleef houden omdat mijn man steeds voor mij bleef zorgen en ik lekker in mijn slachtofferrol kon gaan hangen. Ook mijn lage zelfbeeld werd versterkt door mijn man. Hij was namelijk perfectionistisch en dat werd uitvoerig op ons gezin geprojecteerd.

De eerste avond heb ik mij zelf onafhankelijk gemaakt van manlief en dat werkte bij mij uitstekend. Mijn man was het daar wat minder mee eens, want opeens had hij die zorgtaak niet meer voor mij en was ik ook niet meer gevoelig voor zijn perfectionisme. Natuurlijk zijn wij samen met Helga, Jaap en Lisette aan de slag gegaan en zijn we er zeer sterk uitgekomen. Door het leren geven van feedback aan elkaar kunnen wij nu goed met elkaar communiceren en kunnen wij elkaar laten ervaren dat dingen niet behulpzaam zijn en dat we op de training tools hebben ontvangen om hier zelf wat aan te doen. In ons gezin heerst rust en energie!

Mijn man heeft zijn angsten aangepakt tijdens het trainingsweekend. Hij had angst voor de dood en dat is nu helemaal verdwenen. Resultaat hiervan is dat onze dochter van 5 haar rouwproces om een overleden familielid heeft ingezet en alles durft te vragen. Een van de mooie cadeautjes die wij onszelf hebben gegeven door deel te nemen aan de training het Alexander Concept.

Ik heb het als zeer prettig ervaren de training beiden te doen. Wel hebben wij tijdens het weekend de bewuste keuze gemaakt om de processen apart van elkaar te lopen zodat we elkaar de ruimte konden geven onze eigen weg te bewandelen in deze training.

Inmiddels zijn we een aantal maanden verder en maken wij veel gebruik van de in de training aangeleerde processen en doen dit ook met onze kinderen. Wij hebben onze hoogbegaafde en hoogsensitieve zoon van 7 zien veranderen van een onzeker jongetje, naar een jongen van 7 die voor zichzelf durft op te komen en durft te zijn wie hij is met al zijn bijzonderheden.

Tammy

"Het Alexander Concept heeft mij zoveel inzichten en handvatten gegeven dat ik mijn eigen leven weer in de hand heb en durf te gaan en staan waar ik wil." - Mieke, 22 jaar - had laag zelfbeeld

Het Alexander Concept heeft mijn leven totaal veranderd; van een huismuis ben ik veranderd in een energieke volwassene die het leven leeft.

Vanaf dag één sta ik op tijd op en ontbijt ik met mijn familie. In tegenstelling tot de afgelopen 8 jaar waarin ik per nacht zo’n 10 uur sliep. Daarnaast keek ik totaal anders tegen het leven aan, bewaarde mijn grenzen die ik dacht nodig te hebben en waakte voor mijn gezondheid. Het Alexander Concept heeft mij zoveel inzichten en handvatten gegeven dat ik mijn eigen leven weer in de hand heb en durf te gaan en staan waar ik wil. En dat doe ik dan ook volop!

Dreig ik mijn oude patroon weer op te pakken dan volg ik de methode die ik bij het Concept geleerd heb en kan ik er weer tegenaan.

Daarnaast heb ik zoveel inzichten gekregen over mezelf en mijn eigen leven dat het nu totaal anders aanvoelt wat ik doe en hoe ik het doe. Het is echt een verademing om zo te leven. Ik gun het iedereen want als je er voor gaat dan werkt het altijd.

Mieke, drie weken na de training

"Ik ben veel zachter geworden naar anderen en mezelf!" - Marian, 42 jaar - had laag zelfbeeld

Het is nu anderhalve maand geleden dat ik de training van Ander Leven (Alexander Concept) heb gevolgd. In eerste instantie was het resultaat me nog niet helder. Maar door de feedback van vrienden en mede-deelnemers begin ik door te krijgen wat er is veranderd, ik ben veel zachter geworden naar anderen en mezelf!

Op uitnodiging van Helga volg ik de training, ze wil me graag laten ervaren wat het AC inhoudt. Ik ben nieuwsgierig van aard, altijd open voor groei en heb nog wel een leuk ‘thema’ liggen waar ik naar wil kijken: eigenliefde en mijn relaties met mannen. Ergens voel ik me het niet waard om liefde te ontvangen. Geven gaat prima, maar ontvangen? Het blijft ongemakkelijk.

Wat blijkt? Ik vind het erg moeilijk om mezelf te laten zien, in mijn kwetsbaarheid. Verschuil me achter veel werk, mooie verhalen en het moederschap. Dat ervaar ik in de training en na de training. Heb het zelf in eerste instantie niet eens door, zo is deze ‘rol’ me eigen geworden. Krijg zicht op de niet zo mooie kanten van mezelf, het cynisme de ‘onechte’ hardheid. Begrijp ook dat ik hier mensen/mannen mee op afstand houd. Ik ben Helga en de groep dankbaar dat ze me dit hebben laten voelen en zien.

Het AC-Proces pas ik regelmatig toe, wanneer ik merk dat ik weer streng ben voor mezelf, mezelf naar beneden haal met mijn taalgebruik of anderszins overtuigingen hoor langsgaan die me niet dienen. Heb ook een aantal zaken in mijn leven aangepast: ik durf te vragen om hulp, zoek meer de verbinding met vrienden en vriendinnen en heb besloten weer tijd te investeren in mezelf, in de vorm van meditatie en spirituele ontwikkeling.
Ik heb veel vertrouwen in mezelf en in de toekomst. Helga en Jaap, dankjewel!

Marian

"Ik voel me nu, net één week na de training, al zo’n compleet ander mens." - Joke, 48 jaar - had laag zelfbeeld

Ik voel me nu, net één week na de training, al zo’n compleet ander mens. Het verschil is zo enorm groot.

 • Ik voel me heel blij en ik straal
 • Ik voel me groot en krachtig
 • Ik heb zelfvertrouwen en lef
 • Ik voel liefde voor mezelf
 • Ik heb weer zin in het leven
 • Mijn lichaam voelt weer soepeler en warmer

Na het invullen van het uitgebreide aanmeldingsformulier raakte ik heel erg gemotiveerd. De training bij Ander Leven kon mij niet snel genoeg komen. Ik was al jaren met een zoektocht bezig om mijn leven als waardevol en zinvol te ervaren. Ik zat helemaal vast in mijn leven, ik had geen positief zelfbeeld en er waren steeds meer aspecten in mijn leven die ik niet (meer) durfde.

De training was met 3 andere vrouwen en mijn partner was als mijn begeleider mee.
Ik kreeg erg veel informatie over hoe mijn hersenen werken, wat neem ik op, hoe kijk ik, waar richt ik me op. Veel oefeningen om dit ook te begrijpen. Heldere uitleg en heel herkenbare voorbeelden waarvan je meteen denkt ‘hé ja, dat doe ik ook’.

Ik krijg duidelijk van waaruit ik leef (me niets waard voelen), hoe ik reageer (angst) en hoe ik steeds hetzelfde karrenspoor neem (ik trek me terug). Ik heb nu zoveel goede handvaten gekregen waarmee ik een nieuw positief karrenspoor kan maken in mezelf. Ik moet hier wel continue mee oefenen om mijn ingesleten pad te verlaten en een nieuw spoor te maken maar dat doe ik graag. Natuurlijk is het niet zomaar even omgezet, ik moet er elke keer heel bewust van zijn en natuurlijk wil mijn geest en lichaam dit niet altijd (de valkuilen liggen nog steeds op de loer). Ik blijf oefenen en oefenen en oefenen. En toch gaat het heel snel!

En weet je wat het mooiste is, ik heb er zelf invloed op, ik kan de touwtjes in handen houden (maar niet krampachtig), ik leef het leven!!!

Het is pittig en soms confronterend maar zo WAAR!
Ander Leven in de persoon van Helga ondersteunt en begeleidt op een warme liefdevolle en stimulerende manier. Het was fijn dat mijn partner hierbij aanwezig kon zijn. Er wordt zoveel geleerd en veranderd en dat heeft hij nu samen met mij ervaren, want heel veel is niet uit te leggen. Hij was trouwens zo onder de indruk dat hij na mij ook de training is gaan doen.

Ik ga nu mijn leven op een andere manier leven, zonder angst en beperkingen. Er zijn nog vele lege bladzijden in mijn fotoboek en daar komen straks echt alleen de mooiste ervaringen en gevoelens in!

Ik heb mijn ervaring weer geprobeerd in woorden om te zetten maar dat is eigenlijk bijna niet te doen. Jullie hebben mij zoveel meer gegeven dan dat!  Ik hoop dat het goed gaat met jullie en dat jullie genieten van het mooie werk! Heel veel plezier en succes bij de eerstvolgende training… weer een aantal mensen in Nederland die een prachtig ander leven tegemoet gaan!

Mijn ervaring 6 weken na de training

Wauw, wat een verandering is er gaande in mijn voelen, in mijn denken en in mijn doen! Ik ben zo blij dat ik de training gedaan heb!

 • Ik voel me innerlijk zo veel rustiger!
 • Ik slaap veel beter, als ik wakker word ben ik vaak ook echt uitgerust.
 • Ik slaap al 3 weken zonder kruik in bed. Deze had ik jarenlang, zomer en winter, nodig om mijn lichaam warm te houden. Mijn lichaam is dus meer ontspannen en warmer.
 • Ik voel me krachtiger en kom veel eerder voor mezelf op!
 • Samen met mijn partner zoek ik weer leuke activiteiten, ik durf weer. Ik voel dat ik weer ‘lef ‘ heb!
 • Ik geniet weer van het leven en ‘leven’’ is het meervoud van ‘lef’!

De oefeningen die ik heb geleerd in de training doe ik nog wel af en toe ( 1 tot 5 x per week) en daar ben ik ook blij mee. Dat betekent voor mij dat ik op dat moment in een situatie ben gekomen waar ik weer even terugval in mijn oude patroon en me daar in laat mee slepen. Door de oefeningen te doen maak ik zelf een bewuste keuze om uit het oude patroon te stappen en weer in ‘mijn eigen kracht’ te gaan staan en dat voelt zoveel beter.

Ook vind ik het fijn dat ik samen met mijn partner hier mee bezig kan zijn, door er over te praten, door elkaar te stimuleren en door elkaar op de blinde vlekken te wijzen, blijft de training levendig! De ondersteunende cd, die we aan het eind van de training mee naar huis kregen is voor mij ook heel waardevol. Hierop wordt de training nog eens duidelijk in een notendop herhaald en kom ik weer items tegen die even op de achtergrond waren geraakt! Voor mij werkt het goed om die cd af en toe te beluisteren.

Het is 1000 X fijner om de leuke, positieve en fijne belevenissen van mijn dag te vertellen aan een ander! Het maakt mijn leven tot een prachtig Anderleven! Ik voel een diepe, diepe dankbaarheid en verwondering in me, nadat ik deze training gedaan heb en eigenlijk is dat niet in woorden uit te drukken!

Joke

"Het is bijna niet te geloven maar het is echt waar: ik ben volledig hersteld! De continue stress, die blijkbaar in mijn systeem zat, is weg. En ik weet ook hoe ik die weg kan houden.” - Desiree, 51 jaar - had ME/CVS

Voordat ik de training het Alexander Concept ging doen, had ik al veel gedaan aan therapieën en behandelingen. Ik wilde zo graag van de chronische vermoeidheid af!

Ik moest altijd opletten dat ik niet teveel deed, en af en toe stortte ik finaal in. Dan was ik helemaal uitgeput en dat kon jaren duren. Bij elkaar opgeteld zijn de periodes van uitputting 10 jaar van mijn leven, waarin ik op de bank lag of in bed en vrijwel niets aan prikkels kon verdragen. Ik krabbelde op een of andere manier steeds weer op. Hoe dat kwam, wist ik niet precies. Tijdens de laatste periode van chronische vermoeidheid ontdekte ik de training van Ashok Gupta. Daar had ik veel baat bij. Toch bleef er een angst om weer in te storten, want blijkbaar deed ik iets verkeerd waardoor dat steeds gebeurde. Dus ik bleef voorzichtig, durfde niet vrijuit te leven en te werken. Daarnaast had ik een intolerantie voor gluten en lactose en kon weinig fructose verdragen. Ik slikte jarenlang dagelijks supplementen, waaronder l-carnitine.

Toen hoorde ik over de training bij Ander Leven en ik dacht: ik waag het erop. Hopelijk helpt me dit van het laatste ‘energielek’ af.

Mijn verwachtingen zijn meer dan waar gemaakt. Het is bijna niet te geloven maar het is echt waar: ik ben volledig hersteld! De continue stress die blijkbaar in mijn systeem zat, is weg. En ik weet ook hoe ik die weg kan houden. Meteen na de training ben ik normaal gaan eten, dus inclusief gluten en lactose. En dat gaat helemaal goed. Ik heb geen supplementen meer genomen. Ik word ‘s morgens fit wakker. En ik merk nog meer: ik hoef niet meer steeds alleen te zijn om ‘op te laden’. Mensen zeggen nu vaak dat ik er zo goed uit zie en dat is ook zo: mijn gezicht is ontspannen en blij. Ik geniet enorm van dit nieuwe ‘andere’ leven. Het is misschien een rare uitdrukking, maar zo verwoord ik de training het beste: ik voel me eindelijk helemaal lekker in mezelf zitten.

Desiree

"Voordat ik bij Ander Leven kwam zat ik in scootmobiel en de rolstoel was mee naar de training. Na een week heb ik de scootmobiel op laten halen door de gemeente en de rolstoel staat op zolder.” - Judith, 40 jaar - had ME/CVS

Als je voor het eerst hoort van Ander Leven heb je waarschijnlijk net als ik al vele andere dingen geprobeerd om jezelf beter te voelen. Ikzelf heb jarenlang in het reguliere en alternatieve circuit rondgelopen maar niks hielp echt afdoende. Toen ik op de website van Ander Leven kwam was ik aanvankelijk erg sceptisch over al die positieve verhalen. Nadat ik iemand had gesproken die de training ook daadwerkelijk gevolgd had wist ik zeker dat ik dit wilde gaan doen.

Ik kwam bij Ander Leven voor ME/CVS. Voordat ik bij Ander Leven kwam zat ik in scootmobiel en de rolstoel was mee naar de training. Na een week heb ik de scootmobiel op laten halen door de gemeente en de rolstoel staat op zolder.

Ik was van te voren heel bang of ik het vol zou houden. Ik lag namelijk heel de dag plat… Wees daar niet bang voor… jij houdt het ook vol. Neem dat maar van mij aan.

Wat ik nog wel mee wil geven is dat je beseft dat het een training is. Het is niet klaar na die 3 dagen. Je krijgt fantastische tools in handen maar je moet het wel zelf doen. Zie het als autorijden. Je leert het pas echt goed als je het veel doet. Ik snap heel goed dat er twijfel is om weer iets nieuws te proberen en ja, het is een hoop geld. Ik kan oprecht zeggen dat het mijn beste investering ooit is geweest.

Verder zou ik met nadruk willen adviseren om je partner mee te nemen. Het is zo waardevol. Je krijgt deze dagen zoveel informatie dat het heel lastig is om dit over te brengen. Eenmaal thuis sta je nog sterker met een partner die weet waar je het over hebt.

De trainers geven de training met enorm veel passie, zorg en aandacht. Ik gun iedereen de kennis, de verbinding, het vertrouwen en de verbeteringen die ik heb mogen ervaren. Ik zou zeggen….gun jezelf deze geweldige ervaring!!

Judith

"Vanaf het moment dat ik hoorde over de training van Ander Leven, was mijn interesse gewekt. Na ruim zes maanden in mijn 'Ander Leven', kan ik het samenvatten als: een combinatie van rust en power!” - Linda, 33 jaar - had ME/CVS

Na de diagnose CVS, uitvloeiend uit de ziekte van Pfeiffer, kon ik amper voorstellen dat je zo vooruit kon gaan qua energieniveau. Nu ruim zes maanden verder, kan ik me amper voorstellen dat ik me ooit anders heb gevoeld.

Mijn grootste wens was om mijn lichaam & geest samen te laten communiceren. Wat een verrassing krijg ik nog dagelijks om te voelen hoe dat is. Een uitdaging om met deze gevoelens om te gaan en een verademing om me te realiseren dat ik juist energie krijg door meer rust te nemen.

Er zijn momenten dat mijn geest zich afvraagt: heb ik ‘het’ nog. Later lach ik om mezelf, omdat ik weet en voel dat ‘het’ nu normaal is geworden. De extase van de eerste dagen, wordt een permanent gevoel van rust en mogelijkheden.

Het zijn wie ik ben en ook daarin mogen en kunnen zoeken naar rust, maakt mijn ‘Ander Leven’ zo mooi. Fouten, opties, verrassingen, uitdagingen, moeilijkheden, passies, alles kan! Want ik ben ook iemand die alles kan en mag voelen!

Na ruim zes maanden in mijn ‘Ander Leven’, kan ik het samenvatten als: een combinatie van rust en power!

Linda

"Ik was nog steeds niet volledig beter en ook niet aan het werk. Toen kwam mijn re-integratie coach met deze training aan. Ik heb deze met beide handen aangenomen.” - Paula, 31 jaar - had ME/CVS

Hoe ik erheen ging… Ik heb in de afgelopen paar jaar een enorme groei meegemaakt in mijn ontwikkeling. Ik heb op mijn voeding gelet, ben in beweging gekomen, heb me op spiritualiteit gericht, dichter bij mezelf komen, positief denken en ‘Awareness’, ik ben bezig geweest met Yoga, noem maar op.

En ik was nog steeds niet volledig beter en ook niet aan het werk. Toen kwam mijn re-integratie coach met deze training aan. Ik heb deze met beide handen aangenomen.

Ik ging dus naar de training. En die drie dagen zouden voor mij afmaken waar ik al een hele poos mee bezig was: ik ging volledig genezen…. In drie dagen. En ik was er stellig van overtuigd dat ik geen perfectionisme deed. Een vergissing 😉

De eerste avond van de training, voor de training eigenlijk, keek ik een beetje beduusd de zaal in waar al die andere mensen zaten waar ik er geen een van kende. Ik wist niet of ik ze allemaal gedag zou zeggen of maar gewoon ergens zou gaan zitten. Ik heb gekozen voor dat laatste. Nog dezelfde avond heb ik met iedereen kennis gemaakt. De dag daarop begonnen de veranderingen.

Ik kwam dus voor vermoeidheid. Niet voor psychische klachten, die had ik al lang opgelost (dacht ik). Het bijzondere is dat ik me tijdens de training niet zoveel met die vermoeidheid heb bezig gehouden. Ik heb heel veel geleerd over hoe mijn brein werkt en wat wel en niet tot een prettige en gezonden manier van leven leidt. En dan de oefeningen die we hebben geleerd om een Ander Leven te beginnen en te blijven houden.

Tot mijn grote verbazing was het eerste waar ik mee aan de slag wilde: ‘mezelf laten zien”. Vanaf die tijd ben ik opgebloeid en durf ik mezelf te laten zien. Sterker nog…. Ik mag mezelf laten zien in de vrouwelijkheid die er in me zit en die er ook uit mag. Ik mag zelfs trots zijn op mezelf. Ik stond versteld.

Het volgende waar ik achter kwam is hoe perfectionistisch en neurotisch ik deed. Ik zat tijdens de training in de zaal mezelf druk te maken omdat ik dacht dat ik onmiddellijk volgens een specifieke manier mijn hoofdpijn moest laten verdwijnen, ‘want hoofdpijn is fout’.

Ik heb naar aanleiding daarvan geleerd dat er meerdere manieren zijn om een probleem op te lossen en dat ik lief mag zijn voor wat er is, ook hoofdpijn. Toen ik dat doorhad werd de hoofdpijn minder en uiteindelijk voelde ik haar geeneens meer.

Ik begon meer ontspannen te raken en leerde me te uiten zoals ik dat wil. Ik leerde ook complimenten te geven en ontvangen en mij open te stellen voor andere mensen. Ik durfde me op mijn gemak te voelen in een groep mensen die me inmiddels niet meer vreemd waren.

En ik heb me amper moe gevoeld.

Vier maanden na de training 

Om er geen chronologisch lang verhaal van te maken zal ik wat veranderingen opschrijven die me nu opvallen:

 • Ik kom voor mezelf op, op een manier die voor anderen ook prettig voelt.
 • Ik heb een andere houding, kleed me anders en sta mezelf toe vrouwelijk te zijn.
 • Ik ben gaan schrijven, een talent waarvan ik niet wist dat ik het had.
 • Ik kom open en benaderbaar over Ik durf me in mensen te verdiepen en vragen te stellen.
 • Ik sta nu op een mensgerichte manier in het leven. Dit in tegenstelling tot de overmatige bescheidenheid waarmee ik eerst aan de zijlijn stond.
 • Ik leer steeds meer om los te laten waar ik geen controle op heb.
 • Ik ben veel en veel minder perfectionistisch en voel daarom een enorme ontspanning in de dingen die ik doe.
 • Ik vergeef makkelijk.
 • Ik heb zelfvertrouwen In plaats van overprikkeld te raken, geniet ik van de mooie dingen in het leven.
 • Ik neem makkelijk hulp aan en biedt zelf ook makkelijker hulp aan.
 • Enz.

En even praktisch:
Ik ben bezig een eigen praktijk op te richten. Ik ben nog op zoek naar hoe ik het precies vorm ga geven en maak daar al grote stappen in. Het gaat mij er om dat ik een helpende hand uit kan steken waar dat nodig is. Ik geef zo nu en dan al Reiki aan mensen, ik heb een hulpverlenende instelling en ik merk dat er (jonge) mensen naar me toe komen. Niet alleen voor Reiki, ook voor een luisterend oor of een goed gesprek.

Ik merk nu al dat ik op deze manier op een hele andere manier in het leven te sta. Ik ben niet langer teruggekropen in mezelf, met de wens iets goeds te doen terwijl ik dacht dat ik dat toch niet zou kunnen. In plaats daarvan sta ik vol in het leven, maak steeds meer contacten met mensen, ben in staat om iets toe te voegen aan hun leven en leef vol passie en met een open hart voor alles en iedereen die op mijn pad komt.

En moe? Ja soms, als ik weer eens een volle dag heb gehad en te laat naar bed ga. De vermoeidheid is alleen niet meer chronisch.

Ik geniet hier met volle teugen van!

Paula

"Maar nu ik de training heb gevolgd ben ik zo waanzinnig blij en dankbaar!” - Jennifer, 33 jaar - had ME/CVS

Ik kwam de training doen naar aanleiding van ME en depressie. Voordat ik aan de training begon was ik erg bang dat ik het niet zou kunnen en dat ik het na de training niet zou volhouden. Ik vond het een behoorlijke investering en heb er een tijdje over na moeten denken. Maar nu ik de training heb gevolgd ben ik zo waanzinnig blij en dankbaar! De vermoeidheid is meteen als sneeuw voor de zon verdwenen en als ik het soms nog even moeilijk heb (en dat is zelden) pas ik het geleerde toe en voel ik mij weer beter. Een echte aanrader voor iedereen die denkt dat zijn/haar leven (nog) beter kan!

Jennifer

"Alles wat vroeger gebeurde op wilskracht, karakter, doorzettingsvermogen. gebeurt nu allemaal vanzelf.” - Aike, 43 jaar - had ME/CVS

Al heel mijn leven ben ik, zoals zoveel mensen, op zoek naar “de zin van het leven”. nu heb ik gewoon “zin om te leven”. Alles wat vroeger gebeurde op wilskracht, karakter, doorzettingsvermogen. gebeurt nu allemaal vanzelf. Hierdoor schiet er heel veel extra energie over voor andere dingen waardoor mijn leven enorm verbeterd is.

Ik had nooit verwacht dat de training zo’n grote impact zou hebben op alle grote en kleine dingen in mijn leven. Ik ben binnen gegaan voor mijn CVS problematiek… na 3 dagen de AC training ben ik buiten gekomen met zoveel nieuwe inzichten en veranderingen in mijn leven. Er is veel meer positief veranderd dan enkel mijn energieprobleem. Ik ga nu lachend en genietend door het leven en elke dag geeft de AC training me nog nieuwe cadeaus. Ik ben heel blij dat enkele vrienden mij gemotiveerd hebben om de training te volgen… De “nieuwe weg” die het Alexander Concept me geleerd heeft te nemen is het beste wat me is overkomen. Hopelijk mogen nog veel mensen dit meemaken.

Aike

"Na de diagnose CVS kon ik amper voorstellen dat je zo vooruit kon gaan qua energieniveau.” - Linda, 32 jaar - had ME/CVS

Mijn ‘Ander Leven’

Vanaf het moment dat ik hoorde over de training van Ander Leven, was mijn interesse gewekt. Na de diagnose CVS, uitvloeiend uit de ziekte van Pfeiffer, kon ik amper voorstellen dat je zo vooruit kon gaan qua energieniveau. Nu een aantal maanden verder, kan ik me amper voorstellen dat ik me ooit anders heb gevoeld.

Mijn grootste wens was om mijn lichaam & geest samen te laten communiceren. Wat een verrassing krijg ik nog dagelijks om te voelen hoe dat is. Een uitdaging om met deze gevoelens om te gaan en een verademing om me te realiseren dat ik juist energie krijg door meer rust te nemen.

Tijdens de training zelf, had ik het idee dat ik ‘het’ niet voelde. Eenmaal thuis merkte ik dat ‘het Ander Leven’ wel degelijk heb gekregen. Het besef dat je veranderd bent en zoveel rust mag ontvangen, is heerlijk. Het leren jezelf zien en jezelf te kunnen herpakken is een verademing.

De eerste dag van de training, kwam ik mezelf behoorlijk tegen. Het leren loslaten van je eigen overtuigingen en verder te kijken dan je gewend bent, is een grote uitdaging voor mij geweest. Maar het besef dat ik een ‘Ander Leven’ heb gekregen, door mezelf en door alleen bij de training aanwezig te zijn, is meer dan de moeite waard! Want wie wil er nou geen ‘Ander Leven’?

Mijn leven, mijn mogelijkheden, mijn grenzen die te verleggen zijn, mijn lichaam en geest die samen communiceren, mijn gevoel, mijn eigen gunfactoor, mijn geluk en mijn gezondheid! Heerlijk om ‘mij’ in een ‘Ander Leven’ te zijn!

Linda

"Een jaar na de training: En ik heb weer energie! Natuurlijk ben ik nog wel eens moe, maar dat is een normale vermoeidheid, die weer over gaat.” - Han, 67 jaar - had ME/CVS

Ander leven, een jaar na de training.

Een jaar geleden zag mijn leven er heel anders uit dan nu. Toen was ik al 13 jaar uitgeput en sliep ik ´s nachts bijna niet. Een klein stukje wandelen ging, hoewel ik ook wel eens doodmoe op de stoep ging zitten terwijl ik nog maar 2 straten van huis was. Kleding kopen was een ramp, in de winkel rondstruinen was vreselijk vermoeiend. John deed dat voor mij terwijl ik op een stoel zat. Hij haalde van alles uit de rekken en liet het mij zien. Hij vond dat gelukkig leuk om te doen en voor mij was het een oplossing. Maar als er dan gepast moest worden was dat voor mij de volgende ramp. Dát was pas vermoeiend! Soms nam ik dan maar wat kleding mee naar huis en vroeg of het geruild mocht worden als het niet paste. Overdag sliep ik ook nog uren, ook als er bezoek was. In huis deed ik helemaal niets, dat lukte gewoon niet.
Ik had een vreemde uitputting die niet te verklaren was en die ik ook niet uit kan leggen. Aan iemand die geen cvs heeft (gehad) kun je niet uitleggen wat voor een uitputting dat is. Normale uitputting heeft een oorzaak en gaat weer over als je uitgerust bent. Maar met cvs ben je nooit uitgerust.

Maar toen kwam ik bij Ander Leven terecht en deed er de training. Ik leerde het Alexander Concept. Ik slaap vrijwel altijd goed. En als het eens niet lukt dan komt dat omdat ik in mijn hoofd  aan het malen ben. Dan ga ik me tot rust brengen door het Alexander Concept toe te passen. Meestal helpt dat, een enkele keer niet. Maar het verschil met een jaar geleden is dat het nu een uitzondering is als ik niet kan slapen,terwijl het daarvoor een uitzondering was als ik wél kon slapen. Wat een verschil!

En ik heb weer energie! Natuurlijk ben ik nog wel eens moe, maar dat is een normale vermoeidheid, die weer over gaat. Ik kan een voorbeeld geven van wat ik weer kan. Laatst waren we ruim 2 ½ uur onderweg. We zijn naar een meer gewandeld en hebben daar wat rondgelopen. Toen zijn we over het strand teruggelopen en hebben daar oude, door de zee afgesleten, stukjes glas gezocht. Die liggen tussen de steentjes aan de rand van de zee. Dat is goed zoeken tussen de steentjes, lopen, bukken en af en toe wegspringen voor de golven. En ik vond het heerlijk! Ik dacht er niet eens aan om te gaan zitten, het was niet nodig. Wat een ervaring!

Ook in huis help ik weer mee, John en ik verdelen de taken en ik ben heel blij dat ik dat weer aan kan.
Ik ben helemaal gereset naar het jaar 2000. Het gaat weer helemaal goed met me. Ik kan doen wat ik wil doen. En natuurlijk gaat dat allemaal niet meer zo soepel als voorheen, maar ik ben nu ook wel weer 14 jaar ouder dan voordat ik cvs kreeg!

Alles bij elkaar genomen ben ik een heel tevreden mens en ik raad iedereen, die iets mankeert, aan om het Alexander Concept te gaan volgen.

Han

"Ik volgde de training en mijn ander leven begon onmiddellijk.” - Alexandra, 28 jaar - had ME/CVS

Ondertussen is het al bijna een half jaar geleden dat ik bij Ander Leven aanklopte. Ik had cvs en was er mijn werk al door kwijtgeraakt. Ik volgde de training en mijn ander leven begon onmiddellijk. Energie stroomt door mijn lichaam en ik zie enkel mogelijkheden, geen beperkingen. Ik ga nu voor wat ik wil in het leven en gaandeweg ontdek ik meer en beter wat dat inhoudt. Ik verheug me op de toekomst, met een nieuwe, voltijdse baan en een opleiding in avondschool. Tegelijkertijd smul ik vrij van allergieën en intoleranties van een heleboel lekkers. Gewoonweg heerlijk!

Alexandra

"Tijdens deze drie dagen voltrekken zich kleine en grote wonderen. Als we weer naar huis gaan is mijn dochter genezen.” - Magda, moeder van Alexandra, 28 jaar - had ME/CVS

Na de diagnose van CVS bij mijn dochter was er weinig of niets dat uitzicht bood op genezing, tenzij “tijd”, want die heelt alles. Vanuit medische hoek was er geen zorgverlening; alleen een wat slappe aanbeveling om zo veel mogelijk sociaal contact te blijven onderhouden en kinesitherapie.

Een kennis vertelt ons over CVS bij haar dochter, haar tien-jaar-lange zoektocht met als eerste, nog recente succes, ‘Ander Leven’. Een ongewoon verhaal en de aanzet om informatie in te winnen over alles waar Ander Leven voor staat. We wonen een infosessie bij en een maand later kan Alexandra deelnemen aan een driedaagse training waarop ik ook aanwezig ben als begeleider.

Vijftien deelnemers, al dan niet met begeleider, komen om diverse redenen de training volgen. Maandagavond, de eerste avond, is een kennismaking met de therapeuten en de deelnemers. Op dinsdagmorgen, de eerste dag, starten we met een gezamenlijk ontbijt gevolgd door een intensieve training met theorie en praktische toepassing. De dag eindigt na het avondmaal. Tot grote verrassing van een groot aantal deelnemers is iedereen nog aanwezig, ook degenen die de dag eerder dit als ondoenbaar bestempelden.

Tijdens deze drie dagen voltrekken zich kleine en grote wonderen. Als we weer naar huis gaan is mijn dochter genezen. Ik kan niet anders dan met groot respect getuigen dat deze therapeuten een zeer goed, wetenschappelijk onderbouwd programma hebben uitgewerkt, het op een zeer professionele manier brengen en dat alles met veel inzet en idealisme.

Wie de training volgt begrijpt het mechanisme. De deelnemers doorlopen het ‘Alexander Concept’ in groep. Vol vertrouwen laten ze zich bij de hand nemen en naar de overwinning leiden. Het vergt volharding maar ook nederigheid van de deelnemers. Eens zo ver, onderhouden ze een jaar lang het contact met de therapeuten en blijven ze het ‘Alexander Concept’ op regelmatige basis toepassen of wanneer nodig.

We zijn nu vijf maanden verder. Alexandra heeft een leuke nieuwe job en volgt nog een bijkomende opleiding. Zij maakt terug deel uit van de actieve gemeenschap en kan haar leven verder uitbouwen.
Ze “leeft” weer en verdient een “dikke proficiat”! De therapeuten van Ander Leven verdienen ook een “dikke proficiat”!

Van harte,
Magda

"Wat de drie dagen mij hebben gegeven is echt een ANDER LEVEN. Ik geniet weer van alles wat ik vroeger ook deed en van meer!” - Valerie, 28 jaar - had ME/CVS

Ik zal me eerst voorstellen hoe ik vroeger was: Een spontane, leuke, maar vooral drukke meid. Ik deed het liefst 10 dingen tegelijk terwijl ik stiekem wel wist dat ik er eigenlijk maar 5 kon doen. Hoe ik het deed, deed ik het, ik kreeg de 10 altijd voor elkaar.

Vanaf mijn vijftiende werd ik eigenlijk steeds vaker moe. Dat was logisch, want ik deed dan ook heel veel. Dus op mijn vrije dagen vond ik het heerlijk dat ik de hele dag in bed kon luieren. Ik ben van mezelf een knokker en ging dus jaren door. Werk, privé, school, sociaal, alles en iedereen wilde ik maar tevreden houden en deed dat ook.

Na een paar jaar, rond mijn negentiende, kreeg ik steeds vaker last van mijn darmen en dit beheerste mijn leven behoorlijk. Conclusie, na lang zoeken, was een prikkelbare darm, waar ik nooit meer vanaf zou komen. Leer er maar mee leven! Ik die niet opgaf, ging aan een zwaar dieet: biologisch, geen suikers, geen gist, geen zuivel, er bleef dus weinig over. Het ging gelukkig beter en ik kon er weer tegen aan. Wel werd het moe zijn langzaam steeds meer. Ik vond het fijn om een middagdutje te doen of lekker vroeg naar bed te gaan, al kon ik dan de nachten niet goed slapen. Ik gaf de schuld aan overdag slapen, terwijl het moest want ik kon mijn ogen dan niet open houden…

Daar kwam nog iets om de hoek: een depressie! Dit had ik nooit van mezelf verwacht, ik die alles aankon, werd flink depressief. Ik zag het allemaal niet meer zitten en wilde niet zo verder. Ik ben therapieën gaan volgen, heb medicijnen gehad en ben er weer uit gekomen. Dit heeft me erg veranderd: ik deed het wat rustiger aan en koos wat meer voor mezelf.

Ondanks dat ik meer voor mezelf koos ging het langzaam slechter en slechter… Ik was één keer in de maand wel ziek, was eindeloos moe en sliep geen nacht meer goed. Dokters hebben me op de kop gezet, zijn wat infecties tegen gekomen die mij erg ziek maakten, dat was dus de verklaring van alles dacht ik.

Maar ik bleef moe, kon niks meer en na anderhalf jaar echt altijd maar ziek zijn trok ik het niet meer. De conclusie was ME/CVS. Ik dacht echt: mijn leven is voorbij! Ik was 28 jaar, kon alleen maar slapen en niks doen. Dit wilde ik niet meer.

Toen kwam ANDER LEVEN in mijn leven.
Ik dacht dit kan niet!
Met twijfels en toch vol overtuiging ben ik er voor gegaan. Wat de drie dagen mij hebben gegeven is echt een ANDER LEVEN.

Ik mag mij weer opnieuw voorstellen: Valerie Courbois 28 jaar. Een spontane, leuke en vooral drukke vrouw. Met alle energie van de wereld. Met kennis over mijn lichaam en geest en controle over mezelf.

Ik voel me rijk, ben heel simpel gelukkig, en hou van het leven. Dit is mijn leven! Ik geniet weer van alles wat ik vroeger ook deed en van meer!

Ik ervaar het als mijn tweede geboorte!

Valerie 2.0

"Mijn allergieën zijn weg, ik heb geen pijnen meer in mijn lichaam, ben niet meer chaotisch in mijn hoofd, en alleen nog 'gewoon moe'. Mijn artsen staan voor een raadsel.” - Ivo, 38 jaar - had ME/CVS

Ik ben Ivo, 38 jaar (Nederlander), en woon sinds 10 jaar samen met mijn vriend Danny (Belg) in België. Sinds ruim 8 jaar leed ik aan onverklaarbare pijnen in mijn lichaam zoals: nekpijn, rechterarm, handen, rug, benen, oren enz. Het kwam voor dagen en weken en dan weer niet. Vaak naar de kinesist en dat hielp dan even maar het was nooit weg.

Voelde mij ook altijd moe, het ene moment heel erg en dan weer wat minder en dit was voor mij normaal omdat ik dit al zo voelde sinds ik mij kan heugen (+/- toen ik 5 jaar was) en allergieën bij de vleet. Regelmatig bloed laten trekken en foto’s laten maken, een beetje artrose maar niet wat de pijnen kon veroorzaken. Een aantal keer in het jaar kreeg ik ook een infectie op mijn luchtwegen en een zware griep waar ik zonder een zware dosis cortisone en een inhaler voor mijn longen niet van af kwam.

Vorig jaar in oktober (2012) werd mijn infectie zo hevig dat ik 2 dagen hoge koorts aanmaakte en na 3 weken voelde ik mij nog altijd niet goed. Al mijn symptomen werden alleen maar erger en ik kreeg ondertussen ook nog geheugen stoornis en moeite met praten. Ik had het gevoel dat ik de hele dag alcohol op had terwijl ik geen druppel had gedronken. Het werd zo erg dat ik tussen de klanten door in slaap viel of moest rusten en dan kwam mijn vriend mij halen om verder te gaan als het echt moest. (Wij zijn kleine zelfstandige dus ben ik ook altijd blijven doorwerken.) Ondertussen lag ons sociale leven helemaal stil.

Mijn huisarts schreef mij antidepressiva voor, ik vroeg hem waarom, want ik voelde mij helemaal niet depressief. Hij vroeg deze toch in te nemen en ik heb ingestemd met ja alleen als ik na 2 maanden geen resultaat zou hebben dat ik direct zou stoppen. Ondertussen had mijn KNO arts mij straffe pillen voorgeschreven om elke dag in te nemen tegen mijn allergieën (we dachten dat daar ook mijn vermoeidheid vandaan kon komen). Geen resultaat, ondertussen blijven surfen op internet en was zelf al met een speciaal dieet begonnen wat mij ook al veel geholpen heeft. Toen zijn mijn onderzoeken begonnen naar CVS in Leuven, wat ik daar hoorde: 6 maanden tot een jaar stoppen met werken en medicatie voor mijn geheugen stoornis. Dit weigerde ik omdat ik overtuigd was dat er iets ander aan te doen moest zijn dan stoppen met werken en een pilletje.

We (mijn zus en ik) zijn gaan surfen op internet en mijn zus kwam met ANDER LEVEN aan.
Je moet de verhalen van die mensen eens lezen, zei ze en inderdaad in sommige verhalen kon ik me helemaal vinden. Ik heb ook de lezing van Helga gezien op YouTube en vond het heel boeiend. Ik heb me direct aangemeld voor de training in september.

Eigenlijk vanaf de 2de dag van de training heb ik mijn leven terug, de klachten gingen weg en mijn leven is begonnen. Dit weekend is het belangrijkste wat ik ooit in mijn leven heb gedaan! Nu op dit moment dat ik dit aan het schrijven ben rollen mijn traantjes van geluk weer over mijn wangen.

Ik kan nog zoveel blijven vertellen over alle veranderingen. Lieve mensen, twijfel niet en doe deze training, wat je er voor terug krijgt is niet in woorden uit te drukken. Deze training heb ik toegepast op alles, mijn allergieën zijn weg, ik heb geen pijnen meer in mijn lichaam, ben niet meer chaotisch in mijn hoofd, en alleen nog ‘gewoon moe’, ga zo maar door…. Mijn artsen staan voor een raadsel. Ondertussen heb ik klanten en familie doorgestuurd naar het Alexander Concept en deze hebben allemaal zoveel resultaten.

Lieve Helga, Jaap, Lisette en de rest van het team BEDANKT!!!

IK BEN BLIJ DAT IK LEEF!

Veel liefs,
Ivo

"En toen ik eenmaal het inzicht kreeg hoe ik deze ME/CVS ellende kon stoppen, ben ik echt weer gaan leven.. en dat is vele malen beter dan overleven.” - Jeroen, 29 jaar - had ME/CVS

Op mijn 19de heb ik een Cytomegalie infectie (broertje van Pfeiffer) doorgemaakt. Vanaf dat moment is in mijn ogen de ME/CVS ontstaan. Dit fluctueerde qua intensiteit de afgelopen 10 jaar. Daarnaast heb ik een zwaar ongeluk in 2006 gehad met Multi-trauma. Begin dit jaar (2013) was er wederom een toppunt in genialiteit omtrent ME/CVS. Ik kwam net uit een kapot gelopen relatie en zat down.. heel down.

Bovenstaande was ongeveer 2 maanden voor de training, mijn ME/CVS was dus wederom aanwezig, waardoor fatsoenlijk functioneren er niet meer in zat. Moe, lusteloos, down, uitzichtloos en een scala aan secundaire klachten.

Totdat ik voor de zoveelste keer weer eens op internet ben gaan graven naar oplossingen. Want geloof me ik heb alles wel geprobeerd: acupunctuur, bioresonantie, Vega testen, b12 injecties verschillende natuurgeneeskundigen etc. Ik las toen zeer positieve verhalen over het Alexander Concept van Ander Leven. Ik heb deze site volledig doorgenomen (dat kostte me toen zeker 3 dagen) en las zoveel herkenbare verhalen. Dus ik heb me opgegeven voor de training op 10-05-2013 en daar heb ik zeker geen spijt van.

Één maand voor de training was mijn intake consult dat mij al behoorlijk wat inzicht gaf in onbehulpzame onbewuste overtuigingen. Eerlijk gezegd heb ik toen echt naar de training toe geleefd. En ik voelde me al stukken beter, zo overtuigd van het feit eindelijk eens iets behulpzaams gevonden te hebben.

Eenmaal op de training heb ik fantastische leerzame en behulpzame dagen gehad. De harmonie met mijn trainingsgenoten was ronduit top te noemen. Het Alexander Concept is ook zo doordacht, ik zeg.. top!!! De training wordt zo liefdevol gegeven.

En toen ik eenmaal het inzicht kreeg hoe ik deze ME/CVS ellende kon stoppen, ben ik echt weer gaan leven… en dat is vele malen beter dan overleven. Echt een ander leven! Leven in het “hier en nu” maakt dat ik nu elke dag weer geniet / lach / vol lust en energie ben.

De behaalde resultaten nu ongeveer 1,5 maand na de training zijn immens te noemen. Deze training heeft echt mijn ogen geopend. En ik verbaas me dat mijn zelfhelend vermogen ondanks al die slechte jaren zo goed functioneert. Ook mijn mede trainingsgenoten welke ik op de supervisie dag wederom heb bewonderd zijn allemaal goed bezig.

Nu ik na 10 jaar ME/CVS echt de oplossing heb gevonden, kan ik iedereen die aan de stress-respons gerelateerde klachten heeft dit aanraden. Trouwens ik kan dit iedereen aanraden, want iedereen heeft wel onbehulpzame patronen in zijn leven opgedaan en dus valt er winst te behalen.

Helga, Jaap, Lisette en Fransien mijn dank is groot dat jullie mij dit inzicht hebben gegeven om weer te mogen leven. Daarnaast wil ik ook mijn coach bedanken!!!

Jeroen

"Sinds de training leid ik een actief leven! Het is alweer zo gewoon dat het nu zo goed met mij gaat, dat ik bijna zou vergeten hoe het voor de training was.” - Laura, 39 jaar - had ME/CVS

Op dit moment is het ruim één jaar geleden dat ik de training van Ander Leven volgde. Het is alweer zo gewoon dat het nu zo goed met mij gaat, dat ik bijna zou vergeten hoe het voor de driedaagse training was. En dat is drastisch anders!

De ellende
Al jaren had ik allerlei ‘vage’ klachten. Die werden eigenlijk steeds erger en er kwamen ook steeds meer dingen bij. Tot het zover kwam dat ik niet meer in staat was om te werken; om überhaupt iets te ondernemen; om een gesprek te voeren; om te leven… Niet dat ik niet meer wilde leven (nee, depressief was ik niet), het ging simpelweg niet (en daarvan werd ik absoluut ontzettend somber!).
Ik was erg vaak ziek (verkouden, grieperig, niet lekker, ‘kater’-gevoel); had de ene na de andere koortslip en was zo ontzettend uitgeput/futloos. Als het even weer wat beter ging en ik pakte lekker weer wat dingen op waar ik blij van werd… dan werd ik daarna weer hondsberoerd.
Het was een opluchting voor me toen mijn ziekte een naam kreeg en daarmee de erkenning kwam dat er wel degelijk iets ontregeld was in mijn lijf. Ik had dus CVS/ME… De hele rits van klachten die daarbij worden omschreven, kon ik aanvinken. En natuurlijk wilde ik daar ook direct weer vanaf.

De keuze
Na een doorlopende zoektocht (en een periode van allerlei probeersels van therapieën, behandelingen en alternatieven) vond ik de informatie over een ontregelde stressrespons als mogelijke verklaring voor mijn klachten. Het las als DE verklaring. En nadat ik mijn bedenkingen had overwonnen (“te mooi om waar te zijn”, “wel erg veel geld”, “dat kan toch helemaal niet”, “zo’n intense training van 3 dagen kan ik niet aan”), heb ik mij aangemeld voor de training van Ander Leven. En daarmee ben ik (alsook mijn partner, familie en vrienden) nu nog zo ontzettend gelukkig!

Het feest
En natuurlijk hield ik het wel vol, die drie fantastische dagen. Eén van de opmerkelijkheden tijdens de training: ik zat in mijn T-shirt en had het lekker warm. Anderen waren warmer gekleed. Terwijl ik voorheen altijd minstens een warm vest droeg, omdat ik het altijd koud had. Voor mij een duidelijk signaal dat er (fysiologisch/neurologisch?) iets drastisch aan het veranderen was.

Sinds de training leid ik een actief leven! Ik sport en bouw conditie en kracht op. Ik ben op een 10-daagse actieve rondreis geweest. Ik heb genoten van een bruiloft van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Ik klus in huis. Ik ga uit eten, dansen, lachen, feesten. Ik kijk weer spannende of complexe films of series. Ik heb intensieve gesprekken. Ik kan het huishouden doen. (toegegeven: ik vind het eigenlijk wel een beetje een minpunt dat ik nu zelf in staat ben om te stofzuigen en te dweilen achter elkaar…) Neefjes en nichtjes komen logeren en we doen allerlei leuke dingen. Ik volg leuke cursussen. Ik plan en ik doe spontaan dingen. En ik kan dus ook weer lekker werken. Het is gewoon een heerlijk ander leven! En ik wens het iedereen toe.

Laura

"De huisarts ging op het puntje van zijn stoel zitten: “Wat is er met jou gebeurd? Zo heb ik je nog nooit gezien. Je ogen sprankelen weer.” “Klopt,” zei ik, “Ander Leven!” - Sanneke, 58 jaar - had ME/CVS

Een week na een heerlijke tennisvakantie in 2005 werd ik van het ene op het andere moment ziek. Na vijf dagen lag ik met een ernstige longontsteking in het ziekenhuis, pas maanden later bleek dat ik de Legionellabacterie had opgelopen: ik had de Veteranenziekte gehad. Als toetje kreeg ik er nog een TIA bovenop. Ik herstelde langzaam maar niet goed. Iedere langswaaiende bacterie schoffelde me onderuit. Mijn huisarts adviseerde me plaatsen waar groepen mensen bij elkaar komen te mijden, dus geen concert-, theater- of bioscoopbezoek, niet naar feesten en partijen. Daar had ik trouwens ook langzamerhand de energie niet meer voor.

Ik hield langdurige klachten over: me niet goed kunnen concentreren, erge pijn in mijn beenspieren, zeer vergeetachtig, als ik een klein beetje ziek was (wat vaak gebeurde) voelde ik me dood- en doodziek. Mijn ziektegevoel was volstrekt niet in overeenstemming met de symptomen en ik was me daar zeer van bewust. Ik kon er echter totaal niets aan doen. Het ging volledig met me op de loop. Ik brokkelde steeds meer af. Ik viel niet in slaap, althans, ik viel wel, maar niet in slaap. Ik kreeg op het moment van inslapen kortsluiting in mijn hoofd, vaak hoorde ik het letterlijk knetteren in mijn hersens en was dan weer klaarwakker. Dat kon wel zeven keer gebeuren voordat ik insliep. ’s Morgens bij het wakker worden had ik het gevoel dat ik ‘s nachts 13 marathons had gelopen, ik werd totaal en volledig uitgeput wakker.

Als ik een leeg kopje op het aanrecht zette, stootte ik het eerst tegen een bordje wat daar al stond. Als ik de bocht nam in de kamer, gebeurde het heel vaak dat ik toch tegen de muur opbotste. Zo’n proces gaat echter langzaam en ik wende er aan. Het duurde lang voordat ik in de gaten had dat er toch wel iets heel raars met me aan de hand was. Het werd duidelijk zichtbaar toen ik met een studievriendin een dagje op pad ging. Overal waar ik kwam, scande ik eerst de omgeving af naar horizontale vlakken waarop ik kon gaan zitten; op een bank, de rand van een betonnen plantenbak, een tafel en desnoods de rand van de stoep, als ik maar kon zitten. Het was onmogelijk om ergens vijf minuten op een bus te staan wachten. Mijn (jaren oudere) vriendin was zeer verbaasd; is dat normaal voor jou? Ja, ik vond het inmiddels heel normaal. Het tennissen had ik maar helemaal opgegeven. Het kostte me drie weken om te herstellen van een uurtje op mijn gemak met z’n vieren spelen.

Dus maar weer eens naar de dokter en toen naar het Vermoeidheidscentrum in Lelystad. Ja, u heeft CVS/ME in bijna de hoogste score (had ik nog gesmokkeld ook met de vragen, ze echt iets te positief gekleurd, kun je nagaan). Zomer 2009 werd het etiket CVS/ME op me geplakt en ik vond het vreselijk. Ik wilde geen chronische ziekte, ik wilde niet vermoeid zijn en ik wilde al helemaal geen syndroom! Maar ondertussen kon ik me nauwelijks meer handhaven.

Ik heb in de jaren daarna ook weer allerlei therapieën gedaan, alternatief, regulier, alle soorten pillen en poeders en vieze drankjes geslikt. Kreeg ook nog hartritmestoornissen. Ik heb onderzoeken naar mijn slapeloosheid gehad in het slaapcentrum van het ziekenhuis in Ede en in Den Haag. Alles helpt een beetje maar niet genoeg en zeker niet blijvend.

Voorjaar 2012 raakte ik telkens mijn stem kwijt en hoestte enorm. Weer naar de dokter, doorverwezen naar de KNO arts. Niets ernstigs, maar de maag geeft zuur op, dat gaat terug in de keel, ontsteekt daar en zo verlies je je stem. Oorzaak? Waarschijnlijk stress! Dus iedere dag pillen met maagzuurremmers en een onderzoek met bariumpap naar de maag in het vooruitzicht. Ik had er helemaal geen zin in, echt niet. Nog meer pillen! Ik heb na twee dagen de pillen teruggebracht en mijn arts verteld dat ik eerst iets aan mijn stress wilde gaan doen, dat leek me zinniger dan weer een onderzoek. Terug naar de oorzaak van mijn problemen.

Via mijn ontspanningstherapeute kwam ik bij Ander Leven terecht. En toen ik Helga hoorde vertellen, dat na een ernstige ziekte het lichaam steeds weer in de stressrespons kan schieten en daar niet meer uitkomt, viel bij mij het kwartje. Helga vertelde dat allerlei lichaamsprocessen daardoor hun taken niet goed meer kunnen volbrengen, wat uiteindelijk tot ernstige chronische problemen leidt. Dat is het, dacht ik, dit gebeurt er nu al jarenlang in mijn lichaam, sinds de Veteranenziekte in 2005. CVS/ME is het gevolg van deze stressrespons.

Ik had het soms ook zo benoemd; bij hele kleine ongemakken kreeg ik allerlei stressverschijnselen, zoals een bonkend hart en uit balans raken en het duurde soms uren voor ik weer uit de stressstand schoot; harde geluiden, minieme tijdsdruk, ik kon het werkelijk niet meer verdragen. De pijn in mijn bovenbenen bleek opeens zeer verklaarbaar: bij dreigend gevaar stuurt je lichaam alle energie naar je benen, zodat je kunt vluchten. Maar mijn benen renden niet, ik kon me immers nauwelijks meer bewegen. De pijn was de verzuring van mijn spieren. En nu werden ook mijn concentratieproblemen en vergeetachtigheid verklaarbaar. Want het lichaam trekt bij dreigend gevaar ook daar de energie weg, je moet immers rennen voor je leven. Ook het feit dat ik na de Veteranenziekte opeens allergisch werd voor parfum, conserveringsmiddelen en nikkel passen in dit plaatje. Je immuunsysteem raakt ook ontregeld. Ik moest echt niet even ergens onbedachtzaam mijn handen wassen met een parfumhoudend lekker geurend zeepje, want dan hingen wekenlang de vellen huid aan mijn handen.

In juli 2012 heb ik de training bij Ander Leven gevolgd in Friesland. Helga is een zeer betrokken en vaardige trainster. Ik was en ben er vast van overtuigd dat het lichaam een zeer groot herstellend vermogen heeft en dat deze training het onbewuste brein weer op de goede rails zet. En inderdaad, het werkt!

Ik ben een half jaar verder en ik voel me nog steeds elke dag weer een beetje sterker worden. Ik kan de stressrespons heel snel stoppen en ik voel dat mijn lichaam nog steeds aan het genezen is. Ik heb mijn ‘medicijn’ voor de rest van mijn leven altijd en overal bij me en het kost me niets. Zo nodig loop ik het AC-Proces dat ik geleerd heb en knap ik op hetzelfde moment weer op. Mijn lichaam is weer ONBEWUST BEKWAAM! Terwijl ik om me heen iedereen met griep en een akelige hoest het bed zie induiken, loop ik fluitend en zingend rond. Jaren geleden had ik minimaal 3 keer per winter griep, ik heb tot nu toe zelfs nauwelijks gesnotterd. Ik heb iedere dag VOLOP ENERGIE voor mijn taken van de dag. ’s Nachts herstelt mijn lichaam zich keurig van de inspanningen van de dag. En ’s morgens heb ik weer zin in de nieuwe dag.

Toen ik een paar weken geleden mijn huisarts bezocht met de brochure van Ander Leven in mijn handen, ging hij op het puntje van zijn stoel zitten. Wat is er met jou gebeurd? Zo heb ik je nog nooit gezien! Je ogen sprankelen weer! Klopt, zei ik, Ander Leven!!

Sanneke

"Het Alexander Concept is iets wat ik niet had willen missen. Ik heb mijn leuke leven weer terug!" - Meike, 17 jaar - had ME/CVS

Een jaar na de training 

Het Alexander Concept is iets wat ik niet had willen missen.

Als 15-jarige zat ik op het VWO. Dwarsfluiten en jazz-dance waren mijn grote passies, naast het leuke dingen doen met vriendinnen. Langzaam aan kreeg ik steeds minder energie. Mee gymmen op school lukte op een gegeven moment niet meer. Bij jazz-dance verzuimde ik steeds meer en zelfs de 5 minuten fietsen naar school werd een erg zware ‘opdracht’. De vraag was: wat is er met me aan de hand? Te druk op het VWO? Eigenlijk kon dat niet, want ik hoefde niet veel voor school te doen en stond er prima voor. Maar toch, het was het proberen waard. Dus daarom overgestapt naar de HAVO. Het werd nu veel makkelijker, maar toch bleef de grote vermoeidheid. Ik voelde me vanaf het moment dat ik wakker werd erg slecht en sleepte mezelf als het ware naar school, omdat ik zo graag wilde gaan. Ik ging nog maar halve dagen.

Na een eindeloos traject van huisarts en kinderartsen, kwam ik uiteindelijk bij het Wilhelmina Kinderziekenhuis terecht, daar kreeg ik de diagnose ME/CVS en volgde een behandeling. Daarna kwam ik voor een behandeling terecht bij het VermoeidheidCentrum in Lelystad. Dat hielp wel een beetje, maar ik wilde mijn 100% energie weer terug. Ik wilde zo graag weer alles kunnen doen wat iedere jongere van mijn leeftijd kan/doet/mee maakt.

Mijn moeder kwam toevallig op de site van Ander Leven terecht. Ik wilde alles proberen, om weer te worden zoals ik eerst was. Met mijn ouders ging ik naar een lezing over het Alexander Concept, ik heb me toen meteen ingeschreven voor de eerstvolgende training en ben toen naar de training gegaan samen met mijn ouders.

De drie dagen waren spannend, intensief maar ook leuk. Het klonk eigenlijk te mooi en te makkelijk om waar te zijn. Ik oefende de drie dagen hard met de fijne trainers, Helga en Jaap en de lieve groepsgenoten. Toen ik na de training weer thuis was, heb ik een tijdje af en toe moeten oefenen met de oefening die we mee naar huis kregen, maar al snel hoefde het niet meer en ging het onbewust.

Mijn moeder zag al heel snel vooruitgang. Ik nog niet zo, omdat ik bang was dat het toeval zou zijn, dus pas na een tijd durfde ik te zeggen dat het echt beter met me ging. Nu na ruim een jaar kan ik zeggen dat het (nog steeds) erg goed met me gaat. Ik doe weer veel leuke dingen met mijn vriend en met vriendinnen. Werk elke zaterdag van 07.30 tot 17.00u, zit op zangles en ben begonnen met een voltijd studie op het HBO. De training was het waard, ik heb mijn leuke leven weer terug!

Meike

"Ik denk dat jij nu denkt als je dit leest, dat kan echt niet! Dat is wat ik ook dacht!!! Na de training is mijn leven totaal veranderd." - Maike, 24 jaar - had ME/CVS

Ik ben Maike, 24 jaar en heb 2,5 jaar lang CVS gehad. Ik lag alleen maar thuis op de bank of in bed. Kon geen harde geluiden en fel licht verdragen en als de zon scheen moesten alle gordijnen dicht. Douchen deed ik zittend en haren wassen deed mijn moeder voor mij.

Na de training die ik in december gevolgd heb is mijn leven totaal veranderd. Ik heb energie, ik kan weer sporten, ik kan winkelen, ik kan naar de supermarkt en nog veel veel meer.

Ik denk dat jij nu denkt als je dit leest dat kan echt niet! Dat is wat ik ook dacht!!!

Als je klaar bent voor verandering en jezelf open stelt, weet ik zeker dat jij net zo een mooie ervaring krijgt als ik. Lastig vond ik dat nergens staat wat je nou gaat doen in die driedaagse training en wat je leert. Het is dan ook ontzettend moeilijk uit te leggen! Je leert ontzettend veel in drie dagen tijd.

Ik ben een nieuw leven begonnen na de training. Ik ben druk aan het solliciteren en heb mij ingeschreven voor een opleiding. Ik wens iedereen zo een geweldige nieuwe start toe!

Mocht je na dit gelezen te hebben graag contact met mij willen opnemen voor vragen over de training, heel graag! Via Ander Leven kun je mijn telefoonnummer of e-mailadres opvragen.

Heel veel geluk, Maike

"Na drie intensieve dagen in Friesland waren ‘s avonds voor het eerst sinds 37 jaar mijn kringen onder mijn ogen verdwenen." - Anja, 59 jaar - had ME/CVS

Ik heb een maand geleden de training in het Alexander concept gedaan in Friesland. Na een zoektocht van 37 jaar eindelijk antwoord op de vraag wat er met me aan de hand was. Ja, ik had 37 jaar ME/CVS. Ik weet nu al dat ik ervan af ben. Het blijft hard werken om de signalen op te pikken.

Wat ik allemaal al gedaan had? Je kunt beter vragen wat ik nog niet geprobeerd had. Ik ben zelfs met mijn beperkte energie en concentratie aan een studie psychologie begonnen in de hoop daar het antwoord te vinden op de vraag wat er met mij aan de hand was, ook daar kon ik geen antwoord vinden.

Het Alexander Concept heeft mijn ogen geopend en doen inzien hoe mijn brein werkt. Het is nieuw, degelijk en voor zover ik weet niet in strijd met wetenschappelijke ontwikkelingen, sterker nog, het loopt vooruit op de wetenschap, en het werkt super. Het gaat dieper dan andere methoden en daarom zal het ook een blijvend effect hebben voor mij.

Als ik niet gevoeld had dat het beter met me gaat, dan had ik kunnen zien in de spiegel wat een verandering er heeft plaatsgevonden: Na drie intensieve dagen in Friesland waren ‘s avonds voor het eerst sinds 37 jaar mijn kringen onder mijn ogen verdwenen.

Anja T. (37 jaar ME/CVS)

"Ik neem de verantwoordelijkheid voor mezelf en heb elke dag de energie die ik nodig heb." - Joost, 38 jaar - had ME/CVS

11 september 2011
Nadat ik het interview met Helga op Frontier Radio had beluisterd werd ik heel enthousiast en nadat ik meer informatie erover gelezen had en Helga en Johnny, (die de training al heeft gevolgd), gesproken had, was ik volledig om en kon niet wachten om met de training te beginnen.

Mijn situatie van voor de training was het klassieke ME/CVS verhaal. Geen herstel zelfs niet na een kleine inspanning, altijd erg vermoeid, nooit uitgerust zijn, slechte nachtrust, hoofdpijn, prikkelbaar, overgevoelig voor licht en geluid, slechte concentratie en erg kouwelijk. Het was slechts mogelijk om een aantal uur per dag iets te doen. Activiteiten welke voor een ander mens normaal zijn, waren voor mij enorme inspanningen waarvoor ik lang de tol betaalde.

Al na de eerste dag van de training was de positieve verandering merkbaar en voelde ik het leven in mijzelf terugkeren. Deze positieve veranderingen gaan door tot de dag van vandaag. Op de derde dag van de training stond ik al om 7 uur op om door het bos te wandelen. Het is ook prachtig en inspirerend om tijdens en na de training de positieve veranderingen van de medecursisten te zien. De training vind ik erg goed opgebouwd en wordt op een heel fijne, toegankelijke en deskundige wijze gegeven.

De positieve veranderingen zijn veelomvattend en op alle gebieden merkbaar. Vanaf dag 1 na de training heb ik niet meer gerust tussen de middag, en kan gewoon lekker de hele dag bezig zijn. Na 4 weken fietste ik weer een mooie tocht in de duinen heuveltje op en af, en na 7 weken heb ik in Zuid Limburg 4 uur gefietst op een dag en maakte wandelingen van ruim een uur door de heuvels. Ik doe de boodschappen weer, pianospelen gaat als vanzelf, ik pak m’n hobby’s weer op, lezen gaat super. Kortom, een ander leven, ik ben er weer!

Ervaringsverhaal Joost na ruim een jaar 
Heel graag wil ik mijn ervaring van de training en hoe mijn leven er nu voor staat met jullie delen, nu ruim een jaar na de training. Eigenlijk is mijn leven nu in drie woorden samen te vatten: “een ander leven”. Op alle gebieden ben ik er weer: ik ben weer aan het werk in een leuke baan, doe de cursussen en opleidingen die ik altijd al wilde doen, fiets overal naar toe waar ik altijd al naartoe wilde fietsen, maak muziek die ik altijd al wilde maken en draai weer mee in het huishouden. En het gaat alleen maar beter en beter…… Mijn herstelvermogen was na drie dagen training al terug en de verbetering heeft zich daarna verder ontwikkeld en bestendigd.

Nu zijn dit de zichtbare, materiële veranderingen. Maar het Alexander Concept is ook de start van ontdekken wie ik ben en wat ik wil in het leven. Het contact met mezelf is er, ik voel de liefde naar mezelf en naar anderen! Ik weet nu welke vermogens ik in me heb en hoe ik deze aan kan spreken wanneer ik dat wil en neem verantwoordelijkheid voor mezelf en heb elke dag de energie die ik nodig heb om díe dingen te doen die belangrijk zijn voor mij in dit leven. Maar ook de energie om de dingen te doen die ik belangrijk vind om te doen voor anderen.

De training heeft me ook glashelder, klip en klaar getoond wat er onder de vermoeidheid zat. Dat was niet altijd even makkelijk, maar dit inzicht en deze bewustwording heeft me wel verder gebracht, tot wie ik nu ben en hoe ik me nu voel.

Tot slot, Helga en Jaap, dank jullie wel voor jullie goede werk, niet alleen voor mij maar voor alle mensen die door het Alexander Concept weer hun leven hebben kunnen oppakken. Het heeft mij diep geraakt. Dank, dank, dank!

Joost

Ps. wanneer je het net als ik prettig vindt om een deelnemer van het Alexander Concept zelf te spreken, kun je een mailtje sturen naar Alexander Concept, dan sturen ze je mijn telefoonnummer door. Ik ben zo enthousiast, ik wil er graag over vertellen.

"Het consequent toepassen van het AC-Proces geeft mij een Ander Leven." - Els, 52 jaar - had ME/CVS

Energie weer terug, vol kracht en helemaal blij en gelukkig ! Een paar weken geleden heb ik de training Alexander Concept gedaan. Wat is dat goed voor mij geweest ! Ik heb geleerd mijn stress-respons een halt toe te roepen. Wat een openbaring ! Wat heb ik hier veel aan gehad !

Al vijf jaar was ik chronisch moe. Dit begon na een fysieke overbelasting. Niets hielp om weer meer energie te krijgen. Op regulier –  en alternatief gebied heb ik veel geprobeerd en advies ingewonnen.
Fysiek en geestelijk ging ik steeds meer achteruit. Vlak voor de training kon ik bijvoorbeeld 20 minuten in de week wandelen en niet meer dan één uur achter elkaar met mensen samen zijn.

Toen kwam ik op de site van Ander Leven terecht. Dit sprak me zó aan. Dit voelde zó goed. Hier werd ik naar toe getrokken.
Ik liet het mijn man zien. Hij was ook meteen enthousiast. Ook om als  begeleider mee te gaan.

Nu: de training is geweest. Ik kan weer uren met mensen praten. Ik ben weer conditie aan het opbouwen met bijvoorbeeld wandelen en fietsen. Ik ben zo blij ! En ik voel me zoveel sterker !

Het consequent toepassen van het AC-Proces geeft mij een Ander Leven.
Fijn vind ik het dat mijn man Piet is meegeweest naar de training. Dat hij mij de training zag doen en ook dat hij weet wat die drie dagen is aangeboden. Hij past het ook toe voor zich zelf.

Voor de training was ik bang dat ik één dag training al niet vol zou houden. Maar na praten met Helga hierover en door de training zelf kon ik met gemak de hele training volhouden en heb ik de tweede avond zelfs een heerlijke wandeling van een half uur gemaakt. Ik had zo veel energie.

Ik ben zo blij met wat mij is aangereikt. Fantastisch zoals Helga en Jaap dat deden.
Ik ben vol kracht, en helemaal blij en gelukkig.

Els

"Samen met mijn vrouw zie ik de toekomst weer zonnig tegemoet!" - Piet, partner van Els

Ruim vijf jaar geleden had mijn vrouw ineens heel weinig energie meer. Gebruikelijke huishoudelijke taken werden haar teveel en van leuke dingen samen doen was nauwelijks nog sprake. Het bleek niet een kwestie van een paar keer vroeg naar bed en goed uitrusten. Had ze een burn out? Was ze chronisch moe? Geen idee.

Een zoektocht langs verschillende reguliere artsen en alternatieve behandelaars volgde zonder dat dit echt soelaas bood. Opvallend vond ik dat haar lage energieniveau medisch onverklaarbaar was. Haar bloed was goed, lichaamsfuncties in orde en toch was ze moe, heel moe. Een wandeling van meer dan een paar honderd meter was haar bijvoorbeeld al teveel, tv kijken was al snel teveel. Kortom, het leek erop dat we alle hoop moesten laten varen totdat ze een paar weken geleden stuitte ze op de website van ‘Ander Leven’, die ze me liet zien.

Gek genoeg was ook ik direct enthousiast en had ik geen enkele scepsis of bedenkingen ondanks alle niet zo goede ervaringen die we tot dan toe met regulieren en alternatieven hadden opgedaan. Omdat ik uit de informatie op de website begreep dat partners uitgenodigd worden om mee naar de training te gaan, was mijn reactie: “Wanneer gaan we?” Inmiddels zijn we een paar weken verder en de resultaten zijn verbluffend! Deze drie dagen durende training was geweldig.

Ik ben de trainers Helga en Jaap onnoemelijk dankbaar voor hun liefdevolle inzet en betrokkenheid. Ze hebben niet alleen mijn vrouw getraind om haarzelf er weer bovenop te helpen, ondertussen is ze weer vitaal en levenslustig. Ook mij persoonlijk heeft de training geweldig geholpen. Volop maak ik zelf eveneens gebruik van de tools die op de training worden aangereikt en daarmee ben ik nu ook voor mezelf een ander leven aan het bewerkstelligen. Samen met mijn vrouw zie ik de toekomst weer zonnig tegemoet!

Piet, partner Els

"Ik ga weer naar verjaardagen, de schouwburg, maak weer fietstochtjes, begeleid weer cursussen en workshops en... doe nog zoveel meer." - Roely, 65 jaar - had ME/CVS

Eind jaren tachtig kreeg ik na een griepvirus vermoeidheidsklachten. Daarna werd ik door de jaren heen steeds vermoeider. Eind 1998 kwamen daar ook evenwicht stoornissen bij en daardoor werden mijn mogelijkheden weer minder. De maat was vol voor mij toen ik eind 2010 weer veel last van duizelingen kreeg.
Kort daarna las ik een artikel in het tijdschrift Onkruid over het Alexander Concept en Helga Verhoeven. Mijn hart ging ervan zingen. Ik besloot om, eind januari 2011, mee te doen aan de driedaagse training van Ander Leven.

Nu ben ik alweer een jaar verder en gaat het gelukkig veel beter met mij. Ik ben bij heel veel situaties meer in evenwicht en heb meer energie. Daar ben ik heel dankbaar voor!!! De training van Ander Leven en het AC-Proces ervaar ik elke dag nog steeds als heel waardevol en inspirerend voor mij en ook voor anderen om me heen. Ik lig op koers of… ik ga er weer op liggen door me te focussen via het AC-Proces en andere behulpzame middelen, want ik ga ervan uit dat het nog beter kan! Mijn lijf en geest zijn nog steeds aan het herstellen.

Na de training ben ik echt bewust een Ander Leven gaan leiden. Daar geniet ik nu ook nog steeds van. Ik ga weer naar verjaardagen, de schouwburg , maak weer fietstochtjes, begeleid weer cursussen en workshops en… doe nog zoveel meer. Ook voel ik me veel blijer en positiever in het leven staan.

Ik vond het heel fijn dat ik altijd terecht kon met al mijn vragen bij Helga en Jaap. Dat heb ik dan ook regelmatig gedaan. Zij hebben mij op een inspirerende manier coaching gegeven, die ik op dat moment nodig had. Zelfs nu nog kan ik met al mijn vragen bij hen terecht en dat vind ik heel bijzonder. Dank jullie wel daarvoor!

Bovendien is het heel belangrijk geweest dat mijn levensmaatje, als begeleider, heeft meegemaakt wat er tijdens de training allemaal gebeurde met mij en anderen van de groep. Daardoor kon hij mij na de training heel goed ondersteunen en hij doet dat nog steeds. Hij is door de training ook veranderd en gaat positiever met zijn werk en andere dingen om. Alle twee zijn we door de training gegroeid en dat is ook te merken in onze relatie.

Mijn leven van alledag stem ik steeds weer opnieuw af op mijn wel-zijn. Ik kies ervoor om steeds meer te leven in het licht én anderen te inspireren om dat ook te doen. Kortom: Leven én genieten zoals ik het echt wil! Door steeds bewust een Ander Leven te leven!

Ik kan deze training dan ook van harte aanbevelen! Want ik ervaar het nog steeds als een cadeau aan mezelf! Eén waar ik levenslang plezier van heb!

Roely

"Drie boeiende en leuke dagen, waarbij een heleboel kwartjes vielen. En nu, twee maanden na de training, is de vermoeidheid weg!" - Elze, 31 jaar - had ME/CVS

Twee maanden na de training

Ik heb ongeveer 15 jaar lang last gehad van vermoeidheid. Vanaf mijn puberteit ben ik meerdere malen bij de huisarts geweest omdat ik altijd zo moe was. Er is vaak bloedonderzoek gedaan, maar lichamelijk waren er geen oorzaken te vinden; ik was zo gezond als een vis. Ik ging ervan uit dat vermoeidheid mijn zwakke plek was, zoals een ander vaak last heeft van z’n rug, en ging ervan uit dat het bij m’n leven hoorde. Zo gingen er jaren voorbij.

Ik had altijd een waas van vermoeidheid over me heen hangen en was de hele dag bezig met m’n moeheid. Bij alles wat ik deed, vroeg ik me af of het me niet te moe maakte en wat het gevolg zou zijn voor de dagen daarna. Ik deed wel heel veel dingen; ik studeerde, sportte en werkte, maar altijd met een soort voorbehoud en angst. Ik was heel perfectionistisch en plande m’n dagen vol met dingen die ik van mezelf moest doen. Elke dag stond ik moe op. Slapen hielp niet meer om me weer fit te voelen. Ook was ik bang om een grote migraine-aanval te krijgen, die ik eens in de zoveel tijd kreeg als ik teveel hooi op m’n vork nam. Ik was altijd bezig om niet te moe te worden en was bang om over m’n grenzen heen te gaan. Een constante angst om vermoeid te worden en te blijven dus, die vorig jaar resulteerde in een burn-out. Het lukte me niet om hier zelf uit te komen. Ik heb haptonomie en een cursus mindfulness gevolgd, wat me hielp om meer in het moment te leven en om goed naar m’n lichaam te luisteren. Helaas vond ik geen handvatten om m’n vermoeidheid stop te zetten. Via via hoorde ik in december 2011 over Ander Leven. Toen ik op deze site las over de stressrespons wist ik: dit is de training die ik moet volgen.

In januari heb ik de training gevolgd. Drie boeiende en leuke dagen, waarbij een heleboel kwartjes vielen. En nu, twee maanden na de training, is de vermoeidheid weg! Ik sta elke dag fit op, zit vol energie en die waas van vermoeidheid is weg! Ik ben al weer bijna fulltime aan het werk, wat heel goed voelt. Ik ben veel aan het sporten en dat houdt me fit en fris. Een ontzettend groot verschil met twee maanden geleden. Moe ben ik niet meer, behalve ‘voldaan moe’, na een drukke dag. Ik plan niet meer al m’n dagen vol met dingen die ik van mezelf moet doen, maar laat de dag komen zoals ie komt. Wat een verandering zeg! Ik heb eindelijk de handvatten gevonden waarnaar ik op zoek was. Het klinkt misschien te mooi voor woorden, dat dacht ik eerst ook, maar het Alexander Concept heeft me m’n leven weer terug gegeven.

Anderhalf jaar na de training 
Het is inmiddels juni 2013 en ik zit prima in m’n vel. Sinds anderhalf jaar geleden heb ik me niet meer moe gevoeld. Wat heeft de training toch een verschil gemaakt. Ik heb altijd veel energie en ben veel minder perfectionistisch dan voorheen. Dat zijn voor mij de twee grootste winpunten van de training. En ze zijn blijvend! Ik ben niet bang dat ik ooit weer terug zal vallen in een periode van moeheid. Mocht dat wel gebeuren, dan weet ik hoe ik er heel snel weer uit kan komen.

De oefeningen die ik tijdens de training heb geleerd, gebruik ik niet meer. Dar was al na een paar weken niet meer nodig, omdat de moeheid simpelweg voorbij was. Wel pas ik de manier van denken, die je tijdens de training krijgt aangereikt, vaak toe. Bij veel dingen in het leven is de manier waarop je naar dingen kijkt bepalend of ze positief of minder positief voor je zijn. Ik heb geleerd om hier m’n voordeel mee te doen. Ik ben heel blij dat ik anderhalf jaar geleden de keuze heb gemaakt om m’n leven te veranderen en bij Ander Leven deze training te volgen. Het resultaat is er nog steeds!

Elze (15 jaar vermoeidheid)

"Ik ben zo trots op mezelf, voel me zo blij dat ik dit allemaal weer kan. Het voelt echt geweldig!" - Loes, 29 jaar - had ME/CVS

Mijn naam Loes en ik ben 29 jaar. Ik ben slechtziend en heb een geleidehond, Scott. Kort geleden was ik iemand waar qua kunnen weinig leven in zat. Dit doordat ik letterlijk geen evenwicht meer had. Om deze reden was ik tijdelijk rolstoel gebonden.

Ook kon ik me niet zelfstandig wassen/aankleden, en kon ik niet meer zitten, staan of lopen. Ik had daarnaast last van een soort spiertrekkingen die het voor de thuiszorg dusdanig zwaar maakte dat dit voor beide kanten een aflopende zaak was. Ook mijn huis was niet voldoende aangepast, zodat ik thuis niet meer zelfstandig kon douchen. Hierom was ik sinds maart opgenomen in een verpleeghuis. Daarnaast had ik o.a. weinig energie, laag zelfbeeld, liep ik vast op verschillende vlakken, sliep slecht etc. Dit totdat ik het Alexander concept van Ander Leven ontdekte.

Mijn moeder, zelf therapeute, was op de Internationaal Therapeut Beurs in Apeldoorn. Hier ontdekte zij Ander Leven. Nadat ze met Jaap, Helga en oud deelnemers had gesproken, is ze samen met m’n vader bij de lezing geweest. Bij terugkomst van de beurs vertelden ze me over het Alexander Concept en wat ze gezien en gehoord hadden. Dit sprak me dusdanig aan dat ik besloot er voor te gaan!

10 december was het zover, de grote dag en het begin van mijn nieuwe leven. M’n moeder en ik gingen samen op pad naar Hemrik voor de training. Vanaf toen liep het allemaal heel snel en ben ik er erg op vooruit gegaan.

Sinds de eerste dag kon ik mezelf van boven zelfstandig wassen, en ik kon een beetje zelfstandig zitten.

De tweede dag sliep ik sinds lang goed door, ik kon me in bed omdraaien en op m’n zij liggen. Één van de grotere ‘vlaggen die ik uithing’ was dat ik ´s avonds voor het eerst in lange tijd weer piano heb gespeeld.

De derde dag werd het nog leuker! Ik had mezelf van boven zelfstandig gewassen en aangekleed. Ik liep 3 stappen !!! en ik kon korte tijd zelfstandig los staan. Wat voelde dit allemaal fantastisch goed: hier lustte ik nog wel veel meer van, en dat gebeurde!

In de week die daarop volgde, heb ik heel veel bereikt en vlaggen uitgehangen. O.a. zat ik niet meer vast in m’n rolstoel. Ik kon zelfstandig zitten en ging weer zelf naar het toilet, wat een vrijheid!. Ook ging ik weer zittend onder de douche. Ik heb hier heel veel van genoten, en doe dat ook nu nog steeds (elke douchebeurt weer). Daarnaast kon ik weer kleine stukjes zelfstandig los lopen en ik bleef langer op. Ik ben zo trots op mezelf, voel me zo blij dat ik dit allemaal weer kan.. Het voelt echt geweldig! Op 22 december was DE GROTE dag. Het ging zo goed en ik voelde me zo fantastisch dat ik door de afdelingsarts ontslagen ben uit het verpleeghuis. Eindelijk weer terug naar m’n eigen huis!

Drie maanden na de training
Ik vind het heerlijk weer thuis te ZIJN. M’n leven begint stukje bij beetje weer op de rit te komen. Ook m’n sociale leven. Laatst is er bijv. één van m’n beste vrienden voor het eerst in lange tijd wezen logeren.
Ook ben ik bezig om de training van m’n geleidehond weer op te pakken. Dit geeft me een heel vrij en geweldig sterk gevoel. Het samen ZIJN, de lol en het trainen heerlijk! Daarnaast ga ik er af en toe weer met m’n scootmobiel op uit. Lekker toeren, of een boodschap bij de winkel halen……echt helemaal fantastisch blij, sterk en vrij!

Ook schilder ik weer. Dit stimuleert me en haalt de creativiteit in me naar boven. Hierin kan ik m’n gevoel helemaal kwijt en ik vind het geweldig om dit weer te kunnen en mogen doen.
Onlangs heb ik voor het eerst in lange tijd een tosti gemaakt,; hij was heerlijk, ik heb genoten! Wat was ik blij en trots op mezelf!

Zo kan ik nog veel voorbeelden geven, maar er is één uitschieter van een vlag uit die ik jullie niet wil onthouden. Ik ben heel blij dat ik steeds beter met m’n energie om kan gaan. Ik kan steeds beter de balans leren aanvoelen van wat ik wil en wat ik kan. Dit is voor mij een hele rijkdom, en ik voel me in alles dan ook een zeer geslaagd en rijk mens. Alles is goed. Heb ik en ‘pauze’ dag, dan geniet ik hier ook intens van, om de dag erna er weer tegen aan te kunnen. Ik heb m’n leven steeds meer terug, en dat vind ik fantastisch. Ik voel me echt als herboren en kan gevoelsmatig de hele wereld aan! Het voelt voor mij als het grootste cadeau dat ik heb gekregen.

Jaap, Helga, alle deelnemers van de groep, en natuurlijk niet te vergeten m’n moeder; dank jullie wel dat ik dit avontuur met jullie heb mogen aangaan en delen. Dat ik o.a. met jullie hulp mijn leven weer op de rit heb en de energieke, levendige, creatieve jonge vrouw mag zijn die ik ben. Dank jullie wel voor alles!

Loes 
(indien je mij wil spreken, vraag dan mijn nummer aan Ander Leven)

"Ik had voor de training niet voor mogelijk gehouden, dat me dit allemaal, in zo'n korte tijd, zou lukken. Negen jaar lang was ik aan huis gekluisterd, nu ben ik actief en trek er op uit." - Marijke, 56 jaar - had ME/CVS

Eén week na de training 
Na jaren ME/CVS en aanverwante klachten gehad te hebben, ben ik sinds een week gestart met een ANDER LEVEN. Ongeveer anderhalve maand geleden stuitte ik op de site van Ander Leven. Die sprak mij meteen enorm aan: dit wil ik gaan doen!!!

Maar ja.. na 9 jaar aan huis gekluisterd te zijn en bijna niet onder de mensen te zijn geweest, kan ik toch zeker geen 3-daagse training gaan volgen en dan ook nog eens in een groep?! Ik heb er toch maar een mailtje aan gewaagd. En na het hierop volgende telefonische contact met Helga, wist ik: dit wil ik zo graag doen!!

Wat een sprong in het diepe. Alleen de reis naar Friesland al vanuit Den Haag en dan ook nog eens 3 dagen training in een groep. Het is me allemaal gelukt.

Het was prachtig om alle veranderingen van alle deelnemers en van mezelf mee te maken, te ervaren en te delen. De chemie en verbondenheid in de groep ontstond spontaan.

De begeleiding (Helga, Jaap en Lisette) is geweldig, ze zijn zo ontzettend betrokken. Ze gaven en geven mij de steun en het advies dat ik nodig had en voelen dat feilloos aan.

Nu, een week na de training, ben ik vol vertrouwen en met een brede smile een ANDER LEVEN begonnen. Een leven van herstel!

Marijke

Dit wil ik ook graag met jullie delen. Vanochtend, tijdens volledige acceptatie van een paniekaanval, kwam er een beeld van een opengaande lotusbloem te voorschijn. Daarna heb ik dit gedicht geschreven:

Openen

Ik voel me
als een lotusbloem
Zachtroze
Spreid mijn bloembladeren
helemaal uit
Ik open me voor
de zonnestralen
Ze geven mij
kracht
energie
warmte
licht
Ik voel
volledige ruimte
om mij te openen
Ik word gevoed
door de aarde
Helemaal compleet

Ja, ja, wat het AC-Proces teweeg kan brengen; Marijke schrijft spontaan een gedicht.

Twee maanden na de training
Ik ben mijn activiteiten, zowel fysiek als mentaal, steeds verder aan het uitbreiden. En dat gaat razendsnel. Eerst het fysieke gedeelte. Vandaag heb ik bijv. langs het strand gewandeld met m’n voeten in de zee. Daarvoor het duin overgelopen en door het mulle zand
naar de zee. Mijn man en ik hebben heerlijke broodjes gegeten op het strand, daarna zijn we terug gewandeld. Kun je je voorstellen dat ik voor de training iedere dag drie minuten liep. verder niet. Niet te bevatten, wat een verschil!!! Ook ben ik na negen jaar op de fiets gestapt en rijd steeds verder en geniet met volle teugen! Het geeft een enorm gevoel van vrijheid, zo van hier fiets ik weer, yes! Ik rijd weer auto, daardoor ben ik al een aantal keren alleen opstap geweest. Voor de training was ik afhankelijk van mijn man als ik al ergens naar toeging. Nu kan ik het zelf weer.

Hetzelfde geldt voor mijn mentale belastbaarheid.
Mijn man en ik kunnen weer thuis visite ontvangen, samen op visite gaan. En er van genieten. Zoals ook samen naar het tuincentrum en op het gemak allerlei planten bekijken en uitkiezen om te kopen.

Wat ik geleerd heb tijdens de training, pas ik nog steeds toe. Helga en Jaap zijn er voor me als dat nodig is. Ondersteunend is het mailcontact met mijn trainingsmaatjes. We hebben samen iets bijzonders meegemaakt en het is fijn om onze vooruitgang met elkaar te delen.

Ik ben superblij met wat ik tot nu toe al allemaal heb bereikt!!!

Drie maanden na de training… 
… gaat het heel goed met me. Ik breid mijn activiteiten steeds verder uit en geniet er met volle teugen van. Ik wandel langs het strand, heerlijk met m’n voeten in de zee, en in het bos. Dat kan nu weer, geweldig! Fietsen lukt weer, ook zo fijn om weer te kunnen. Zelf boodschappen doen, naar de bibliotheek, ik doe het weer. Ga nieuwe dingen uitproberen, zoals op yogales gaan. Mijn man en ik kunnen weer visite ontvangen en samen op visite gaan. Ook gaan we samen na 10 jaar op vakantie. Ik had voor de training niet voor mogelijk gehouden, dat me dit allemaal, in zo’n korte tijd, zou lukken. Negen jaar lang was ik aan huis gekluisterd, nu ben ik actief en trek er op uit. Wat een wereld van verschil!!!

Zes maanden na de training…
… breiden mijn mogelijkheden zich steeds verder uit. En dat is onbeschrijvelijk mooi om mee te maken. Zo’n geweldig groot geschenk!!!

Het fijne is, dat ik er weer voor andere mensen kan zijn, zoals mijn vader begeleiden naar het ziekenhuis voor een staaroperatie en bijv. met de yogagroep op het strand een heleboel zonnegroeten doen voor het goede doel. Ik geniet enorm van het onder de mensen zijn. Zoals laatst tijdens een paddestoelenexcursie, het ervaren van het ontspannen contact met de andere deelnemers.

Mensen, die dichtbij me staan, vinden het ongelooflijk wat er met mij na de training is gebeurd. Dat zoiets mogelijk is; en ja het is echt de realiteit, ik ben daar het levende bewijs van. Het mooie is, dat al die positieve veranderingen, ook nog na een half jaar, zich uitbreiden. Ik krijg nog steeds nieuwe inzichten in oude patronen, die niet behulpzaam zijn. Zo’n inzicht, dat zich spontaan aandient, ervaar ik als een geschenk. Dat mij zeer ontroert.

Zo ga ik vol vertrouwen en boordevol levensenergie de toekomst tegemoet.

Een jaar na de training… 
…heb ik zoveel dromen waar kunnen maken. Ongelooflijk wat ik allemaal weer kan en doe. FANTASTISCH om mee te maken!

Laatst ben ik samen met mijn man gaan kamperen, voor het eerst sinds 12 jaar. Geweldig dat we dat samen kunnen doen. En het voelde net zo fijn als vroeger. Ook staan bekenden van mij er versteld van wat er met mij is gebeurd. Mijn ouders genieten er intens van dat ze dit nog mogen meemaken. Ze vinden het een groot wonder.

Wat ik tijdens de training heb geleerd, pas ik nog steeds toe. De ene keer vaker dan de andere keer. Mocht het nodig zijn, kan ik altijd voor hulp aankloppen bij een van de trainers. Nog steeds heb ik contact met een aantal mede-deelnemers en houden we elkaar op de hoogte van onze positieve veranderingen. Inmiddels heb ik me aangesloten bij een regiogroep. Eens in de zoveel tijd komen we bij elkaar om ervaringen uit te wisselen, elkaar te adviseren en te inspireren.

Een jaar na de training werkt het AC-Proces nog steeds door. Ik vertrouw er volledig op dat dat de rest van mijn leven zo blijft en ik er de vruchten van pluk. Mijn leven lang!!!

Lieve groet van Marijke

"Ik vind Helga een superheld!" - Yara, 10 jaar, dochter van deelneemster

Ik vind Helga een superheld
Voor haar is er maar een ding dat telt
Mensen blij laten zijn
Zonder gevoel en zonder pijn
Speciaal een training voor mensen gedaan
Dat mensen zich beter voelen voortaan
Ik wil u bedanken voor alles wat u heeft gedaan
Daardoor voelt mama zich weer beter voortaan
Nu een beurs voor alle mensen
Ik wil u graag een fijne toekomst wensen

"Stel jezelf de vragen: Wil ik gezond zijn? Ben ik bereid te luisteren? Als dat beide keren ja is, GAAN!" - Wies, 35 jaar - had ME/CVS

Het is echt zo bizar, helemaal niet zo lang geleden was ik wanhopig!

Ik dacht dat ik de rest van mijn leven in mijn bed kon gaan liggen, ik had het gevoel dat ik na jaren strijd om mezelf overeind te houden nu toch die berg af zou glijden en ik de weg omhoog niet zou kunnen vinden.

9 jaar geleden werd ik ziek in Brazilië, longontsteking en daar bovenop pfeiffer.

En nog allerlei andere nare dingen waarvan ik niet weet wat het was.

Terug in Nederland had ik niets, geen geld, geen huis en ik was ziek, héél ziek. Geen dokter wist wat hij/zij met me aanmoest. Iedere keer hetzelfde, na een bloedonderzoek kreeg ik te horen, er is niets aan de hand, je bent een gezonde jonge vrouw. Zo voelde ik me niet! Ik Was ongeveer 6 uur per dag wakker en dan trilde ik van totale uitputting.

Ik had nare ontstekingen, zag wazig en voelde me hondsberoerd.

Niemand wilde me aannemen voor een baan, ( begrijpelijk) en een uitkering werd glansrijk afgewezen want er was niets met me aan de hand volgens de dokter.

Enfin, ik heb door de jaren heen betere en slechtere perioden gekend, heb mijn eigen bedrijfje opgezet, doe daar bij het werk wat ik geweldig vind, heb een huisje gevonden en gleed ondertussen van de ene burn out naar de andere. Na jaren strijd en onzeker inkomen begon mijn gezondheid steeds slechter te worden. Buiten de uitputting die ik constant voelde, kwamen er allerlei andere nare dingen bij. Ik wist echt niet meer wat ik moest doen. Ik wist niet of ik nou moest opgeven of doorvechten. Dokters vertrouwde ik niet meer. Alternatieven artsen zagen wel dat er van alles aan de hand was maar konden niet echt iets voor me betekenen. Doorgaan kon niet meer voor mijn gevoel en opgeven zou betekenen dat ik alles zou kwijtraken. Geen inkomen, geen huisje, op welk bed zou ik dan moeten gaan liggen om te gaan slapen, slapen slapen, ik hoopte nooit meer wakker te worden,..

Toen zag ik ( ‘t is toch net een sprookje,..) deze website. Eerst dacht ik ja, ja, ik heb al zo veel geprobeerd. Toen luisterde ik naar het radio interview en ik wist het! JA! Dit gaat mij er boven op helpen. Ik weet het zeker! Toen ik naar de data keek, kwam ik er achter dat er de volgende dag een training zou beginnen. Het is nu of nooit! Ik heb alles op alles gezet om het voor elkaar te krijgen.

Gelukkig mocht ik me van Helga nog aanmelden! De kennismakingsavond voelde ik me hondsberoerd. Ik wist niet hoe ik overeind moest blijven.

Ik weet nog dat ik dacht, wat heb ik nou gedaan, hoe kon ik nou denken dat ik deze beroerdheid uit mijn lijf krijg door zo´n training,.. De volgende dag begint het en ik zweer het je: In de middag voelde ik me pico bello en het is tot nu toe zo gebleven! Ik voel me fit en levenslustig! Ik doe alledaagse dingen die eerst nog zóóó zwaar waren fluitend. Ik voel me gezegend. Hoe is het mogelijk, probeer ik me maar niet af te vragen. Het is zo en halleluja wat ben ik dankbaar.

Die 9 jaren kan ik achter me laten en ik ben als een herboren vernieuwd mens het leven weer aan het ontdekken. Prachtig ook om de andere deelnemers te zien. Stuk voor stuk knapte ze voor mijn ogen op.

Wat ik voor onmogelijk had gehouden gebeurde. Helga geeft de training met zoveel liefde en toewijding! Als je ergens mee zit waar artsen je niet mee kunnen helpen, ga dit dan doen asjeblieft! Ik heb mijn leven terug, niet alleen terug maar zoveel rijker, zoveel meer waardevol.

Laat je niet weerhouden door wat dan ook. Stel jezelf de vragen; Wil ik gezond zijn? Ben ik bereid te luisteren? Als dat beide keren ja is, GAAN!

Wies

"De training volgens het Alexander Concept is het mooiste cadeau wat ik ooit heb gekregen." - Jordi, 22 jaar - had ME/CVS

Als elfjarige puber ging ik met een veel te grote tas tot op mijn knieën en een splinternieuwe fiets de middelbare school tegemoet. Ik barstte van de energie, levensvreugd en ik genoot van iedere dag. Langzaam maar zeker werd het fietsen zwaarder en zwaarder, alsof mijn remmen blokkeerden, alsof mijn school iedere week een kilometer verder verwijderd was. Ik werd minder enthousiast en sloot me af van de buitenwereld om maar bezig te zijn met de vloedgolf aan negatieve gedachten die zich meester van mij maakten. Paniek om het minste geringste, gebrek aan concentratie, gebrek aan zelfvertrouwen. Ach, een puber doet wel vaker moeilijk, had ik mij aangeleerd, niks geks!

Maar na verloop van tijd kwam er geen verbetering in. Sterker nog, het werd alsmaar erger. Inmiddels was ik de puberstage wel voorbij, voor zover je dit zelf kunt beoordelen. Maar alsnog geen verbetering. Door mijn gebrek aan energie en levenslust kreeg ik lak aan alles. Zo ook aan mezelf. Ik vond het allemaal wel best zo. Maar mijn ouders niet, gelukkig!

Ik werd van hot naar her gesleept, homeopathisch middel hier, massage daar. Het hielp allemaal wel, maar vaak viel ik al snel terug in de staat van een slappe dweil.

Jaren gingen voorbij met flinke schommelingen. Soms ging het goed, soms wat minder. Totdat mijn ouders voor de zoveelste keer met een suggestie kwamen; ik kreeg een dag voor mijn verjaardag een training cadeau die mij echt zou kunnen helpen. Ja hoor…

De training volgens het Alexander Concept is het mooiste cadeau wat ik ooit heb gekregen:

Problemen aanpakken, met vrienden afspreken, het huishouden. Alles komt terug, en zo snel! Ik huppel weer fluitend door het leven!

Fietsen gaat vanzelf; mijn remmen zijn weer ‘gemaakt’ en mijn school blijft netjes op zijn plek staan.
Concentreren gaat vanzelf.
Opstaan gaat vanzelf.
Sociaal en gezellig doen gaat vanzelf.
Vrolijk zijn gaat vanzelf, en dan ben je het pas écht.
En ga zo maar door.

Nou helemaal vanzelf niet. De training vraagt veel van je oude patronen overboord te gooien. En je moet hier met name ná de training actief mee bezig zijn. Maar dit alles valt in het niet bij wat je ervoor terug krijgt. De training was het de volle 100% waard. Ik heb mijzelf en mijn leuke leventje terug!

Jordi

"Ik vond het fantastisch te ontdekken hoeveel helende kracht er in mij schuilt. En het is ook zo fijn dat dit een methode is die onmiddellijk werkt." - Fransien, 25 jaar - had ME/CVS

Ik las over de training en was meteen geïnteresseerd. De theorie over stress klopte voor mijn gevoel. Ik had al sinds mijn puberteit last van vermoeidheid en de laatste anderhalf jaar was ik ziek thuis. Mijn leven was heel beperkt geworden. Ik kon niet meer studeren, deed niet eens het huishouden. Bezoek bleef maximaal een uur en ik plande minstens een dag rust tussen afspraken.

Ik probeerde elke dag een kwartiertje buiten te lopen, soms was dat zelfs teveel. Ik had een waslijst aan klachten, waaronder veel spierpijn en slaapproblemen. Ik wilde dus erg graag geloven in de geweldige resultaten die deze training zou geven. Maar ik voelde ook veel weerstand. Ik vond het duur. Ik vond het onmogelijk dat ze van me vroegen vol vertrouwen te komen als ik niet wist wat er ging gebeuren. Ik vond het stom dat ze niet beter konden uitleggen wat het Alexander Concept inhoudt. Na eerdere slechte ervaringen was ik huiverig al mijn vertrouwen in een behandeling te stoppen.. Ik vroeg me af of ik überhaupt drie dagen training vol kon houden. Deze hobbels overwon ik door de website uit te pluizen, een lezing te bezoeken, een telefonisch gesprek en uiteindelijk een consult met Helga. Ik had dit aanlooptraject nodig om open te gaan staan voor wat mij in de training geboden werd.

En wat werd mij geboden? Een ontzettend krachtige methode waarmee ik mijzelf kan helpen en beter maken. Ik vond het fantastisch te ontdekken hoeveel helende kracht er in mij schuilt. En het is ook zo fijn dat dit een methode is die onmiddellijk werkt. Na drie dagen training voelde ik me al zoveel beter. De dag na de training wandelde ik bijna een uur zonder daarna te hoeven rusten, sterker nog ik ging daarna lunchen op een vol terras. Nu, na twee weken, sta ik versteld van wat ik kan. Ik heb meerdere afspraken op een dag. Ik ga op bezoek bij vriendinnen, naar de film, uit eten. Ik fiets gemakkelijk ergens heen. Ik heb voor het eerst in anderhalf jaar boodschappen gedaan bij de Albert Heijn en het ging prima. Ik heb al meerdere keren gewinkeld. Ik doe de was en de afwas. Ik ben niet meer overgevoelig voor geluiden, kan rustig in een drukke straat lopen of op een druk terras zitten. Ik slaap gemakkelijk in en sta meestal voor half negen op (in plaats van om half elf). Ik hoef niet meer te rusten na een inspanning, ik kan gewoon verder gaan met iets anders. Ik voel me fijn in mijn lijf, heb veel minder pijn. Ik voel me weer levend!

Hoewel ik naar de training ging voor mijn ernstige vermoeidheid, is dat niet het enige waar het voor werkt. Ik heb veel meer zelfvertrouwen, ben vrolijker, ben veel minder prikkelbaar, kan goed tegen geluiden en mensen om me heen, ervaar meer rust. En natuurlijk heb ik nog wel eens een dipje, maar dan pas ik het proces toe en merk ik keer op keer dat het werkt. Vind het zelf ook nog steeds bizar.

Als ik nu terugkijk naar mijn twijfels van te voren, begrijp ik nog steeds goed dat ik ze had, maar ik ben ontzettend blij dat ik ze heb overwonnen, want deze training was een fantastische ervaring en een geschenk voor de rest van mijn leven. Ik vind het echt een ontzettend goede training, die goed in elkaar zit en gegeven wordt door twee zeer deskundige en betrokken trainers.
Half jaar na de training
Nu, een half jaar na de training, kan ik me bijna niet meer voorstellen hoe ziek ik ben geweest. Ik ben een gezonde 26-jarige. Ik ben een scriptie aan het schrijven en heb een bijbaantje, heb weer een druk sociaal leven, ben al een paar maanden aan het hardlopen, ik heb gewandeld in de bergen deze zomer. Ik kan weer alles doen wat ik wil.

Fransien

"Het leven is zoveel leuker nu het geen overleven meer is!" - Marjanne, 47 jaar - had ME/CVS

Mijn ervaringen met het Alexander Concept

Vol verlangen had ik uitgekeken naar de training. Na ruim 22 jaar ME/CVS voelde ik dat de tijd rijp was voor deze stap! Niet dat ik al die jaren had stilgezeten, integendeel: op diverse manieren heb ik eraan gewerkt om mijn lichamelijke en geestelijke gezondheid te verbeteren, met wisselend resultaat. Inmiddels was mijn situatie wel verbeterd van bijna volledig bedlegerig tot redelijk functionerend, maar had ik toch nog bijna dagelijks het gevoel mezelf door een dag te moeten slepen…

Toen ik aan de training van Ander Leven begon, waren mijn belangrijkste klachten nog: onvoldoende energie om de dag door te komen zonder ca. 1 ½ uur rusten/slapen tussen de middag, een gevoel van prikkelbaarheid, alertheid en ‘overspanning’ in mijn hoofd, gejaagdheid, moeite met slapen, overgevoeligheid voor geluid, onverklaarbare pijnen in mijn hele lichaam, angst en concentratieproblemen.

Bijna alles wat ik van tevoren las en hoorde over het Alexander Concept sprak mij aan; ik herkende mijzelf en mijn klachten totaal! Met name het verhaal over de overvloedige aanmaak van stresshormonen sprak tot mijn verbeelding. Vaak had ik het gevoel dat er een trein in mij op hol geslagen was waarvan ik de rem niet kon vinden. Daardoor kon ik mij zelden totaal ontspannen en dientengevolge tankte ik onvolledig bij.

En dat lichaam en geest met elkaar verbonden zijn was mij al wel duidelijk, dus bijna alles in mij zei “Ja” tegen deze training.

Bijna alles…. Ik aarzelde om me werkelijk op te geven, en ik ontdekte dat een aantal zaken mij weerhield: de kosten van de training en, deels daaraan gekoppeld, de angst voor wéér een teleurstelling. Hoe dikwijls had ik mij immers al vol hoop en verwachting overgegeven aan weer een nieuwe behandelwijze, therapie, sessie, cursus….? En hoe ongelooflijk veel guldens en euro’s had mij dit in de loop der jaren al gekost?

Ook voelde ik enig wantrouwen t.a.v. alle positieve ervaringen op deze site: het klonk gewoon te mooi om waar te zijn!

En tot slot hing er voor mij een sfeer van geheimzinnigheid rond de training omdat me niet duidelijk werd wat nou de ‘truc’ was die ik zou leren om me beter te gaan voelen.

Door gesprekken met trainster Helga en geliefden om mij heen, besloot ik mijn angst en wantrouwen los te laten en mezelf deze investering en kans te gunnen. Om nu, bijna 5 weken na de training, te concluderen dat dit het mooiste cadeau is wat ik mezelf heb kunnen geven! Want……sinds het trainingsweekend

 • kan ik zonder mijn middagrust/slaap
 • slaap ik ‘s nachts beter (en dat zonder oordoppen, slaappillen en pijnstillers)
 • voel ik me veel rustiger en ontspannen in mijn hoofd
 • is mijn lijf meer ontspannen
 • voel ik me veel steviger in het leven staan
 • ben ik positiever en blijer
 • kan ik me beter concentreren
 • heb ik meer innerlijke rust en geduld
 • heb ik meer durf om lastige situaties aan te gaan
 • voel ik me krachtiger in wie ik ben
 • en, last but not least: heb ik meer energie !!!

Net als ‘gewone’ mensen, heb ook ik mijn momenten dat ik me minder goed voel en ergens ‘last’ van heb. Maar, en dat is wat mij betreft de grote meerwaarde van deze training t.o.v al het andere dat ik tot nu toe gedaan had: nu heb ik zelf het gereedschap in handen om er iets mee te doen. Op (bijna) ieder moment dat het nodig is, al is het midden in de nacht, kan ik de geleerde methode toepassen. Mocht ik er onverhoopt een keer niet zelf uitkomen, dan kan mijn partner Dettie, die als begeleider mee mocht naar de training (wat ik overigens een sympathiek gebaar vind van Ander Leven), mij ondersteunen. En verder zijn de trainers Helga en Jaap erg toegankelijk en bereid om telefonisch of per mail te coachen. Ook hun cd helpt me om gemotiveerd te blijven!

Mijn persoonlijke conclusies zijn:

 • De training is het geld zeker waard; mijn leven is aanmerkelijk verbeterd en dat is eigenlijk niet in geld uit te drukken.
 • Het is niet ‘te mooi om waar te zijn’; het is mooi en het is waar!

De ‘truc’, of beter gezegd, de sleutel, die me is aangereikt, hoeft wat mij betreft niet langer geheim gehouden te worden: je leert een methode toe te passen waarbij je letterlijk en figuurlijk een aantal stappen zet die helpen om oude, negatieve patronen stop te zetten en te vervangen door nieuwe, positieve. Het gevolg is dat de aanmaak van stresshormonen een halt wordt toegeroepen waardoor je direct resultaat voelt. Het is belangrijk om in het dagelijks leven dit te blijven toepassen en daarom is het ook werkelijk een training. Om deze methode resultaatvol te laten zijn, is het van belang om de hele training te volgen omdat er een logische opbouw zit in het hele proces. Het een kan niet zonder het ander.
10 maanden na de training
Het gaat nog steeds goed met me! Er zijn dagen dat ik me zó goed voel dat ik het Alexander Concept niet hoef toe te passen; ik denk er dan zelfs niet aan.
Op andere momenten voel ik me niet goed en stoei ik met mijn oude patronen. Heel eerlijk gezegd vergeet ik dan soms gewoon dat ik het gereedschap in huis heb om er iets aan te veranderen, of heb ik weerstand om het Alexander Concept toe te passen. Nóg eerlijker gezegd denk ik dan soms dat het mij vast niet zal helpen in déze situatie. Ziehier óók een oud patroon – negatief denken……En toch, als ik het lef, de moed, het doorzettingsvermogen heb om elke keer tóch weer de oefening te doen, ben ik altijd weer aangenaam verrast door wat het me oplevert! Het werkt echt!

Kortom: tegen alle twijfelaars, sukkelaars, ouwe-patronen-verslaafden inclusief mijzelf zeg ik: hou vol, heb geduld en ga er vooral mee door! Het leven is zoveel leuker nu het geen overleven meer is!

Ter illustratie nog het volgende verhaal:
Het hoogtepunt in mijn leven ’na het AC’ is tot nu toe mijn laatste vakantie, in september afgelopen jaar. Het was inmiddels een half jaar na de training en ik ging met Dettie naar Sardinië. In tegenstelling tot vele andere vakanties tijdens mijn ME/CVS-tijdperk, hoefde ik nu niet enkele dagen bij te komen van de vliegreis. Nog dezelfde avond, nadat we onze tent hadden opgezet (!), liep ik met m’n blote voetjes door het heerlijke warme zeewater. Ik was niet kapot, maar kon ‘gewoon’ genieten!

Dat is eigenlijk de hele vakantie het grootste verschil geweest met vele vakanties daarvoor en eindelijk begreep ik waarom de meeste mensen op vakantie gaan zo leuk vinden! Waar ik me vroeger voortsleepte en probeerde er iets leuks van te maken, kon ik nu volop genieten van alles: wandelen (ook in de bergen!), snorkelen, kamperen, klauteren over rotsen in een kloof, het bezoeken van een grot, uit eten gaan…. En dat alles zonder halverwege de dag een geschikte slaapplek te hoeven zoeken. Dit gaf echt zoveel meer mogelijkheden en vrijheid! Een intens geluksgevoel en dankbaarheid stroomt door mijn hele lichaam als ik er weer aan terugdenk.

Inmiddels heb ik een aantal mensen kunnen enthousiasmeren om ook de training te gaan volgen. Mocht iemand dit lezen en twijfels hebben omtrent deelname aan de training, dan stel ik me graag beschikbaar voor een gesprek. Ik weet hoe lastig het kan zijn om de knoop door te hakken. Via AnderLeven is mijn telefoonnummer op te vragen. Gun jezelf een ander, beter leven!!!

Mijn dank aan Helga, Jaap, Dettie en groepsgenoten is groot!

Marjanne

"Het gaat heel goed met haar. Ik zie veel positieve veranderingen." - Dettie, partner van Marjanne, meegegaan als begeleider

Toen Marjanne me vertelde dat ze de training wilde gaan doen, wist ik meteen: ik wil mee, ik wil dit graag samen doen.

Het trainingsweekend, nu ruim drie weken geleden, heb ik als heel indrukwekkend en bijzonder ervaren. Helga en Jaap zijn zeer deskundig en betrokken. Ook de theorie vond ik interessant en het was geweldig om te zien hoe de deelnemers al tijdens het weekend baat hadden bij de training.

Omdat ik ook alle informatie kreeg kon ik Marjanne zo nodig ondersteuning geven en stimuleren. Zowel tijdens het weekend als daarna thuis.

Het gaat heel goed met haar. Ik zie veel positieve veranderingen. Ze kan nu werken aan haar toekomst en wat ik erg fijn vind: we kunnen er nu heerlijk op uit zonder op tijd terug te hoeven zijn voor haar middagdut! Onze wandelingen en fietstochtjes worden steeds iets langer…. super om dit samen te kunnen doen.

Dettie

"Het is gewoon te bizar voor woorden, ik ben om half acht opgestaan en zit om acht uur aangekleed en opgemaakt aan mijn ontbijt." - Anja, 46 jaar - had ME/CVS

‘Het is gewoon te bizar voor woorden, ik ben om 7.30 uur opgestaan en zit nu al aangekleed en opgemaakt aan mijn ontbijt’, dit sms-je stuurde ik om 8.05 uur naar mijn man vanmorgen nu precies 2 weken na mijn training. Hij beantwoorde mijn bericht met ‘je ligt op koers’!

Ik ben al aardig onbewust bekwaam.

Ik slaap goed en bij iets minder of iets te kort, sta ik toch fit op.

Ik heb zelfs mooie dromen gedroomd.

Ik ben lief voor mijzelf.

Moe, wat is dat, ik heb energie in overvloed.

Ik geniet volop.

Geen hoofdpijn.

Ik denk en spreek positief.

Ik spreek andere mensen makkelijk aan, ook beginnen andere mensen spontaan een gesprek met mij.

Zeker en op mijn gemak begeef ik mij in een groep of op een verjaardag.

Voel me vrijer tijdens het dansen.

Ik geniet van creatief bezig zijn, en verlang naar het klussen in ons nieuwe huis!

Shoppen is mijn nieuwe hobby

Ik maak me niet druk om van alles en nog wat, “het komt zoals het komt”.

En het is verschillende mensen opgevallen, dat ik veranderd ben!

Enz.,enz.,enz.

Goed gedaan Anja, zeg ik tegen mijzelf.

En dat binnen 2 weken na 30 jaar CVS (Chronische Vermoeidheid Syndroom), mijn leven kan alleen nog maar mooier worden!

Anja.

(Vóór de training: opstaan gaat moeilijk, slaap slecht, zie op tegen de dag door vermoeidheid of hoofdpijn. Voel me soms zo moe dat ik wel zou willen huilen uit moedeloosheid, machteloosheid verdriet, het niet meer weten, enz)

"Al snel kwamen de eerste veranderingen, ik kreeg meer energie, weer meer plezier in het leven en afgelopen maand kon ik zelfs een opkomende depressie een halt toeroepen door het Alexander Concept toe te passen." - Monique, 54 jaar - had ME/CVS

2 maanden na de training
Toen ik me enkele maanden geleden opgaf om de training het Alexander Concept te gaan volgen had ik een waslijst aan lichamelijke en geestelijke “ongemakken” die me constant het gevoel gaven dat het leven me zwaar viel: Chronische vermoeidheid met pijnlijke spieren, langdurige depressies, doorlopend stressgevoel en de negatieve kanten van HSP. De laatste 12 jaar had ik al veel ondernomen om me beter te gaan voelen, soms was er een tijdje sprake van verbetering, maar dan gebeurde er weer zoveel in mijn leven dat ik terugviel. Ik had niet echt zicht op wat er nou steeds voor zorgde dat ik op zo’n beperkende manier moest leven. Meer overleven dan leven!

Tijdens een lezing van Helga werd me al zoveel duidelijk over de werking van de hersenen, dat ik besloot me volledig te gaan inzetten voor deze training en te werken aan mijn herstel.
Al snel kwamen de eerste veranderingen, ik kreeg meer energie, weer meer plezier in het leven en afgelopen maand kon ik zelfs een opkomende depressie een halt toeroepen door het AC-Proces toe te passen (eerst durfde ik dat haast niet te geloven).

Ik ben mijn bedrijf weer met passie aan het uitbouwen en voel me gelukkig als ik heb gewerkt. Met vallen en opstaan de overtuigingen over mijn eigen welbevinden aangepakt. Ik ben blij dat ik nu een manier heb geleerd om zelf iets te kunnen doen als ik dreig terug te vallen. Kortom, ik LEEF weer met een positieve instelling, hou op een gezonde manier rekening met mijn hoogsensitiviteit en geniet van de rustmomenten. Rust: niet meer omdat dat moet vanwege uitputting, maar omdat ik dat zo wil.

By the way: deze week dinsdags een “werk”dag van 14 uur !!!!! gedraaid, wel moe, maar niet uitgeput en de volgende dag weer redelijk uitgerust opgestaan. Heerlijk. Ik ben er heel gelukkig mee.

Monique (13 jaar ME/CVS)

"Hoe mooi is het om een training te volgen waarin de trainers met zoveel compassie de deelnemers en hun proces begeleiden." - Mieke, 39 jaar - had ME/CVS

Wanneer je ziek bent en je lichaam anders reageert dan je zou willen dan beseft ‘de wereld’ om je heen vaak niet hoe moeilijk dit kan zijn. Terwijl jij probeert en probeert, valt en weer opstaat.. draait de wereld gewoon door. Hoe hard je ‘werkt’ voor een ‘normaal’ leven is voor de ander vaak niet zichtbaar. Kleine bezigheden zoals verjaardagen, winkelen, weekendjes weg, werken.. worden grote taken die vaak onoverkomelijk lijken of een prijskaartje hebben dat zich later uitbetaalt in griep, extreme vermoeidheid, zere spieren etc.

Een ander leven, een leven waarin bovenstaande bezigheden weer ‘normaal’ worden, blijft dan als een dagdroom die ver weg en onbereikbaar lijkt.

Na een jarenlange fysieke klachten/chronische vermoeidheid(die eind vorig jaar de bodem bereikte) waarin ik van alles heb gedaan aan trainingen, therapieën, alternatieve/reguliere geneeskunde etc. kwam een ‘ander leven’ letterlijk op mijn pad….. en het was precies het juiste moment voor een zetje/ steuntje in de rug in de vorm van het Alexander Concept!

Met al mijn twijfels en innerlijke vragen(houd ik het wel 3 dagen vol?) maar vol goede moed en open voor alles wat er zou komen begon ik aan de training samen met mijn partner.

En al vanaf dag 1 was het anders!

Hoe mooi is het om een training te volgen waarin de trainers met zoveel compassie en positiviteit de deelnemers en hun proces begeleiden.. De training zit gedegen in elkaar, gestoeld op het zelfhelend vermogen van het lichaam. En wat is dit zelfhelend vermogen groot, zoveel groter dan wij vaak denken. De training biedt je de sleutel om dit vermogen aan te spreken.

Op de derde dag merkte ik de fysieke veranderingen al…mijn slaappatroon veranderde, mijn lymfeklieren waren niet langer opgezet, het malaise gevoel nam af etc. etc.

Ik kan wel zeggen dat het voor mij werkt en dat het heerlijk is om het vertrouwen in mijn lichaam weer te voelen.

Nu, ruim een week later kijk ik terug op een week waarin ik zoveel meer heb gedaan dan in maanden (winkelen, oppassen, verjaardag, tuincentrum, bios geweest etc.). Ik heb weer energie!

Wie had dit een paar maanden geleden kunnen bedenken? Een ander leven….

Mieke (14 jaar ME/CVS)

"Bij mij is het begonnen met een virus, maar hoe het ontstaan is maakt niks uit. Het resultaat telt! Eindelijk mijn leven weer terug!" - Johnny, 28 jaar - had ME/CVS

Op vakantie naar Indonesië. Leuk! zou je denken. En dat was het ook zeker de eerste weken. Helaas moest ik een weekje bijboeken in het ziekenhuis van Jakarta, vanwege het dengue virus (knokkelkoorts) wat ik had opgelopen op het eiland Sulawesi. Al met al een vrij heftige week waarbij mijn bloed 3 keer per dag gecontroleerd werd op het trombocytengehalte.
Mijn lichaam bestreed het virus goed en ik mocht na 6 dagen het ziekenhuis verlaten. Ik voelde me nog net zo slap en ziek als dat ik er in ging, maar goed ik was op de goede weg!

Na 2 dagen in een hotelbed te hebben doorgebracht pakten we het vliegtuig terug naar huis. 30 uur vliegen en van +35 graden naar -6 graden bleek toch nog even iets teveel voor me te zijn geweest want bij thuiskomst had ik het gevoel dat ik dood neer zou vallen. De eerste week thuis bleef het vrij slecht gaan. Veel slapen en erg slap voelen. Ook gaf de weegschaal aan dat ik 8 kilo kwijt was.

Dit verhaal speelde zich af in december 2008. Nu 2 jaar verder was ik nog geen haar beter en ging het eigenlijk alleen maar slechter. Er gingen steeds meer kilo’s af en klachten kwamen er enkel maar bij. Druk op mijn ogen, extreme buikklachten, hartkloppingen, rillen van de kou, moeilijk concentreren, weinig energie, slecht slapen enz. enz.

In deze 2 jaar heb ik tal van dokters en ziekenhuizen bezocht en heb ik nog een weekje in het tropenziekenhuis van Rotterdam mogen vertoeven. Daar dachten ze aan een buiktyfus! In het ziekenhuis van Antwerpen leek het weer meer op een glutenallergie. Genoeg onderzoeken gehad dus, alleen geen stap verder. Dan maar revalideren in het revalidatiecentrum bij mij in de buurt. Daar ben ik ongeveer 7 maanden aan de slag geweest met verschillende therapieën : psychologie, ergotherapie en fysiotherapie. Op zich niet verkeerd om in beweging te blijven alleen knapte ik er niet veel van op. Vaak zat ik tegen het flauwvallen aan na een uurtje fysiotherapie.

Ook heb ik in het alternatieve circuit de nodige dingen geprobeerd: Iriscopist, voetreflexologie, bioresonantie, klassiek homeopaat, yoga, aquatilistherapie, EMDR therapie, reikie en verschillende natuurgeneeskundigen. Al met al hielp het allemaal niks.

In deze 2 jaar ging het erg op en neer. Soms een aantal dagen een beetje redelijk en soms weer dagen/weken helemaal niks kunnen doen. Elke dag moest ik wel een aantal uren naar bed en stond ik naast mijn bed dan waren het altijd vrij simpele activiteiten zoals een stukje lopen of een beetje tv kijken. Eigenlijk was er in deze 2 jaar dus totaal niks veranderd ten opzichte van eind 2008.

Totdat ik het stukje las van Ander Leven in het blad Medium van de ME/CVS stichting. Daarin stond dat het mogelijk was om helemaal op te knappen van verschillende ziektes zoals ME/CVS. Allereerst heb ik contact opgenomen met Anderleven en mijn verhaal uitgelegd om te kijken of ik daarmee bij hen terecht zou kunnen.

Na een maand heb ik de knoop doorgehakt en me ingeschreven voor de 3 daagse training die gehouden werd in februari. Deze training werkt zo goed en snel dat ik vanaf de training niet 1 keer meer overdag op bed heb moeten liggen. (En dat terwijl ik een week voor de training nog elke dag op bed lag) Ik heb zoveel energie dat ik bijna alles weer kan wat ik 2,5 jaar geleden ook kon. Ik werk veel meer, ik ben op mezelf gaan wonen, ik klus een hele dag, kan naar feestjes, ga de kroeg in, ga weer op stap, ik mountainbike weer, rij op m’n motor. Eigenlijk alles wat ik voorheen ook deed en dat zonder dat ik het moet bekopen omdat ik misschien iets teveel heb gedaan.

Ook mijn groepsgenoten waarvan sommige al 16 jaar ziek waren zag ik opknappen. Tijdens de terugkomdag zag ik totaal andere mensen dan de mensen die ik voor de training zag. Het werkt dus voor iedereen! Bij mij is het begonnen met een virus, maar hoe het ontstaan is maakt niks uit. Het resultaat telt!!

Dit alles binnen 6 weken na de training! Eindelijk m’n leven weer terug!!

P.S Mochten er mensen contact met mij willen opnemen vraag dan om mijn telefoonnummer of mailadres bij Ander Leven

Johnny

"Ik hoef niet te wachten tot doktoren eindelijk een geneesmiddel vinden, of dat die heling spontaan gebeurt, of... ik kan dit zelf doen, ik ben van niemand afhankelijk en dat is een openbaring." - Josette, 51 jaar - had ME/CVS

Dag 3 na de training
Ik sta stevig op mijn benen, met een helder en rustig hoofd in de supermarkt een praatje te maken met een oude bekende. Wauw… hoelang is dat geleden dat ik dit zo ervaren heb.

Dag 5
Ik zit rustig in de drukke bus, weer met een helder hoofd en een blij gevoel en ik kan tegen de geluiden en de drukte om me heen. Ik geniet gewoon van de reis i.p.v. me gestresst en overprikkelt te voelen.

Na 22 jaar M.E. zijn dit wondertjes. En het wonderlijkste van alles is, dat ik dit dus zelf kan bewerkstelligen. Ik hoef niet te wachten tot doktoren eindelijk een geneesmiddel vinden, of dat die heling spontaan gebeurt, of… ik kan dit zelf doen, ik ben van niemand afhankelijk en dat is een openbaring.

O, nee het gaat (nog) niet vanzelf; ik ervaar het nog als hard werken, maar het werkt. En dat is nieuw voor mij. Ik heb zoveel uitgeprobeerd zowel regulier als alternatief, maar niets bracht verlichting en mijn klachten werden langzaam erger.

Ik merk nu hoe dat klachtenpatroon zich diep in mijn geest- en lichaam genesteld heeft en dat ik / mijn lichaam steeds automatisch van daaruit reageert. Ik word me bewust ervan hoe vaak dat gebeurt, wat schokkerend en confronterend is om te ervaren, maar… het is zeer verheugend om te merken dat ik dat oude patroon zelf kan stoppen en er een gezond / normaal patroon voor in de plaats kan zetten.

Het is het moeilijkste wat ik ooit in mijn leven gedaan heb en tegelijkertijd is het zo eenvoudig.

Dag 13
Ik krijg weer vertrouwen in mijn lichaam; dat het werkt, dat het ‘het doet’, dat het me niet in de steek laat, dat ik ‘gewoon’ kan functioneren, dat ik energie heb.
Ik merk dat ik weer herstel na moeheid en pijn.
Ik heb een uur gelopen en dat ging!
Er is veel blijdschap.
Er zijn zoveel dingen waar ik zin in heb en die ik nu dus kan gaan doen.

Dag 25
Voor het eerst een dag die ‘gewoon’ is.
Het gewone dagelijkse gedoe en geen M.E. gedoe.

Josette

"Het was een training waar ik vooraf een beetje tegen op zag en waar ik nu erg positief op terug kijk." - Isabel, 23 jaar - had PDS

Vier jaar geleden zijn mijn klachten langzaam aan ontstaan. Ik kreeg last van darmkrampen, een opgeblazen gevoel, mijn stoelgang was zeer onregelmatig en ik had regelmatig diarree. Ik had geen idee waar de klachten vandaan kwamen en ik dacht dat het wel weer over zou gaan. Dit was niet het geval, mijn klachten namen juist toe. Ik was de controle over mijn darmen kwijt, wat me erg onzeker maakte. Naast de klachten had ik veel last van vermoeidheid en viel ik vaak in slaap als ik aan het leren was, zo’n 4 keer op een dag.

Ik ben met mijn klachten naar de huisarts geweest en hij stelde de diagnose: prikkelbare darm syndroom. Ik kreeg medicijnen om mijn darmen ‘te ontspannen’. Toen ik na 3 weken geen enkel resultaat opmerkte ben ik ermee gestopt. Een aantal maanden later ben ik naar een natuurgenezer geweest die me verschillende kruiden heeft voorgeschreven en een dieet. Dit heb ik een half jaar volgehouden en gaf ook geen verbetering. Daarna ben ik naar een internist, osteopaat en een maag-darm-lever-arts geweest, waar ik een ook een coloscopie heb ondergaan. De uitslag was: geen bijzonderheden te zien, mijn darmen zagen er goed uit. Toch had ik nog steeds klachten. Ik ben nog onderzocht op allergie voor bepaalde voedingsstoffen, hierbij werd ook niks gevonden.

Het maakte me onzeker dat er geen enkele therapie voor mij hielp. Totdat ik hoorde van het AC-concept. Op de site heb ik veel gelezen en gehoord en ik dacht dat het voor mijn klachten mogelijk ook zou kunnen helpen. Ik heb gebeld met Helga en ik had direct veel interesse gekregen. Toch was ik nog voorzichtig, omdat ik al zoveel had geprobeerd zonder enige resultaat. Na het intakegesprek bij Helga had ik al een erg positief gevoel bij de training. Tijdens de 3-daagse training heb ik erg veel geleerd. Het was een training waar ik vooraf een beetje tegen op zag en waar ik nu erg positief op terug kijk. Mijn klachten zijn langzaam aan afgenomen.

Ik heb de controle over mijn darmen terug gekregen, waardoor ik weer lekker in m’n vel zit!! “Ik ben zo blij dat ik deze training heb gevolgd, ik voel me weer helemaal fit en kan zorgeloos genieten van het leven, zonder dat ik rekening hoef te houden met mijn darmklachten. Een training van 3 dagen heeft mijn leven veranderd, ik geniet er elke dag van!!

Naast het goed functioneren van mijn darmen heb ik nog meer positieve veranderingen ervaren: ik slaap heel goed, ben ontspannen, heb meer energie, ben vrolijk en ik zit lekker in m’n vel. Het is zo mooi om te leren hoeveel invloed je zelf kan uitoefenen op je geestelijk en lichamelijk functioneren! “Ik kan me goed voorstellen dat er mensen zijn die twijfelen, omdat ze al zoveel verschillende therapie vormen hebben geprobeerd. Toch is dit het echt waard, deze therapie is anders en geeft geweldige resultaten. Op de supervisiemiddag een maand na de training had iedereen uit mijn groep zoveel positieve veranderingen mee gemaakt, het geeft echt geweldige resultaten!!

Isabel

"Wat goed dat we ons er niet bij neer gelegd hebben en voor goud zijn gegaan." - Anita, 56 jaar - had PDS

Mijn zus en zwager namen in juni deel aan de AC-training. Ik voelde hun rust en ontspanning en wist zeker: deze training gaat ook mij helpen! Ook ik krijg een Ander Leven.

Erg aantrekkelijk, want het vele jaren ziek zijn was ik meer dan zat! Al die jaren zette ik me voor de volle honderd procent in, en hoe moeilijk het ook was, ik sloeg me er doorheen. Ik leidde echt niet het leven dat ik wilde leiden, op mijn leeftijd had ik graag hele andere dingen gedaan. Toch had ik er op een bepaalde manier vrede mee, het was ten slotte wel mijn leven. Bovendien: (bijna) alles went. Dus hoezo een Ander Leven? Dat klinkt zo spectaculair, radicaal, zo helemaal anders. Wat eng!!

Een week geleden deed ik de training en tot mijn grote verrassing heb ik mijn eigen leven helemaal ten volle geleefd, met heel veel plezier en vol vertrouwen. Ik had goede zin en had vele leuke, lieve, spontane en ontroerende ontmoetingen. En ja, voor mij is dat spectaculair, radicaal en helemaal anders. Wat heerlijk!! En dat al na een week, dat belooft wat.

De training heeft me diep geraakt. Alles klopte, het was helder, duidelijk, concreet en zeer liefdevol. Ik weet nu wat ik kan doen, en juist beter kan laten, om steeds meer van mijn leven te genieten, hoe het ook verder zal gaan.

Ik voel veel respect voor Helga en Jaap, voor alle deelnemers en hun partners en last but not least voor mezelf. Wat goed dat we ons er niet bij neer gelegd hebben en voor goud zijn gegaan.

Tot slot:
Ik merk een grote verandering in mijn relatie tot voeding. De afgelopen tien jaar ben ik voedsel gaan zien als een bedreiging voor mijn gezondheid. Ik moest zo min mogelijk eten, omdat ik er ziek van werd. Nu help ik mezelf om voeding weer te gaan zien als iets positiefs, wat mijn lichaam nodig heeft en waar ik weer van mag genieten. Ik zeg geen ‘nee’ meer tegen eten, maar ‘ja’. Als eerste heb ik de sondevoeding grotendeels kunnen vervangen door drinkvoeding. Dat is een grote stap, omdat ik bijna 3,5 jaar sondevoeding gebruikt heb.

Je hoeft beslist niet ziek te zijn om deze training te volgen. Ik beveel hem van harte aan.

Veel groetjes, Anita

"Ga, als je het maar even kunt, je krijgt je LEVEN er mee terug!" - Greet, 61 jaar - had reuma/artritis

Laat ik jullie vertellen wat ander leven mij gebracht heeft. Ik deed reuma, de zwaarste vorm, ook wel genoemd RA en had gehoord van ANDER LEVEN!

Wat had ik te verliezen?

Elke avond om 7 uur op bed, geen pijn, maar ook geen geheugen, vanwege de zware medicijnen, in het hoofd veel energie, maar in het lijf, NIETS!

Oke, het geld, maar als je niets meer kunt wat heb je dan aan geld!

Nou, mensen, ik ben geweest, EN!!!…

Nu, ben ik energiek in elke vezel, werk weer, deze week moest ik 2 certificaten halen, op de een had ik een 8,7 en de ander een 10!

Elke morgen sta ik dansend om 6.15 op en zit omde dag op de fiets om naar mijn werk te gaan van 8 tot 17.00 uur.

Geen centje pijn en, ben weer naar de reumatoloog geweest en al mijn waarden waren zeer verlaagd!

Ga, als je het maar even kunt, je krijgt je LEVEN er mee terug!

"Ik heb mijn leven terug, sta vol in het leven en geniet." - Quirien, 40 jaar - had RSI

Voor mij is ander leven de gouden sleutel voor al mijn geweldige veranderingen. De sleutel zeg ik, omdat IK hem heb aangenomen, in het slot gestoken en omgedraaid. Ik krijg een geweldige tool in handen en aan mij om aan de slag te gaan. En aan de slag ben ik gegaan!

Ik vertel alleen over wat ik na de training doe, niet waarvoor ik naar de training gekomen ben. Ik heb dit achter me gelaten en bezig een nieuw leven. Ik merk als ik het wel vertel ik met mijn hele lijf en gevoel reageer. Ik schiet in de oude staat. Vind ik dit fijn en behulpzaam? Nee. Ik vind mijn verhaal van na de training veel mooier en interessanter dan van voor de training.

Ik kan nu alles! Paardrijden, takken snoeien, kinderen op mijn nek nemen, zware tassen dragen, in 1 keer grote maaltijd koken, fietsen, zonnegroet yoga, stoeien met mijn kinderen, lang autorijden, vuilniszakken buiten zetten, wollen sloffen vilten, zagen, schuren, plamuren, kettingen maken en ga zo maar door! Het leven is fantastisch en ik heb het gedaan!
Ik blijf wel realistisch dat ik regelmatig spierpijn heb en soms gas terug neem. Pijn spieren moeten nog sterker worden. De hulk uithangen is niet nodig!

Ik heb zelf een nieuw en ander leven gecreëerd en dat doe ik nog iedere dag. Ik werk er hard voor en elke dag gaat het iets vanzelfsprekender.
Ik ben overtuigd dat mijn verandering blijvend is, zoals een rups veranderd in een vlinder. Hij verandert nooit meer in een rups. Soms rust de vlinder even op een bloem uit, geniet van de zon of fladdert wat minder hard. Dat kan en hij blijft toch een vlinder. Dit geeft me veel vertrouwen en rust.
Vaak ‘ups’ en soms lichte downs. Dat is prima. Ik weet en ervaar dat ik gereedschap heb om zo weer het goede pad te nemen en er een mooi pad van te maken.
In 2 maanden heb ik een hele kleine terugslag gehad en heb gelijk Helga gebeld. Binnen het uur was ik weer helemaal goed!

De support die ik van Jaap en Helga krijg is zeer goed, warm en is er altijd. Ze bellen me zo snel mogelijk terug en wat zo fijn is, is dat ze alle tijd nemen om mij te coachen.

Quirien

Ik heb de coach in mezelf gevonden en dat voelt vertrouwd en als echte steun die er is wanneer ik het nodig heb!

"Zo veel klachten heb ik nou ook weer niet. Ik ben niet ernstig genoeg om deel te nemen. Het valt eigenlijk wel mee met mij. Is het niet wat overdreven als ik mee ga doen aan de training?" - Judith, 42 jaar - had rugklachten

Allemaal gedachten die heeeeeeeeel lang door mijn hoofd speelden voordat ik uiteindelijk tóch besloot om me aan te melden. En ik heb maar liefst 7 voorbeelden van ex-deelnemers in mijn omgeving die waanzinnig opgeknapt zijn na de training. Maar toch… Er was een extra trigger voor nodig en dat was dat een oud-deelnemer tegen me zei: “iedereen heeft issues om op te ruimen of je nou veel klachten hebt of geen een, doe het voor jezelf, maar doe het ook met het oog op je kind, zadel hem niet op met jouw dingen”.

Ik ging dus voor een paar vage klachten zoals moeheid, rugpijn en de neiging tot piekeren, en tijdens de training is dat en nog zo veel meer waar ik me niet eens van bewust was óók opgeruimd. Ik voel me een stuk lichter, doe niet moe, van mijn pijn af en heb vertrouwen in de toekomst. Wat een heerlijk gevoel! Mijn partner heeft tegelijkertijd deelgenomen aan de training, wát een verrijking van onze relatie!

Ik raad het dus echt iedereen aan, al voel je je helemaal top, dan nog is het een cadeau aan jezelf voor de rest van je leven!! Enne bij twijfel.. Gewoon DOEN!!!

Judith

"Twee weken na de training heb ik mijn levenslust voor 100% terug." - Nana, 63 jaar - had rugklachten

Wat ben ik blij dat ik het Alexander Concept ontdekt heb!

Mijn dochter attendeerde mij op deze training, ze was hier zelf als herboren van teruggekomen. Na twee jaar hernia stond ik absoluut open voor een nieuwe aanpak. Dus toog ik in oktober naar het verre Friesland. Eind augustus had ik een behoorlijk zware terugval van de hernia gehad en toen ik aan de training begon, kon ik nog maar met veel moeite heel kleine eindjes lopen. Zitten was lastig en pijnlijk, staan bijna onmogelijk en liggen vrij moeizaam omdat ik steeds van houding moest veranderen en elke nacht een uur uit bed moest om mijn rug beweging te geven. Zelfs fietsen, wat altijd nog goed ging in mijn mindere periodes, was nu niet meer te doen. Ik begon me dan ook behoorlijk te vervelen en ook begon ik me ernstig zorgen te maken over mijn nabije toekomst. Ik wilde herstellen, en niet steeds verder achteruit gaan.

In de training leerde ik hoe ik zelf uit mijn oude groef kan komen en mijzelf zodanig aan kan sturen dat het herstel van lichaam en geest volledig de ruimte krijgt. Twee weken na de training heb ik mijn levenslust voor 100% terug. De depressieve gevoelens waar ik vóór de training vaak last van had, zijn helemaal verdwenen. Mijn energie neemt elke dag toe. Ik voel me gelukkig, evenwichtig en geïnspireerd. Ik slaap uitstekend. Ik kan nu alweer een uur wandelen, met hier en daar een tussenstop. Ik maak mooie fietstochten (goed voor mijn rug). Ik voel me vredig en optimistisch. Ik ben weer brood aan het bakken. Het lukt me nu om een poos heerlijk te zitten lezen. Ik word elke dag mobieler. Ik ben optimistisch over mijn toekomst. Wat ben ik blij dat ik het Alexander Concept ontdekt heb!

Nana

"Ik ga 's middags niet meer naar bed, ik onderneem overdag en 's avonds weer leuke dingen met vriendinnen, ik kan de energie van mijn 2 jarige zoontje weer bijbenen en ik slaap de hele nacht door." - Inge, 35 jaar

Via een voormalig trainer van Ander Leven werd ik geattendeerd op het bestaan van Ander Leven. Ik nam een kijkje op de website en vond de verhalen die daar staan bijna te mooi om waar te zijn. Inmiddels ben ik overtuigd van de werking van het Alexander Concept en kan ik zeggen dat de verhalen die hier te lezen zijn echt waar zijn.

Ik heb me aangemeld voor de training van Ander Leven voor dystonie, vermoeidheid, slapeloosheid, stress en hartkloppingen. Tijdens de training ben ik erachter gekomen dat aan deze problemen veel meer ten grondslag ligt.

Nu herken ik patronen van mezelf en pas ik hier het Alexander Concept op toe. Het is heerlijk om zelf de middelen tot mijn beschikking te hebben voor een gezond en gelukkig leven.

Het is nu 3 weken geleden dat ik naar de training ben geweest en de veranderingen zijn enorm. Ik ga ‘s middags niet meer naar bed, ik onderneem overdag en ‘s avonds weer leuke dingen met vriendinnen, ik kan de energie van mijn 2 jarige zoontje weer bijbenen en ik slaap de hele nacht door. En wat een heerlijk idee is, is dat ik pas net begonnen ben en erop vertrouw dat ik het komende jaar nog veel meer kan bereiken.

De dagen op landgoed Morgenstern waren onvergetelijk. De sfeer is warm en welkom en de omgeving is fantastisch. Het was mooi om het proces met mijn mededeelnemers te doorlopen en zeer waardevol dat mijn partner erbij aanwezig was.

Het Alexander Concept is het mooiste cadeau wat ik aan mezelf heb kunnen geven.

Inge

"Een zeer betaalbare training voor een onbetaalbaar mooi resultaat!" - Ida, 48 jaar - had slapeloosheid

Bij mij speelde al ruim vier jaar een combinatie van slapeloosheid (‘s nachts paar uur wakker liggen), chronische vermoeidheid, HSP, burn-outklachten, stress, moeilijk kunnen ontspannen en wisselende kwaaltjes. En dat terwijl mijn leven verder niet (meer) stressvol was. Ik had al veel geprobeerd maar niks hielp echt. Ik had het gevoel niet bij de CRUX te kunnen komen. Als het zo doorging was/werd ik voor de rest van mijn leven arbeidsongeschikt.

Toen ik weer eens niet kon slapen googelde ik op internet in de hoop iets te vinden dat het tij kon keren. Ik stuitte op de website www.anderleven.nl. Ik herkende het verhaal van de chronische stressrespons. Dat was voor mij de CRUX waar ik maar niet bij kon: op onbewust niveau was de schakelaar op “gevaar” blijven staan. Bij mij was dat o.a. merkbaar doordat ik ‘s nachts (onbewust en subtiel) alert bleef ook al was ik doodmoe en was er niets aan de hand. Ik kon mijn lijf niet meer totaal ontspannen en bleef uren wakker. (En ja, ik had al -tig soorten ontspanningsoefeningen uitgeprobeerd).

Met medeweten van mijn huisarts gaf ik mij op voor deze training. Dankzij het eenvoudig toe te passen Alexander Concept gebeurde het wonder: Ik heb de schakelaar binnen twee dagen training kunnen omzetten. Ik kreeg acuut mijn energie terug die ik ruim vier jaar kwijt was geweest!

Met de aangereikte oefeningen kan ik nu zelf oude patronen en niet behulpzame overtuigingen herkennen én ombuigen in behulpzame patronen/overtuigingen. Hierdoor heb ik mijn gezondheid terug gekregen.

De kracht zit hem in het leren aansturen van het onbewuste en deze het werk laten doen. Slim gebruik maken van de eigenschappen van ons brein. Geen magie, wel logisch en eenvoudig en zonder medicijnen! Bovendien leuk en verrassend om te doen. Ik voel mij er bijzonder goed bij.

Nu, drie maanden na de training, voel ik mij nog steeds heel goed. Ik sta dagelijks om 8.00 uur op en heb nu drie dagdelen per dag om actief te zijn in plaats van één. Geen last meer gehad van oorsuizen, vage blessures of griepje(s). Ik heb geen melatonine of slaappil meer hoeven nemen sinds de training. Ik heb mijn energie weer terug en mijn conditie neemt toe. Ik kan mijn lijf weer echt ontspannen en ’s ochtends uitgerust wakker worden.

Ik heb de regie van mijn leven weer in eigen hand. Mijn Andere Leven is begonnen en ben het volop aan het uitbouwen. Bovendien heb ik alle vertrouwen dat ik dankzij het Alexander Concept op het goede spoor blijf.

Lieve mensen van Ander Leven: dank voor dit waardevolle geschenk!

Ida

"Ik voel me blij, zonnig en volledig tevreden met mezelf en het leven." - Thérèse, 56 jaar - had slapeloosheid

Ik ben verliefd!!!

Ik rijd naar huis na de training en voel me blij, zonnig en volledig tevreden met mezelf en het leven. Ineens realiseer ik me dat dit voelt als verliefd zijn. Terwijl de man waar ik zo naar verlang echt niet ineens mijn leven is binnengestapt…

En dan valt het kwartje: ik ben verliefd geworden op mezelf!!!

Wat ben ik blij met mezelf, met wie ik ben, met alles wat in mij huist. Zo veel om van te houden, om te koesteren. Om lief voor te zijn en goed voor te zorgen. En dat alles in mij zit om dat te doen. Wie kan beter van mij houden dan ikzelf?! Ik die mij door en door kent.

Nu pas kan ik werkelijk doorvoelen wat het betekent dat je eerst van jezelf moet houden voordat je van een ander kan houden. Want nu ik houd van mezelf, hoeft een ander dat niet meer aan mij te geven, te bevestigen. Wat fantastisch om dit houden van met alle vezels van mijn lichaam te voelen.

Ik volgde de training omdat ik slecht sliep. Dat deed ik al zo’n 18 jaar en ik was er ook wel aan gewend, functioneerde oké, werkte volledig en rustte ’s avonds en in het weekend uit. Toch voelde ik dat daar nog winst te halen was.

Tijdens de training kwam mijn focus te liggen op diepere patronen die mij ervan weerhielden me over te geven aan de slaap en diepe ontspanning. En vond ik mijn beelden en metaforen die mij onmiddellijk brachten bij ontspanning, loslaten, koestering, gezond zijn, vrijheid. En doorbrak ik de patronen die mij op onbewust niveau iets anders daarover vertelden.

Reken maar dat dit effect geeft op totale ontspanning! Want het is goed hoe het is. Ik ben goed zoals ik ben. Ik ontspan en geef me over aan vertrouwen en veiligheid. Ik vertrouw mezelf en ben veilig bij mezelf. Want alles is in mij.

Deze verliefdheid maakt niet onrustig en leidt niet tot slapeloze nachten waarin ik pieker of de ander ook wel gek op mij is. Deze verliefdheid is onmiddellijk overgegaan op houden van dat nooit meer verdwijnt. En dat leidt tot heerlijk slapen!!!

Thérèse

"Mijn slaappatroon is verbeterd en, nog veel belangrijker, de mist waarin mijn leven door de vermoeidheid was gedompeld is opgetrokken om ruimte te maken voor een ander leven." - Ruben, 58 jaar - had slapeloosheid

Op internet kan iedereen fake zijn, maar de persoon die dit schrijft is hartstikke echt, en hetzelfde geldt voor mijn, hieronder beschreven ervaringen, hoe ongelofelijk ook: een forse verbetering van mijn situatie na 30 jaar slapeloosheid, na een training van slechts 3 dagen!

Mijn dokter had mij verwezen naar Ander Leven. Hij behandelde me al enige tijd met vitaminepreparaten om mijn lichaam te versterken. Door een periode van meer dan dertig jaar slapeloosheid was dat ernstig verzwakt en ik voelde me dagelijks erg moe. Omdat hij gelooft in de sterke interactie tussen lichaam en geest, wilde hij ook de geest ‘aanpakken’. Hij gaf me twee websites door, waarna ik zelf kon kiezen wat mij het meest aansprak. Het ging om een site van iemand die met me zou kijken in mijn vorige levens, om daar de oorsprong te vinden van mijn problemen. Omdat ik vind dat ik aan mijn huidige leven genoeg heb, besloot ik te kijken op de andere site, Ander Leven van Helga Verhoeven en Jaap Vermeulen.

Ik luisterde naar het interview met Helga, en wat ze zei sprak me aan. Maar het was nog meer de manier waarop ze het zei. Hier was sprake van een bevlogen en bewogen vrouw, van wie ik meteen doorhad dat ze me geen knollen voor citroenen zou verkopen. Ik had wel eens eerder uitstapjes gemaakt naar de niet-reguliere geneeskunde, zonder succes. Het Alexander Concept van Helga en Jaap is echter geen zweverige voodoo, maar gestoeld op psychologisch en neurologisch onderzoek. Omdat ik in het verleden biologie heb gestudeerd, sprak het me allemaal des te meer aan.

Ik besloot Helga te bellen, en ze nodigde me uit voor een consult, omdat ze toch eerst nog wat onverwerkte zaken uit het verleden wilde aanpakken, voordat ik de driedaagse training het Alexander Concept zou doen: een training waar juist met geen woord over het verleden wordt gerept, en zich op het hier en nu concentreert.

Het consult was bevrijdend en bevestigde het goede gevoel dat ik al had. De cursus vond kort daarna plaats, op 19/21 mei 2011. We deden de cursus met in totaal 13 mensen, 7 cursisten en 6 begeleiders, en de coaches Helga en Jaap.

Na een theoretische uitleg ‘s ochtends op dag 1, leerden we ’s middags het AC-Proces, een techniek die we dat weekend meerdere malen zouden oefenen.
Ik voelde al snel kracht en energie opkomen in mijn lichaam. De vermoeidheid verdween even. Toch bleef ik nog enigszins sceptisch de eerste dag. Zou ik dit kunnen herhalen, vasthouden?

Maar dankzij de uitstekende begeleiding van de coaches kreeg ik de tweede dag meer vat op de oefening, en werden de effecten sterker en ik begon me meer te ‘openen’. Ook had ik die nacht geslapen.

Op de derde dag, ook weer na een redelijke nachtrust, was ik volledig overtuigd van de kracht van het Alexander Concept. Niet alleen door de genoemde effecten bij mij, maar ook door de enorme veranderingen die ik bij mijn medecursisten zag. Hun ogen gingen weer stralen, en mensen met jarenlange ME hervonden hun kracht en maakten al meteen flinke wandelingen in de duinen.

Terwijl ik dit tik, kan ik me voorstellen dat deze woorden overkomen als een soort TellSell-reclame op tv, maar dit is wat ik en mijn medecursisten hebben ervaren. Mijn slaappatroon is nu, iets meer dan een week na het trainingsweekend verbeterd, en, nog veel belangrijker, de mist waarin mijn leven door de vermoeidheid was gedompeld, is opgetrokken om ruimte te maken voor een ander leven.

Ten slotte nog dit: de betrokkenheid en behulpzaamheid van de coaches eindigt niet na het weekend. Ik kan ook nadien nog bij hen terecht voor vragen die opkomen en voor ondersteuning, en dat is een prettig idee.

Ruben (30 jaar insomnia)

"Wanhoop was één van de emoties die ik voelde voordat ik de training bij Ander leven volgde. Al 10 jaar had ik last van terugkerende tumoren in mijn halsgebied waarvoor ik inmiddels 8 keer geopereerd was. Ik had geen vertrouwen meer in mijn lichaam, het had me immers al minstens 8 keer teleurgesteld door ziek te worden." - Carolien Janssen, 34 jaar - had stress

Mijn vriend en ik willen graag een gezin starten, dat kon niet zolang ik een tumor had, dan zijn de risico’s te groot. Dat frustreerde mij, alsof ik geen leiderschap kon nemen over mijn eigen leven. Op het moment dat ik de training volgde had ik weer een tumor, de negende keer. Zowel mijn zus als mijn moeder hebben enkele maanden voor mij de training van Ander Leven gevolgd en ik zag bij hun resultaten die ik nooit voor mogelijk gehouden had. Dat wilde ik ook dus ik besloot me in te schrijven.

De training is het beste cadeau wat ik mezelf en mijn vriend, die als partner mee was, heb kunnen geven. Ons leven ziet er heel anders uit na de training, ik zie er heel anders uit. Op de eerste dag voelde ik al dat mijn halsgebied anders begon aan te voelen, alsof er altijd een samengeknepen vuist in had gezeten die nu ineens begon te ontspannen. Aan het einde van de training had ik het gevoel weer een nek te hebben, alle spanning was eruit weg getrokken.

Op de weg naar huis kon ik mijn hoofd weer met gemak draaien in de auto bij het wisselen van rijbaan, voorheen heb ik er nooit bij stilgestaan dat het lastiger ging, maar de verandering was enorm. De eerste week ben ik naar mijn masseur geweest en hij gaf me terug dat hij nog nooit zoveel ruimte achter mijn schouderbladen had gevoeld, hij vergeleek het met een vriendin van hem die veel aan yoga doet.

De week erop had ik mijn eerste bloedcontrole, de waardes die voorheen te hoog waren, zijn een flink eind gedaald. Ik heb er vertrouwen in dat het een dalende lijn zal blijven.

Ik krijg vanuit mijn omgeving de laatste tijd te horen dat mijn gezicht is veranderd. Ik krijg ook vaak terug dat ik in het algemeen heel erg veranderd ben, ik ga anders met gebeurtenissen om, ik kijk anders naar de wereld, positiever.

Als ik kijk naar de geestelijke veranderingen merk ik dat ik me veel makkelijker kan uiten, waar ik voor de training moeite had voor mezelf op te komen, gaat me dat nu heel makkelijk af, zonder de eerdere onzekerheid die ik voelde. Ik voel met energiek en kijk uit naar het moment dat ook de dokter groen licht geeft voor onze kinderwens.

Mijn gevoel zegt: heel spoedig.

Carolien

"Ik zou iedereen deze training aan willen raden! Ik heb inzicht in hoe het brein werkt en hoe ik mijn brein kan sturen zoals ik het wil. Dat is zo'n gaaf gevoel!!!" - Ingrid, 40 jaar - had stress

Ander Leven… Heerlijk leven!

Ik heb de training gevolgd omdat ik steeds meer vast kwam te zitten in patronen waar ik last van had.
Ik ben een moeder van 3 kinderen (9, 7 en 4) en ik heb er destijds voor gekozen om thuis te zijn voor de kinderen. Echter… het begon wel weer te kriebelen om wat voor mezelf te doen. Alleen wat en hoe? Wie ben ik ook al weer? Ik zat op een dood spoor.

Ontevreden over mijn relatie, de sfeer in huis en het mezelf nergens toe kunnen zetten. Daarbij kwam ook nog dat ik last had van hormonale schommelingen; 2 weken vrolijk en gezellig en 2 weken in een grijze wolk met weinig energie.

Tijd voor verandering, tijd voor een ‘Ander Leven’.

Een vriendin van mij heeft de training vorig jaar gevolgd en zij is mijn lichtend voorbeeld. Wat een powervrouw is zij nu! Dat wilde ik ook.

De 3 dagen training op Sparjeburd waren een onvergetelijke ervaring. Door de opzet van de training kreeg ik de kans om mijn zelf opgebouwde muur af te breken en als mezelf weer tevoorschijn te komen. Ik heb 3 dagen lang ademloos en vol energie geluisterd naar wat Helga zo inspirerend wist neer te zetten.

In de oefeningen om je het Alexander Concept eigen te maken heb ik heel diep in mezelf kunnen kijken en patronen ontdekt waar ik van te voren niet van wist dat ik ze had en dat ik er last van had. In het begin merkte ik dat ik nog sociaal wenselijk gedrag vertoonde, het willen pleasen van anderen en niet mijn ware gezicht liet zien.

Ergens halverwege de training volgde er een doorbraak waardoor ik echt het besef kreeg: ‘Ik ben hier voor mij! En voor niemand anders.’

Congruent zijn was voor mij een openbaring. Hoe ik me voel en hoe ik me uit zijn 1, zonder façade. En ja, ook huilen en verdriet laten zien aan anderen. Deed ik even moeilijk over, maar was uiteindelijk heel fijn.

Ik zou iedereen deze training aan willen raden! Ik heb inzicht in hoe het brein werkt en hoe ik mijn brein kan sturen zoals ik het wil. Dat is zo’n gaaf gevoel!!!

Master your mind!

Wat het mij opgeleverd heeft:

 • Ik barst van de energie
 • Mijn relatie is verdiept (mijn partner was mee en dat is ook heel waardevol! Samen tot inzicht komen. Wow!)
 • Ik ben congruent
 • Ik voel me ontspannen
 • Ik leef in het nu en voel me zeker in het maken van keuzes
 • Ik kies voor mezelf en maak tijd voor mezelf!
 • De sfeer in huis is heerlijk
 • En nog zoveel meer…

Mocht je de intentie hebben om de training te volgen en twijfel je nog om wat voor reden dan ook, je mag altijd contact met me opnemen. Vraag bij Ander Leven naar mijn telefoonnummer.

Ingrid

"Het voelt nu rustig vanbinnen en het blijft rustig voelen. En als het even minder rustig voelt dan pas ik het in de training geleerde proces toe, het duurt maar een paar minuten en ik ben weer in de rust." - Jan, 57 jaar - had stress

Toen mijn vriendin kwam met het verhaal over de training, dacht ik: “Ja leuk, maar niet voor mij.” Ik voel me hartstikke gezond en ik heb al zoveel gedaan aan mijn bewustzijnsontwikkeling. Toch bleef ik er intern mee bezig en toen zij zich ging opgeven en ik als begeleider mee kon, besloot ik om toch ook maar als deelnemer te gaan meedoen omdat ik hoewel fysiek gezond toch wel last had van een aantal met name stress gerelateerde dingen. Zo kon ik me nogal snel ergeren aan situaties of aan bepaalde mensen, ik was overgevoelig voor harde onverwachte geluiden en overgevoelig voor geuren zoals uitlaatgassen en parfum.

Gedurende de driedaagse training zag ik iedereen veranderen in positieve zin en voelde ik dat er bij mezelf ook van alles aan het veranderen was. De sfeer in de groep was veilig. Voor mij veilig genoeg om alles wat omhoog kwam te durven aanzien en te durven voelen, ook de dingen die niet comfortabel waren om te voelen.

Nu, ruim een week na de training voel ik pas hoe enorm veel stress ik in mijn systeem had en hoe enorm gejaagd ik me vanbinnen voelde, opgebouwd gedurende waarschijnlijk vele jaren. Het voelt nu rustig vanbinnen en het blijft rustig voelen. En als het even minder rustig voelt dan pas ik het in de training geleerde proces toe, het duurt maar een paar minuten en ik ben weer in de rust.

Het resultaat daarvan is dat ik nu ontspannen een supermarkt binnen loop en rustig de boodschappen doe, zelfs kan bedenken: “o ja, dat is ook bijna op”, rustig in de rij wacht en rustig mijn boodschappen in de tas doe.

In de auto verwonder ik me over het vreemde rijgedrag van sommige andere weggebruikers, in plaats van mezelf op te winden en zitten mopperen en schelden op ze. Ik kijk met veel meer compassie om me heen. In diezelfde auto lijkt het wel of mijn vizier verder is opengegaan, behalve mijn focus op de weg en het verkeer zie ik nu ineens ook veel meer van de omgeving waar ik doorheen rijdt zonder me erdoor te laten afleiden.

Als ik op de fiets wordt ingehaald door een brommertje vind ik het nog steeds niet lekker ruiken, maar ik hoef niet meer af te stappen en vreselijk te hoesten om weer op adem te komen.

Ik slaap de laatste week beter dan daarvoor en ik word ontspannen en uitgerust wakker.

Van nature ben ik nogal een perfectionist. In de week na de training maakte ik een vergissing in de tijd van een belangrijke acquisitie afspraak. In plaats van boos te worden op mezelf en me schuldig te voelen heb ik oprecht sorry gezegd en een nieuwe afspraak gemaakt. Als ik ontspannen met de situatie omga, dan doet een ander dat ook. En, wijze les: een perfectionist mag ook fouten maken (vooral van zichzelf).

Na deze training heb ik het gevoel dat ik echt een stuk gereedschap in handen heb waarmee ik mijn eigen leven aankan als het even niet gaat als het zou kunnen gaan. Ik ben veel meer dan voorheen aanwezig in het moment, hier en nu en ik heb sterk het gevoel dat ik in de flow van het leven ben aangekomen, vol vertrouwen.

Jan

"Ik houd ervan dingen zo eenvoudig mogelijk en effectief mogelijk aan te pakken. Daar beantwoordt het Alexander Concept voor 100 % aan." - Jacqueline, 52 jaar - had stress

Ik ben aan de training van Ander Leven begonnen omdat ik merkte dat als ik thuis was ik heel vaak in mijn hoofd bezig was met mijn werk. Ik kon dat moeilijk stoppen. In het najaar van 2012 ontstond er een lastige situatie op mijn werk. Deze situatie leverde mij veel stress op en het malen in mijn hoofd werd erger. Verder heb ik 2 x een hernia gehad en merkte ik dat mijn rugklachten weer terugkwamen door de stress.

Om beter met de stress om te kunnen gaan en om het piekeren te stoppen ben ik begonnen met de training. Dit heeft mij veel goed gedaan. Ik merkte al tijdens de training dat mijn hoofd soms “leeg” was en dat was een heel raar gevoel, omdat ik dat niet gewend was. Nu is mijn hoofd vaak leeg en dat voelt heel prettig.

Ik heb geen last meer van mijn rug. Voor de training merkte ik vaak wel de signalen dat ik moest bewegen vanwege mijn rug, maar reageerde daar dan niet adequaat op. Nu doe ik dat wel en beweeg wanneer dat nodig is. Dit heeft als gevolg dat ik nu geen rugklachten meer heb. Voor de training schaamde ik me ervoor als ik moest bewegen vanwege mijn rug. Nu doe ik gewoon wat goed is voor mij. Ik merk sowieso dat ik me veel minder afvraag wat de ander van mij vindt. Ik ben meer verbonden met mezelf.

Voor de training liet ik mezelf vaak in de steek. Ik had bepaalde doelen en ideeën waar ik heel enthousiast over was, maar na een tijdje zakte dat in en kwamen er altijd allerlei bezwaren, vaak financiële bezwaren. Mijn focus lag dan vaak bij de ander, waardoor ik mijn eigen doelen niet realiseerde en mezelf saboteerde. Nu steun ik mezelf en zet door en vraag hulp als dat nodig is. Oude patronen steken soms nog wel de kop op, maar dan loop ik het AC-Proces en dan kan ik ze omkeren in behulpzame patronen. Een enkele keer lukt dat niet en dan zoek ik hulp en lukt het alsnog.

De grootste verandering voor mij is, dat ik mezelf nu steun en mezelf kan coachen door het AC-Proces te doen. Wat me ook opvalt is dat ik sneller beslissingen neem en dingen die ik wil doen gelijk aanpak. Ik vind mezelf ook meer open naar mijn omgeving toe en minder perfectionistisch.

Ik ben erg blij dat ik de training gedaan heb. Het is een eenvoudig proces wat je leert dat makkelijk toe te passen is. Ik vind het erg praktisch. Ik houd ervan dingen zo eenvoudig mogelijk en effectief mogelijk aan te pakken. Daar beantwoordt het Alexander Concept voor 100 % aan.

Ik kan deze training aanbevelen aan iedereen met stress gerelateerde klachten en voor diegenen die niet behulpzame patronen om willen zetten in behulpzame patronen.

Met een lieve groet,
Jacqueline

"Ik ben onder de indruk van de vitaliteit die beschikbaar is, die vanzelf stroomt nu de stress 'uit' staat." - Ester, 45 jaar - had stress

Ik wil graag een beeld geven van de veranderingen die het toepassen van het Alexander Concept op mijn leven teweeg brengt.

Ik was niet ziek en functioneerde voor de buitenwereld best normaal. Maar ik leefde vanuit een precieze dosering; werk, afspraakjes met wie dan ook of samenzijn met vrienden, in de stad met mijn dochter winkelen, sporten, werken in de tuin, bij alles, echt alles moest ik goed oppassen of het niet teveel zou worden. Of ik het aan zou kunnen en er voldoende tijd en ruimte over kon blijven om met mezelf te zijn, te reguleren, te verwerken en bij te komen van de belevenissen of activiteiten.

Ik moest regelmatig ondanks mijn time-management afspraken afzeggen of de rem erop zetten omdat ik het niet ‘trok’. Dan zag ik er teveel tegenop en voelde het als een verplichting en een druk ook als het iets leuks, fijns of inspirerends was.

Stress, moe, geen overzicht, gevoel van ruimte-en tijd gebrek, het niet aankunnen, vooral tot rust willen komen en daar goed voor moeten zorgen was voor mij dagelijkse kost. Wanneer mijn agenda naar mijn zin te vol zat, sliep ik slecht en gespannen. Meestal dus wel een paar nachten in de week.

Ik zag de wereld en hoe het leven op me afkwam als een grote golf waar ik maar net met mijn koppie, met precies beleid, bovenuit kon blijven.

Ik kan door het toepassen van het Alexander concept mijn chronische stress tot rust brengen.

Ik heb geleerd op een liefdevolle, duidelijke en zeer steunende wijze mijn denken en mijn lijf tot ontspanning te laten komen. En alles in mij leert snel, alsof het herstel van alle spanningen en druk, ernaar popelt om zijn werk te doen.

De belangrijkste verandering voor mij is structureren van de dag: wanneer doe ik wat en hoe lang wil of kan ik daar mee bezig zijn.

Ik heb overzicht, kies ervoor wat ik doe en dus ook wat ik niet doe, ben aanwezig, ontspan en waar ik erg van geniet is dat ik me opgeruimd voel. En mijn hersenen doen het weer goed: onthouden, herinneren, concentreren.

Weg zwaarte, welkom plezier.

Veranderd:
Ik slaap goed, sta fris en opgewekt op, i.p.v. zuchtend en met een zwaar gemoed mezelf op mijn benen zetten en er al naar uit zien om ‘s avonds weer naar bed te mogen en dat alles van de dag klaar is.

Krijg ideeën en heb zin om te leven en te ondernemen:
met mijn moeder naar de Hermitage: genoten van wat ik zag, allemaal voelde en meemaakte. Was niet ‘overprikkeld’ en heb geen moment het gevoel gehad ‘het is me teveel, ik kan het niet aan’.

Geen kloppend hart, onrust in mijn hoofd of de noodzaak de ochtend daarna nodig te hebben om bij te komen van de veelheid Amsterdam. Kwam opgewekt, tevreden en geïnspireerd thuis en stond de ochtend erna om negen uur op de tennisbaan, fris en met een goed humeur.

-Na volledige dag werk, eten in de stad naar de film James Bond, daarna dochter ophalen en nog blijven voor de gezelligheid, terwijl de televisie in hoek kamer aan bleef staan. Dat verstoorde me niet. Genoeglijk zitten kletsen, ontspannen naar huis en lekker naar bed, zonder zorgen over de tijd of teveel aan prikkels. Geen moment bij stilgestaan.

Goed geslapen.

Ik ben onder de indruk van de vitaliteit die beschikbaar is, die vanzelf stroomt nu de stress ‘uit’ staat.

Hoera!

Half jaar na de training 
Ontspannen is mijn basis.

Voorheen was dat andersom, stress was de basis. Ik was gespannen en af en toe ontspannen. De spanning putte me uit, maakte me angstig en ik leefde vanuit de structurele vrees voor overbelasting: oh help het is me allemaal zo snel teveel. Ik moest goed slapen, moest m’n agenda heel goed in de gaten houden, zegde dan toch veel dingen af omdat ik moest bijkomen en het samen zijn met mensen vroeg veel van me, ik zag er ook vaak tegenop. Het leven ging wel maar een gevoel van zwaarte en er de schouders dan maar weer onder moeten zetten was me niet vreemd.

Nu ben ik in de bloei van mijn leven. Ik heb volop energie, elke dag. Ook als ik een korte nacht heb gehad of als er veel activiteiten op de dag zijn. Er is alom levensenergie. Ik word er blij van nu ik dit schrijf dat ik moet terughalen in mijn herinnering hoe het ook al weer was, voor de training. Het is ongelooflijk verrassend en helemaal waar dat het leven vanzelf gaat. Mijn huishouden loopt op rolletjes, het werk voor mijn bedrijfje is op orde, ik onderneem en volg m’n inspiratie waar het reëel is. En natuurlijk wil ik je vertellen dat ik opgewekt op sta, dat ik dan zin heb om bijvoorbeeld eerst te tennissen, daarna goed geconcentreerd aan het werk ben, op tijd met koken begin en ik met genoegen en rust op tijd het eten op tafel heb staan. Ik luister tegenwoordig weer naar muziek, er is ruimte in mijn hoofd en in mijn gevoel. Heerlijk om me erdoor te laten voeden. Ik zing en dans veel, gewoon in huis of in de auto, uit volle borst het liefst.

Praktisch doe ik niet meer honderd dingen tegelijk zonder dat er iets echt goed uit m’n handen komt en ik een constant gevoel van tijd tekort heb. Er zijn geen dagen meer die door m’n vingers glippen. Sinds de training heb ik een leven waarin ik alle tijd gebruik, overzicht heb wanneer ik wat doe, dat geeft rust en tevreden zijn. Lichamelijk bewegen heb ik opnieuw ontdekt. Tot en met mijn pubertijd was ik een heuse sporter en m’n lichaam houdt ervan om zich in te spannen. Om de levenskracht te gebruiken. Ik leer tennissen, trek weer een sprintje in het bos als m’n dochter een wedstrijdje wil, zij wint maar ik vind het heerlijk m’n hijgen te horen en al m’n renspieren te voelen werken. Alles frist op, ik voel me levend en aanwezig.

Een ander belangrijk positief verschil in mijn nieuwe leven: ik ben op m’n gemak met mensen. Ik voel me ontspannen, ben aanwezig in het contact en ben dan vanzelf open over wat ik van de dingen vind en kom ook goed op voor mezelf. Ik houd ervan om met mensen om te gaan, maak bijvoorbeeld kletspraatjes met de mensen op de markt, luister ontspannen naar de buurvrouw of neem het initiatief voor een confronterend gesprek als me iets dwars zit. Het is enorm fijn om mijn hart te volgen, fouten te mogen maken en mezelf te vertrouwen.

Het Alexander concept is goud waard. Het is een half jaar dat ik m’n nieuwe leven leef. Wat een geluk, ik ben hersteld. Van stresskip naar gelukkig mens.

Ik heb het wezenlijkste geleerd wat iemand in mijn ogen kan leren: jezelf door dik en dun steunen. Wat er ook gebeurd, ik ben veilig in mezelf.

Ester

"Ik heb precies geleerd wat ik wilde! Wat een geluk dat dit bestaat." - Nynke, 63 jaar - had vastlopen

Ik had last van onzekerheid, paniek- en oude pijngevoelens, wantrouwen naar mezelf en een gevoel van vastzitten. Niet vierentwintig uur per dag, maar het belemmerde me regelmatig in mijn doen en laten.

Door de training heb ik een gereedschap in handen. Als er nu paniek, onzekerheid etc. is, pas ik het AC-proces toe en stel ik er iets positiefs voor in de plaats.

Ik heb precies geleerd wat ik wilde! En ik hoef niet meer bang te zijn dat de negatieve gevoelens me ‘in de tang nemen’.

Dat geeft me rust, vrijheid, energie, levensvreugde en vertrouwen.

Wat een opluchting.

En wat een geluk dat dit bestaat.

Nynke

P.S. Een concreet voorbeeld van een onverwachte en positieve ‘bijwerking’ van de training: ik heb sinds 14 jaar erg veel last van opvliegers. Sinds de training zijn de opvliegers in aantal afgenomen en zeker ook in intensiteit, waardoor ik er nauwelijks nog hinder van ondervind!!!

8 maanden na de training
Het is nu acht maanden geleden dat ik de AC-training heb gevolgd.
De reden om de training te doen was dat ik last had van onzekerheid, paniek- en oude pijngevoelens, wantrouwen naar mezelf en een gevoel van vastzitten. Niet vierentwintig uur per dag, maar het belemmerde me regelmatig in mijn doen en laten.

Dat lijkt nu al heel lang achter me te liggen!

Tijdens de training merkte ik direct een groot effect wat nog steeds onverminderd voortduurt.
Inmiddels is door het toepassen van het AC-proces een aantal van de klachten volkomen verdwenen, dan wel zo afgenomen dat ik er nauwelijks nog last van heb.

Het AC-poces is voor mij vanaf het begin af aan een geweldig gereedschap waarmee ik altijd en overal uit de voeten kan.

Energie, levensvreugde en vertrouwen zijn het gevolg.

Hoera.

"Door de training heb ik geleerd waar mijn kracht zit, wat voor mij belangrijk is, en wat ik nodig heb om ‘aan de gang’ te blijven." - Hans, 45 jaar - had vastlopen

Voor Ander Leven had ik het gevoel dat mijn leven niet uit de startblokken kwam. Ik deed alle dingen plichtmatig. Zonder enthousiasme, maar ook zonder tegenzin. Dagen gingen vaak voorbij zonder dat ik ‘iets had gedaan’. De tijd glipte me door de vingers en ik had geen invloed op de loop van de gebeurtenissen.

Ik begon met goede moed aan nieuwe dingen, maar na verloop van korte tijd doofde het vuur. Het aanvankelijke elan maakte plaats voor weerstand, en het besef dat ik ‘weer niet de goede keus had gemaakt’. Niets lukte, niets gaf echte voldoening.

Mijn leven was als een mooi zeewaardig schip; ik had alleen niet geleerd om het schip te besturen. Mijn koers werd bepaald door de stroming en de wind, maar waar ik uit zou komen – of ik überhaupt ergens zou komen – daarmee hield ik me niet bezig.

Tot ik hoorde van Ander Leven. Ik besloot dat het niet langer zo door kon gaan, en nam contact op. Dit was de juiste methode op het juiste moment. Na een uitgebreid intakegesprek en een consult voelde ik dat dit de sleutel tot een ander leven zou zijn.

Door de training heb ik geleerd waar mijn kracht zit, wat voor mij belangrijk is, en wat ik nodig heb om ‘aan de gang’ te blijven, en niet meer stil te vallen. Ik heb geleerd om koers te zetten naar een bestemming, en om de reis daarheen óók als een bestemming te beschouwen. Ander Leven is het mooiste en meest duurzame cadeau dat ik mezelf ooit heb gegeven!

Hans

"Ik heb weer contact met dat wat mij in het leven drijft en plezier geeft en voel de energie hier inhoud aan te gaan geven." - Piet, 57 jaar - had vastlopen

Ik behoorde niet tot die mensen waarvoor ik dacht dat de training was bedoeld. Ik had behoorlijk veel energie en geen last van chronische pijnen. Ik heb kennis gemaakt met het Alexander Concept doordat mijn partner de training ging volgen. Vol nieuwsgierigheid en scepsis ging ik als begeleider mee. Natuurlijk geweldig als het haar zou helpen maar ik had ‘zoiets’ niet nodig. Tijdens de training maakte ik kennis met opvattingen over hoe het brien werkt en wat werd verteld strookte met mijn ervaringen.

Alhoewel ik mezelf zie als een redelijk goed functionerend persoon moest ik bekennen dat mijn handelen werd gedreven door allerlei niet behulpzame overtuigingen. Ik zocht bevestiging bij anderen en was vooral gericht op wat ik dacht dat anderen van mij verwachten. Vervolgens probeerde ik daaraan te voldoen. Ik merkte dat ik geniaal was geworden in zowel het aanvoelen waarmee ik ‘punten’ zou scoren als in het uitleggen waarom ik niet aan mijn eigen verwachtingen in deze voldeed. Op mijn werk nam ik taken op me die ertoe leidden dat ik wegdreef van waar mijn kernkwaliteit en passie ligt. Grenzen gaf ik wel aan maar ik was eenvoudig te verleiden deze weer los te laten. Ik was met van alles tegelijk bezig. Thuis maakte ik steeds minder contact met mijn partner en leefde in mijn eigen wereld.

Ik was aan het wegdrijven van mezelf en liep langzaam vast, werd ontevreden over mijn leven. Toen ik ook nog eens zag wat de training voor mijn partner en alle deelnemers betekende heb ik de stoute schoenen aangetrokken en me aangemeld als deelnemer voor de eerstvolgende training. Het is het beste wat ik in jaren heb gedaan!

Ik heb weer contact met dat wat mij in het leven drijft en plezier geeft en voel de energie hier inhoud aan te gaan geven. Alhoewel de training pas twee weken geleden heeft plaats gevonden is er al veel veranderd. Ik heb op mijn werk meteen een gesprek gehad en mijn grenzen aangegeven. Ik ontmoette veel begrip en mijn takenpakket is gewijzigd. Ook slaag ik erin me te focussen op dat waarmee ik bezig ben, geef ik grenzen aan en ben ik weer gaan hardlopen. Ik maak contact met mijn partner , we maken plannen voor de toekomst en ik voel me energiek. Het helpt hierbij enorm dat we beiden de trainning hebben gevolgd, we vullen elkaar aan. Ik kan dit iedereen aanbevelen. Het leven ligt weer open en ik heb er zin in!

Piet

"De training van Ander Leven heeft mij, naast meer inzicht over de werking van het brein, een simpele methode gegeven om het roer in eigen hand te nemen." - Ron, 46 jaar - had vastlopen

Voor de training keek ik vanuit een half glas leeg. Daar was ik mij ook goed van bewust. In veel zaken kwam ik de resultaten van deze manier van kijken (zeg maar gerust, leven) tegen: wantrouwen, zorgen maken, slecht slapen, vastlopen in denken, weinig focus en ook moeilijk focus vasthouden, geen echte keuzes kunnen maken, frustratie en dat weer afreageren op anderen. Uiteindelijk of natuurlijk ervaarde ik ook te weinig energie. En wat ik wilde ervaren was ‘kijken vanuit een half glas vol’. En het is mij gelukt, ik ben overgestapt 🙂

Ik wist dat ik mijn blokkades en overtuigingen in deze drie dagen tegen zou komen, want ik deed ‘iets’ niet goed. Anders was ik niet in deze misère terecht gekomen. Ik moest iets anders doen om een ander effect teweeg te brengen. En dat gebeurde ook. Al op de eerste dag van de training ervaarde ik de botsingen met mijn overtuigingen, maar ik merkte ook snel veranderingen ten goede. Ik sliep beter, werd vrolijker wakker en er ontstond rust in mijn lichaam en hoofd.

Wat ik nu zie is dat veel zaken in mijn leven het resultaat waren van onbewuste overtuigingen die in mij leefden. Ik zag ze vaak wel maar door mijn verwarring kon ik er weinig aan doen. De training van Ander Leven heeft mij, naast meer inzicht over de werking van het brein, een simpele methode gegeven om het roer in eigen hand te nemen. Dat voelt goed.

Een mooi voorbeeld over hoe snel het AC-concept voor mij heeft gewerkt. Een kleine week na de training at ik samen met mijn partner in een restaurant. We bespraken onze plannen voor 2013. Ik merkte dat ik niet meer in de stress schoot. Voor de training gebeurde dat al bij het idee dat we in 2013 iets zouden ondernemen. Nu voelde ik de rust en het enthousiasme voor dezelfde plannen. Dit was voor mij het teken dat ik vanuit een ander perspectief reageerde. Ik was verbaasd en blij. Vanuit ontspanning kon ik genieten van deze bewustwording die uit zichzelf voltrok. Binnen een week was mijn halfglasvol-kijk al onbewust bekwaam geworden, wow! Ik had een nieuw patroon gecreëerd en dat is nu nog steeds aanwezig.

Leven vanuit ontspanning is een ander leven. Nu na zes weken merk ik nog steeds de effecten en ik vertrouw er op dat ze blijven. Mijn energie, mijn denken is rustig, mijn buik is ontspannen, ik heb meer focus, etc. Als ik terug kijk naar mijn lijst van klachten, dan kan ik echt zeggen dat veel zaken bij het oude leven horen. Het is niet zo dat er geen stress in mijn leven is of zal komen. Maar wat wel veranderd is, is dat ik steeds minder in de groef van stress terecht kom of blijf. Er is stress en daarna weer ontspanning. Dat geeft vertrouwen. Om dit nu te leven is bijzonder en tegelijkertijd heel normaal.

Ron

"Ik volg nieuwe routes, als ik er op uit ga, maar vooral in mijn hoofd. Ze brengen me op onverwachte plaatsen en geven zoveel vreugde." - Lisette, 51 jaar - had vastlopen

Ik behoorde niet direct tot de primaire doelgroep van de training, dacht ik: ik had geen ME, geen Fybromialgie, geen CVS. In de groep Laag Zelfbeeld herkende ik me al meer, maar ik vertegenwoordigde toch vooral de groep ‘Vastlopers’. Ik was tot verbazing en frustratie van mijn omgeving iemand die, in weerwil van al haar talenten, het klaar speelde om steeds weer vast te lopen. Vastlopen hield in dat ik, ondanks mijn terugkerend enthousiasme voor een aantal zaken, steeds weer stil viel. Alsof er een deken over een heerlijk brandend vuur werd gegooid. Weg enthousiasme, weg warmte, weg gloed. Ergens volgde ik altijd de route van het niet willen, niet kunnen en niet durven; de motor sloeg meestal wel aan maar viel na wat gepruttel al snel weer stil. Ik had geen regie over mijn eigen leven,voelde me vaak slachtoffer. Ik vocht niet, ik vluchtte niet, ik viel gewoon stil.

Sinds ik de training bij Ander Leven heb gevolgd is er zo veel gebeurd. Al op de eerste trainingsdag realiseerde ik me hoe ik me iedere keer verbond met negatieve ervaringen, de kortste route ‘terug naar af’. Onthutst realiseerde ik me dat tegenover de ‘faalervaringen’ prachtige ervaringen stonden die ik gemakshalve was vergeten. Wat een verschil als ik me daarmee verbond. Door dit principe toe te passen creëer ik nieuwe routes in mijn hoofd, nieuwe verbindingen in mijn hersenen. Een voorbeeld: Ons huis is recent gerenoveerd. Als mensen me vroegen hoe het geworden was, zei ik: “Mooi, maar je wilt niet weten wat het me heeft gekost…” Nu zeg ik: “Prachtig, en ik geniet elke dag.”

Ik volg nieuwe routes, als ik er op uit ga, maar vooral in mijn hoofd. Ze brengen me op onverwachte plaatsen en geven zoveel vreugde…. Ik herinner me ineens mijn succesverhalen die onder het stof lagen. Ik heb ze afgestoft, opgepoetst en een ereplek gegeven. Ze glanzen me tegemoet en begeleiden me bij elke stap die ik zet. Ineens komt mijn droom om een eigen praktijk/bureau te starten voor het werken met mensen en (hun) verhalen dichterbij. En niet alleen dat, ik ben bezig mijn droom te leven. Ik vertel verhalen voor publiek en ik geniet er van, meer dan ooit. De complimenten die ik krijg neem ik dankbaar in ontvangst en ik kan nu denken en voelen, ‘Ja, het klopt’.

Ik ben gestart met de begeleiding van drie cliënten. En ik vind het leuk, zo leuk. Zo had ik een intake met een nieuwe cliënt. Ik verheugde me er op. Hoe anders dan ‘vroeger’ toen ik overal als een berg tegenop zag. Iedere keer weer ben ik geroerd als ik zie wat er gebeurt in het contact, wat zich laat horen en zien in het verhaal van degene die vertelt. Wat me raakt is dat ik niet meer hard hoef te werken. Ik vertrouw er steeds meer op dat me dat wordt aangereikt wat ik nodig heb en dat ik de skills heb om dit werk te doen. Ik mag eindelijk…. Mijn netwerk groeit en bloeit en ik geniet ervan mijn bijdrage te leveren waar ik kan, vanuit vertrouwen, rust en plezier. Ook de alledaagse zaken die nu eenmaal moeten gebeuren doe ik als vanzelfsprekend, zonder moeite.

Misschien is dat wel een van de kernwoorden: zonder moeite….. En het stilvallen…. ik val nu stil als ik dat wil: als ik hard heb gewerkt, om te genieten van wat ik heb gedaan, of gewoon om nieuwe energie op te doen.

Lisette (27 jaar lethargie)

"Deze training is het beste wat ik ooit gedaan heb. Jullie hebben mijn leven gered." - Kimm, 32 jaar - had vastlopen

Prachtige, briljante, dappere Helga en Jaap,

Jullie training redt levens.
Dit wisten jullie al.
Hierbij nogmaals de bevestiging.

Jullie hebben mijn leven gered.

Dit schrijf ik nu met tranen in mijn ogen.
Tranen van zielsberoering.

Vanaf mijn 13e verloor ik de connectie.
Ik begon kritisch na te denken over alles wat we leerden op school, en kwam tot de conclusie dat het nutteloos was. Vervolgens begon ik het bestaan te analyseren. Ik kwam tot de conclusie dat ik niet de zin van het aardse bestaan inzag, en ook niet de zin van het schijnbare oppervlakkige leven van alledag. Ik begon me te dissociëren van de medemens. De maatschappij. Mijn ouders. En vooral: van mijzelf.  Ervoer moeite met het gebrek aan warmte, oprechte interesse en liefde tussen de mensen. Had moeite met onbegrip en oordelen van mijn ouders. Het kwam zover dat ik op een gegeven moment iedere avond hoopte dat ik de volgende ochtend niet meer zou wakker worden.

Vanaf mijn 23e kreeg ik mijn eerste uitbraak van spierreuma. Ik kon mijn eigen kleren niet meer aantrekken. Ik kon mijn opgezwollen handen niet meer sluiten. Mijn opgezwollen ogen leken uit hun kassen te springen. Ik kon mijn armen niet meer optillen. Ik heb jaren niet kunnen hurken en had moeite met traplopen en fietsen.

Zowel de depressies als de reuma werden met de jaren gelukkig milder, dankzij vele verschillende therapieën. Ik kwam langzaamaan in een staat van blijdschap en voorzichtige acceptatie van het aardse leven, met nog in het achterhoofd: ‘… maar als het vandaag eindigt hier op aarde, vind ik het helemaal prima.’

Reumatische uitbraken en depressies werden echter nog bij de minste geringste stress getriggerd. Ik was onderhand een kei geworden in stress elimineren uit mijn leven, maar besefte tegelijkertijd dat je dat niet op gekunstelde wijze kan blijven doen. Ik besloot de training te gaan volgen.

En het is het beste wat ik OOIT gedaan heb.

Mijn pantser (van keiharde spieren) is gesmolten dankzij deze training. Ik sta weer in helemaal contact met mijzelf, met mijn kwetsbaarheid, met mijn hart, met mijn ziel.

Sinds de training ben ik in continue staat van ontroering. Wanneer ik ‘s ochtends wakker word, voel ik mijn aura tintelen en de levensenergie door mijn lijf gutsen. Ik voel hoe liefde niet een keus is, of een gevoel, maar een zijnstoestand. Ik zeg volmondig JA tegen het leven, en alle geweldige ontdekkingen die je iedere dag kan doen in het leven in de materie! Proeven, ruiken, voelen, zien, ervaren, genieten… Ik sta volledig in het Nu, als een pasgeboren, blije baby, die met volle overgave zowel haar binnen- als buitenwereld onderzoekt.

Ik heb het trappenhuis van de buren in 1 keer bestegen (3 etages). De continue pijn tussen mijn schouderbladen is weg. Ik heb telepathisch met paarden gepraat. Ik krijg inzichten over compassie, identiteit, incarnatie, telekinese en teleportatie. Mijn zicht wordt scherper. (Inmiddels 20 pagina’s positief dagboek) kort samengevat: ik voel, ben de connectie met het universum, met de medemens, en voel hoe de universele levens- en liefdesenergie volop stroomt. En ze heelt alles op haar pad.

Een diepe, diepe buiging voor jullie.

In liefde,
Kimm