PRIKKELBARE DARM SYNDROOM

Prikkelbare darm syndroom | Darmklachten

Je hebt waarschijnlijk al een rits aan onderzoeken, medicijnen, therapieën, diëten en consulten achter de rug. Doorlopend heb je het gevoel opgeblazen te zijn. Je verkrampt in je buik en hebt stekende maagpijn, darmkrampen, afwijkende ontlasting. Als je iets leuks doet ben je bang dat je darmen gaan opspelen. Je durft bijna niet, want stel dat je halverwege winderig wordt, of oprispingen krijgt. Van lieverlee ben je vertrouwd geraakt met problemen met je ontlasting, buikpijn en aanverwante klachten. Hoewel, bij momenten lijkt het ook rustig in je buik. Maar juist die grilligheid maakt onzeker: zal het zich koest houden vandaag? PDS wordt lang niet altijd (h)erkend. Dat geeft een eenzaam gevoel. Misschien heb je te horen gekregen ‘dat je maar met je klachten moet leren leven’.

Dat zal je van ons niet horen, in tegendeel! Het Alexander Concept biedt je concrete, heldere en praktische handvatten waarmee je weer lekker in je vel komt te zitten en je spijsvertering in balans brengt. Zo sta je weer heerlijk ontspannen in het leven en geniet je zelfs weer voluit van lekker eten!

Lees onderstaand een aantal persoonlijke ervaringen.

Het was een training waar ik vooraf een beetje tegen op zag en waar ik nu erg positief op terug kijk.”

Vier jaar geleden zijn mijn klachten langzaam aan ontstaan. Ik kreeg last van darmkrampen, een opgeblazen gevoel, mijn stoelgang was zeer onregelmatig en ik had regelmatig diarree. Ik had geen idee waar de klachten vandaan kwamen en ik dacht dat het wel weer over zou gaan. Dit was niet het geval, mijn klachten namen juist toe. Ik was de controle over mijn darmen kwijt, wat me erg onzeker maakte. Naast de klachten had ik veel last van vermoeidheid en viel ik vaak in slaap als ik aan het leren was, zo’n 4 keer op een dag.

Ik ben met mijn klachten naar de huisarts geweest en hij stelde de diagnose: prikkelbare darm syndroom. Ik kreeg medicijnen om mijn darmen ‘te ontspannen’. Toen ik na 3 weken geen enkel resultaat opmerkte ben ik ermee gestopt. Een aantal maanden later ben ik naar een natuurgenezer geweest die me verschillende kruiden heeft voorgeschreven en een dieet. Dit heb ik een half jaar volgehouden en gaf ook geen verbetering. Daarna ben ik naar een internist, osteopaat en een maag-darm-lever-arts geweest, waar ik een ook een coloscopie heb ondergaan. De uitslag was: geen bijzonderheden te zien, mijn darmen zagen er goed uit. Toch had ik nog steeds klachten. Ik ben nog onderzocht op allergie voor bepaalde voedingsstoffen, hierbij werd ook niks gevonden.

Het maakte me onzeker dat er geen enkele therapie voor mij hielp. Totdat ik hoorde van het AC-concept. Op de site heb ik veel gelezen en gehoord en ik dacht dat het voor mijn klachten mogelijk ook zou kunnen helpen. Ik heb gebeld met Helga en ik had direct veel interesse gekregen. Toch was ik nog voorzichtig, omdat ik al zoveel had geprobeerd zonder enige resultaat. Na het intakegesprek bij Helga had ik al een erg positief gevoel bij de training. Tijdens de 3-daagse training heb ik erg veel geleerd. Het was een training waar ik vooraf een beetje tegen op zag en waar ik nu erg positief op terug kijk. Mijn klachten zijn langzaam aan afgenomen.

Ik heb de controle over mijn darmen terug gekregen, waardoor ik weer lekker in m’n vel zit!! Ik ben zo blij dat ik deze training heb gevolgd, ik voel me weer helemaal fit en kan zorgeloos genieten van het leven, zonder dat ik rekening hoef te houden met mijn darmklachten. Een training van 3 dagen heeft mijn leven veranderd, ik geniet er elke dag van!!

Naast het goed functioneren van mijn darmen heb ik nog meer positieve veranderingen ervaren: ik slaap heel goed, ben ontspannen, heb meer energie, ben vrolijk en ik zit lekker in m’n vel. Het is zo mooi om te leren hoeveel invloed je zelf kan uitoefenen op je geestelijk en lichamelijk functioneren! Ik kan me goed voorstellen dat er mensen zijn die twijfelen, omdat ze al zoveel verschillende therapie vormen hebben geprobeerd. Toch is dit het echt waard, deze therapie is anders en geeft geweldige resultaten. Op de supervisiemiddag een maand na de training had iedereen uit mijn groep zoveel positieve veranderingen mee gemaakt, het geeft echt geweldige resultaten!!

Isabel

“Wat goed dat we ons er niet bij neer gelegd hebben en voor goud zijn gegaan.”

Mijn zus en zwager namen in juni deel aan de AC-training. Ik voelde hun rust en ontspanning en wist zeker: deze training gaat ook mij helpen! Ook ik krijg een Ander Leven.

Erg aantrekkelijk, want het vele jaren ziek zijn was ik meer dan zat! Al die jaren zette ik me voor de volle honderd procent in, en hoe moeilijk het ook was, ik sloeg me er doorheen. Ik leidde echt niet het leven dat ik wilde leiden, op mijn leeftijd had ik graag hele andere dingen gedaan. Toch had ik er op een bepaalde manier vrede mee, het was ten slotte wel mijn leven. Bovendien: (bijna) alles went. Dus hoezo een Ander Leven? Dat klinkt zo spectaculair, radicaal, zo helemaal anders. Wat eng!!

Een week geleden deed ik de training en tot mijn grote verrassing heb ik mijn eigen leven helemaal ten volle geleefd, met heel veel plezier en vol vertrouwen. Ik had goede zin en had vele leuke, lieve, spontane en ontroerende ontmoetingen. En ja, voor mij is dat spectaculair, radicaal en helemaal anders. Wat heerlijk!! En dat al na een week, dat belooft wat.

De training heeft me diep geraakt. Alles klopte, het was helder, duidelijk, concreet en zeer liefdevol. Ik weet nu wat ik kan doen, en juist beter kan laten, om steeds meer van mijn leven te genieten, hoe het ook verder zal gaan.

Ik voel veel respect voor Helga en Jaap, voor alle deelnemers en hun partners en last but not least voor mezelf. Wat goed dat we ons er niet bij neer gelegd hebben en voor goud zijn gegaan.

Tot slot:
Ik merk een grote verandering in mijn relatie tot voeding. De afgelopen tien jaar ben ik voedsel gaan zien als een bedreiging voor mijn gezondheid. Ik moest zo min mogelijk eten, omdat ik er ziek van werd. Nu help ik mezelf om voeding weer te gaan zien als iets positiefs, wat mijn lichaam nodig heeft en waar ik weer van mag genieten. Ik zeg geen ‘nee’ meer tegen eten, maar ‘ja’. Als eerste heb ik de sondevoeding grotendeels kunnen vervangen door drinkvoeding. Dat is een grote stap, omdat ik bijna 3,5 jaar sondevoeding gebruikt heb.

Je hoeft beslist niet ziek te zijn om deze training te volgen. Ik beveel hem van harte aan.

Veel groetjes, Anita