Opgebrand, leeg van binnen, je krijgt de zaken niet meer op een rijtje. Je voelt je totaal verward en hebt geen grip meer. Alles wat er gebeurt overvalt je, je kunt niet meer overzien wat eerst moet, en wat kan wachten. Een afwasmachine die leeggehaald moet worden kun je van een afstandje een paar uur zitten te bekijken: hoe krijg ik het ooit gedaan!? Het voelt bedreigend wat je overkomt. Er komen steeds tranen en je weet niet waarom of waar ze vandaan komen, laat staan wanneer ze stoppen. Je bent moe, onwaarschijnlijk moe. Moe van niks, denk je. De leegte is enorm, evenals de schaamte. Dit is niet gewoon energiegebrek. Dan zou je nog van alles willen maar het niet kunnen klaarspelen. Iemand met een burn-out wil eenvoudigweg helemaal niets meer. Helemaal niets.

Niet zelden zijn het juist de harde werkers die burn-out raken, mensen die oneindig zorgvuldig zijn in de dingen die ze doen en bovendien houden van hun werk of taken. Als je in de fuik van een burn-out terecht bent gekomen, moet je jezelf volledig herzien: een burn-out is een breuk in je biografie van alleskunner, harde werker, noest volharder en doorzetter. Was eerst niets je teveel, ineens zijn de kleinste en eenvoudigste taken een onneembare vesting.
Een diagnose burn-out is snel gemaakt, maar dan!? Je wilt weg uit dit verstikkende Niets, je wilt zo gauw mogelijk een einde aan de enorme leegte die je ervaart. De angst dat je nooit meer de oude zult worden krijgt vat op je; het is als een gevecht waar je mee wilt stoppen, maar de ander blijft maar slaan. Ergens is de balans zoek geraakt. Niet alleen de uiterlijke balans van taken of werk/rust, maar ook innerlijk is de balans doorgeslagen.

Even stilstaan is meestal een hele vooruitgang. Het Alexander Concept biedt je de sleutel om vanuit deze stilstand je innerlijke balans te herstellen. De uiterlijke balans volgt snel en als vanzelf. Zodat je met hernieuwde energie en élan kunt hervatten wat je deed. Of misschien volkomen nieuwe wegen ontdekt… Energiek, en met vertrouwen!