Perfectionisme stoppen

Ontdek de sleutels van moeten naar willen

Irritatie als iets niet gaat zoals jij wil 

Goed je best doen, een hoge lat (voor jezelf), perfect werk willen afleveren en kramp wanneer dat niet lukt. Gewoon volgende keer nog beter je best doen. Want dat zie je heel goed: je bemerkt alles waar nog wat aan verbeterd kan worden en wat net niet goed genoeg is. En als jij het niet ziet, dan laat dat venijnige stemmetje – dat duveltje op je schouder – het je wel weten: “ stommerd … hoe kon je zo dom doen … kwakkelwerk … schaam je … kan je nu echt helemaal niets …”.

Symptomen van perfectionisme

Perfectionisme kan je leven behoorlijk gaan beheersen. Perfectionisme is ons vaak al jong aangeleerd - met de beste bedoelingen overigens: goed je best doen, je nuttig maken, meer, beter, groter, sneller... Het is behulpzaam deze mechanismen in jezelf te herkennen en te onderkennen. Om je vervolgens de vraag te stellen hoe de balans is tussen: zijn ze dienstbaar voor je of kosten ze je vooral heel veel?


Herken je deze klachten?

 • Je hebt een opgejaagd gevoel. 
 • Je bent veeleisend en legt de lat hoog. 
 • Graag alles tot in de puntjes goed doen. Met lijstjes, lijstjes en nog eens lijstjes.
 • Bang om fouten te maken. Een sterk innerlijke criticus.
 • Je ziet continu wat er niet goed is. 
 • Moeite met keuzes maken. Uitstelgedrag.
 • Lastig om dingen los te laten. Je piekert veel. 
 • Groot verantwoordelijkheidsgevoel. 
 • Niet snel hulp vragen. Je doet het liever zelf. 
 • Het is alles of niets, zwart of wit in alles wat je doet. 

Wat anderen zeggen

“De sleutels van Ander Leven zijn een cadeau waar ik mijn hele leven dankbaar gebruik van ga maken. Het Alexander Concept voelt voor mij aan als een stuur in het leven.”
Jasmijn - 26 jaar
“Ik ben na 4 jaar gestopt bij mijn psycholoog, ik heb de hele dag door energie. Ik heb voor het eerst een liefdesleven en heb een normaal voedingspatroon. Ik geef mijn leven nu een 8.5 tot 9."
Jeroen - 32 jaar
"Even twijfelde ik nog (want ik moest in een groep) en toen de (Gordiaanse) knoop doorgehakt. Ik ben WAKKER geworden, echt wakker. Dat geeft rust, zachtheid en helderheid en dat is heerlijk."
Hanneke - 54 jaar
Écht leven in plaats van overleven! Voor Ander Leven had ik constant conflicten in mijn hoofd die zorgden voor veel onrust en stress. Ik had rationele gedachten die vonden dat ik alles had om gelukkig te zijn, goed te functioneren, zelfzeker te zijn, enz. Maar daar tegenover stonden gedachten die ergens van diep vanbinnen kwamen die mij constant het tegendeel wilden vertellen. Dankzij ander Leven snap ik vanwaar deze negatieve gedachten kwamen en heb ik ze kunnen ombuigen naar behulpzame, coachende gedachten / stemmen. Ander Leven werkt snel, efficiënt en doet veel meer dan alleen ‘genezen’: het maakt het leven écht plezant!L.S. - 37 jaar

Ruim 60 jaar liep ik al op deze wereld rond tot het ook mij overkwam. Ik begon duidelijke sporen van burn-out en overwerktheid te vertonen. Het minste of geringste werd me plotseling teveel. Ik zat in een zwaar project en mijn drang tot perfectionisme zorgde voor een zeer gespannen situatie. Ik kreeg een tip van een collega en heb een webinar (perfectionisme) online bijgewoond. Helga gaf duidelijk aan dat een training zou gaan werken. Ik stelde de vraag; ben nu 63 en heb 60 jaar nergens last van gehad, werkt deze training ook voor mij? Antwoord: Ja, maar bel me morgen even (1op1). Dat heb ik gedaan en Helga heeft me overtuigd. Dus ik naar de training. Waar blijft de syllabus? Waar is de agenda? Wat gaan we nou doen? Op alles geen antwoord! En dat is zeer frustrerend, kan ik je vertellen. De training is uiterst zorgvuldig opgebouwd en gaandeweg komen er antwoorden op m’n vragen. Steeds meer wordt me duidelijk dat niet het team maar IK degene ben die mij ‘geneest’.Het lijkt een wonder maar dat is het niet, de 7 sleutels zijn slechts hulpmiddelen: Ik moet het doen! Maar zij hebben me geholpen en zonder hen had ik de 7 sleutels niet begrepen, dank je wel hiervoor.

Ronald - 63 jaar

Stop perfectionisme met het Alexander Concept

Je reflecteert al veel op jezelf, dus je weet wat er moet veranderen. Maar het lukt je niet om dit ook echt voor elkaar te krijgen. Jouw grote vraag is HOE DOE IK DIT?

Aan de basis van perfectionisme ligt angst. Angst om niet goed genoeg te zijn, om te falen of geen controle te hebben. Dit is ook de reden dat het vaak niet helpt als iemand tegen je zegt dat het allemaal wel wat minder mag. Tenzij je ook werkt aan de onderliggende mechanismen. 

Hoe zou het zijn om voldoening van je werk te hebben. Om ergens met plezier aan te beginnen omdat je weet dat je goed werk levert en omdat je weet dat ‘goed’ goed genoeg is?

Enig idee hoeveel rust en ontspanning dat geeft!? Tijdens de training leren we je om vanuit diep vertrouwen jezelf te ondersteunen in plaats van af te kraken. En die koers te bewandelen; een wereld van verschil, een volkomen Ander Leven!

Voordelen van het Alexander Concept voor perfectionisme

 • Van streng voor jezelf naar mildheid.
 • Van zelfkritiek naar zelfvertrouwen.
 • Van uit-balans naar in-balans.
 • Van een opgejaagd gevoel naar rust.
 • Van moeten naar willen. 
 • Van de 'altijd maar doorgaan' modus naar genieten. 
 • Van wandelend hoofd op pootjes tot weer in verbinding met jezelf. 

Nieuwsgierig? Schrijf je in voor ons maandelijkse live webinar 'Perfectionisme, een goede eigenschap of toch niet?' en ontvang het gratis e-book

Wat anderen zeggen!

Wil jij ook de regie over jouw gezondheid en leven? En net als Jasmijn tot nieuwe inzichten komen? Jasmijn had een burn-out, last van stress, hoofdpijnen, faalangst en perfectionisme. Bekijk haar filmpje en leer hoe je op een radicaal andere manier naar je gezondheid kunt kijken.

Zullen wij kennismaken? Wij helpen jou graag verder

Ben jij benieuwd wat wij voor jou kunnen doen of wil je jouw specifieke situatie bespreken? Plan dan vrijblijvend een gesprek met een van onze trainers.