Ik heb een maand geleden de training in het Alexander concept gedaan in Friesland. Na een zoektocht van 37 jaar eindelijk antwoord op de vraag wat er met me aan de hand was. Ja, ik had 37 jaar ME/CVS. Ik weet nu al dat ik ervan af ben. Het blijft hard werken om de signalen op te pikken.

Wat ik allemaal al gedaan had? Je kunt beter vragen wat ik nog niet geprobeerd had. Ik ben zelfs met mijn beperkte energie en concentratie aan een studie psychologie begonnen in de hoop daar het antwoord te vinden op de vraag wat er met mij aan de hand was, ook daar kon ik geen antwoord vinden.

Het Alexander Concept heeft mijn ogen geopend en doen inzien hoe mijn brein werkt. Het is nieuw, degelijk en voor zover ik weet niet in strijd met wetenschappelijke ontwikkelingen, sterker nog, het loopt vooruit op de wetenschap, en het werkt super. Het gaat dieper dan andere methoden en daarom zal het ook een blijvend effect hebben voor mij.

Als ik niet gevoeld had dat het beter met me gaat, dan had ik kunnen zien in de spiegel wat een verandering er heeft plaatsgevonden: Na drie intensieve dagen in Friesland waren ‘s avonds voor het eerst sinds 37 jaar mijn kringen onder mijn ogen verdwenen.