De verkeerde lezing

10 maart
Ik zit op de fiets op weg naar een lezing over het Alexander Concept. Het regent, waait en het lijkt wel herfst in plaats van voorjaar. Ik ben moe, heb slecht geslapen en vraag mij af wat mij in hemelsnaam bezield heeft om mij voor deze lezing op te geven. Desondanks zet ik door en stap als eerste de zaal binnen. Ik stel mij voor aan Helga en Jaap, die de lezing verzorgen. We maken een praatje en ik vertel wat ik kom doen. Ik heb erg veel last van pijnlijke spieren en zou daar graag iets aan willen doen met de Alexander techniek.
En dan een schok: ik zit bij de verkeerde lezing, dit gaat niet over de Alexander techniek, maar over het Alexander Concept. Ik baal en wijt het aan mijn slechte concentratievermogen van de laatste tijd.
Helga vraagt waar ik last van heb en als ze hoort dat ik al een paar maanden thuis ben met burnout-achtige klachten raadt ze me aan te blijven. Hoewel het Alexander Concept heel iets anders is, zou ik er wel eens veel baat bij kunnen hebben.
En dat doe ik en voordat ik het weet word ik meegezogen in het verhaal.
Ik herken wat Helga en Jaap vertellen; het is alsof het over mij gaat. Alles wat ze vertellen over het onbewuste brein, hoe het werkt en wat stress doet met je lijf vind ik zo logisch klinken.
Ik krijg zin om de training te gaan doen.
Opgewekt en met een gevoel van hoop stap ik op de fiets op weg naar huis.

De week erna zit ik te dubben of ik mij nu wel of niet voor de training zal opgeven. Ik heb de website bezocht en ben een beetje geschrokken van alle kwalen en verhalen. Dit zijn wel erg zieke mensen en zo slecht gaat het toch niet met mij?
Ik bel Helga en spreek mijn twijfels uit. We hebben een goed gesprek en ik krijg weer het gevoel dat het allemaal klopt en dat ik dit moet doen. Ik besluit mij op te geven voor de training. Na de intake is er nog een laatste hobbel te nemen, namelijk of ik mijn partner meeneem. Ik ben gewend alleen naar dit soort dingen te gaan en mijn partner zit er niet op te wachten.
Helga en Jaap weten ons echter op andere gedachten te brengen door te vertellen over de grote veranderingen, die deze training te weeg kan brengen en hoe belangrijk het is deze samen te ervaren. We besluiten uiteindelijk samen het avontuur aan te gaan.

8 april is het dan eindelijk zo ver. Met 4 andere deelnemers en hun partners breng ik 3 dagen door in Bergen aan Zee. Het zijn geweldige dagen, enerverend, soms moeilijk, want het is hard werken tijdens het Alexander Concept, maar met wat voor resultaat!

11 april
Ik ben weer thuis, zit aan het ontbijt en voel mij goed, buitengewoon goed zelfs. Het is alsof er een stolp van mij afgezet is en ik er weer voor 100 % ben. Al mijn zintuigen staan open. Ik eet een beschuitje, zie het, hoor het kraken en geniet van de smaak. Ook mijn huis ziet er weer als nieuw uit, alsof ik maanden ben weggeweest en het nu weer voor het eerst zie. Ik zie ook mijn stoel op het donkerste plekje van het huis, waar ik 5 maanden heb gezeten. Maanden, waarin ik alleen maar heb zitten tobben en tot niets kwam. Die periode ligt nu definitief achter mij. Ik heb de afgelopen dagen veel geleerd en met geweldig resultaat! Het voelt als een bevrijding en herkansing. Ik zet de deuren van de woonkamer open om frisse lucht binnen te laten en alle zorgen van de afgelopen maanden weg te laten waaien.
Mijn nieuwe leven is begonnen.

Een maand later
Mijn herstel heeft zich doorgezet. Ik voel mij fit en energiek en heb weer zin in het leven. Het Alexander Concept en het AC Proces heb ik moeiteloos in mijn leven geïntegreerd. Het voelt zo vertrouwd, het lijkt alsof het er altijd geweest is. Als ik mijn dagboekje lees realiseer ik mij dat het wel degelijk anders was en hoeveel positieve veranderingen er inmiddels hebben plaatsgevonden.
Elke dag geniet ik met volle teugen en ben ik blij dat ik deze belangrijke stap in mijn leven heb gezet.

Ik dank Helga en Jaap voor hun liefdevolle begeleiding, hun mooie ondersteunende cd en het feit dat ze er gewoon zijn, als ik ze nodig heb. Ook dank ik mijn ‘maatjes’ van deze training, voor het delen van hun ervaringen en voor het getuige moge zijn van hun weg naar het herstel.

Wat is het is heerlijk om mij weer goed te voelen!

April 2012, één jaar na de training
Ik ontvang een mailtje van Ander Leven. Of ik contact wil opnemen met Helga of Jaap. Ze zijn heel benieuwd hoe het met mij gaat. Het is niet het eerste mailtje dat ik van ze ontvang. Het afgelopen jaar hebben we zeker wel vier maal contact gehad en dat was heel plezierig. Ander Leven is overigens de eerste training die ik ken, die deze geweldige nazorg biedt. Het geeft mij het gevoel dat ik er niet alleen voor sta en altijd met vraag en raad bij hen terecht kan.

Twee dagen later spreek ik Helga telefonisch en kletsen we honderduit. Vooral hoe goed het met mij gaat. Ik zit lekker in mijn vel en heb nauwelijks klachten meer. Verdwenen zijn al die pijntjes in mijn lijf, zozeer zelfs dat ik af en toe vergeet dat het een jaar geleden wel anders was. Het is of het altijd zo is geweest.

Wat is er veel gebeurd het afgelopen jaar en wat is er veel veranderd. Als ik er objectief naar kijk was het geen gemakkelijk jaar, je zou zelfs kunnen zeggen een slecht jaar. De dingen die vroeger aanleiding waren voor mijn burn-out zijn er namelijk nog steeds. Ik heb noodgedwongen veel tijd aan mantelzorg besteed en uiteindelijk is mijn vader overleden. Veel zorgen en verdriet, alleen ervaar ik het niet zo. Aan de gebeurtenissen kan ik niets veranderen, wel hoe ik ermee omga en dat is een wereld van verschil.

Het Alexander Concept heeft mij daar geweldig bij geholpen. Het is geen wondermiddel, want je moet het zelf doen en zeker in het begin is het hard werken. Het loont echter! Op de momenten dat het even minder gaat pas ik het AC-Proces consequent toe. Er zijn inmiddels hele periodes dat ik er in het geheel niet meer mee bezig ben. Ik ben onbewust bekwaam geworden zou Helga zeggen.

Van belang is hoe je naar het leven kijkt en ermee omgaat. Is het glas halfvol of is het halfleeg. Voor mij is halfvol. Zo hebben de gebeurtenissen in het afgelopen jaar mij niet belet om verder te gaan met mijn leven en te genieten van de mooie momenten. Ik heb duidelijke keuzes gemaakt hoe ik verder wil met mijn werk en heb daar de eerste stappen in gezet. Dit jaar rond ik mijn opleiding voor drijfverencoach af en ga ik er mijn beroep van maken. Ik verheug mij er nu al op! Dacht ik voorheen dat ik eerst mijn problemen op moest lossen om te kunnen genieten. Nu weet ik dat die twee prima samen gaan.

Het Alexander Concept heeft mij een enorme ‘boost’ gegeven om uit mijn burn-out te komen. Daarnaast heb ik een instrument en hulpmiddel gekregen voor de rest van mijn leven. Samengevat, ik heb een ander leven. Of dat zo blijft? Ik weet het zeker en heb er alle vertrouwen in.

Met dank aan Helga en Jaap. Ik wens jullie veel succes met jullie geweldige training en bovenal een mooi leven!

Anne