Het is 2 jaar geleden dat ik de training Ander Leven heb gevolgd en ik kan niet anders zeggen dat ik een ander leven heb gekregen!

Door burn-out klachten kwam ik bij Ander Leven terecht. In deze periode realiseerde ik me dat, naast de burn-out klachten, ik mijn hele leven diverse klachten had, die ik vanzelfsprekend vond: maandelijks migraine aanvallen, faalangst, hoogtevrees, lichte vorm van smetvrees, steeds meer voedselintoleranties, een laag zelfbeeld, standaard gespannen spieren in schouders en nek, erge vermoeidheid en piekeren. Al die klachten kon ik tot dan toe allemaal heel goed een plaats geven in mijn leven (‘iedereen is wel ergens bang voor’, ‘veel mensen hebben een allergie’, ‘mijn lichaam is nu eenmaal gevoeliger’, ‘uiteraard hebben mensen die zo hard werken als ik last van vermoeidheid en stress’). Overleven in plaats van leven, was een ware kunst geworden.

Over de training zelf niets dan lof: het hele team van trainers en de omgeving waarin de training wordt gegeven, zorgen voor een rustige en open setting, waarbij je voelt dat je helemaal jezelf kan en mag zijn. En de nazorg is ook geweldig. En wat ben ik blij met alles wat ik in een paar dagen training heb geleerd! Het begrijpen van hoe je brein werkt, hoe je belemmerende gedachten de baas kunt zijn, hoe je leert begrijpen wat je echt voelt en ervaart, waren een wereld die voor me openging (ondanks alle gelezen zelfhulpboeken in de boekenkast). Na de trainingsdagen ben ik vol energie en vol vertrouwen naar huis gegaan. Mijn burn-out klachten waren op korte termijn verdwenen en ik stond (en sta!) weer stralend in het leven.

En nu? Het is 2 jaar geleden dat ik de training heb gedaan en sindsdien leef ik constant in het nu, ik geniet, ik heb weer hobby’s, ik geef mijn grenzen aan, ik denk in mogelijkheden (in plaats van beperkingen), ik ben nieuwsgierig, ik zit vol energie, ik sport, ik heb zelfvertrouwen, ik heb geen onnodige angsten meer, ik lach veel, ik kan veel zakelijker en met plezier mijn werk doen (nog in dezelfde managersfunctie als voor de burn-out), ik doe niet meer moeilijk over eten en bestel zonder problemen van een menukaart en ook die migraine aanvallen heb ik niet meer. Voor mijn vrienden, collega’s en familie ben ik ook veel leuker, stralender en meer ontspannen in de omgang.

Voor mij is mijn leven nu heel vanzelfsprekend, toch realiseer ik me dat ik dit alleen heb kunnen bereiken door de training en de trainers van Ander Leven. Ik ging eigenlijk alleen om over de burn- out heen te komen, en wat ik terug heb gekregen is zoveel meer… Ik ben gaan leven in plaats van overleven. Mijn leven is op zoveel vlakken verbeterd, echt een ander leven, en dat is een geweldig gevoel!

Charlotte, 42 jaar