Twee maanden na de training

Ik heb ongeveer 15 jaar lang last gehad van vermoeidheid. Vanaf mijn puberteit ben ik meerdere malen bij de huisarts geweest omdat ik altijd zo moe was. Er is vaak bloedonderzoek gedaan, maar lichamelijk waren er geen oorzaken te vinden; ik was zo gezond als een vis. Ik ging ervan uit dat vermoeidheid mijn zwakke plek was, zoals een ander vaak last heeft van z’n rug, en ging ervan uit dat het bij m’n leven hoorde. Zo gingen er jaren voorbij.

Ik had altijd een waas van vermoeidheid over me heen hangen en was de hele dag bezig met m’n moeheid. Bij alles wat ik deed, vroeg ik me af of het me niet te moe maakte en wat het gevolg zou zijn voor de dagen daarna. Ik deed wel heel veel dingen; ik studeerde, sportte en werkte, maar altijd met een soort voorbehoud en angst. Ik was heel perfectionistisch en plande m’n dagen vol met dingen die ik van mezelf moest doen. Elke dag stond ik moe op. Slapen hielp niet meer om me weer fit te voelen. Ook was ik bang om een grote migraine-aanval te krijgen, die ik eens in de zoveel tijd kreeg als ik teveel hooi op m’n vork nam. Ik was altijd bezig om niet te moe te worden en was bang om over m’n grenzen heen te gaan. Een constante angst om vermoeid te worden en te blijven dus, die vorig jaar resulteerde in een burn-out. Het lukte me niet om hier zelf uit te komen. Ik heb haptonomie en een cursus mindfulness gevolgd, wat me hielp om meer in het moment te leven en om goed naar m’n lichaam te luisteren. Helaas vond ik geen handvatten om m’n vermoeidheid stop te zetten. Via via hoorde ik in december 2011 over Ander Leven. Toen ik op deze site las over de stressrespons wist ik: dit is de training die ik moet volgen.

In januari heb ik de training gevolgd. Drie boeiende en leuke dagen, waarbij een heleboel kwartjes vielen. En nu, twee maanden na de training, is de vermoeidheid weg! Ik sta elke dag fit op, zit vol energie en die waas van vermoeidheid is weg! Ik ben al weer bijna fulltime aan het werk, wat heel goed voelt. Ik ben veel aan het sporten en dat houdt me fit en fris. Een ontzettend groot verschil met twee maanden geleden. Moe ben ik niet meer, behalve ‘voldaan moe’, na een drukke dag. Ik plan niet meer al m’n dagen vol met dingen die ik van mezelf moet doen, maar laat de dag komen zoals ie komt. Wat een verandering zeg! Ik heb eindelijk de handvatten gevonden waarnaar ik op zoek was. Het klinkt misschien te mooi voor woorden, dat dacht ik eerst ook, maar het Alexander Concept heeft me m’n leven weer terug gegeven.

Anderhalf jaar na de training 
Het is inmiddels juni 2013 en ik zit prima in m’n vel. Sinds anderhalf jaar geleden heb ik me niet meer moe gevoeld. Wat heeft de training toch een verschil gemaakt. Ik heb altijd veel energie en ben veel minder perfectionistisch dan voorheen. Dat zijn voor mij de twee grootste winpunten van de training. En ze zijn blijvend! Ik ben niet bang dat ik ooit weer terug zal vallen in een periode van moeheid. Mocht dat wel gebeuren, dan weet ik hoe ik er heel snel weer uit kan komen.

De oefeningen die ik tijdens de training heb geleerd, gebruik ik niet meer. Dar was al na een paar weken niet meer nodig, omdat de moeheid simpelweg voorbij was. Wel pas ik de manier van denken, die je tijdens de training krijgt aangereikt, vaak toe. Bij veel dingen in het leven is de manier waarop je naar dingen kijkt bepalend of ze positief of minder positief voor je zijn. Ik heb geleerd om hier m’n voordeel mee te doen. Ik ben heel blij dat ik anderhalf jaar geleden de keuze heb gemaakt om m’n leven te veranderen en bij Ander Leven deze training te volgen. Het resultaat is er nog steeds!

Elze (15 jaar vermoeidheid)