Mijn naam is Eric Munnicks. ik ben inmiddels 60 jaar en heb al negen jaar de ziekte Sarcoïdose. Het begon bij mij allemaal in 2009. Ik kreeg opeens hevige pijn in de gewrichten. Eerst in het ene gewricht en dan weer in een ander. Hevige opvlammende pijnen. Na veel onderzoeken werd de diagnose Sarcoïdose gesteld. Ik was blij dat het beestje eindelijk een naam had gekregen. Ik kreeg Prednison voor een half jaar en daarna drie maanden afbouw. Door het gebruik van de Prednison namen de pijnklachten langzaam af. Totdat ik helemaal geen aanvallen meer had. Dit heeft ook een jaar of zes zo door gekwakkeld. Soms eens een aanval en dan weer langere tijd niets. Tot twee jaar geleden de ene pijnaanval de andere afloste. Ik hield inmiddels een dagboek bij waarin ik de plaats van de aanval beschreef en de intensiteit. Afgelopen jaar kwamen de pijnaanvallen in alle hevigheid terug. Dus na een maand waarin ik meer dan 25 pijnaanvallen had, soms meerdere aanvallen op één dag in verschillende gewrichten, weer aan de Prednison.

Tijdens deze laatste periode van Prednisongebruik werd ik door een vriendin opmerkzaam gemaakt op het Alexander Concept. Er werden trainingen van het Alexander Concept verzorgd door Ander Leven. Ik heb de website van Ander Leven van voor tot achter gelezen. Dit sprak mij dusdanig aan dat ik mij begin maart aanmeldde voor de cursus die op 6 mei zou beginnen. Als eerste volgde er een intake gesprek waarin onder andere wordt bepaald of je ‘open staat’ voor de training. Om volledig voorbereid aan de training te kunnen beginnen heb je een aantal weken vóór de training nog een voorbereidend gesprek waarbij je jou niet behulpzame overtuigingen overzet naar behulpzame overtuigingen. Tevens werd in dat gesprek de stressknop uitgezet. Na het voorbereidende gesprek merkte ik al meteen verandering. Ik was een stuk rustiger. Ik had ook een groot gevoel van opluchting net of een grote last van mijn schouders was gevallen. Het duurde echter nog vier weken voordat de training begon. Dat was voor mij een heftige tijd met veel pijnaanvallen. Ik heb de aanvallen allemaal getrotseerd en mij vastgehouden aan de datum 6 mei, start van de training. Dat was niet altijd even gemakkelijk met 21 pijnaanvallen in 22 dagen. Eindelijk was het dan zover. Op 6 mei werden wij om 17.00 uur verwacht op landgoed Morgenstern. ’s Middags kwam een aanval in de rechterknie op, dus voor mij begon de training met een pijnaanval. Mijn voornaamste reden om aan de training deel te nemen was ook om iets te kunnen doen aan de pijn. De eerste dag eerst een gedeelte theorie gehad. Dit brein is vele malen krachtiger dan het bewuste brein dat wij in ons normale leven meestal gebruiken. Daarna vanuit het onbewuste brein aan de slag gegaan met het proces van het Alexander Concept. Ik heb het proces toegepast op de pijn die ik had. Het was voor mij ongelofelijk maar drie uur later was de pijn weg. Dat gaf een boost, ik voelde mij opgelucht en super blij met dit resultaat. Alle technieken die ik momenteel toepas maken gebruik van het onbewuste brein. Zoals al gezegd in de 22 dagen voor de cursus had ik 21 pijnaanvallen gehad die 24 tot 36 uur duurden, en soms zelfs nog langer. In de acht weken na de training heb ik enkele aanvallen gehad en ik heb deze meteen behandeld met de geleerde technieken en de duur van de aanval terug kunnen brengen tot 2 à 3 uur. Daarna ben ik nog beter gaan inspelen op de signalen van mijn lichaam. De signalen voorafgaand aan een pijnaanval. Door hierop adequaat te reageren heb ik daarna de pijn kunnen voorkomen. Ik heb drie keer nog een redelijke uitbraak gehad maar hier ga ik na de training anders mee om. Ik heb weer een leven. Dit keer niet beheerst door de Sacoïdose maar met Sarcoïdose.

De aandoening Sarcoïdose is niet te genezen maar je kunt wel anders omgaan met pijn. Mijn motto is: ‘Ik haal alles uit het leven’