Ik las over de training en was meteen geïnteresseerd. De theorie over stress klopte voor mijn gevoel. Ik had al sinds mijn puberteit last van vermoeidheid en de laatste anderhalf jaar was ik ziek thuis. Mijn leven was heel beperkt geworden. Ik kon niet meer studeren, deed niet eens het huishouden. Bezoek bleef maximaal een uur en ik plande minstens een dag rust tussen afspraken.

Ik probeerde elke dag een kwartiertje buiten te lopen, soms was dat zelfs teveel. Ik had een waslijst aan klachten, waaronder veel spierpijn en slaapproblemen. Ik wilde dus erg graag geloven in de geweldige resultaten die deze training zou geven. Maar ik voelde ook veel weerstand. Ik vond het duur. Ik vond het onmogelijk dat ze van me vroegen vol vertrouwen te komen als ik niet wist wat er ging gebeuren. Ik vond het stom dat ze niet beter konden uitleggen wat het Alexander Concept inhoudt. Na eerdere slechte ervaringen was ik huiverig al mijn vertrouwen in een behandeling te stoppen.. Ik vroeg me af of ik überhaupt drie dagen training vol kon houden. Deze hobbels overwon ik door de website uit te pluizen, een lezing te bezoeken, een telefonisch gesprek en uiteindelijk een consult met Helga. Ik had dit aanlooptraject nodig om open te gaan staan voor wat mij in de training geboden werd.

En wat werd mij geboden? Een ontzettend krachtige methode waarmee ik mijzelf kan helpen en beter maken. Ik vond het fantastisch te ontdekken hoeveel helende kracht er in mij schuilt. En het is ook zo fijn dat dit een methode is die onmiddellijk werkt. Na drie dagen training voelde ik me al zoveel beter. De dag na de training wandelde ik bijna een uur zonder daarna te hoeven rusten, sterker nog ik ging daarna lunchen op een vol terras. Nu, na twee weken, sta ik versteld van wat ik kan. Ik heb meerdere afspraken op een dag. Ik ga op bezoek bij vriendinnen, naar de film, uit eten. Ik fiets gemakkelijk ergens heen. Ik heb voor het eerst in anderhalf jaar boodschappen gedaan bij de Albert Heijn en het ging prima. Ik heb al meerdere keren gewinkeld. Ik doe de was en de afwas. Ik ben niet meer overgevoelig voor geluiden, kan rustig in een drukke straat lopen of op een druk terras zitten. Ik slaap gemakkelijk in en sta meestal voor half negen op (in plaats van om half elf). Ik hoef niet meer te rusten na een inspanning, ik kan gewoon verder gaan met iets anders. Ik voel me fijn in mijn lijf, heb veel minder pijn. Ik voel me weer levend!

Hoewel ik naar de training ging voor mijn ernstige vermoeidheid, is dat niet het enige waar het voor werkt. Ik heb veel meer zelfvertrouwen, ben vrolijker, ben veel minder prikkelbaar, kan goed tegen geluiden en mensen om me heen, ervaar meer rust. En natuurlijk heb ik nog wel eens een dipje, maar dan pas ik het proces toe en merk ik keer op keer dat het werkt. Vind het zelf ook nog steeds bizar.

Als ik nu terugkijk naar mijn twijfels van te voren, begrijp ik nog steeds goed dat ik ze had, maar ik ben ontzettend blij dat ik ze heb overwonnen, want deze training was een fantastische ervaring en een geschenk voor de rest van mijn leven. Ik vind het echt een ontzettend goede training, die goed in elkaar zit en gegeven wordt door twee zeer deskundige en betrokken trainers.
Half jaar na de training
Nu, een half jaar na de training, kan ik me bijna niet meer voorstellen hoe ziek ik ben geweest. Ik ben een gezonde 26-jarige. Ik ben een scriptie aan het schrijven en heb een bijbaantje, heb weer een druk sociaal leven, ben al een paar maanden aan het hardlopen, ik heb gewandeld in de bergen deze zomer. Ik kan weer alles doen wat ik wil.

Fransien