Ik had voortdurend pijn in de spieren en gewrichten rond mijn schouders en nek, met soms steken of urenlange pijn in enkels, ellebogen, polsen, heup of rug. Mijn billen en bovenbenen voelden alsof ik er grote blauwe plekken op had, daarom was op een harde stoel zitten pijnlijk. De huid van mijn bovenrug voelde steeds alsof ik er zonnebrand op had, als iemand mij vriendelijk over de rug wreef, was dat pijnlijk, masseren idem.. Mijn onderarm op de tafel leggen om op mijn toetsenbord te typen voelde pijnlijk aan.

Na allerlei therapieën en behandelingen was er een begrijpelijke terughoudendheid in mij om in verbetering te kunnen geloven.

Maar nu: Ik leerde de aandacht anders te sturen, en dat werkt. Ik kwam er achter hoe negatief ik sprak en dacht over mijzelf en begrijp nu pas echt hoe dit zijn effect kan hebben op het lichaam. Ik leerde hoe dat te stoppen en een behulpzamere houding te creëren. Het is verbazend, onthutsend en grappig tegelijk om mezelf te betrappen.

Resultaat:
De basistoon van pijn, waar bovenop ik een vrij prettig leven had, is veranderd in een basis van een prettig leven, waarin af en toe pijn verschijnt. En als die er is, is er een liefdevol opnemen in het geheel, in plaats van afkeuring of straf. De aandacht is er voor eventuele pijn op zachte, milde en bijsturende wijze, en niet meer in de vorm van de ondertoon die er was voor het lijden.

Er is minder pijn in mijn lichaam, en elke week kan mijn linkerarm een stukje hoger worden opgetild. Ik ben vrolijker en kan me steviger opstellen. Ik slaap beter, heb meer energie en kan me beter bewegen. Wat liefdevol naar mezelf zijn is ervaar ik nu aan den lijve…!

Joke