11 september 2011
Nadat ik het interview met Helga op Frontier Radio had beluisterd werd ik heel enthousiast en nadat ik meer informatie erover gelezen had en Helga en Johnny, (die de training al heeft gevolgd), gesproken had, was ik volledig om en kon niet wachten om met de training te beginnen.

Mijn situatie van voor de training was het klassieke ME/CVS verhaal. Geen herstel zelfs niet na een kleine inspanning, altijd erg vermoeid, nooit uitgerust zijn, slechte nachtrust, hoofdpijn, prikkelbaar, overgevoelig voor licht en geluid, slechte concentratie en erg kouwelijk. Het was slechts mogelijk om een aantal uur per dag iets te doen. Activiteiten welke voor een ander mens normaal zijn, waren voor mij enorme inspanningen waarvoor ik lang de tol betaalde.

Al na de eerste dag van de training was de positieve verandering merkbaar en voelde ik het leven in mijzelf terugkeren. Deze positieve veranderingen gaan door tot de dag van vandaag. Op de derde dag van de training stond ik al om 7 uur op om door het bos te wandelen. Het is ook prachtig en inspirerend om tijdens en na de training de positieve veranderingen van de medecursisten te zien. De training vind ik erg goed opgebouwd en wordt op een heel fijne, toegankelijke en deskundige wijze gegeven.

De positieve veranderingen zijn veelomvattend en op alle gebieden merkbaar. Vanaf dag 1 na de training heb ik niet meer gerust tussen de middag, en kan gewoon lekker de hele dag bezig zijn. Na 4 weken fietste ik weer een mooie tocht in de duinen heuveltje op en af, en na 7 weken heb ik in Zuid Limburg 4 uur gefietst op een dag en maakte wandelingen van ruim een uur door de heuvels. Ik doe de boodschappen weer, pianospelen gaat als vanzelf, ik pak m’n hobby’s weer op, lezen gaat super. Kortom, een ander leven, ik ben er weer!

Ervaringsverhaal na ruim een jaar 
Heel graag wil ik mijn ervaring van de training en hoe mijn leven er nu voor staat met jullie delen, nu ruim een jaar na de training. Eigenlijk is mijn leven nu in drie woorden samen te vatten: “een ander leven”. Op alle gebieden ben ik er weer: ik ben weer aan het werk in een leuke baan, doe de cursussen en opleidingen die ik altijd al wilde doen, fiets overal naar toe waar ik altijd al naartoe wilde fietsen, maak muziek die ik altijd al wilde maken en draai weer mee in het huishouden. En het gaat alleen maar beter en beter…… Mijn herstelvermogen was na drie dagen training al terug en de verbetering heeft zich daarna verder ontwikkeld en bestendigd.

Nu zijn dit de zichtbare, materiële veranderingen. Maar het Alexander Concept is ook de start van ontdekken wie ik ben en wat ik wil in het leven. Het contact met mezelf is er, ik voel de liefde naar mezelf en naar anderen! Ik weet nu welke vermogens ik in me heb en hoe ik deze aan kan spreken wanneer ik dat wil en neem verantwoordelijkheid voor mezelf en heb elke dag de energie die ik nodig heb om díe dingen te doen die belangrijk zijn voor mij in dit leven. Maar ook de energie om de dingen te doen die ik belangrijk vind om te doen voor anderen.

De training heeft me ook glashelder, klip en klaar getoond wat er onder de vermoeidheid zat. Dat was niet altijd even makkelijk, maar dit inzicht en deze bewustwording heeft me wel verder gebracht, tot wie ik nu ben en hoe ik me nu voel.

Tot slot, Helga en Jaap, dank jullie wel voor jullie goede werk, niet alleen voor mij maar voor alle mensen die door het Alexander Concept weer hun leven hebben kunnen oppakken. Het heeft mij diep geraakt. Dank, dank, dank!

Joost

Ps. wanneer je het net als ik prettig vindt om een deelnemer van het Alexander Concept zelf te spreken, kun je een mailtje sturen naar Alexander Concept, dan sturen ze je mijn telefoonnummer door. Ik ben zo enthousiast, ik wil er graag over vertellen.