Als elfjarige puber ging ik met een veel te grote tas tot op mijn knieën en een splinternieuwe fiets de middelbare school tegemoet. Ik barstte van de energie, levensvreugd en ik genoot van iedere dag. Langzaam maar zeker werd het fietsen zwaarder en zwaarder, alsof mijn remmen blokkeerden, alsof mijn school iedere week een kilometer verder verwijderd was. Ik werd minder enthousiast en sloot me af van de buitenwereld om maar bezig te zijn met de vloedgolf aan negatieve gedachten die zich meester van mij maakten. Paniek om het minste geringste, gebrek aan concentratie, gebrek aan zelfvertrouwen. Ach, een puber doet wel vaker moeilijk, had ik mij aangeleerd, niks geks!

Maar na verloop van tijd kwam er geen verbetering in. Sterker nog, het werd alsmaar erger. Inmiddels was ik de puberstage wel voorbij, voor zover je dit zelf kunt beoordelen. Maar alsnog geen verbetering. Door mijn gebrek aan energie en levenslust kreeg ik lak aan alles. Zo ook aan mezelf. Ik vond het allemaal wel best zo. Maar mijn ouders niet, gelukkig!

Ik werd van hot naar her gesleept, homeopathisch middel hier, massage daar. Het hielp allemaal wel, maar vaak viel ik al snel terug in de staat van een slappe dweil.

Jaren gingen voorbij met flinke schommelingen. Soms ging het goed, soms wat minder. Totdat mijn ouders voor de zoveelste keer met een suggestie kwamen; ik kreeg een dag voor mijn verjaardag een training cadeau die mij echt zou kunnen helpen. Ja hoor…

De training volgens het Alexander Concept is het mooiste cadeau wat ik ooit heb gekregen:

Problemen aanpakken, met vrienden afspreken, het huishouden. Alles komt terug, en zo snel! Ik huppel weer fluitend door het leven!

Fietsen gaat vanzelf; mijn remmen zijn weer ‘gemaakt’ en mijn school blijft netjes op zijn plek staan.
Concentreren gaat vanzelf.
Opstaan gaat vanzelf.
Sociaal en gezellig doen gaat vanzelf.
Vrolijk zijn gaat vanzelf, en dan ben je het pas écht.
En ga zo maar door.

Nou helemaal vanzelf niet. De training vraagt veel van je oude patronen overboord te gooien. En je moet hier met name ná de training actief mee bezig zijn. Maar dit alles valt in het niet bij wat je ervoor terug krijgt. De training was het de volle 100% waard. Ik heb mijzelf en mijn leuke leventje terug!

Jordi