Als begeleider van een deelnemer van de training het Alexander Concept wil ik met jullie mijn ervaring delen. En dat doe ik op een moment dat we net terug zijn, de day-after, en omdat ik in mijn hoofd nog daar ben, op die fantastische plek: Landgoed Morgenstern.

Het verhaal begint als Marian, mijn vrouw, in contact komt met iemand die de training al gevolgd heeft. Haar enthousiasme weet ze over te brengen op Marian. Dit maakt haar nieuwsgierig. Marian gaat verder op onderzoek uit en bij haar ontstaat het verlangen om mee te gaan doen aan de training.

Ik heb dit van een afstand gevolgd, wel de website bezocht, en ik had zoiets van ‘baat het niet, dan schaadt het niet’. Zo was ik ook aanwezig bij de eerste stap van de training, de Psych-K test bij Marieke. En daar zag ik en voelde (!!!) ik iets gebeuren met Marian en ook met mijzelf.

Zo kwam de dag dat wij op een donderdagmiddag in de auto stapten om op reis te gaan, letterlijk en figuurlijk. Aangekomen in Barchem, onwennig en nieuwsgierig, schudden we de eerste handjes en namen we plaats in de zaal voor een eerste kennismaking met de groep en de trainsters.

Toen was daar dag 1, het begin van de training, ik zat daar in die zaal en liet het een beetje over mij heen komen. De rol als begeleider beviel mij wel, een beetje op de achtergrond, ik zat daar wel lekker in mijn comfortzone. Maar het verhaal wat daar werd verteld begon ook mij te raken, en er kwam op het eind van de middag een uitnodiging om een stukje mee te lopen in het AC-proces van de deelnemers.

Wat er daarna gebeurde laat zich het beste omschrijven als een gevoel dat ik in een achtbaan stapte, maar dan een emotionele soms heel heftige, waarbij je je kon overgeven, want het was veilig in de groep. Klinkt lekker zweverig he… maar dat is het niet, want je zag alles anders, ook de groep als geheel nam dat waar. Dat was voor mij ook heel bijzonder.

Laat ik het daar ook over hebben, de groep, zoals ik al zei bestaat die formeel uit deelnemers en begeleiders. Soms valt dat onderscheid totaal weg, en zijn wij met zijn allen deelnemers. Dit is geweldig om mee te maken.

Ik heb voor mijn werk ook trainingen gedaan, maar ik heb nog nooit een training meegemaakt die zo goed in elkaar zat, zo in balans!!! Alles klopte, de locatie, de trainsters, hun bevlogenheid, compassie, inzet, de training zelf natuurlijk, in de opbouw, in de dosering, alles kwam op het juiste moment.

Dus daarom beste echtgenoten, vrienden, moeders, vaders, als je er mee bezig bent om ook samen met iemand deze uitdaging aan te gaan, kan ik alleen maar roepen DOEN!! Niet alleen je partner komt er beter uit, ook jij, dat kan ik je garanderen, als je niet bang bent om open te staan voor je gevoel.

Naschrift: het is nu ongeveer een maand na de training. Ik heb bovenstaand geschreven toen we net terug waren, morgen is de terugkomdag waar we naar uitzien.

Even heel kort, hoe het nu gaat. Ik kan alleen maar zeggen het werkt. Marian is sterker geworden, is gestopt met haar medicatie (amytripyline). Ook in haar omgeving zeggen mensen dat ze is veranderd.

Ook voor onze relatie werkt het. We zien alles als een uitdaging. Wij denken niet meer in problemen, maar in positieve oplossingen.

Nogmaals het Alexander Concept werkt!!!

Rikkert