Op internet kan iedereen fake zijn, maar de persoon die dit schrijft is hartstikke echt, en hetzelfde geldt voor mijn, hieronder beschreven ervaringen, hoe ongelofelijk ook: een forse verbetering van mijn situatie na 30 jaar slapeloosheid, na een training van slechts 3 dagen!

Mijn dokter had mij verwezen naar Ander Leven. Hij behandelde me al enige tijd met vitaminepreparaten om mijn lichaam te versterken. Door een periode van meer dan dertig jaar slapeloosheid was dat ernstig verzwakt en ik voelde me dagelijks erg moe. Omdat hij gelooft in de sterke interactie tussen lichaam en geest, wilde hij ook de geest ‘aanpakken’. Hij gaf me twee websites door, waarna ik zelf kon kiezen wat mij het meest aansprak. Het ging om een site van iemand die met me zou kijken in mijn vorige levens, om daar de oorsprong te vinden van mijn problemen. Omdat ik vind dat ik aan mijn huidige leven genoeg heb, besloot ik te kijken op de andere site, Ander Leven van Helga Verhoeven en Jaap Vermeulen.

Ik luisterde naar het interview met Helga, en wat ze zei sprak me aan. Maar het was nog meer de manier waarop ze het zei. Hier was sprake van een bevlogen en bewogen vrouw, van wie ik meteen doorhad dat ze me geen knollen voor citroenen zou verkopen. Ik had wel eens eerder uitstapjes gemaakt naar de niet-reguliere geneeskunde, zonder succes. Het Alexander Concept van Helga en Jaap is echter geen zweverige voodoo, maar gestoeld op psychologisch en neurologisch onderzoek. Omdat ik in het verleden biologie heb gestudeerd, sprak het me allemaal des te meer aan.

Ik besloot Helga te bellen, en ze nodigde me uit voor een consult, omdat ze toch eerst nog wat onverwerkte zaken uit het verleden wilde aanpakken, voordat ik de driedaagse training het Alexander Concept zou doen: een training waar juist met geen woord over het verleden wordt gerept, en zich op het hier en nu concentreert.

Het consult was bevrijdend en bevestigde het goede gevoel dat ik al had. De cursus vond kort daarna plaats, op 19/21 mei 2011. We deden de cursus met in totaal 13 mensen, 7 cursisten en 6 begeleiders, en de coaches Helga en Jaap.

Na een theoretische uitleg ‘s ochtends op dag 1, leerden we ’s middags het AC-Proces, een techniek die we dat weekend meerdere malen zouden oefenen.
Ik voelde al snel kracht en energie opkomen in mijn lichaam. De vermoeidheid verdween even. Toch bleef ik nog enigszins sceptisch de eerste dag. Zou ik dit kunnen herhalen, vasthouden?

Maar dankzij de uitstekende begeleiding van de coaches kreeg ik de tweede dag meer vat op de oefening, en werden de effecten sterker en ik begon me meer te ‘openen’. Ook had ik die nacht geslapen.

Op de derde dag, ook weer na een redelijke nachtrust, was ik volledig overtuigd van de kracht van het Alexander Concept. Niet alleen door de genoemde effecten bij mij, maar ook door de enorme veranderingen die ik bij mijn medecursisten zag. Hun ogen gingen weer stralen, en mensen met jarenlange ME hervonden hun kracht en maakten al meteen flinke wandelingen in de duinen.

Terwijl ik dit tik, kan ik me voorstellen dat deze woorden overkomen als een soort TellSell-reclame op tv, maar dit is wat ik en mijn medecursisten hebben ervaren. Mijn slaappatroon is nu, iets meer dan een week na het trainingsweekend verbeterd, en, nog veel belangrijker, de mist waarin mijn leven door de vermoeidheid was gedompeld, is opgetrokken om ruimte te maken voor een ander leven.

Ten slotte nog dit: de betrokkenheid en behulpzaamheid van de coaches eindigt niet na het weekend. Ik kan ook nadien nog bij hen terecht voor vragen die opkomen en voor ondersteuning, en dat is een prettig idee.

Ruben (30 jaar insomnia)