Leven met ‘Niet Aangeboren Hersenletsel’ (NAH)

Leven met ‘Niet Aangeboren Hersenletsel’ (NAH)

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Misschien heb je een stoot tegen je hoofd gehad, ben je ergens tegenaan gevallen, of was er een incident met je fiets, scooter, of motor. Je dacht toen wellicht dat het niets ernstigs was en dat je er hooguit een (zware) hersenschudding aan over zou houden. Echter, je ondervindt nu nog steeds de nasleep. Wat je ook probeert, het lijkt alleen maar erger te worden in plaats van dat je herstelt. De symptomen belemmeren je in het leiden van het leven zoals jij dat voor ogen hebt.

Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) is een term die je misschien niet dagelijks hoort, maar het heeft een diepgaande impact op het leven van velen. NAH omvat elke vorm van hersenletsel opgelopen na de geboorte door diverse oorzaken zoals ongelukken, beroertes of infecties. PCS valt ook onder deze paraplu, specifiek als gevolg van een licht traumatisch hersenletsel.

Herken de signalen

 De effecten van NAH zijn divers en variëren sterk per persoon. Je kunt fysieke problemen ervaren, zoals vermoeidheid en evenwichtsstoornissen, maar ook cognitieve uitdagingen zoals geheugenproblemen, concentratiemoeilijkheden en veranderingen in persoonlijkheid. Emotionele en gedragsveranderingen zijn ook niet ongewoon, waardoor het soms moeilijk is om te herkennen dat deze symptomen hun oorsprong vinden in het hersenletsel.

De symptomen

Leven met ‘Niet Aangeboren Hersenletsel’ (NAH)

De symptomen van NAH en PCS kunnen fysiek, cognitief en emotioneel van aard zijn. Je kunt last hebben van hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid, geheugenproblemen, concentratiestoornissen en stemmingswisselingen. Deze symptomen kunnen je dagelijks leven aanzienlijk beïnvloeden, waardoor taken die voorheen eenvoudig waren, nu uitdagend kunnen zijn. Veel voorkomende symptomen zijn:

  • Geheugenverlies
  • Verwardheid
  • Verminderd oordeelsvermogen
  • Moeite met concentratie of aandacht
  • Problemen met ruimtelijke oriëntatie

 Aanpassing aan het leven

Het leven met NAH vereist aanpassingen en acceptatie. Het begrijpen van je eigen grenzen en het leren omgaan met de nieuwe realiteit is essentieel. Dit kan betekenen dat je je tempo moet aanpassen, rust moet inplannen tussen activiteiten door en gebruikmaakt van technologische hulpmiddelen om het geheugen te ondersteunen.

Het is belangrijk om je eigen grenzen te leren kennen en te accepteren dat sommige dingen anders zijn dan voorheen. Dit betekent niet dat je je ambities en dromen moet opgeven, maar het kan nodig zijn om nieuwe manieren te vinden om je doelen te bereiken.

Steun en begrip

Leven met ‘Niet Aangeboren Hersenletsel’ (NAH)

Een van de belangrijkste aspecten van het omgaan met NAH is het vinden van een ondersteunend netwerk. Familie, vrienden, professionals, en lotgenoten kunnen een bron van steun en begrip zijn. Het delen van ervaringen en tips kan niet alleen helpen bij je eigen proces, maar ook bijdragen aan het bewustzijn en begrip van NAH in de samenleving.

Ander Leven en NAH

 Het is van groot belang mensen met NAH weten dat ze niet alleen staan. Bij Ander Leven erkennen we het potentieel om deze uitdagingen succesvol aan te pakken. Onze aanpak richt zich niet alleen op de fysieke symptomen; we erkennen ook de aanwezigheid van symptomen die anderen mogelijk niet kunnen zien.

We nemen mensen die klachten hebben serieus, hoewel het soms lastig kan zijn om een oplossing te vinden. Ander Leven staat klaar om in deze situaties ondersteuning te bieden.

Het Alexander Concept

Het Alexander Concept is onze unieke training waarbij je je NAH-klachten leert stoppen. Deze methode helpt je om zelf de stressreactie in je lichaam te beheren, wat leidt tot meer energie en de ruimte om te herstellen. Vaak is het lichaam onbewust in een continue staat van vechten of vluchten, wat veel energie vergt. Als je deze reacties onder controle krijgt, heb je weer ruimte voor een energiek en gezond leven.

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen? Neem dan gerust contact met ons op.


Reactie plaatsen