Hoe omarm je de regen?
21 juni 2024 
in Blog

Hoe omarm je de regen?

Hoe omarm je de regen?

De laatste tijd voelt het alsof het weer in een eindeloze herfstdip is blijven hangen. Het is koud, regenachtig en verre van wat je zou verwachten van juni. Ik betrap mezelf erop dat ik steeds geïrriteerder raak. Elke dag vraag ik me af: waar blijft dat zonnetje? Maar toen ik vandaag weer eens gefrustreerd naar buiten keek, drong het tot me door dat ik eigenlijk aan het vechten ben tegen de huidige realiteit. Ik ben zó klaar met dit herfstachtige weer. Herken jij dat ook? Ben jij er ook klaar mee?


Ik hoor het de laatste tijd veel om me heen. En ik begrijp het. Alleen... is het behulpzaam? Nee, niet echt. Want na die eerste kreet ‘ik ben er klaar mee’ volgt vaak veel geklaag en gemopper in gesprekken met anderen. En heb ik invloed op het weer? Nee... terwijl ergens ‘klaar’ mee zijn, gaat over iets in mijzelf. Dus waar ben ik dan zo klaar mee? Eigenlijk is ook die vraag niet interessant. Veel interessanter is mijn verlangen. Waar heb ik behoefte aan? Hoe wil ik mij voelen? Een goeie vraag. En ja, zo simpel is het. Ik moest er zelf ook wel om lachen. Geluk zit in ons, niet buiten ons.


Neem zelf de verantwoordelijkheid voor je eigen geluk. Geef de situatie of anderen niet de macht over jouw gevoelens. Op het moment dat je de situatie of de ander de macht of schuld geeft van jouw gevoelens, sta je niet in je kracht. Dit maakt je machteloos. Want dan moet de ander iets doen of zeggen waardoor jij je anders gaat voelen. Bovendien is de kans groot dat je lang moet wachten voordat zij veranderen. Neem daarom zelf de verantwoordelijkheid voor je eigen gedrag, je eigen gevoelens en je eigen gedachten. Dat zet je in je kracht. Dan ben je niet afhankelijk van de situatie of de ander. Op het moment dat jij de verantwoordelijkheid neemt, ben je in staat om je gevoel over de situatie te veranderen, iets te doen waar jij voor staat. Dan kun je zelf keuzes maken die goed zijn voor jou. Daarmee stap je uit de slachtofferrol en dat geeft innerlijke rust.


Wat als we elke negatieve gedachte omarmen als een kans om te ontdekken wat we echt nodig hebben? Vaak klagen we over de regen of het weer, maar wat schuilt daaronder? Misschien is het een gevoel van opgesloten zitten, een behoefte aan licht en warmte, of simpelweg een verlangen naar verandering. Door deze behoeften te herkennen en te erkennen, kunnen we stappen zetten om ze op een andere manier te vervullen. 


Daarnaast is het belangrijk om te beseffen dat onze gedachten krachtig zijn. Negatieve gedachten kunnen ons naar beneden trekken, terwijl positieve gedachten ons kunnen verheffen. We hebben allemaal een innerlijke criticus, maar we hebben ook een innerlijke coach die ons kan motiveren en bemoedigen. Luister naar de woorden van je innerlijke coach. Wat zou je tegen een goede vriend zeggen die zich in dezelfde situatie bevindt? Gebruik diezelfde vriendelijkheid en steun voor jezelf.


Wat als we elke negatieve gedachte omarmen als een kans om te ontdekken wat we echt nodig hebben? Het weer kunnen we niet veranderen, maar onze mindset wel. Wat kies jij vandaag: klagen of kracht? 🌤️


Auteur: Talitha Dullaert – trainer Ander Leven