De kracht van woorden
29 juli 2021 
in Blog

De kracht van woorden

In een eerder blog kwam het woord ‘moeten’ aan de orde. Het ging erover dat je jezelf vastzet als je het woord ‘moeten’ gebruikt. Je creëert je eigen harnas. Door het woord te vervangen voor ‘ik kies ervoor’ geef je jezelf ruimte. Ook ik ben erg bekend met het woord ‘moeten’ en mij helpt ík kies’ enorm. Ken je dat, dat iemand tegen je zegt: ‘je moet’ en je meteen in de weerstand schiet? Ik wel!  Mijn standaard antwoord was altijd: ‘ik moet helemaal niets, alleen ademhalen’. Ik moest namelijk al genoeg van mezelf. Als iemand anders dan ook nog kwam met ‘je moet’ dan zat ik meteen in de weerstand. Nog meer ‘moeten’…

En naast dat ik het woord ‘moeten’ vervang door ‘ik kies’ vervang ik het ook door een werkwoord. Ik ga boodschappen doen, ga de kinderen ophalen, enz. Het hele ‘moeten’ laat ik weg. Dat geeft ruimte.  Wist je dat met alles wat je zegt, je een rechtstreekse instructie geeft aan je onbewuste brein? En je onbewuste brein doet niets anders dan jouw instructie opvolgen. Vandaar ook dat ‘ik moet’ een beklemmend gevoel geeft. Toen ik me daar bewust van werd, ben ik gaan kijken naar andere woorden die ik veel gebruikte.

Even snel

Zo ging ik nooit met de hond wandelen, boodschappen doen, de kinderen ophalen van school. Ik ging altijd even snel met de hond wandelen, boodschappen doen. O ja, en ook nog even snel de kinderen ophalen. Nu je weet dat je onbewuste brein je met alles helpt, snap je ook wat voor een gevoel ik had. Juist: haast. Niet zo vreemd ook, als je jezelf de hele tijd de opdracht geeft om dingen snel te doen. Dat was namelijk wat ik tegen mezelf zei: dat het snel moest. En vergis je niet, dit zei ik niet omdat ik in tijdnood zat. Nee, zelfs als ik alle tijd van de wereld had. Het zat ingebakken in mijn taal. En dan ook nog in combinatie met even. Dus het mocht ook nog eens niet te lang duren. Geen wonder dat ik me gehaast voelde. Dat was de instructie die ik mezelf keer op keer gaf. Kwam ik een bekende tegen in de supermarkt of op straat en we raakten aan de praat, dan kwam ik al in de knoei. Onbewust. Want dan was het niet meer even. Dus de woorden even en snel heb ik helemaal uit mijn vocabulaire geschrapt. Ik ga met de hond wandelen en boodschappen doen. Kom ik dan een bekende tegen in de supermarkt, dan vind ik het heerlijk even een praatje te maken. En omdat het niet even of snel is, voel ik ook geen druk meer en is er ruimte.

En zo zijn er nog meer woorden die veel gebruikt worden en die je een bepaald gevoel geven, zonder dat je je er bewust van bent. Heb je bijvoorbeeld al eens nagedacht over het woord druk? Een woord dat echt ingeburgerd is in onze 24-uurs maatschappij. Hoe vaak krijg je niet als antwoord ‘druk’, als je vraagt hoe het met iemand is? Of zelfs ‘druk, druk, druk’. Maar wat zeg je daarmee? Ja, natuurlijk dat je veel op je bordje hebt, maar onbewust?

Druk

Druk betekent letterlijk spanning. Als er ergens druk op zit, zit er spanning op. Dus wat zeg je met ‘ik heb het druk’ of ‘ik ben heel druk’? Dat er spanning is. En jouw fantastisch lieve onbewuste brein geeft je liefdevol waar jij om vraagt: het gevoel van druk oftewel spanning.

Mag je dan nooit meer zeggen dat je druk bent terwijl je toch echt druk bent? Van mij mag je alles. Weet alleen dat alles wat je zegt een instructie aan je onbewuste brein is. En je onbewuste brein doet niets anders dan liefdevol jouw instructie volgen. Nu zul je denken: nou, fantastisch, dan zeg ik dat ik super ontspannen en relaxt ben. Krijg ik een heerlijk ontspannen en relaxt gevoel, ook als ik heel veel te doen heb. Dat zou inderdaad fantastisch zijn, maar helaas! Op die manier werkt het niet. Als je dat zegt, voel je meteen al dat het niet klopt wat je zegt en ook je onbewuste brein reageert hierop. Het is juist belangrijk dat je congruent bent. Dat wat je zegt, moet kloppen. Zo niet, raakt je onbewuste in verwarring en dat geeft stressEn stress geeft geen ontspannen en relaxt gevoel, integendeel!

Dus… wat doe je dan? Wat zeg je dan? Ik zeg: ‘ik heb genoeg te doen’, ‘mijn dagen zijn goed bezet’ of ‘ik ben lekker bezig’. Dat is voor je onbewuste neutraal. En je zegt in principe hetzelfde, alleen met andere woorden. Je zult echt merken dat dít een verschil maakt. Woorden hebben invloed op hoe je je voelt. Echt!

Voel maar eens als je zegt: ‘ik hoop dat mijn sollicitatie morgen goed gaat’. En zeg eens: ‘ik vertrouw erop dat mijn sollicitatie goed gaat’. Voel je het verschil? Bij de eerste ‘ik hoop’ leg je alles buiten jezelf. Je hebt er geen enkele invloed op. Bij ‘ik vertrouw erop’ haal je het uit jezelf. Dit voelt veel steviger. En dit vertrouwen helpt je bij het sollicitatiegesprek.

Woorden hebben kracht. Ze hebben echt invloed op je gemoedstoestand, mits het klopt wat je zegt. Je congruent bent. Dus kijk naar je taalgebruik. Hoor eens wat je zegt en vervang sommige woorden. Je zult merken dat dit meteen een ander gevoel geeft.

Is het dan zo makkelijk? Ja! Jij bent degene die instructies geeft aan je onbewuste brein. Dat doe je op veel verschillende manieren. Een van die manieren is door middel van dat wat je zegt. En nu je weet dat je onbewuste jou gewillig volgt en je geeft waar je om vraag, begrijp je dat sommige woorden echt effect hebben op hoe je je voelt.

Ga spelen met woorden. Kijk wat het je brengt. En niet gaan proberen, dat is namelijk ook zo’n woord 😉, dus gewoon doen!

Auteur: Simone Wopereis – trainer Ander Leven