VAKANTIE, ONTSPANNEN OF JUIST NIET...
15 juli 2022 
in Stress

VAKANTIE, ONTSPANNEN OF JUIST NIET...

Vakantie, het is weer bijna zo ver. De een ziet ernaar uit en de ander denkt: o, jee, want dan moet ik nog...

Het is heel verschillend hoe iemand zijn of haar vakantie ‘ingaat’. Het beste advies dat ik kan geven is: ga het alvast wat rustiger aan doen voordat je aan de vakantie begint. Werk naar je vakantie toe. Ik begrijp ook dat dit niet voor iedereen mogelijk is. Vaak is het voor je vakantie juist extra druk. Je wilt je werk goed achterlaten voor je collega’s, soms moet je extra werken omdat een andere collega juist op vakantie is en jij zijn of haar taken waarneemt. Je wilt het liefst alles afgerond hebben, zodat je na je vakantie met een schone lei kunt beginnen. Dus met andere woorden: veel op je bordje. Maar goed, dan heb je daarna ook zo'n 3 weken vrij. 

En ja, dan heb je na een drukke periode eindelijk vrij. Heerlijk ontspannen. Alleen lukt dit ook? Ten eerste ben je druk geweest en heeft je lijf, met name je zenuwstelstel, echt even de tijd nodig om uit die rush te komen. Dus gun jezelf ook die tijd. Ga een dag later op vakantie zodat je rustig kunt inpakken. Begin je vakantie zodra je de deur van je werk dichttrekt. Dat betekent dat je vanaf dan rustig aan doet. Dus niet als een malle alles inpakken en naar Zuid-Frankrijk racen om daar op het strand tot rust te komen. Daar kun je voor kiezen natuurlijk, maar dan geef je jezelf extra dagen stress

Zorg dat je in het hier en nu bent, dat geeft rust.
Vooral tijdens het reizen. Met name op dat moment zijn veel mensen bezig met zo snel mogelijk op de plaats van bestemming te komen; "Want de vakantie begint!". Kom je vervolgens in een file, heb je vertraging op het vliegveld, dan geeft dit meteen stress. Als je vakantie al begonnen is voordat je in de auto/vliegtuig stapt, dan beleef je zelfs een file of vertraging anders. Nee, leuk wordt het niet, wel veel meer ontspannen. Maak er wat leuks van. Neem een pakje kaarten mee, maak contact met de mensen om je heen, tover een glimlach op je gezicht. Echt, het maakt verschil.

Dan ben je aangekomen, op plaats van bestemming. Heerlijk. Geef jezelf ook hier schakeltijd.
Je bent op een nieuwe bestemming, nieuwe indrukken, misschien een andere temperatuur. Je lichaam moet hier aan wennen. Plan niet meteen de volgende dag helemaal vol. En sowieso, houdt je planning flexibel. Bekijk per dag wat je gaat doen. Luister naar je lichaam. Het is niet verstandig om met 35+ graden de klim naar de top van de berg te plannen. Maak van je to-do lijstje een will-do lijstje. Het moet niet, het is iets wat je graag wilt doen. Dus haal de druk eraf. Als je 3 van de 5 dingen doet, is het ook goed.

Als ultieme voorbereiding: maak gebruik van de invloed van je onbewuste brein.
Deze is immens! 95% van onze beleving is onbewust. Hoe we kijken, waar we op letten (onze focus) en dus wat voor gevoel we erbij krijgen. Focus jij je op alles wat goed gaat, wat fijn is, dan krijg je ook een goed gevoel. Is je focus op alles wat tegen zit, dan krijg je een vervelend gevoel. 

Je zal nu denken, ha, ha, ja logisch. Maar je onbewuste brein doet niet anders dan wat het altijd doet, namelijk patronen herhalen. En is je patroon: focussen op dat wat niet goed gaat, beter kan, dan gebeurt dit ook als vanzelf tijdens je vakantie. Niet handig als je een fijne ontspannen vakantie wilt. Het is dus belangrijk om een positieve focus te hebben. En hoe doe je dat nu als je patroon juist andersom is? Je gaat gebruik maken van het feit dat je onbewuste brein het verschil niet weet tussen iets wat echt is en wat je je (levendig) voorstelt.

Visualiseer hoe je jezelf ziet bij terugkomst van de vakantie.
Zie/hoor jezelf tegen een ander zeggen dat je een fantastische vakantie hebt gehad. Leuke mensen ontmoet, lekker gegeten, het was samen gezellig, enz. Niet omdat dit dan zo moet zijn, maar om een focus voor jezelf, en met name voor je onbewuste brein, neer te zetten. Als je dit doet, laat dan al je zintuigen meedoen, zie hoe de ander reageert, hoe blij hij/zij voor je is, voel hoe enthousiast je zelf bent, enz. Laat zoveel mogelijk zintuigen door je heen stromen. Alleen op beelden reageert je onbewuste brein niet.

Doe dit een aantal keer voordat je op vakantie gaat. Waarom? Dan weet je onbewuste brein wat de bedoeling is en waar je je op wilt richten. Als je dan op je vakantieadres bent, dan gaat je onbewuste brein dit als het ware herkennen en komt dáár de focus op te liggen. En zoals ik al zei, als je focus ligt op alles wat fijn is, krijg je ook dit gevoel erbij en wordt dit in je onbewuste brein opgeslagen. 

Je creëert als het ware een mooi vakantiealbum. Met alleen de mooie plaatjes. Dat is wat je later zal herinneren, want daar lag je focus.

Krijg je dan de vakantie van je dromen? Dát ligt er aan hoe hoog je zelf de lat legt. Mocht je idee zijn dat de vakantie alleen maar leuk, fijn, gezellig is, haal die verwachting dan alsjeblieft naar beneden. Er is altijd wel iets dat niet goed gaat, minder leuk is. Alleen bepaal jij de focus en dus je gevoel erbij.

Lieve mensen, heb een heerlijke ontspannen vakantie! ☀

Auteur: Simone Wopereis