Allergisch voor het woord moeten?
22 april 2021 
in Blog

Allergisch voor het woord moeten?

Allergisch voor het woord moeten? Ont-moet jezelf en kom tot rust.

Stel dat het woord ‘moeten’ niet zou bestaan? Hoe zou jouw leven er dan uit zien? Nee, niet meteen verder lezen. Echt even jezelf voorstellen hoe dat er uit zou zien en hoe dat zou voelen.

Heb je wel eens gemerkt hoe vaak je moeten zegt of denkt? Ik moet de afwasmachine uitruimen. Ik moet mijn moeder bellen. Ik moet dit rapport afschrijven (en het liefst vandaag!). Ik moet mijn to-do list afwerken. Ik moet, ik moet, ik moet…. En wat doet het met je als een ander vindt dat jij iets moet?

Alleen al door dit op te schrijven en me ermee te verbinden, voel ik hoe de spanning in mijn lichaam toeneemt.

Mensen die allergisch zijn voor het woord moeten, moeten vaak veel van zichzelf.

Herkenbaar?

Ja, maar … denk je misschien. Maar ik moet ook echt heel veel!

Je kunt je natuurlijk afvragen of dat echt waar is. Wellicht kan je iets meer ruimte voor jezelf creëren. Én… moeten geeft per definitie een drukkend gevoel. Spanning in je lichaam. Wellicht hoofdpijn of strakke nekspieren. Waar voel jij je moeten in je lichaam? Bij mij zorgt het voor een strak gevoel in mijn maagstreek, een ietwat verbeten mond, strakke kaken en nekspieren. En als dat langere tijd duurt, krijg ik hoofdpijn of migraine.

Het lijkt bijzonder hè, dat één woord zoveel stress kan oproepen.

En toch is dat het niet. Want lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dat wat je denkt of zegt, heeft ogenblikkelijk effect op hoe je je voelt. Misschien kon je het net al bij jezelf opmerken.

Dat komt omdat taalgebruik een enorme invloed heeft op je manier van denken en voelen.

Je denkt iets.

En dat zorgt direct voor een bepaald gevoel.

Dat komt omdat je onbewuste brein werkt met instructies. En je hele systeem volgt als vanzelf.

Hoe komt het nou dat moeten zoveel druk geeft? Dat komt omdat er geen vrijheid in zit. Er zit geen keuze in. Het is een soort gevangenis.

Laatst was ik in het weekend aan het werk. Ik was aan het klagen bij een collega dat ik nog een verslag af moest maken. Ze herinnerde me er fijntjes aan dat ik daar zelf voor had gekozen. Dus hoezo moeten? Het was even stil. Kiezen voelt echt heel anders dan moeten. Ervaar maar wat het met je doet als je zegt: ik kies ervoor om dit rapport af te maken. Ik kies ervoor om mijn moeder te bellen. Ik kies ervoor om de afwasmachine in te ruimen. Een wereld van verschil!

Let eens op of je vaak iets moet van jezelf? En vervang het voor ‘ik kies ervoor’.

Enne… ik zeg niet dat je dit MOET doen hè 😉? Want dan zit je voor dat je het weet weer in het volgende wat je moet. Kijk maar eens nieuwsgierig wat het met je doet als je het een tijdje anders doet.

Stop met moeten en kom tot rust.

Ont-moet jezelf.

Auteur: Meer Fennema, hoofdtrainer Ander Leven