chronische pijn

behandelen chronische pijn

Leven met chronische pijn: begrip, oorzaak en beheer

 

Als je chronische pijn ervaart, weet je dat het een complex en uitdagend probleem is dat je dagelijkse leven kan beïnvloeden. Je bent niet alleen; volgens schattingen ervaart bijna 20% van de wereldbevolking dit probleem. Maar wat is chronische pijn precies, en hoe ontstaat het?

 

Wat is chronische pijn?

 Chronische pijn wordt gedefinieerd als aanhoudende of terugkerende pijn die langer dan drie tot zes maanden aanhoudt, wat verder gaat dan de normale genezingstijd van de meeste verwondingen of ziektes. Het is belangrijk om te beseffen dat chronische pijn niet alleen een symptoom is, maar een ziekte op zich kan zijn, die ontstaat als gevolg van veranderingen in het zenuwstelsel.

 

Hoe ontstaat chronische pijn?

 Er zijn vele oorzaken van chronische pijn. Het kan ontstaan na een letsel of een operatie, of als gevolg van een gezondheidsprobleem zoals artritis, fibromyalgie, migraine, of kanker. In sommige gevallen kan de exacte oorzaak moeilijk te identificeren zijn, wat de behandeling uitdagender kan maken.

 

Een van de meest frustrerende aspecten van chronische pijn is misschien wel dat het moeilijk te genezen kan zijn. Hoewel acute pijn vaak kan worden behandeld en uiteindelijk zal verdwijnen, is chronische pijn persistent en minder responsief op behandeling. Dat wil niet zeggen dat er geen hoop is.

 

Gevolgen chronische pijn

 Chronische pijn kan een diepgaande invloed hebben op je leven. Het kan leiden tot stress, slapeloosheid, vermoeidheid, depressie, angst, en het kan zelfs je vermogen om te werken of deel te nemen aan sociale activiteiten beïnvloeden. Daarom is het essentieel om zowel lichamelijke als emotionele ondersteuning te zoeken.

 

Verschillende soorten chronische pijn

 
Er zijn verschillende soorten chronische pijn. Bijvoorbeeld, neuropathische pijn ontstaat door schade aan het zenuwstelsel, terwijl nociceptieve pijn ontstaat door schade aan andere weefsels (spieren, gewrichten, botten). Somatische pijn wordt gevoeld aan de oppervlakte van het lichaam, terwijl viscerale pijn wordt gevoeld in de interne organen (maag, lever, darm, blaas).

 

 

Verschillende soorten chronische pijn

 Er zijn verschillende soorten chronische pijn. Bijvoorbeeld, neuropathische pijn ontstaat door schade aan het zenuwstelsel, terwijl nociceptieve pijn ontstaat door schade aan andere weefsels. Somatische pijn wordt gevoeld aan de oppervlakte van het lichaam, terwijl viscerale pijn wordt gevoeld in de interne organen.

 

Leven met chronische pijn

 Als je met chronische pijn leeft, is het belangrijkste om te onthouden dat je niet alleen bent en dat hulp beschikbaar is. Een goede eerste stap is om te praten met je arts over je symptomen. Ze kunnen je helpen bij het identificeren van de oorzaak van je pijn en het ontwikkelen van een beheersplan dat past bij je individuele behoeften.

 

Het leven met chronische pijn is niet gemakkelijk, maar met de juiste ondersteuning en behandeling kun je een bevredigend en gelukkig leven leiden, ondanks de pijn. Chronische pijn kan je levenskwaliteit aanzienlijk beïnvloeden, maar het is belangrijk te onthouden dat je meer bent dan je pijn.

Ander Leven

 Bij Ander Leven kijken we verder dan je lichamelijke klachten. Zowel lichamelijke als geestelijke klachten, die beide bij chronische pijn bestaan, komen voort uit onbewuste stress. De negatieve invloed van deze klachten, zoals een negatief zelfbeeld of vastgeroeste patronen, kan zo groot zijn dat ze je hele leven beheersen en leiden tot pijn of depressie. Vaak gebeurt dat onbewust. Het kunnen echter ook bewuste gedachten zijn die je zelf niet kunt loslaten.
 
 Onze behandeling van chronische pijn bestaat uit een training. Deze training, het Alexander Concept, zorgt ervoor dat je zelf in staat bent de stressrespons te stoppen.
Hierdoor maakt oud zeer plaats voor nieuwe energie. Je hervindt jezelf en krijgt weer de regie over je leven.
 De positieve uitkomst van het Alexander Concept heeft zichzelf al vele malen bewezen. Niet alleen in de wetenschap, maar ook bij mensen met chronische pijn die na deze behandeling nagenoeg klachtenvrij zijn.

Reactie plaatsen