WAT IS FIBROMYALGIE

Als je last hebt van de aandoening fibromyalgie dan heb je uiteenlopende klachten die vooral overheerst worden door een grote gevoeligheid in je lichaam. Dit kunnen chronische pijnen zijn maar ook andere klachten zijn hier onderdeel van, zoals problemen met de spijsvertering, slaapstoornissen en lichamelijke en geestelijke vermoeidheid. Een andere benaming voor fibromyalgie is ook wel ‘weke delen reuma’.

Fibromyalgie symptomen

Opvallend is dat juist veel vrouwen tussen de twintig en vijftig jaar vaak last van deze klachten hebben. Toch komt het ook bij mannen voor en zelfs bij kinderen. De veelgehoorde ongemakken hebben betrekking op chronische pijn die zich openbaart in de nek, rug en schouders, maar ook in ledematen als armen en benen. Dit varieert van een enorme gevoeligheid tot zware, intense pijnen. Andere lichamelijke symptomen zijn vermoeidheid, hoofdpijn en het prikkelbare darm syndroom. Psychische problemen komen eveneens voor, zoals angst en depressie. 


Wordt fibromyalgie erger?

Fibromyalgie wordt in principe beschouwd als een chronische aandoening. Dat zou betekenen dat het niet overgaat. Je kunt ervaren dat de klachten met het ouder worden, toenemen. Er zullen periodes zijn dat je er minder last van hebt, maar op andere momenten, bijvoorbeeld in stressvolle situaties, is de kans groot dat de klachten erger worden. 


Oorzaak fibromyalgie

Aangenomen wordt dat de oorzaak van al deze klachten en de genoemde symptomen ligt bij het centrale zenuwstelsel. Het kan ook beïnvloed zijn door genetische factoren maar ook door langdurige (onbewuste) stress. De symptomen zijn vaak erg persoonlijk. Daarom is het ook voor artsen niet altijd direct vast te stellen of klachten inderdaad betrekking hebben op fibromyalgie. Door de symptomen te inventariseren en andere ziektes of aandoeningen uit te sluiten, kan uiteindelijk vastgesteld worden dat het om fibromyalgie gaat.


Kun je herstellen van fibromyalgie?

Binnen de reguliere geneeskunde is er nog geen medicijn beschikbaar dat fibromyalgie kan genezen. De fibromyalgie behandelingen, die worden geboden, Hebben als doel verlichting te geven. Ze bestaan veelal uit het voorschrijven van pijnstillers en het advies om veel te rusten en voldoende te bewegen. Wandelen en zwemmen zijn veelgehoorde activiteiten die relatief weinig inspanning vragen en als doel hebben verlichting te bieden. Daarnaast is een gezonde levensstijl belangrijk, dus een gevarieerd voedingspatroon, geen alcohol en niet roken. Voor de psychische klachten word je vaak doorverwezen naar een medische professional op dat gebied.


Herstel van fibromyalgie

Bij Ander Leven zijn wij ervan overtuigd dat het mogelijk is om weer pijnloos door het leven te gaan. Wij kijken hierbij verder dan je lichamelijke klachten. Ook als deze voor de buitenwereld niet zichtbaar zijn. Want zowel lichamelijke als geestelijke klachten, die beide bij fibromyalgie bestaan, komen voort uit onbewuste stress. De negatieve invloed van deze klachten, zoals een negatief zelfbeeld of vastgeroeste patronen, kan zo groot zijn dat ze je hele leven beheersen en leiden tot pijn of depressie. Vaak gebeurt dat onbewust. Het kunnen echter ook bewuste gedachten zijn die je zelf niet kunt loslaten.
 

Onze behandeling van fibromyalgie bestaat uit een training. Deze training, het Alexander Concept, zorgt ervoor dat je zelf in staat bent de stressrespons te stoppen. Hierdoor maakt oud zeer plaats voor nieuwe energie. Je hervindt jezelf, krijgt weer de regie over je leven en kunt het leven vol zelfvertrouwen tegemoetzien.
De positieve uitkomst van het Alexander Concept heeft zichzelf al vele malen bewezen. Niet alleen in de wetenschap, maar ook bij mensen met fibromyalgie die na deze behandeling klachtenvrij zijn.