Help, ik kan niet kiezen!
11 april 2023 
in Blog

Help, ik kan niet kiezen!

Over keuzestress en hoe je dat verrassend kunt doorbreken

Niet kunnen kiezen. Zal ik dat groene kussentje kopen of toch die rode met witte stippen? Wil ik verder met Kees of toch met Rob? Neem ik de mantelzorg van mijn moeder op me of vraag ik toch aan mijn broers en zussen om hulp? Zal ik stoppen met mijn werk of ga ik nog even door? Het kan ook zijn dat je wel kunt kiezen, maar vervolgens eindeloos zit te twijfelen of het de goede keuze is.

Herkenbaar? Dan weet je hoeveel stress, tijd en energie dit kost!! Veel mensen met keuzestress hebben dan ook slapeloze nachten, een druk hoofd en spanning in hun lijf.

Kies je vanuit angst of vanuit liefde?

Wat gebeurt er nou bij je als je keuzestress hebt? En hoe kun je daar anders mee omgaan, zodat je gemakkelijker keuzes kunt maken en daarmee weer goed kunt slapen en minder spanning ervaart?

De meeste keuzes zijn onder te brengen in twee categorieën: keuzes vanuit liefde en keuzes vanuit angst. Wist je dat? De eerste keer dat ik dit hoorde, was het zo’n enorme eye-opener! Het maakt het heel helder. Maak je een keuze vanuit liefde, dan geeft dat ontspanning, plezier en lichtheid. Het geeft je het gevoel dat je op het juiste spoor zit, ook al is het misschien niet altijd de gemakkelijkste keuze. Deze keuzes worden ook wel keuzes vanuit het hart genoemd. Een keuze vanuit angst geeft eigenlijk alleen nog maar meer pijn. Deze keuzes komen vaak voort uit overlevingsmechanismes, zoals het goed willen doen of geliefd willen zijn.

Waarom maken we dan niet allemaal onze keuzes vanuit liefde?

Dat is omdat we onbewuste gedachten hebben die dwars voor onze keuzes liggen. Kijk maar of je een aantal van deze gedachten herkent: 

  • Kiezen voor mijn eigen geluk is egoïstisch
  • Ik MOET de juiste keuze maken
  • Mijn keuzes mogen anderen (mijn kinderen, mijn partner, mijn ouders, mijn vrienden, mijn collega’s) niet schaden / ongelukkig maken / laten schrikken
  • Ik ben bang dat mensen mij veroordelen om mijn keuzes
  • Ik kan gewoon niet kiezen
  • Ik ben bang om fouten te maken, dus ook om een foute keuze te maken 

 

Ken je deze gedachten? Dan weet je hoe moeilijk ze het je maken om spontaan je keuzes te maken en er voluit achter te gaan staan! Stel je voor dat een goede vriendin of een van je kinderen deze gedachten zou hebben? Dat zou je ze waarschijnlijk direct pareren. Bij jezelf is dat lastiger, want het lijkt zo waar.

Keuzestress kan leiden tot een vicieuze stress cirkel.

Heb je keuzestress hebt, dan maak je je waarschijnlijk ook zorgen. Zorgen geeft per definitie stress. Waardoor je minder helder kunt denken en waarschijnlijk uren in je hoofd loopt of ligt te piekeren en malen. 

Een van mijn zonen studeert en is daarnaast topsporter (hij doet beach-handbal, echt een leuke sport!), heeft hij een bijbaantje voor twee dagen per week én ook nog eens een heel leuk vriendinnetje. Toen ik hem laatst sprak en hoorde hoe moe hij was, gaf ik hem mijn ongevraagde moederlijke advies: “zoon, volgens mij is het tijd om keuzes te maken”. “Mam, je hebt helemaal gelijk”, hoorde ik aan de andere kant van de telefoon. Vervolgens zei hij lachend: “maar ik doe het niet”. Nu is het natuurlijk helemaal aan hem óf hij kiest én welke keuzes hij dan maakt. Niemand kan keuzes maken voor jou ook al zijn ze voor een ander nog zo logisch. Ook is zijn lijf nog jong en sterk, wat niet voor iedereen geldt. Op het moment dat je geen keuzes maakt die gezond en behulpzaam zijn voor je lijf en je leven, of je hebt stress over deze keuzes, dan kun je in de knel komen.

Het slapen wordt minder.

Je ligt uren te piekeren en draait in rondjes.

Je lontje wordt wat korter.

Je wordt gauwer ziek.

Je raakt vermoeid.

Je gaat wat kwakkelen.

Ofwel, je komt in een vicieuze stress cirkel.

Herkenbaar?

Hoe maak je de juiste keuze? 

Sta je voor een, voor jouw belangrijke, keuze, vraag jezelf dan nieuwsgierig af… Is dit wat ik wil. Is dit een keuze vanuit angst of een keuze vanuit liefde? En ga er dan niet over na te denken, maar kijk wat er als eerste in je opkomt. Van de week werd me gevraagd om een keuze te maken over een opdracht die voorbij kwam. Op het eerste gezicht een fijne opdracht, maar toch voelde ik twijfel. Ik stelde mijzelf de vraag: als ik dit ga doen, is het een keuze vanuit angst of liefde? Het werd me ogenblikkelijk helder dat het vanuit angst was. Op het moment dat ik de keuze maakte om deze opdracht voorbij te laten gaan, voelde ik ontspanning en een gevoel van vrijheid in mijn lichaam. Mijn humor kwam terug en ik sliep weer heerlijk.

Durf te kiezen!

Denk je wellicht dat als je ergens niet voor kiest, dat er dan niks anders is of komt? Dat is een denkfout. Je maakt juist ruimte voor mensen, dingen en gebeurtenissen in je leven die je voeden en die wel kloppen. Dat vraagt soms moed. Geef jezelf de tijd en ruimte.

Achter je keuzes staan is achter jezelf staan.

En als je dan een keuze hebt gemaakt? Ga er volledig achter staan. Ga dus niet uren zitten twijfelen of je de juiste keuze hebt gemaakt. Ga voluit achter je keuze staan. Pas als je er volledig achter bent gaan staan, dan pas kun je echt voelen of je de goede keuze hebt gemaakt. Achter je keuzes staan is gelijk aan achter jezelf staan en jezelf serieus nemen. Hoe klein het onderwerp van de keuze ook is.

Weet dat er maar weinig keuzes in het leven zijn, waar je niet op terug kan komen. Heb je een keuze gemaakt die uiteindelijk toch niet goed voelt of goed uitpakt, dan kijk je of je van je fouten kunt leren en ga vervolgens een nieuwe keuze maken.

 

Auteur: Meri Fennema – oud-hoofdtrainer Ander Leven