Van angst naar vertrouwen
16 november 2023 
in Blog

Van angst naar vertrouwen

Zegt ook wel eens iemand tegen jou: ‘Je moet gewoon vertrouwen’, of ‘Vertrouw maar, dan komt het wel goed’? En dan net op een moment dat je juist helemaal geen vertrouwen voelt, maar diep in je stress of angst zit. En dat je dan denkt: ‘Makkelijker gezegd dan gedaan, want hoe doe je dat?’

 

Vertrouwen betekent dat je diep van binnen weet dat het beste gebeurt

We weten niet wat er in de toekomst gebeurt, maar we hebben wel negatieve gedachten en beelden hierover, misschien zelfs doemscenario’s. Deze gedachten en beelden maken dat er stress komt in het lichaam. Het zijn veelal onbewuste overtuigingen die zich keer op keer herhalen, volledig automatisch. 

 

Ik weet nog precies waar ik was en wie het zei zo’n tien jaar geleden, toen ik wanhopig terugriep: “Maar hoe doe je dat dan, vertrouwen?” Dan moest alles er toch een stuk rooskleuriger uit zien. Dan moesten de dingen toch goed gaan en ik me fijn voelen. Nou, het zag er niet rooskleurig uit en ik voelde me volledig op slot. 

 

Degene die tegenover me zat antwoordde rustig: “Je kunt ervoor kiezen.” Dat was een concept dat ik niet eerder had overwogen. Nu weet ik dat het waar is. 

Vertrouwen is een keuze, en je kunt die keuze net zo vaak maken als je wilt. Dat betekent helemaal niet dat je 24/7 in je vertrouwen hoeft te zitten. Welnee, maar op het moment dat je merkt dat je voortdurend angstig bent over gebeurtenissen, andere mensen, de toekomst … kies voor vertrouwen.

 

De kracht van een keuze

Wat als ik je vertel dat de weg van angst naar vertrouwen niet alleen mogelijk is, maar ook een bewuste keuze kan zijn? Door bewust te kiezen voor vertrouwen, kunnen we stress verminderen en innerlijke vrede vinden, zelfs in de meest uitdagende situaties.

 

Want hoe voelt vertrouwen? Stel je voor dat je vol vertrouwen bent. Hoe ziet dat eruit? Hoe voelt het? Hoe zou je je gedragen? Kijk eens of je het nog intenser kunt maken. Laat een symbool als vanzelf opkomen die voor vertrouwen staat, bijvoorbeeld een rots, een adelaar, de zee of een persoon die vertrouwen uitstraalt. Sluit je ogen en verbind je er helemaal me. Laat al je zintuigen meedoen. Je bent nu in het hier en nu, in vertrouwen. 

 

Erkennen van angst

Een eerste stap op de weg van angst naar vertrouwen is het erkennen van onze angsten. Het is normaal om angst te voelen; het is een natuurlijke reactie op onzekerheid en onbekende situaties. Door onze angsten onder ogen te zien en ze te erkennen, kunnen we beginnen met het begrijpen van de oorzaken ervan. Zijn het externe factoren die onze angst veroorzaken, of worden ze gecreëerd door onze eigen gedachten en overtuigingen?

 

Bewust keuze voor vertrouwen

Een belangrijke volgende stap is om te beseffen dat we de macht hebben om te kiezen hoe we met onze angsten omgaan. We kunnen ervoor kiezen om gevangen te blijven in onze angsten, of we kunnen bewust besluiten om vertrouwen te cultiveren. Vertrouwen is een innerlijke overtuiging dat we in staat zijn om met uitdagingen om te gaan, zelfs als we de uitkomst niet weten.

 

Loslaten van controle

Een van de grootste bronnen van angst is de behoefte aan controle. We willen vaak alles onder controle hebben en weten hoe dingen zullen uitpakken. Echter, het leven is onvoorspelbaar en sommige dingen hebben we simpelweg niet in de hand. Door de behoefte aan controle los te laten en vertrouwen te hebben in het proces van het leven, kunnen we veel stress verminderen. Accepteer dat niet alles te beheersen is en vertrouw erop dat het leven zich ontvouwt zoals het moet.

 

De beloning van innerlijke rust

Wanneer we bewust kiezen voor vertrouwen in plaats van angst, ervaren we niet alleen innerlijke rust, maar ook veerkracht. We leren dat we sterker zijn dan we denken en dat we zelfs in moeilijke tijden kunnen bloeien. Het vraagt oefening en toewijding, maar de beloning is groot. Door bewust te kiezen voor vertrouwen, verminderen we stress, vinden we innerlijke vrede en ontdekken we de kracht die in onszelf schuilt.

 

Onthoud dus, de weg van angst naar vertrouwen is een bewuste keuze die je kunt maken. Het vraagt om zelfreflectie, acceptatie, loslaten van controle en het cultiveren van een positieve mind set. Met oefening en geduld zal je merken dat je minder last hebt van stress en dat innerlijke rust binnen handbereik is. Kies vandaag nog voor vertrouwen en ontdek de kracht van innerlijke rust in je leven.

 

Auteur: Meri Fennema – oud-hoofdtrainer Ander Leven