Je bent niet de enige met stress
27 juni 2023 
in Blog

Je bent niet de enige met stress

Hoe kan het nou dat heel veel mensen dagelijks stress ervaren en we toch denken dat we de enige zijn? Herken je dat, dat je je heel eenzaam voelt in je stressklachten? 

Tot mijn 46e bestond mijn leven uit stress en angst. Het voelde alsof iemand voortdurend mijn keel dicht kneep en mijn lijf stond stijf van de spanning. En ja, ik dacht echt dat ik de enige was. 

Hoe kan dat nou?

Het antwoord is vrij logisch. Op het moment dat stress jou overheerst, ben je alleen maar daar mee bezig. Daarbovenop probeer je het waarschijnlijk ook nog voor de buitenwereld te verbloemen, want je wilt wel goed overkomen. Misschien schaam je je wel voor je stress. Je hebt het er dus niet over en je bent niet vol aandacht bij de ander. En ziet dan niet dat een ander ook kampt met stress, angst of verdriet. Dit kan resulteren in een versterking van de eenzaamheid. Het is een neerwaartse spiraal.

Wat als het anders kan?

Op het moment dat je iets deelt van jezelf wat heel intiem en kwetsbaar is, ontstaat er iets bijzonders. Namelijk verbinding. Brené Brown* schreef ooit: op het moment dat je jezelf kwetsbaar laat zien, geef je anderen onbewust toestemming om dat ook te doen. Ik weet inmiddels dat het zo werkt en toch verwondert het me nog steeds. 

Op het moment dat ik mijn angsten (vooral de angst om veroordeeld te worden) ging delen, gingen anderen dat ook met mij doen. Zo bijzonder! Ik realiseerde me dat ik niet de enige was en dat gaf gek genoeg een heel goed gevoel. 

Er zat ook een keerzijde aan. Alleen maar je onprettige gevoelens delen, tsja daar zitten mensen ook niet op te wachten. Het is echt een balans vinden tussen jezelf uiten en daarnaast te focussen op hoe het met de ander is en hoe je elkaar kunt inspireren. Een fantastische vraag die je je gesprekspartner kunt stellen is: waar word je blij van? Of heb je nog iets gedaan deze week waar je van hebt genoten? Dit levert hele leuke gesprekken op en zorgt ervoor dat je in de ontspanning komt. Het opbouwen van positieve sociale relaties kan een krachtige antidote zijn tegen eenzaamheid en stress.

Naast het delen met vrienden, je partner of familie, kun je natuurlijk ook professionele hulp zoeken. Daar is niets mis mee! Een goede coach óf training kan je helpen bij het omgaan met stress en eenzaamheid en je praktische tools leren om tot ontspanning, verbinding en plezier te komen.

Wat kun je nog meer doen?

Zorg goed voor jezelf. Neem de tijd om voor je lichaam en geest te zorgen. 

Stel jezelf dagelijks de vraag: wat heb ik nodig? 

En er dan niet diep over na te gaan denken, maar het antwoord als vanzelf te laten opkomen. Je kunt zelf echt al veel doen door de kijken naar voldoende slaap, regelmatige lichaamsbeweging, gezonde voeding en ontspanningstechnieken zoals meditatie, ademoefeningen of yoga. Een gezonde levensstijl kan je veerkracht vergroten en je helpen stress beter het hoofd te bieden. 

Nogmaals, je bent niet alleen! Stressklachten en eenzaamheid vormen een uitdagende combinatie die een negatieve impact kan hebben op je leven. Door de neerwaartse spiraal te doorbreken en stappen te ondernemen om stress en eenzaamheid aan te pakken, kun je een positieve verandering teweeg brengen in je leven. Door ondersteuning te zoeken, sociale relaties op te bouwen en goed voor jezelf te zorgen, kun je een gezondere en meer verbonden toekomst tegemoet gaan. Wees alsjeblieft mild, compassievol en geduldig in dat proces. 

 

Auteur: Meri Fennema – oud-hoofdtrainer Ander Leven

 

 

* Brené Brown is een Amerikaanse professor, onderzoekshoogleraar