Doet jouw lichaam zeer? Voelt het ongemakkelijk? Heb je stress of andere klachten die niet direct verklaarbaar zijn?
Dan staat waarschijnlijk jouw stress respons aan (vechten, vluchten of bevriezen). Er is iets in jouw leven waarvoor je aan het vluchten bent of tegen aan het vechten. Daar kunnen verschillende oorzaken aan ten grondslag liggen.
- Je hebt iets traumatisch mee gemaakt en je brein heeft het sein veilig nog niet gekregen;
- Je bent perfectionistisch, het moet altijd beter, groter, meer;
- Je bent onzeker. Je vraagt jezelf vaak af wat mensen van je zullen vinden;
- Je onderdrukt je emoties;
- Je bent een pleaser, de ander komt altijd eerst;
- Je voelt je niet geliefd.
Deze oorzaken zorgen er iedere keer voor dat jouw stress respons aanslaat. En op het moment dat je pijn, stress, vermoeidheid of ongemak ervaart, wil je er hoogstwaarschijnlijk van af. Het voelt heel onprettig. Zo ben je misschien ook op de website van Ander Leven terecht gekomen. Je bent er helemaal klaar mee. En je leest: herstel is mogelijk. Nou, kom maar op, denk je wellicht.
En met dat ‘eraf willen’ ben je nogmaals aan het vechten of vluchten. Jouw stress respons stond al aan. En nu wil je daar ook nog eens van af. Alles waar je van af wil, alles wat je buitensluit, zorgt voor stress.
Natuurlijk ga je naar de dokter als je klachten hebt. Én … jouw lichaam laat je iets weten! Het doet niet pijn of ongemakkelijk om jou te pesten, maar omdat het een boodschap voor je heeft. Een betekenisvolle boodschap. Er zit iets in jou wat ernaar verlangt zich vrij en spontaan uit te drukken. Door het weg te willen hebben, mis je een kans om jezelf op een diepere manier te leren kennen en om samen te werken met jouw lichaam.
Ik was 35 jaar en ik zat bij de dokter omdat ik maar af bleef vallen en me opgejaagd en geïrriteerd voelde. Mijn eerste automatische reactie (ja hoor, ook ik ken die): hoe kom ik hier zo snel mogelijk van af? Ik bleek een te snel werkende schildklier te hebben, een deel van mijn schildklier werd verwijderd en medicijnen namen de functie over.
Inmiddels weet ik dat ik mij inhield, niet mijn boosheid en intuïtie uitsprak. Het deed vaak letterlijk zeer bij mijn keelgebied. Nu weet ik dat het veilig is om me uit te spreken en doe ik dat met verve (en soms ook niet hoor, gelukkig ben ik niet perfect). De pijn bij mijn keel is weg.
Voor iedereen is die boodschap uniek.
Wat vertelt jouw lichaam je? Wat vertelt jouw vermoeidheid of pijn jou? Wat houdt jou in het gevecht of gevlucht?
De plek van de pijn zegt vaak iets over waar het over gaat. Zo had één van mijn cliënten last van haar gal en bij haar ging het dus ook letterlijk over haar gal spuwen (in plaats van haar boosheid inslikken, wat ze meestal deed). Een andere cliënt had regelmatig migraine en in het luisteren naar de drukkende pijn, realiseerde ze zich dat ze voortdurend een enorme druk op zichzelf legde. Het was nooit goed genoeg. Bovendien mocht ze ook nog eens geen fouten maken. Wat een stress geeft dat!
Dit gaat niet over schuld. Het is niet jouw schuld dat je ziek bent, pijn hebt of moe bent! Daar gaat het niet over. Dan blijf je in de vicieuze cirkel van zelfverwijten zitten en ook daarmee slaat jouw stress respons aan.
Ben je bereid om er op een andere manier naar te kijken? Want die bereidheid is echt nodig. Het vraagt namelijk om een haast tegennatuurlijke reactie: om er niet meteen af te willen / het te fixen, maar om open en nieuwsgierig naar jezelf te kijken. Met frisse ogen. En in stilte te luisteren.
En het kan zijn dat je niet meteen de boodschap op het spoor komt. Dat kan ook. Ben je dan bereid om het even niet te weten? Dat ongemak te dragen? Ook daarin kan je lichaam ontspannen.
Wat is de boodschap van jouw lichaam? Lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, het zijn niet twee afgescheiden delen. In het luisteren kun je een begin maken om weer de verbinding te voelen.
Auteur: Meer Fennema, hoofdtrainer Ander Leven
Wil je na het lezen meer leren én ervaren hierover? Bekijk hier het webinar “Je lichaam als boodschapper”.