Hoe ga je je goede voornemens dit jaar wél volhouden, zelfs als het nu (al) niet gelukt is?
11 januari 2022 
in Stress

Hoe ga je je goede voornemens dit jaar wél volhouden, zelfs als het nu (al) niet gelukt is?

Had je voor 2022 goede voornemens en zijn ze al in de prullenbak beland? Wees gerust, je bent niet de enige. Maar hoe kun je er nu voor zorgen dat ze (alsnog) wel gaan lukken?

Het nieuwe jaar is begonnen en daarmee ook het bekende jaarlijks terugkerende fenomeen: goede voornemens. Over het algemeen zijn die voornemens patronen die je wilt veranderen. Dat kan zijn: stoppen met roken/drinken, afvallen, (meer) gaan sporten, stoppen met alles voor je uit te schuiven, geld sparen voor je droomvakantie, enz.

Om te slagen in je goede voornemens, is het handig wat te weten over patronen en hoe ze werken. We denken wel dat we heel bewust leven, maar 95% van wat we doen is onbewust. Ja, 95%!

Je kent het wel, je wilt wat veranderen en voor je het weet sta je weer met een blok kaas of een stuk worst in je hand voor de koelkast. Terwijl je toch zo met jezelf had afgesproken dit niet meer te doen. Nu kun je ervoor kiezen om geen kaas en/of worst meer te kopen, maar het is handiger om te weten waarom je weer in die valkuil stapt.

Hoe werkt het nu met die patronen waar je zo graag van af wil?

Om ervoor te zorgen dat je voornemens wél slagen, moet je je onbewuste brein, die 95%, erbij betrekken. Dan is je slagingskans stukken hoger. Ons onbewuste brein werkt anders dan ons bewuste brein. Ik vergelijk het wel eens met een computer. Ons bewuste brein is alles wat je op je scherm ziet. Stel je stelt een zoekopdracht in. Je computer gaat van alles doen waar jij geen zicht op hebt en laat dan opties zien waar je op gezocht hebt. En dan krijg je het eerst te zien waar je vaker op gezocht hebt. Bijvoorbeeld: ik wil naar Frankrijk op vakantie en zoek op natuurcamping. Ik hoeft maar natuur in te toetsen of mijn computer maakt al: natuurcamping. Dit is met een computer zo, maar ook in ons brein werkt dit zo. Je hoeft maar een begin te maken met een patroon of je onbewuste brein maakt het automatisch af. En waarom doet je brein dit? Om energie te besparen!

Je brein wil zo weinig mogelijk energie verspillen en zal daarom zo snel mogelijk iets automatiseren. Dan kost het namelijk geen energie meer. Kijk naar het leren fietsen of auto rijden. In het begin moet je goed opletten en doe je alles heel bewust. Het gaat nog lastig, je moet je nog goed concentreren en dit kost veel energie. Na veel oefenen gaat het steeds makkelijker en op een gegeven moment is het volledig geautomatiseerd en denk je er niet meer over na. Je hebt alle patronen om te fietsen of auto te rijden in je brein geautomatiseerd.

Nu is dit niet alleen zo met fietsen en auto rijden, maar ook met gedrag en denkpatronen. Als je eenmaal een patroon eigen hebt gemaakt, wordt dit automatisch in werking gezet. Je onbewuste brein denkt niet na of dit patroon helpt en of je dit wel wilt. Dat kost namelijk energie. Nee, het brein draait het automatisch af.

Ga maar eens na hoe vaak je hetzelfde denkt, of hoe vaak je dezelfde irritaties hebt. Ook dat zijn patronen die automatisch afgespeeld worden. Op zich heel fijn, want dan hoeft je over deze dingen niet meer na te denken en dat bespaart energie. Alleen wat nu als je een patroon (of patronen) hebt die je wilt veranderen? Dan wordt het een ander verhaal. Het veranderen van een patroon kost energie en dit is dus wat het onbewuste brein niet wil, energie verspillen.

Wat helpt is ervoor te zorgen dat je onbewuste brein voor je werkt in plaats van tegen je!

Ik zal het uitleggen aan de hand van het voornemen: gewicht verliezen. Ik doe geen recht aan alle processen in je lichaam die met voeding te maken hebben zoals  je bloedsuikerspiegel of wat te eten, maar ik focus me op de werking van je brein met betrekking tot patronen en het veranderen daarvan.

Wat er gebeurt: je hebt het voornemen: gewicht verliezen. Eén van de dingen, naast gezond eten, is in de avond niet meer snacken. Belangrijk om te weten is dat je lichaam in het begin echt een hongerprikkel af zal geven in de avond. Het is een patroon geworden. Het helpt om het ook te zien als een automatisch afgespeeld patroon. Het is dus niet een hongerprikkel die je lichaam afgeeft omdat het eten nodig heeft. Nee, het is een automatisch afgespeeld patroon dat waarschijnlijk ook op dezelfde tijd wordt afgedraaid.

Een patroon gaat altijd hetzelfde, in dezelfde volgorde met een begin en een eind. Even terug naar het leren fietsen. Je stapt altijd op dezelfde manier op en af. Net als in een auto. Doe maar eens met je andere hand de gordel om, of op een andere manier. Dat voelt gek, anders. Zo is het met alle patronen. Dus zorg ervoor dat je iets anders doet, geef je onbewuste brein een seintje dat het anders is. Een ander patroon, een behulpzaam patroon.

In de avond op een ander plek gaan zitten of de snacks in een andere kast leggen. Dan is het begin al anders, je zit namelijk op een andere plek en moet naar een andere kast. Het voelt minder gek als met je andere hand de gordel omdoen, maar voor je onbewuste brein voelt het toch anders.

Er is een mooie uitspraak hiervoor: als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg. Dit heeft alles te maken met de manier waarop je onbewuste brein werkt, hoe patronen in je brein werken. Dus doe wat anders.

Ons brein is gevoelig voor beloning.

Ga jezelf niet de hele tijd straffen als het niet goed is gegaan, als je toch een keer de fout in bent gegaan. Vergeef jezelf en kies ervoor om door te gaan. En hierbij is de intentie van je goede voornemen ook belangrijk. Doe het niet omdat het MOET van jezelf, dan leg je jezelf onnodig druk op. Kies ervoor, dat voelt al heel anders, ook voor je onbewuste brein. Weet dat je elk moment van de dag (weer) de keuze hebt.

Daarnaast: geef je brein de instructie wat je wél wilt in plaats van wat je niet meer wilt. Je onbewuste brein begrijpt namelijk de instructie NIET niet. Denk maar eens niet aan een roze olifant. Als het goed is, is er net een roze olifant voorbij gekomen. Dus focus je op wat je wél wilt. Zeg tegen jezelf: ik eet gezond in plaats van ik ga Niet meer snacken.

Plak iets op je koelkast waar je blij van wordt, wil je geld sparen voor een leuke vakantie, zoek een leuk plaatje en maak hiervan een screensaver. Hierdoor geef je je brein elke keer het seintje wat de bedoeling is. Er zit één maar aan. Alleen kijken naar het plaatje, daar reageert je brein niet op. Kijk ernaar en voel dat je blij, enthousiast, gelukkig wordt van dit beeld. Op die manier laat je jouw brein weten wat de bedoeling is (focus) en geef je het een beloning (enthousiast, gelukkig) 😊

Wat doe je om ervoor te zorgen dat je je voornemens alsnog gaat volhouden?

Gooi je patronen door de war. Ga op andere plekken zitten, leg dingen op andere plekken, stap uit je automatische piloot als het gaat om patronen die betrekking hebben op je voornemens.

Wees duidelijk. Wat wil je wel? Zorg ervoor dat je er aan herinnerd wordt door foto's, plaatjes, enz. Geef je brein focus en beloning. Voel elke keer weer hoe blij je wordt van dit voornemen.

Houdt het zo leuk mogelijk voor jezelf, neem kleine stapjes, beloon jezelf als het goed gaat. Ga niet in de vechtstand, maar in de overwinningsstand. Vier alle overwinningen, hoe klein ook. En dan ga je zien dat je goede voornemens voor 2022 dit jaar gaan lukken!

Auteur: Simone Wopereis, trainer Ander Leven

Wil je na het lezen meer weten over de training, werkwijze of kennismaken met onze hoofdtrainers? Kijk hier naar onze kennismakingsmogelijkheden.