Kerststress?  Zet je onbewuste brein in om te bepalen hoe jij de feestdagen in gaat.
20 december 2021 
in Stress

Kerststress? Zet je onbewuste brein in om te bepalen hoe jij de feestdagen in gaat.

Heb je ook zo’n zin in kerst? Samen zijn, de verbinding, lekker eten, de lichtjes en de versieringen. Of zie je er tegen op, ofwel heb je kerststress? Alleen al het idee aan het geregel, de vele prikkels, het geluid en eventueel familie gedoe grijpt je bij de keel. Het liefst kruip je onder je dekbed tot na Oud & Nieuw.

In dit blog vertel ik je hoe je je onbewuste brein kunt inzetten om dit jaar echt Prettige Feestdagen te beleven (en dan bedoel ik dus niet alleen die kreet op de kerstkaart).

Maar voordat ik daar aan toe kom, even een korte uitleg over jouw brein en met name jouw onbewuste brein.

  • Ons brein heeft in iedere situatie drie mogelijkheden om naar terug te gaan:
  • Of het gaat terug naar een soortgelijke situatie die onlangs is gebeurd;
  • Of het gaat terug naar een soortgelijke situatie met een sterke emotionele component;
  • Of het gaat terug naar een soortgelijke situatie die veelvuldig gebeurt.

Dat betekent dat als je hier niet bewust mee omgaat, dat jouw brein automatisch terug gaat naar de vorige kerstvieringen, wellicht naar die ene keer dat je overweldigd raakte door de kerstprikkels of ruzie met je familie (sterke emotionele component).

Dat kan anders!

En dat begint met je af te vragen HOE jij je zou willen voelen. Wat zou je de komende kerst willen ervaren? Welke waarden wil je vervullen tijdens deze dagen? Sta er eens even bewust bij stil. Wat komt er als vanzelf bij je boven?

Bijvoorbeeld als het gaat om alles te regelen en organiseren. Als je het laat gebeuren, dan geeft dat wellicht gevoelens van stress en chaos. Wil je je bij het regelen gefocust voelen? Of ontspannen? Verbind daar dan een metafoor aan. Jouw onbewuste brein reageert op metaforen en zintuigelijke gevoelens. Dus... gefocust als een adelaar. Ontspannen als een poes in de zon. Kalm en stevig als een rots in de branding. En verbind je helemaal met deze metafoor, word die adelaar of die rots. Gebruik al je zintuigen. En ga vanuit die staat jouw kerst regelen. Dit geeft een heel ander gevoel dan die stress en chaos.

Dit geldt ook voor alle andere onderdelen voor kerst. Koken als… Jamie Oliver. Verbinden met vrienden en familie als… een spinnenweb.

En mocht het dan nog nodig zijn: bijkomen als een… luiaard.

Dit is ook leuk om te doen met kleine kinderen te doen als ze wat jengelig zijn. Kleine kinderen zijn heel creatief als het gaat om metaforen en kunnen zich gemakkelijk verbinden.

Metaforen zijn associaties in je brein, hier heeft jouw onbewuste brein al verbindingen mee gemaakt. Laat ze als vanzelf opkomen en verras jezelf. Grote kans dat je dit jaar een hele fijne en ontspannen kerst beleeft. Een kerst die jou een vervullend gevoel geeft, vol verbinding, licht en plezier.

Namens het hele team van Ander Leven, wens ik je Prettige Feestdagen!

Auteur: Meer Fennema, hoofdtrainer Ander Leven