Geef ruimte aan jouw behoeften, gevoelens en emoties… en kom tot rust
16 mei 2022 

Geef ruimte aan jouw behoeften, gevoelens en emoties… en kom tot rust

Kun jij goed ruimte bieden aan een ander? Hoogstwaarschijnlijk is je antwoord JA. 

Aan een ander! 

Maar hoe is dat voor jezelf? Echt voluit de ruimte geven aan je gevoelens, emoties en behoeften? De meeste mensen hebben dit ergens afgeleerd, vaak al in hun jonge jaren, bijvoorbeeld omdat gevoelens, emoties en behoeften van anderen (vader, moeder, zussen, broers) voorrang hadden. Op school is er vaak meer aandacht voor het cognitieve en leren we ook niet echt hoe we ‘soepeltjes’ hiermee om kunnen gaan. 

Ik kan heel goed ruimte bieden aan anderen, ja dat durf ik hardop te zeggen. Zowel in de trainingen van Ander Leven als in mijn consulten, heb ik de inherente kwaliteit van rust en veiligheid creëren. Cliënten komen vaak gespannen bij me binnen. Ze hebben problemen, stress, klachten en willen er vanaf. Het eerste wat ik dan doe is ze in de 'Verbonden Brein Houding' zetten*. En vervolgens ze alle ruimte geven om liefdevol aanwezig te zijn bij wat er van binnen leeft. En dan gebeurt er iets bijzonders: ze komen tot rust. Ze kunnen het vechten en vluchten tegen wat er is, stoppen. En vanuit die rust kijken we samen wat er verder nodig is.

Tsja, ruimte bieden. Voor een ander.

Laatst merkte ik een oplopende migraine. Het was een tijd geleden dat deze boodschapper om de hoek kwam kijken. Sinds ik de training het Alexander Concept als deelnemer heb gevolgd, is de tijd van chronische migraine gelukkig voorbij, maar af en toe vlamt het op. En de boodschappen ken ik: druk leggen op mezelf, anderen druk laten leggen op mij, me inhouden en/of boosheid naar binnen slaan in plaats van expressie geven. 

Mijn gedachten over de migraine gingen vooral over: Hoe zorg ik ervoor dat die migraine zo snel mogelijk weg is? Ik drentelde wat rond, terwijl mijn hoofd niet helder na kon denken (een teken dat mijn stressrespons -vecht/vlucht modus- aan stond).

En toen schoot ik in de lach, echt zo’n buiklach. Hoe zou je het vinden om de ruimte te bieden aan jezelf, Meer? Ik ging in de Verbonden Brein Houding zitten en gaf alle ruimte aan wat er in me leefde, bewoog… niet alleen aan de migraine, ook aan de weerstand, de irritatie, de oordelen, echt alles. Alsof er een kindje van drie op mijn schoot zat, die dit voelde en waarbij ik troostend aanwezig was. Binnen een paar minuten kwam er een enorme rust over me en voelde ik dat mijn energie ging stromen door mijn hele lijf. Dat was het moment dat ik rustig naar de boodschappen kon kijken. 

Binnen een half uurtje was de migraine foetsie.

Hoe is dat voor jou? Lukt het jou om ruimte te geven aan dat wat er bij jou van binnen leeft?

Zodra je geen gehoor geeft aan je eigen behoeften, gevoelens en emoties, dan kan dat leiden tot een burn-out, migraine, of allerlei andere fysieke en mentale klachten

Ik houd van wijze lichamen die haarfijn weten wat er in je leven gebeurt en nodig is. Op 19 mei geef ik daar weer een (gratis) webinar over: Je lichaam als boodschapper. Kijk je mee? Je kunt je hier aanmelden. 

 

*Verbonden Brein Houding: dit is een houding waarin je linker- en rechterhersenhelft weer met elkaar kunnen communiceren. Het gaat als volgt: kruis je enkels over elkaar. Steek je armen naar voren. Kruis je polsen. Draai je handen naar elkaar toe. Strengel je vingers ineen en leg je handen in je schoot of draai ze voor je hart. Doe je ogen dicht en laat in deze houding toe wat er in je leeft en beweegt. Binnen een paar minuten merk je dat er rust in je komt. Niet vanuit weg willen hebben, want dan ben je alsnog aan het vechten, maar juist te erkennen en toe te laten wat er is.